aktywnych seniorek i szacownych seniorów, dla pracusiów, leniwców i tych, u których równowaga między czasem wolnym a pracą jest zachowana. Generalnie dla WSZYSTKICH! Taki oto koktajl z kefiru i czerwonych owoców :) Koktajl z czerwonych owoców (na 2 szklaneczki) www.kuchniasmakow.blogspot.com 300 ml kefiru 10 malin 10 wiśni 10 czereśni Zmiksować! Foto, przepis, wykonanie, inspiracja: Agnieszka
Kuchnia smakówbotwinki proponuję również chłodnik ogórkowy z komosą ryżową (quinoa), rzodkiewką, koperkiem i czosnkiem. Smaczny, lekki i zdrowy Składniki: 5 ogórków gruntowych 9 rzodkiewek 1/4 szklanki komosy ryżowej 700 g kefiru 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku 3 ząbki czosnku szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Ogórki obrać i pokroić(...)kosteczkę. Dodać ugotowaną komosę ryżową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki. Dodać kefir, śmietanę, koperek i szczyptę cukru. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Smacznego
Oryginalny smakmnie miks porzeczek - Wy możecie dorzucić maliny, jagody, agrest... co jest akurat pod ręką. Tortownica 26 cm Składniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kefiru 1 jajko 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag porzeczek (czarnych, czerwonych, żółtych) Kruszonka: ja wykorzystałam kruszonkę, którą kiedyś zamroziłam, bo sporo mi jej zostało. Jeśli(...)tego przepisu ( klik ) a nadmiar tak jak ja zamrozić, i zostawić na następny raz. Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Do miski wbić jajko, wlać olej i kefir. Dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczki
My simple kitchenobiadu lub można go jeść jako samodzielny posiłek. Gdyby nie moja mama to pewnie nie miałabym pojęcia, że coś takiego istnieje :) Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu. :) Składniki: kefir Sokólski 6 x 400 g rzodkiewki 1 pęczek ogórki 4 szt. szczypiorek 2 pęczki jajka na twardo 5 szt. kwasek cytrynowy botwina 2 pęczki(...)botwina nie straciła swojego koloru. Koperek oraz szczypiorek kroje drobno i zasypuje sola i przez chwilę ugniatam (wtedy nie będą pływać po powierzchni). Do dużego garnka czy miski wlewam kefiry i wrzucam pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, szczypiorek z koperkiem, obrane i pokrojone w kostkę ogórki, jajka pokrojone również w kostkę. Teraz dodaję odlaną i pokrojoną drobno botwinę, kwasek cytrynowy
Kuchnia VikiSkładniki na 4 porcje : 275 g twarogu chudego 150 g kefiru 2 miarki odżywki białkowej o dowolnym smaku (ok. 60 g) 5 łyżeczek żelatyny 3/4 szklanki wody 4 sztuki kiwi Twaróg zblendować, dodać kefir i odżywkę. Żelatynę rozmieszać w ciepłej wodzie, przestudzić połączyć z masą. Przelać do czterech miseczek. Włożyć do lodówki na noc. Jak zgęstnieje zmiksować kiwi z odrobiną
Vroblewska-fitlifepłaskie łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 35 g) 1 płaska łyżka kaszy manny (ok. 12 g) 1 płaska łyżka otrąb owsianych (ok. 8 g) 50 g kefiru (ok. 1/4 szklanki) 30 g odżywki białkowej (u mnie orzechowa Allnutrition) - 1 miarka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatki: jogurt naturalny - 100g, pół szklanki truskawek mrożony - 60 g Roztrzepać jajka z kefirem. Zmieszać z pozostałymi
Vroblewska-fitlifeminut plus chłodzenie Składniki: 0,5 litra rosołu lub wywaru z warzyw 1 pęczek botwinki* 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego 250ml jogurtu naturalnego 250ml kefiru Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ugotowane na twardo jajka, koperek *Jeśli pęczek botwinki jest spory z dużymi buraczkami można zwiększyć ilość rosołu lub nie dodawać wszystkich liści(...)chwili zestawiamy z ognia. Odstawiamy zupę by ostygła. Jeśli zależy nam na czasie to wstawiamy garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą. Kiedy wywar ostygnie dodajemy jogurt i kefir, wstawiamy do lodówki*. Podajemy z jajkiem i koperkiem. *Nie ukrywamy że zupa jest wyśmienita w smaku, ale jeszcze lepiej smakuje na następny dzień, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą
Kolizje Smakówmgnieniu oka. :) Stanowi też pierwszą z moich piknikowych propozycji potraw z sesji zdjęciowej dla Skarbu Rossmann. Oczekujcie na blogu kolejnych, wszystkie są wyśmienite! :) Składniki: 330 ml maślanki 330 ml kefiru 100 ml koncentratu barszczu czerwonego 1 ogórek świeży „wąż” 1 pęczek botwiny ½ pęczka rzodkiewek 4 ząbki czosnku ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (można więcej(...)garnka razem z czosnkiem, zalej wodą, dodaj cukier, sól, pieprz oraz ocet jabłkowy (lub sok z cytryny) i gotuj do miękkości. Odstaw do ostudzenia. Zblenduj maślankę z kefirem oraz koncentratem. Dodaj przestudzoną botwinę wraz z wywarem. Pokrój w drobną kostkę ogórka, rzodkiewki, posiekaj drobno koperek, szczypiorek oraz czosnek (lub przeciśnij przez praskę). Dodaj do zupy. Ponownie dopraw całość
Garniec Magaliebardzo pyszny. Najlepiej podawać go schłodzony. SKŁADNIKI 125 g roszponki (u mnie 1 opakowanie FreshLine) 200 g truskawek 1 banan 3 liście sałaty masłowej 1 duży liść kalarepy 2 kefiry (2 x 400 g) WYKONANIE Roszponkę, truskawki, liście sałaty i liść kalarepy umyć. Truskawki obrać z szypułek, banan obrać ze skórki. Wszystkie warzywa i owoce umieścić w misie blendera(...)czym wlać kefiry i włączyć urządzenie. Dobrze zmiksowany koktajl przelać do wysokich szklanek i udekorować truskawkami lub liśćmi roszponki
Passions hobbies lifeśrodka. Dlatego chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny chłodnik z botwinki, urozmaicony ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i jajeczkiem, który schłodzi Was, ale również nasyci. Spróbujcie! Składniki na 4-5 porcji: - 400g kefiru - 200g jogurtu naturalnego - 2 pęczki botwinki - 1 ogórek sałatkowy - 1 pęczek rzodkiewek - 1 pęczek koperku - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki cukru - kilka kropel soku z cytryny(...)dodajemy do garnka. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę. Ogórka kroimy w pół, pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w kosteczkę. Koperek drobno siekamy. W dużej misce kefir wraz z jogurtem łączymy ze sobą i dodajemy 2 łyżki ugotowanej botwinki. Następnie dodajemy resztę botwiny, czosnek, rzodkiewki, ogórka i 2/3 koperku. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy kilka kropel
Be Fit Be Strongtruskawki i banany idealnie współtworzą smak ze szpinakiem i sałatą. Na 4 duże porcje. SKŁADNIKI 450 g truskawek 2 banany 100 g szpinaku 3 liście sałaty masłowej 2 kefiry (2 x 400 g) WYKONANIE Truskawki umyć, obrać z szypułek, banany obrać ze skórki, liście sałaty i szpinaku umyć. Gotowe warzywa i owoce umieścić w misie blendera, dodać kefiry i włączyć
Passions hobbies lifezniechęci to Was do wyprawy na targowisko po świeże rzodkiewki, ogórki, koperek, szczypiorek i czosnek, czyli główne składniki mojej dzisiejszej propozycji. :) Składniki: 1 duży jogurt naturalny 1 kefir 1 pęczek rzodkiewek 4-6 ogórków gruntowych 2-3 ząbki czosnku świeży koperek świeży szczypiorek świeżo mielony pieprz sól cukier opcjonalnie: sok z połowy cytryny Wykonanie: Umyj i obierz rzodkiewki oraz(...)przez praskę czosnek, połóż na talerzyk i posyp solą - dzięki niej czosnek zmięknie i uwolni swój aromat. Posiekaj drobno koperek oraz szczypiorek. Do miski wlej jogurt oraz kefir, zblenduj (aby pozbyć się ewentualnych grudek). Dodaj do niego wszystkie składniki, dopraw do smaku cukrem, pieprzem i solą. Jeśli chcesz, aby Twój chłodnik był bardziej kwaśny - nie dodawaj cukru
Garniec MagalieKoktajl rzodkiewkowy doskonały jako przekąska czy dodatek do śniadania lub kolacji. Prosty i szybki w przygotowaniu. Czas i ilość porcji 5 minut, 1 porcja. Produkty 3/4 szklanki kefiru, 3 x rzodkiewki, szczypiorek. Przygotowanie Rzodkiewki umyj i pokrój w małą kosteczkę. Szczypiorek również umyj i pokrój na małe kawałki. Do szklanki z kefirem wrzuć pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek, a następnie wymieszaj
Fit&Fast Kitchenzakwasu żytniego 190 g mąki żytniej (najlepiej tej samej, z której jest zakwas) 120 g mąki pszennej typ 550 120 g mąki pszennej chlebowej około 250 g kefiru około 15 g soli (dość płaska łyżka stołowa) 9 - 10 liści czosnku niedżwiedziego czarnuszka przygotowanie W misce wymieszać mąki i sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas i kefir. Do mokrej
Stare Garysłodkich i soczystych, a dzisiaj zrobiłam z nich koktajl. Zimne owocowe napoje na upały są najlepsze. Bardzo Wam polecam przygotowanie takiego lekkiego, nisko słodzonego koktajlu na bazie śliwek i kefiru/ jogurtu z dodatkiem niewielkiej ilości domowej roboty karmelu, który można zastąpić cukrem pudrem, miodem, albo całkowicie zrezygnować z jego słodzenia. Tutaj znajdziecie wszelakie przepisy na napoje. Ten mleczny koktajl śliwkowy(...)karmelem, jest dobry na każdy dzień! 6 dużych śliwek kilka kostek lodu 300 ml domowego kefiru lub jogurtu 1 łyżeczka kruszonego karmelu, albo cukru pudru lub miodu Wszystkie składniki przekładamy do blendera kielichowego, miksujemy pulsacyjnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Przelewamy koktajl śliwkowy do szklanych naczyń, możemy udekorować je listkiem mięty. Podajemy koktajl natychmiast, póki jest zimny za sprawą kostek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię