tarce o dużych oczkach i odstawić na później. Twaróg zmielić przez maszynkę, lub mocno utrzeć duczkiem do ucierania ciast. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić, dodać twaróg, kefir, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać obrane jabłka. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną masę. Białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Mocno rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie(...)motylek, wrzucić obrane i pocięte w grube kawałki jabłka, zmiksować 5 sek, obroty 4,5 – wyjąć jabłka do miseczki -do naczynia miksującego dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, twaróg, kefir, mąkę, proszek do pieczenia, zmiksować 25 sekund, obroty 5 -masę twarogową wyjąć do dużej miski, dodać jabłka, i białka, wymieszać delikatnie kopystką -smażyć jak wyżej. Smacznego
Kuchnia Pokoleńtradycyjnego śniadania można posilić się koktajlem, który dodatkowo poprawi nasz metabolizm. Składniki: 6 suszonych śliwek 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka kakao 300 ml kefiru Sposób przygotowania: Śliwki pokrój i zalej niewielką ilością ciepłej przegotowanej wody i pozostaw na 30 minut. Do kefiru dodaj płatki owsiane, siemię lniane, kakao i namoczone śliwki (wraz z wodą
Z notatnikagranicą i zmagając się z brakiem białego sera w sklepie. Na szczęście i temu można zaradzić w bardzo prosty i szybki sposób! A ile satysfakcji…. Składniki: * 1 litr kefiru lub kwaśnego mleka * 0,5 litra mleka Wykonanie: Kefir łączymy z mlekiem i podgrzewamy delikatnie starając nie doprowadzić do wrzenia. Garnek ściągamy z kuchenki kiedy ser zacznie oddzielać się od serwatki
Mohiellazsiadłe mleko nie mogło być podane inaczej niż prosto po chłopsku. Składniki: 1 litr mleka świeżego (prosto od krowy) lub 1 litr mleka pasteryzowanego 2 łyżki zsiadłego mleka, kefiru lub kwaśnej śmietany Przygotowanie: Mleko (świeże) wlać do słoja lub glinianego garnka, przykryć ściereczką. Naczynie z mlekiem odstawić w ciemne i ciepłe miejsce np. do szafki kuchennej. Gdy mleko(...)będzie mieć galaretowatą konsystencję i kwaskowy smak, należy wstawić je do lodówki. Jeśli do kwaszenia używacie mleka pasteryzowanego, to po wlaniu mleka do naczynia należy dodać zsiadłe mleko (kefir lub śmietanę) i dokładnie wymieszać. Dalej postępować jak wyżej opisano. Smacznego
Codziennik Kuchennydżemem, możemy zjeść dużo zdrowsze i o niebo lepsze pełnoziarniste z tym samym nadzieniem, ale z większymi wartościami odżywczymi. Składniki: 3 szklanki mąki razowej 2 jajka Pół szklanki kefiru Pół szklanki mleka Woda Przygotowanie: Do mąki dodać jajka, kefir, mleko oraz tyle wody aby ciasto było gładkie i odrobinę rzadsze niż na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. Z mąki
Czarnawisienkatort o średnicy 22 cm): Czekoladowe ciasto*: 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka kefiru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki kakao 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej Krem czekoladowy(...)dekoracji wierzchu tortu słoiczek kwaśnej konfitury malinowej Ciasto czekoladowe Składniki suche, czyli mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszam w jednej misce. Składniki mokre, czyli kawę, olej, kefir, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii mieszam w drugiej misce. Składniki mokre dodaję do suchych i całość mieszam krótko, jedynie do połączenia. Masę przelewa do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia
Mango PapajaProste, pyszne, szybkie ciasto ze śliwkami. Składniki 250 ml kefiru 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/3 szklanki mąki z sorgo 40 g budyniu waniliowego 2 jajka 10-12 szt śliwek węgierek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka i kefir powinny mieć temperaturę pokojową
R'n'G Kitchenłyżki ciemnego kakao do wypieków (u mnie bezglutenowe) 1 i 1/3 szklanki mąki z czerwonej soczewicy od Pro-BIO 1/2 szklanki cukru trzcinowego od Pro-BIO 1 szklanka kefiru 1/3 szklanki oleju 1 jajko mała szczypta soli 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy) 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę z czerwonej soczewicy(...)dodajemy cukier trzcinowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia i kakao. Całość mieszamy łyżką do połączenia. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy kefir i olej. Całość mieszamy łyżką. Następnie do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, znów chwile mieszamy łyżką (dosłownie 2-3 razy). Formę na muffinki wykładamy papilotkami (u mnie
Słodkie okruszkimiąższ i naprawdę rewelacyjny smak! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 360 g M ix per Pane Nutrifree 100 g Mix per Pane Fibra+ Nutrifree 100 g mąki gryczanej Nutrifree 390 g kefiru lub maślanki 80 g letniego mleka 30 g świeżych drożdży 7 g soli 1 łyżka cukru Roztrzepane jajko lub oliwa do posmarowania pieczywa Z mleka, drożdży, cukru(...)łyżki mieszanki Mix per Pane przygotuj zaczyn. Mąki wsyp do miski i wymieszaj. Do mąki dodaj sól, wlej kefir, rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bułeczki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne
Kuchnia bezglutenowaskładniki: 180 g płatków owsianych 220 g mąki orkiszowej 200 g cukru 150 g masła, miękkiego 1 jajko 2 łyżki miodu 3 łyżki kefiru 4 łyżki drobno posiekanych migdałów 1 łyżeczka sody sezam do posypania wykonanie: Płatki owsiane mielimy najlepiej robocie z dużą mocą i mieszamy z mąką, migdałami oraz sodą. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, miód oraz kefir
Domowy Smak JedzeniaKasza jaglana – ½ szklanki Herbata np. Czas na herbatę – ¾ szklanki Miód – 1 łyżeczka Cynamon – 1 łyżeczka Kiwi – 1 sztuka Owoce leśne mrożone – ½ szklanki Płatki migdałów – 1 łyżeczka Opcjonalnie jogurt lub kefir Wykonanie: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać a następnie ugotować w zaparzonej herbacie z dodatkiem miodu i cynamonu. Ugotowaną kaszę podawać z pokrojonym w plastry kiwi, z owocami leśnymi i płatkami migdałów(...)Można do niej dodać także kefir lub jogurt naturalny. Jaglanka smakuje idealnie zarówno na ciepło jak i na zimno
Kuchnia Bon Appetithansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Chłodnik z botwinki z kozim serem Składniki – 4 porcje: Burak – 2 sztuki Botwinka – 2 pęczki Jogurt naturalny – 400g Kefir – 400g Rzodkiewki – 5-6 sztuk Ogórek – ½ sztuki Ser kozi – 40-50 g Sól, cukier, ocet ryżowy Szczypiorek Wykonanie: Z buraka wycisnąć sok do którego dodać jogurt naturalny i kefir. Botwinkę umyć
Kuchnia Bon Appetitzmianami pochodzi ze strony mojewypieki.com Przygotujcie sobie wcześniej: - 220g mąki pszennej pełnoziarnistej - 60g otrębów jęczmiennych - 50g kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 szklanka kefiru - 3 duże jajka - niepełna szklanka cukru trzcinowego ciemnego - niepełna szklanka oleju słonecznikowego - 100g czekolady posiekanej - szklanka opłukanych malin - cukier puder do posypania W pierwszym naczyni umieszczam mąkę, dodaję sól, otręby(...)kakao, proszek i sodę i mieszam wszystko dokładnie. W drugim naczyniu mieszam jajka z kefirem łączę lekko ubijając z olejem. Warto już rozgrzewać piekarnik do 170 - 180 stopni. i cukrem. Następnie dodaję wymieszane suche składniki. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaję posiekaną czekoladę. Mieszam, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście. Za pomocą małej chochli, jakiej używam do odmierzania
I tu będę miała takie tesycą tworząc lekki i smaczny posiłek. Smoothie przygotowany z mrożonych owoców świetnie orzeźwia i chłodzi w upalne dni. Składniki: świeży ananas 1-2 mango 2 banany 2 szklanki kefiru (ew. jogurtu naturalny) Sposób wykonania: Ananasa obieramy: odcinamy pióropusz a następnie pionowo paski skóry oraz spód. Kroimy w plastry a te w mniejszą kostkę wycinając środek. Mango i banana obieramy(...)kostkę. Owoce można umieścić w pojemniczku i zamrozić pprzez kilka godzin – wtedy smoothie będzie naprawdę orzeźwiające i zimne. Wszystkie owoce umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładko z kefirem. Jeśli nie mroziliśmy wcześniej owoców możemy dodać pokruszony lód i ponownie zmiksować. Ewentualnie możemy dosłodzić do smaku ale nie trzeba bo zarówno ananas jak i banan dają słodycz. Serwujemy
Pyry na Gazuwielbiam połączenie truskawek z jeżynami albo malinami. Truskawkowa rozkosz :)...k oktajl truskawkowo-jeżynowy Składniki: -0,5 l owoców świeżych lub mrożonych -1 l kefiru lub maślanki - 1 szklanka mleka - 1 cukier waniliowy - cukier trzcinowy wg. uznania u mnie ok 2,5 łyżki - parę listków mięty Koktajl truskawkowo-jeżynowy Po rozmrożeniu(...)owoce zmiksować wraz z listkami mięty blenderem, następnie dodać kefir i mleko i cukier waniliowy. Miksując powoli dodawać cukier wg. uznania. Najlepiej smakuje schłodzony, dlatego polecam odłożyć go na jakiś czas do lodówki. Pychotka , smacznego
Aromatyczne Podróże