Tort został przygotowany z własnych truskawek "ekologicznych" :D , a jeśli szukasz zdrowych i naturalnych składników do swojej kuchni to polecam stronę NATURALNIE ZDROWE Ciasto: 250 ml kefiru 125 ml oleju 2 duże jajka 2 szklanki cukru trzcinowego 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka dobrej jakości kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 spora(...)szczypta soli 250 ml mocnej, gorącej kawy Przygotowanie: Kefir połącz z olejem oraz jajkami i ubij tylko do chwili połączenia się składników. Następnie dodaj cukier i całość miksuj nie dłużej niż minutę. Na koniec do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao, sodą, proszkiem oraz solą. Miksuj do chwili połączenia się składników, a kiedy ciasto będzie jednolite, dolej gorącą kawę
Kulinarna (nie)codziennośćkoperek. Podawałam z jajkiem, które nie miało ochoty pozować do zdjęcia ;) Składniki: 2 pęczki botwiny 1 ogórek świeży 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1/2 l kefiru lub maślanki 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 l bulionu warzywnego sól pieprz Wykonanie: Botwinkę dokładnie umyć i drobno posiekać razem z buraczkami, które wcześniej(...)ocet oraz sok z cytryny. Wymieszać i wystudzić. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Szczypiorek i koperek posiekać. Do wystudzonego wywaru dodać kefir i pozostałe warzywa. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem
zadanie-gotowanieknedli: 250 gr twarogu półtłustego np. w kostce 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki cukru ( w tym jedna waniliowego) śmietanka, jogurt lub kefir do polania truskawek około 10-14 truskawek 1. Twaróg rozgniatamy widelcem, wbijamy jajka oraz dodajemy od razu 1 szklankę mąki i zaczynamy zagniatać ciasto. Ciasto ma się lepić delikatnie, jeśli mocno dosypujemy(...)albo kawałki, zalepiamy i układamy na talerz wysypany maka. 3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcia przez 7-12 minut. 4. Podajemy jak u mnie z kefirem i rozgniecionymi truskawkami lub śmietana wymieszana z truskawkami i cukrem. Źródło Tutaj
Gotowanie...to proste !szkl. mąki 1/4 szkl. cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125g twarogu - pół opakowania 1/3 szkl. syropu z czarnego bzu PREMIUM ROSA 1/2 szkl. kefiru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 jajko cukier puder - do posypania z wierzchu płatki migdałowe - do posypania z wierzchu W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek i cukier(...)drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre: kefir , olej, jajko, syrop z bzu oraz r o zkruszony drobno twaróg . Przelać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko łyżką - nie mieszać za długo, wyłącznie na tyle aby połączyć składniki, jak zostaną grudki to nic się nie stanie. Przełożyć masę do papilotek - do 3/4 ich wysokości . Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec
Grunt to przepis!sycący i idealny na upały chłodnik litewski z botwinką i jajkiem przepisu mojej Mamusi. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 pęczek botwinki, umytej, drobno posiekanej 1 litr kefiru 5 łyżek koncentratu z buraczków 2 świeże ogórki, obrane, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1/2 cytryny 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku(...)ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. W garnku mieszamy botwinkę wraz z wodą w której się gotowała, kefir, koncentrat z buraczków, ogórki, czosnek, sok z cytryny, koperek i szczypiorek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. 3. Chłodnik przelewamy na talerze, podajemy
My Culinary Artszklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, soda 1/2 łyżeczki, mak suchy zmielony 200 gram, jajka 4 sztuki "L", margaryna stopiona 12,5 dag, kefir zimny 250 gram DODATKI: woda z sokiem do nasączenia ciasta 1/2 szklanki, krem tiramisu dr Oetkera, mleko 3,2% zimne 275 ml, truskawki połówki 2 szklanki, tortenguss klar 1 opakowanie, posypka(...)kolorowa - ile potrzeba, listki mięty - ile potrzeba jajka dobrze roztrzepać rózgą blendera z 3 minuty, margarynę stopić, wlać do niej zimny kefir i wlać do jajek, rózgą połączyć składniki do masy wsypać cukier, mak zmielony suchy, proszek do pieczenia, sodę, sól i rózgą zmiksować, wsypać mąkę tortową i połączyć składniki tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki wlać
W Mojej Kuchni Lubięznanych nam składników. Możecie dodać cukier lub dbający o linie mogą go pominąć w przepisie. Na zdrowie! Koktajl truskawkowo- bananowy Składniki: 20 dag truskawek, 1 banan, 400 ml kefiru, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 łyżeczki cukru. Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Banana obieramy ze skórki. Wszystkie owoce wrzucamy do naczynia, wlewamy kefir, posypujemy cukrem i cukrem pudrem. Całość blenderujemy
paapilotkaaszklanki mąki pszennej graham 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka kefiru aromat cytrynowy Sposób przygotowania: Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajmy olej, kefir, a na końcu pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy
Truskawkowa FiestaKoktajl truskawkowy, to smak dzieciństwa. Ja najbardziej lubię z kefirem i daktylami. A Wy? Składniki: 1 szklanka truskawek 1 l kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki 6 daktyli lub 2 łyżki miodu listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umyj obierz z zielonych szypułek, przełóż do kielicha. Dodaj jogurt daktyle i zmiksuj na gładki koktajl. Listkami mięty udekoruj
KukuleczkiKolejny pomysł na banalnie prosty deserek. Zdrowy, niskokaloryczny i dobry na upały :) Tym razem do jego zrobienia wystarczą jedynie 3 składniki: kefir, dwie truskawkowe galaretki i banany. Można nadać mu ładny i atrakcyjny kształt jeśli płynną masę przelejemy do silikonowych foremek do deserów i pieczenia muffinek. Wykonanie: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Kefir wlewamy
MyCookBook.plwtorkowe przedpołudnie polecam przepis na pyszne ciasto kakaowe z dżemem i bakaliami. To doskonały deser do kawy lub herbaty. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: 400g kefiru, 150ml oleju, 2 jajka, 2 łyżki dżemu, 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, 50g rodzynek, 50g żurawiny, 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)dekoracji wiórki cytrynowe Sempre z Cukieteria.pl . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, kakao, sodą i przyprawą korzenną. Kefir miksuję z olejem, jajkami i dżemem. Nie przerywając miksowania stopniowo dodaję suche składniki. Na końcu do masy dodaję rodzynki i żurawinę. Mieszam. 2. Masę wykładam na tortownicę o średnicy 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasitych, którzy lubią ziemniaki z maślanką lub kefirem mam fajny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. To szybka i smaczna propozycja na obiad. Ziemniak nie musi być nudny. Składniki: 800 g ziemniaków (po obraniu) 150 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 200 ml mleka 150 g mascarpone 2 jajka sól himalajska pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła(...)nagrzanego piekarnika na 200 stopni góra-dół i zapiekać około 30-40 minut aż ziemniaki się zrumienią. Po wyjęciu przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy gorące z zimnym kefirem lub maślanką
Ala piecze i gotujesolonych krakersów CHŁODNIK: 1 pęczek botwinki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 1 świeży ogórek 400 g śmietany 12 % 200 g kefiru sól pieprz czarny 1 łyżeczka koperku 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 8 jajek świeży szczypiorek Jajka ugotować na twardo. Formę o średnicy 19 cm, wyłożyć folią spożywczą, a na dno skruszyć(...)ilością wody i dusić, aż będzie miękka. Cały płyn musi odparować. Zdjąć z ognia. Świeży ogórek obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do przestudzonej botwinki. Wymieszać z kefirem i śmietaną. Dobrze doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym świeżym koperkiem. Żelatynę rozpuścić delikatnie podgrzewając na małym ogniu i przestudzoną wlać do chłodnika. Wlać część gęstej masy na dno formy
https:KKuchniaMniamnadają się do zapakowania dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Gorąco polecam! Składniki: 300g mąki pszennej 80g parmezanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta cukru szklanka kefiru 2 jajka 60ml oliwy z oliwek 100g szynki sól zioła prowansalskie Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać ze szczyptą cukru, solą, ziołami i drobno startym parmezanem. Kefir
kuchnia doskipodać samą do pieczywa, do tostów, czy do obiadu do jakiegoś mięska. Składniki: główka sałaty maślanej 3 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki 150 g jogurtu naturalnego 3 łyżki kefiru naturalnego 1 cukinia 4-5 pieczarek oliwa z oliwek + łyżeczka masła sól, pieprz, lubczyk wg uznania Wykonanie: Sałatę myjemy, suszymy liście. Cukinię kroimy wzdłuż, następnie w plasterki (powstają jakby półksiężyce), pieczarki(...)łyżeczkę masła, mieszamy. Następnie studzimy, aby gorących warzyw nie wrzucić do sałaty. Jak będą lekko ciepłe można wrzucać. W głębszej misce układamy porwaną na kawałki sałatę, polewamy jogurtem i kefirem, dodajemy pokrojone w plastry pomidorki: następnie dodajemy warzywa z rondelka, przyprawiamy. Smacznego
Zasmakuj Kuchni