kefir - 1389 przepisów (strona:29/93)

Ciasto kefirowe z czereśniami 180

Ciasto kefirowe z czereśniami Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 jaja - 1/2 szklanki oleju - 1 duży kefir owoce:  - czereśnie kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm   Przygotowanie: Wszystkie sypkie składniki wsypuję do jednej miski(...)mieszam. Następnie dodaję olej, jajka i kefir. Mieszam to łyżką do połączenia składników. Ciasto wylewam do dużej prostokątnej formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na to kładę owoce wydrylowane. Wszystko posypuję kruszonką wcześniej przygotowaną. Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 45 minut

Kuchnia co dnia
Chłodnik z botwiny 159

pół pęczka ) botwinki z młodymi buraczkami 200 g zielonego ogórka około dwóch rzodkiewek 350 g kefiru naturalnego/zsiadłego mleka 4 łyżeczki posiekanego koperku 1/4 pęczka szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz jajko do dekoracji Buraczki obieramy ( lub nie ;)) i wraz z botwinką drobno kroimy w półplasterki/ścieramy na tarce. Zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy ok 10 min do miękkości(...)Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek solimy i odsączmy na sicie ok 5 min. Szczypiorek drobno kroimy. Do ostudzonej botwiny dodajemy warzywa i mieszamy z kefirem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Chłodzimy w lodówce ( najlepiej przygotować dzień wcześniej). Podajemy z jajkiem na twardo

Atlas Smaków
Chłodnik z botwniki 139

mój pierwszy chłodnik - jego kolor jest hipnotyzujący a smak idealny na lato! Składniki na 4 porcje. Składniki: 1 pęczek botwinki 2 duże ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 250 ml kefiru 400g jogurtu naturalnego gęstego 1 litr wody Sól, pieprz, świeży koperek, ząbek czosnku, sok z cytryny Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo wg uznania (u mnie 1 jajko na 1 porcję(...)ostygnięcia. W tym czasie myjemy i obieramy ogórki, które ścieramy razem z rzodkiewkami na grubych oczkach. Do warzyw dodajemy posiekany koperek. Do ostudzonej botwinki dodajemy kefir, jogurt i warzywa - całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Podajemy chłodnik z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo

Emcia Pichci
CHŁODNIK BURACZKOWY 213

powiedziała moja znajoma, kocha go właśnie za kolor, bo jest tak ślicznie różowy :-)  Składniki:  pęczek botwiny  pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku  pęczek koperku  1/5 kubeczek kefiru (750 ml) 1 kubeczek jogurtu naturalnego (500 ml) 2 łyżki soku z cytryny  sól, pieprz ząbek czosnku  2 jaka na twardo (opcjonalnie)  Sposób przyrządzenia:  Botwinkę dokładnie(...)szklanki nie więcej. Dodać sok z cytryny i gotować ok. 5-8 min. W miedzy czasie, pozostałe warzywa umyć i pokroić drobno. Po przestygnięciu botwiny, dodać do niej jogurt, kefir, przeciśnięty czosnek, rzodkiewkę, szczypior, koper. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem . Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Podawać z jajkiem i ziemniakami.  SMACZNEGO

pieprzny smaczek
Koktajl wieloowocowy 133

Pyszny koktajl nawet zimą można cieszyć się jego smakiem Składniki - 1 l mieszanych owoców truskawki,maliny jeżyny poziomki (miałam mrożone ) - 1 banan - 1/2 l kefiru - 1/2 l mleka - 3 łyżki miodu  Sposób przygotowania 1. - owoce rozmrozić dodać pokrojonego banana mleko kefir oraz miód wszystko  razem zmiksować blenderem w razie potrzeby dosłodzić

W królestwie smaków Beaty
Koktajl z granatem 141

Pyszny orzeźwiający i pożywny koktajl Składniki - 1 owoc granatu - 2 banany - 1 szklanka kefiru - 1 szklanka mleka  - 1 łyżka miodu   Sposób przygotowania 1. - Wyciągnąć pestki z granatu kilka zostawić do ozdoby resztę zmiksować blenderem  razem z mlekiem przecedzić przez sitko aby oddzielić pestki  - Dodać banany kefir i miód wszystko razem zmiksować - Przelać do szklanki ozdobić pestkami

W królestwie smaków Beaty
Chłodnik z krewetkami i fetą 154

gorąco! Puff - jak gorąco! Uff - jak gorąco!...:) składniki: * 1 pęczek botwiny (z buraczkami) * 1 pęczek rzodkiewek * 1 pęczek koperku * 3 ogórki małosolne * 3 ogórki gruntowe * 1 litr kefiru, maślanki, jogurtu * 2 ząbki czosnku * sól * czarny pieprz * 1 łyżka cukru * 1 cytryna lub 1 łyżka octu jabłkowego dodatkowo: ok. 10-15 małych krewetek 100 - 150 g sera feta 1 ząbek czosnku(...)umyte rzodkiewki i mieszamy z masą buraczkową. Dodajemy pocięty drobno koperek, szczyptę soli, pieprzu, cukier, przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny. Wszystkie warzywa mieszamy dokładnie i uzupełniamy kefirem. Po lekkim schłodzeniu chłodnik jest gotowy.  Gotowy chłodnik podajemy z krewetkami i z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta.  Krewetki podsmażamy na oliwie

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik z buraków 183

jadać nie bardzo można, prawda? W związku z tym - zapraszam na chłodnik z buraków!   Składniki: 3 duże buraki, ugotowane 2 niewielkie ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 800 ml kefiru 400 ml jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól, pieprz do smaku szczypiorek koperek Buraki, ogórki i rzodkiewkę ścieramy na tarce. Ja ścieram wszystko na grubych okach(...)jednego z buraków  na mniejszych. Dodajemy kefir, jogurt naturalny, wyciskamy czosnek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, szczypiorkiem i koperkiem. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Jak ktoś lubi - polecam dodać jajko na twardo. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto cukiniowe z otrębami, bakaliami i świeżymi jeżynami 130

się na środku, dlatego pokrojone na kawałki przypomina motyle. Więcej motyli znajdziecie na moim blogu fotograficznym: http://listymalowane.blox.pl/html Zapraszam serdecznie! Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki oleju 1 szklanka kefiru lub maślanki 2/3 szklanki brązowego cukru 1 opakowanie otrębów o smaku truskawkowym Kupiec 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 1 szklanka utartej cukinii (ugniecionej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku(...)łyżki suszonych: - słupków migdałowych - ziaren słonecznika - suszonej żurawin - suszonej wiśni lub czereśni - suszonych śliwek (posiekanych) - rodzynek 1,5 szklanki świeżych jeżyn cukier puder do posypania Jajka i kefir wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Otręby zmielić w malakserze. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać otręby i mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać cukinię, jeszcze raz wymieszać

Czerwień i błękit
Babeczki cytrynowe w Walentynkowym klimacie 142

szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 2 cytryn  1 łyżka soku z cytryny pół szklanki kefiru Składniki na krem : 200 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 5 kropel czerwonego barwnika Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy kolejno jajka i otartą skórkę(...)cytryn oraz sok.  Następnie bez użycia miksera -  przesiewamy kolejno mąkę zmieszaną z proszkiem, na zmianę z kefirem - mieszamy delikatnie na gładką konsystencję.  Nakładamy masę do papilotek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestygnięcia - następnie szprycą nakładamy krem.  (Śmietanę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy mascarpone, krople barwnika

dlaSmaQ
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką, szczypiorkiem i pestkami słonecznika – przepis 151

rzodkiewką - składniki Składniki na 4 porcje: ok. 5-6 ogórków gruntowych pół pęczka rzodkiewek 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem koperek (pęczek) 400 ml zsiadłego mleka 300 ml kefiru ziarenka słonecznika ocet lub wino białe sol i pieprz Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Wykonanie Będziemy potrzebować miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki. Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki(...)Szczypior i koperek siekamy ale niezbyt drobno. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy zsiadłe mleko i kefir oraz ok. ¼ szklanki octu lub białego wina (wina można dodać nieco więcej). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. W międzyczasie prażymy ziarna słonecznika, na patelni ok. 10 min. Dodajemy do chłodnika przed podaniem. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Spodobał

Pyza i Surówka
Koktajl ananasowo-truskawkowy 150

dodatku fit ;-) Smaczny i lekki koktajl z wyraźną nutą ananasa i truskawek. Przepis na dużą porcję koktajlu. SKŁADNIKI 1/2 ananasa 400 g truskawek 1 banan 1 duży kefir (można dodać więcej) WYKONANIE Ananas obrać ze skóry, wykroić również stwardniały środek. Truskawki obrać z szypułek i umyć.  Banan obrać ze skórki. Wszystkie owoce umieścić w misie blendera, wlać kefir

Passions hobbies life
Murzynek (bez jajek) 120

popołudniowej kawy albo herbatki idealne. Jego zaletą jet również to ,że jest łatwe,szybkie i tanie. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 15 dag masła - 0.5 litra kefiru - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1 płaska łyżka sody - 2 łyżki dżemu Polewa: - 100 g czekolady - 50 g masła   Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze sodą do miski. Następnie(...)wlewamy kefir, kakao,cynamon,cukier,dżem oraz masło (stopione i wystudzone). Dokładnie mieszamy by ciasto było jednolite. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec  ok 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasta polać polewą czekoladowa. Polewa-czekoladę rozpuścić w kąpieli  wodnej i wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Koktajl z mango 138

prostu gnić od środka (poznać to często po tym, że z manga zaczyna wyciekać sok). Jeżeli więc macie dobre mango, to do dzieła ;-) SKŁADNIKI 1 dojrzałe mango 1 kefir (można dodać 1 banan jeżeli wolicie bardziej słodkie) WYKONANIE Mango umyć, obrać ze skórki i wrzucić do blendera miąższ (można użyć do tego nożyka). Wlać zimny kefir i wszystko zblendować. Podawać

Passions hobbies life
Różowy chłodnik 148

Czyli chłodnik litewski. Kilkanaście minut i mamy pyszny letni obiad. Zupka na zimno. Jest pyszna. Nie może u mnie zabraknąć tego przepisu. Nie lubię kefiru, maślanki, dlatego używam jogurtu naturalnego (teraz jest zawsze u mnie w lodówce, chociaż kiedyś go nie jadłam). W lecie tego nam trzeba lekko, zdrowo i bardzo smacznie! Składniki:  3 porcje Pęczek botwinki(...)mniejsze buraki (kupuję już ugotowane) Ogórek zielony Pęczek rzodkiewki (ok. 10 główek) Szczypiorek Koperek 2 duże kubki jogurtu naturalnego kefiru lub maślanki sól, pieprz czarny mielony, pieprz zielony mielony Jajka na twardo 1. Liście botwinki i buraczki dokładnie myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na łyżce masła przez kilka minut. 2. Dodajemy wodę, tyle by przykryła buraczki, i gotujemy

NA MOIM TALERZU