kefir - 1389 przepisów (strona:32/93)

Pannukakku wytrawne z łososiem, szpinakiem i oliwkami. 163

oleju 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego   1 cebula 2 ząbki czosnku   10 sztuk czarnych oliwek   1 serek kremowy Apetina pesto i rukola   3 łyżki kefiru 1 łyżeczka masła    1 łyżeczka suszonego tymianku   sól, pieprz Przygotowanie: Piekarni ustawimy na 220 stopni, żeby zdążył się nagrzać. Wszystkie składniki na pannukakku wrzucamy do miski(...)odsączamy z oleju łososia, kroimy oliwki w krążki i podsmażamy na maśle szpinak, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy do tego serek kremowy Apetina, kefir i doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na pannukakku układamy masę szpinakową, łososia i oliwki, po czym wkładamy wszystko jeszcze na około 10 minut do piekarnika. Smacznego

Symfonia smakowa
Gryka Cake 123

składników. Na specjalne uznanie zasługuje kasza gryczana. To smaczny dodatek do dań głównych, ale można z niej upiec także dobre ciasto. Składniki 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 opakowanie kefiru lub szklanka mleka owsianego 2 szklanki wody 3 jabłka 3 łyżki miodu 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki brązowego cukru Kaszę gryczaną gotujemy w kefirze i wodzie z cukrem do momentu

My Chcemy Jeść
Chłodnik wiosenny 164

wiosenny, szybko i smacznie. Podczas gorących dni idealny na obiad. Bardzo dobrze smakuje podany z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami z boczku. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 400 ml  kefiru 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 ząbek czosnku sól biały pieprz jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Ogórka obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Jogurt wymieszać z kefirem i dodać ogórka , rzodkiewkę,koperek , szczypiorek , przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać i schłodzić w lodówce. Wlać na talerze i dodać ugotowane pokrojone na części jajko. Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami. chłodnik wiosenny

O kuchni z uczuciem
Kebapczeta bułgarskie 155

proponuję dziś wersję domową- smażoną. Składniki: 1 kg mięsa (wieprzowego lub 0,5 kg wołowego + 0,5 kg wieprzowego) 3 łyżki bułki tartej 2 jaja 2 cebule białe 1 kefir lub maślanka 1 łyżeczka kminku sól, pieprz natka pietruszki ½ szklanki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić dwa razy, dodać bułkę tartą, jaja, sól, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz(...)Obtaczać w bułce tartej, smażyć na gorącym oleju, często obracając aby nie wyschły. Gotowe kiełbaski włożyć do garnka z przykrywką. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu wlać lekko osolony rozbity kefir i zalać mięsne kiełbaski w garnku. Od razu podawać z ugotowanymi ziemniakami na zimno lub na gorąco

Tradycyjna Kuchnia
Deser waniliowy 100

Szybki i smaczny deser waniliowy. U mnie ostatnio alternatywa tradycyjnych galaretek:) Już zdobył rzesze fanów :) Składniki: 1 serek homogenizowany 1 kubek kefiru 4 łyżeczki żelatyny 1 aromat waniliowy 2 cukry waniliowe skórki kandyzowane Wykonanie: Żelatynę wymieszać w odrobinie wrzątku i dokładnie rozpuścić mieszając łyżeczką. Następnie zmiksować serek z kefirem, dodać cukry waniliowe, kilka kropli aromatu, skórki kandyzowane( zostawić trochę

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik 142

porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy  i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki,  zgnieciony  ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor

Kulinarne przygody Gatity
Koktajl mocno truskawkowy 149

truskawki już się rozpoczął i najłatwiej jest wykonać z nich pyszny koktajl. Co prawda nic wyszukanego, ale pyszne i zdrowe. Jeśli truskawki są bardzo słodkie proponuję robić z kefirem lub maślanką, jeśli kwaśniejsze to ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 500 ml kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego lub śmietany (schłodzone) 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego, miodu

Kuchcik gotuje
Koktajl borówkowy ze szpinakiem i miętą 179

Może się komuś wydawać dziwne połączenie, borówka, banan, szpinak i ........mięta?  Ja gwarantuję  że to super połączenie! W planach był koktajl z borówką, kefirem i szpinakiem, dodałam banana, było  smacznie, ale coś mi brakowało, więc zerwałam w ogródku świeżą miętę i  to był strzał w dziesiątkę.  Pychota, spróbujcie sami:)  Samo zdrowie(...)dodatku smaczne ;)   25 dag borówki amerykańskiej ( u mnie mrożona)  pół banana  dwie garści liści szpinaku 5 listków młodej mięty 500 ml kefiru stewia lub ksylitol wg smaku Borówki lekko odmrażam, przekładam do wysokiego dzbanka. Dodaję stevie ( 2 łyżeczki) i zalewam jogurtem. Po chwili miksuję. Listki szpinaku i mięty dokładnie myję, odcinam ogonki, siekam i wrzucam do borówek

Takie tam pichcenie
Placuszki z rabarbarem, morelą i bananem 173

efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Placuszki wyszły niesamowicie pulchne i smaczne. Połączenie rożnych smaków zrobiło swoje. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI Duża porcja 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki kefiru 4 jajka 1 łyżeczka sody 4 morele 2 banany 25 dag rabarbaru 1/24 szklanki cukru olej do smażenia WYKONANIE Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem. Podgrzewamy(...)ogniu do momentu, aż rabarbar zmięknie i puści sok. Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy sodę, kefir, jajka i mieszamy. Morele i banany kroimy na nieduże kawałki. Do ciasta dodajemy pokrojone owoce - mieszamy. Dodajemy rozprażony rabarbar. Mieszamy razem ze wszystkimi składnikami. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Kładziemy łyżką drewnianą placki. Placki odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Mini chlebki pszenno - kukurydziane 128

foremek lub jednej niedużej blaszki. Skład jest dość prosty : 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki maki kukurydzianej łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli szklanka kefiru ( można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym) 1/3 szklanki ciepłej wody Wykonanie też jest proste : Jak zawsze mąkę pszenną przesiałam do miski, wsypałam mąkę kukurydzianą, drożdże, cukier, sól, wlałam kefir

apetytnapieczenie
Chłodnik litewski 138

dotrwał tego czasu. Jak ktoś lubi to może dodać ugotowane jajko (; Składniki: pęczek botwinki pęczek koperku pęczek szczypiorku duży, długi ogórek 5 rzodkiewek 0,7 litra kefiru 0,7 litra jogurtu sól do smaku kwasek cytrynowy do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie (25 minut) : - warzywa dobrze wypłukać - botwinkę razem z małymi buraczkami pociąć na małe kawałki. Przełożyć do garnka(...)zalać szklanką gorącej wody a następnie gotować przez 10 minut od zawrzenia - koperek i szczypiorek bardzo drobno posiekać - ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach - kefir i jogurt wlać do większego naczynia, dodać ostudzoną botwinkę (wraz z wodą), dodać resztę składników, przyprawić do smaku - delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki na 2 godziny SMACZNEGO! Zobacz także przepis

Pora na pora i pomidora
Chłodnik wiosenny 180

duża porcja świeżego koperku oraz szczypiorku - pycha! Poniższy chłodnik najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony i podany z ugotowanym na twardo jajkiem.  Składniki na 2 duże porcje: 1 duży kefir (400 g) 1 długi ogórek  pęczek rzodkiewki 1 ząbek czosnku koperek szczypiorek sól, np. himalajska pieprz Ogórka obrać, umyć. Rzodkiewki umyć i pozbawić ogonków. Na tarce o dużych oczkach(...)zetrzeć ogórka oraz rzodkiewki. Następnie starte warzywa umieścić na durszlaku, aby pozbyć się nadmiaru soku. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Kefir przelać do miski i za pomocą trzepaczki lekko go spienić. Na sam koniec dodać starte warzywa, czosnek i posiekany koperek wraz ze szczypiorkiem. Całość posmakować i doprawić solą oraz pieprzem

Ugotować
NIETOLERANCJA LAKTOZY - Z CZYM TO SIĘ JE? 136

procesy fermentowania "zjadają" laktozę, która stanowi ich pokarm energetyczny. Rozkładając dwucukier na glukozę i galaktozę, zamieniają glukozę na dwutlenek węgla i kwas mlekowy - to on odpowiada za charakterystyczny smak kefiru czy zsiadłego mleka.  Nietolerancja laktozy a alergia na mleko. Nie wolno mylić tych dwóch przypadłości! Choć jedna, jak i druga związane są z mlekiem krowim, mają zupełnie inną charakterystykę(...)być bardzo silna i niebezpieczna. Co jeść przy nietolerancji laktozy? Należy sobie uświadomić, że koniecznie trzeba zrezygnować z mleka krowiego i PRAWIE WSZYSTKICH jego przetworów, za wyjątkiem produktów fermentowanych - kefirów, zsiadłego mleka czy maślanki. Jogurty, sery, pasty kanapkowe muszą odejść w zapomnienie. W przypadku słodyczy, należy omijać szerokim łukiem wszystkie te, które zawierając mleko w proszku (odtłuszczone i pełne), serwatkę

W kuchni Karmel-itki
Placki z mąki z cieciorki z bakłażanem, pomidorkami i fetą 114

cieciorki, z dodatkiem jogurtu naturalnego, grillowanego bakłażana, pomidorków i fety! Składniki: (ok. 7-9 sztuk) 110 g mąki z cieciorki, 1 jajko, 115 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego lub kefiru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, sól, pieprz  suszone zioła, ulubione przyprawy (u mnie zatar) bakłażan, pomidorki koktajlowe, gęsty jogurt naturalny, feta, oliwa z oliwek, zatar, świeża(...)mięta / natka pietruszki W misce umieścić mąkę z cieciorki, dodać proszek do pieczenia oraz sodę, następnie jajko i jogurt / kefir, całość dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki balonowej. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Rozgrzać olej na patelni, nakładać placuszki łyżką i smażyć do zrumienienia. Placuszki podałam z kleksem jogurtu naturalnego - do niego możemy dodać ząbek czosnku i świeże zioła

Plate of Joy
Koktajl truskawkowy 94

Cudowny koktajl,który serwuje moim dzieciakom przez cały rok. Koktajl truskawkowy  Składniki: Mrożone lub świeże truskawki(zależnie od sezonu) Kefir Cukier puder(ilość wg.uznania) Laska wanilii Sposób przygotowania: 1.Ze świeżych truskawek:Miksujemy umyte truskawki,dodajemy kefir,cukier puder i środek z laski wanili.Schładzamy lub dodajemy kostki lodu. 2.Z mrożonych truskawek:postępujemy jak ze świeżymi,tylko nie schładzamy

Wielki apetyt