kefir - 1389 przepisów (strona:22/93)

Magiczne bułeczki orkiszowo-twarogowe wypełnione budyniem i dżemem 147

małych bułeczek):   Na ciasto: 500 gram mąki orkiszowej 500 gram  twarogu półtłustego 3 małe jajka lub 2 duże 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 8 łyżek kefiru 30 gram cukru trzcinowego/ksylitolu opakowanie cukru cytrynowego Delecta opakowanie drożdży instant Delecta opakowanie przyprawy do sernika Delecta jajko do posmarowania bułek Nadzienie: 1 dowolny budyń firmy Delecta lub po: 16 gram budyniu(...)Delecta kamyczki czekoladowe Delecta Przygotowanie: Pomieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę orkiszową, drożdże, cukier trzcinowy/ksylitol, cukier cytrynowy, przyprawę do sernika) Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, jajka, kefir i rozgnieciony twaróg. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na min.1 godz. W tym czasie ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i cukier trzcinowy/ksylitol, resztę mleka dobrze zagotuj

Smiling Shrimp
Słodkie środy - Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką 209

malinami pod kruszonką  SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki tortowej   1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru   1 laska wanilii  125 ml jogurtu kefiru 3-4 łyżki mleka  1 duże jajko   100 g masła   dodatkowo: mielona kawa  owoce:   mrożone maliny      kruszonka: 2-3 łyżki cukru pudru(...)jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ziarenka z laski wanilii - mieszamy.  Masło roztapiamy, przestudzamy, przelewamy do drugiej miski dodając jajko,   kefir i mleko - mieszamy.  Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia.    Papiloty na muffiny umieszczamy w formie, uzupełniamy powstałym ciastem, na wierzch układamy owoce, oprószamy mieloną kawą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Twaróg domowy 144

żeby zrobić własny twaróg domowy to prawdziwe mleko, najlepiej prosto od krowy, ale może być też to z mlekomatu (my używamy właśnie tego), duży garnek, cytryna albo jogurt (ewentualnie kefir bądź maślanka), kawałek płótna lub gazy i duże sitko. A potem można się już zajadać przepysznym twarogiem domowym, który mi przypomniał smak z dzieciństwa. Do mleka można dodać np. zioła(...)Składniki (na ok. 1-1,3 kg twarogu): 5 l mleka nie UHT, najlepiej niepasteryzowanego (z mlekomatu, od krowy) sok z 2 dużych cytryn albo 0,8l maślanki/ jogurtu/ kefiru Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy odrobinę zimnej wody (tak by lekko przykryła dno). Wlewamy mleko i zagotowujemy (trochę to potrwa; lepiej gotować na małym ogniu, żeby nie wykipiało). Mleka

Pociąg Do Kuchni
Pizza z białą kiełbasą i papryką na oreganowym spodzie 172

oreganowym' spodzie  SKŁADNIKI : 25 g świeżych drożdży 110 ml mleka 50 g masła 1/2 kg mąki pszennej  1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 200 g kefiru 1 łyżka oregano  dodatki sos pomidorowy 300 g sera żółtego 250-300 g mozzarelli w bloku biała kiełbasa papryka czerwona PRZYGOTOWANIE : Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże wkruszamy do garnuszka(...)zalewamy ciepłym mlekiem,  dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, oregano 0 mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz zimne roztopione masło i kefir - wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto.  Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto dzielimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Francuskie paszteciki z ruskim nadzieniem 152

tygodniu. Tym razem ułatwiłam sobie sprawę i zamiast tradycyjnego ciasta użyłam ciast francuskiego. Paszteciki z ruskim nadzieniem z dodatkiem boczku zapiekłam i zjedliśmy tak jak ruskie - z kefirem. Nadzienie: ok. 800 g mączystych ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2 średnie cebule 5 plastrów boczku sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia 2 opakowania ciasta(...)ciasto, a następnie kroić na kilkucentymetrowe paszteciki. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 15 minut w 220 o C (do zrumienienia). Podawać z kefirem lub mlekiem

Czerwień i błękit
My miserable youth was filled with this cucumber dish 205

basically translates to “Misery”. Mizeria consists of two main ingredients. Sour cream and green cucumbers. That’s it. The sour cream was sometimes swapped for similar dairy products like kefir, buttermilk or yogurt, if they were available. Or some people used heavy cream instead. To add a boost of vitamins and flavor, my mom liked to add fresh herbs, like(...)Misery Ingredients (serves 2) : 6 Persian or pickling cucumbers (thinly sliced, if you use pickling cucumbers you should peel them) 1 cup whole milk yogurt (can be substituted with kefir, buttermilk or sour cream) 1 tsp lemon zest 1 clove garlic (pressed or finely chopped) 1 tsp dill (finely chopped) sea salt ground pepper Now follow these steps

Food Polka
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 163

miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" Zdrowe Rafaello twarogowe Bezglutenowe bounty domowej roboty Domowa nutella, bez laktozy, bez glutenu, bez cukru - najlepsza Pyszne racuchy orkiszowe na sodzie i kefirze, z jabłkami Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe(...)Złote mleko autorka: jazzowesmaki  | blog: Jazzowe Smaki Koktajl Oczyszczająco-Odchudzający / Detox & Slim-Down Smoothie autorka: Blue Almonds  | blog: Blue Almonds PYSZNE RACUCHY ORKISZOWE NA SODZIE I KEFIRZE, Z JABŁKAMI autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com  | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com DOMOWA NUTELLA, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU - NAJLEPSZA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com   | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli autorka: Ugotujiprzetestuj | blog: Testowanie

Weekendy w domu i ogrodzie
Bananowe Pancakes 198

ponieważ banany były słodkie). Składniki na 15-20 placków o średnicy 15 cm: 4 banany (po obraniu około 400 g) 2 szklanki mąki 2 i 1/2 szklanki maślanki lub kefiru lub mleka (ja miałam tylko mleko) 2 jajka rozmiar L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju lub 20 g roztopionego masła 4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie(...)Pancakes Bananowe Pancakes Bananowe Pancakes listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 banany (po obraniu około 400 g) 2 szklanki mąki 2 i 1/2 szklanki maślanki lub kefiru lub mleka (ja miałam tylko mleko) 2 jajka rozmiar L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju lub 20 g roztopionego masła 4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie

moj przepis na
Buraczane gofry z ricottą podane z mleczkiem kokosowym 154

pożywne i zdrowe śniadanie. Bez cukru, bez glutenu, podane z przepysznym mlekiem kokosowym i owocami. Uwielbiają je dorośli i dzieci :) 2 małe upieczone buraki 3 łyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody   pół puszki schłodzonego mleczka kokosowego miód owoce liofilizowane truskawki Buraki obieramy i miksujemy na gładko. Mieszamy je z ricottą, kefirem

Mienta blog
Ciasto "Gruszki z miodem" 124

mąki  3 łyżki miodu około 1/2 szklanki 100 g margaryny 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 jajko Ciasto ciemne: 200 g kefiru (ja dałam 150 g) 130 g mąki 70 g cukru 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Masa gruszkowa(...)wielkość blaszki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i piec każdy placek osobno około 10-15 minut w temp. 180 stopni. Ciasto ciemne: Jajko roztrzepać, dodać do nich cukier i kefir, wymieszać. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem i dodać do masy jajecznej, wymieszać (tylko do połączenia składników, niezbyt długo). Na końcu dodać olej, wymieszać. Piec w blaszce wyłożonej papierem

talerz przyjemności
Sodziaki z jabłkami 292

swoje dzieciaki plackami. Przygotowałam je z jabłkami, ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce i posypałam cukrem pudrem. Najprostsze i smaczne placki. Jeśli nie próbowaliście to polecam. Składniki 450 ml kefiru 4 łyżki cukru kryształu 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Do miski wlać kefir, dodać jajka, cukier, mąkę

O kuchni z uczuciem
Agrestowo-kokosowa pianka 161

Składniki galaretka agrestowa, 2 opak wiórki kokosowe, 300g kefir, 500ml śmietanka 30%, 250ml cukier, 3/4 szkl biszkopty, 1 opak Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Wiórki kokosowe łączymy z kefirem, pozostawiamy na 30 minut. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Kokos mieszamy z galaretką i śmietanką. Biszkopty wykładamy na dno formy, wylewany masę kokosową. Odstawiamy

Gotowanie moimi oczami
Koktajl truskawkowy 120

moment gdy zajadam się nimi na okrągło, niestety moje jeszcze są zielone więc muszę kupować ale bez koktajlu bym nie wytrzymała. Koktajl truskawkowy Składniki: - 500 g truskawek - 400 ml kefiru - 3 łyżki cukru Przygotowanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, wkładamy do blendera, zalewamy kefirem, dodajemy cukier i miksujemy. Przygotowany koktajl najlepiej schłodzić w lodówce. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Chłodnik litewski Roberta Makłowicza 163

wraz z małymi buraczkami - 2 ogórki zielone - 1/2 pęczka rzodkiewki - 1/2 szklanki posiekanego koperku - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 jajka ugotowane na twardo - 1-2 ząbeki czosnku - 6 szklanek kefiru  - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - sól Przygotowanie: Boćwinkę płuczemy i siekamy, buraczki cieniutko obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusimy(...)minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z kefirem i śmietaną, dodajemy zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek, pokrojone w drobną kostkę ogórki i drobno pokrojoną rzodkiewkę (lub trzemy na tarce), solimy do smaku i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ugotowanym jajkiem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Koktajl z melona i moreli 126

miałam za wiele owoców w domu zrobiłam tylko z tego co było w lodówce. Koktajl z melona i moreli Składniki: - 1/2 melona miodowego - 2 duże morele - 400 ml kefiru - 3 łyżeczki miodu Przygotowanie: Melona i morele obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy miód (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dać więcej) i kefir

Kulinarne życie