upały - może wreszcie nadejdą. Tym razem chłodnik ze szpinakiem. Delikatny kolor i delikatny smak, podawać mocno schłodzony - polecam. składniki 4 porcje 150 g młodego świeżego szpinaku 1000 g kefiru pęczek pietruszki 4 ząbki czosnku 1 ostra papryczka, bez pestek sól, pieprz ok 300 g zielonych ogórków - użyłam gruntowych pęczek szczypiorku oliwa z oliwek kolendra, płatki(...)przekroić wzdłuż , wyciąć pestki, jeżeli to konieczne Pokroić ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Odłożyć na bok. Kefir,czosnek, listki pietruszki, szpinak, papryczkę zmiksować w blenderze. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do garnka, dodać pokrojone ogórki, szczypiorek, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać polane oliwą, posypane listkami
Stare GaryTarator czyli chłodnik po bułgarsku 1 l zsiadłego mleka lub kefiru lub jogurtu ( lub mix ) ok 800 g ogórków ( najlepiej gruntowych ) 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz 4-5 łyżek oleju słonecznikowego ( ja tym razem dodałam 2 łyżki oleju sezamowego + 2 rzepakowego ) garść siekanych orzechów włoskich ( ja miałam migdały więc je dodałam) Ogórki(...)obrać i pokroić w małą kostkę, osolić i odstawić na kilka minut. Do kefiru dodać olej i dokładnie wymieszać. Dodać ogórki, posiekany koper i natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać i wstawić na ok 2 h do lodówki. Podawać posypany orzechami. Bardzo lekkie i orzeźwiające danie na letnie upały. Smacznego
Jemy Pijemykoperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek 2-3 ogórki małosolne lub gruntowe 3 ząbki czosnku ok 200 ml wody sok z jednej cytryny 1 litr maślanki lub kefiru 1 jogurt grecki 4 jajka sól pieprz łyżeczka cukru Botwinkę, szczypiorek, koper i rzodkiewki dokładnie umyć. Liście botwiny wraz z buraczkami drobno ( ale nie za drobno) pokroimy(...)czasie posiekać szczypiorek i koperek. Jajka ugotować na twardo. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną osteczkę. Jak kto lubi. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cały kefir lub maślankę przelać do miski. Dodać jogurt grecki oraz posiekane ogórki, rzodkiewki, koper i szczypiorek. Ostudzoną botwinkę wraz z wodą przelać do reszty. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą
Jemy Pijemywcześniej, a najwygodniej zrobić to przy okazji pieczenia np mięsa. składniki ok 400 g młodych buraczków (bez łodyg i liści) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 350 g kefiru 3-4 duże łyżki soku z kiszenia ogórków 130 g zielonych ogórków 100 g (2 szt) kiszonych ogórków sól, pieprz pęczek koperku przygotowanie Na grzać piekarnik(...)upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo. Ostudzić, obrać. Do blendera włożyć upieczone buraczki pokrojone na mniejsze kawałki, czosnek,dolać jogurt, kefir, sok z ogórków. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Zielone ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki również drobno pokroić. Koperek posiekać. Ogórki i koperek dodać do zupy, wymieszać, wstawić
Stare Garymojej mamy wersję chłodnika litewskiego :) SKŁADNIKI: Dla około 6 osób. 1 pęczek botwiny 2 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku lub dymki 1 pęczek koperku 1 litr kefiru 500 ml kwaśnej śmietany 2 cytryny ocet winny (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku jajka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Młode buraki dokładnie myjemy. Obieramy ze skórki, ścieramy na tarce(...)ogórka i kroimy go w drobną kostkę. Rzodkiewkę myjemy, kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. 5. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. 6. Do ostudzonego garnka z ugotowaną botwiną dodajemy kefir, śmietanę, posiekane warzywa. Dokładnie mieszamy. 7. Zakwaszamy chłodnik sokiem wyciśniętym z cytryny i octem winnym (opcjonalnie). 8. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 9. Odstawiamy do lodówki
W kuchni Katietruskawkami jest truskawkowy koktajl! Szybki, super smaczny i orzeźwiający w upalne dni! Idealny! Każdy ma swój sposób na koktajl i swoje dodatki! My najczęściej korzystamy z maślanki i kefiru, ale zdarza się też użyć jogurtu naturalnego! Czasami zdarza nam się dodać do koktajlu jakieś dodatki - owoce np. banan. Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych. Jesteśmy ciekawi jakie są wasze(...)ulubione sposoby na koktajl truskawkowy? Z rozmów na FB polecaliście dodać ananasa - z chęcią spróbujemy tego połączenia! My dajemy dużo truskawek, a mało maślanki czy kefiru, ew. trochę cukru/ksylitolu czy miodu do dosłodzenia! Tak lubimy najbardziej! Składniki: 3 szklanki pokrojonych truskawek, 1/2 - 3/4 maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu/miodu/syropu z agawy Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na koktajl, pijemy schłodzone
Plate of Joyczereśniami i truskawkami. Wczoraj zjadłam 1 kg czereśni w wersji nieprzetworzonej, a dzisiaj zrobiłam z czereśni koktajl. Bardzo Wam polecam przygotowanie lekkiego, nisko słodzonego koktajlu na bazie czereśni i kefiru/ jogurtu bez cukru, albo z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru, który można zastąpić również miodem. Uważam, że czereśnie są tak słodkie, że można całkowicie zrezygnować ze słodzenia tego koktajlu(...)czereśniami. oraz inne Przepisy na koktajle i napoje. Przepis na koktajl z czereśniami bez cukru: 1 szklanka wydrylowanych czereśni 1/2 szklanki kostek lodu 1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru opcjonalnie 1 płaska łyżeczka cukru pudru lub miodu Wszystkie składniki przekładamy do blendera kielichowego i dokładnie miksujemy aby powstał gładki koktajl. Przelewamy napój do szklanek, dekorujemy listkiem mięty i czereśniami. Podajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzaczerpnęłam stąd ( klik ), zamieniłam tylko dodatki. Porcja na małą blaszkę Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju kilka kostek gorzkiej czekolady czereśnie kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie) Czereśnie wydrylować. Czekoladę posiekać na grubsze kawałki. Suche składniki (mąkę, cukier i proszek do pieczenia) wymieszać(...)sobą w misce. W osobnej misce połączyć ze sobą mokre składniki (olej, jajka i kefir). Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Następnie wsypać czekoladę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto na blaszkę a na wierzch poukładać czereśnie ( tak, aby gdzieniegdzie było widać jeszcze ciasto). Włożyć blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
My simple kitchenpszennej, ciasto również wyjdzie pyszne :) Składniki na małą blaszkę: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju kilka krople aromatu waniliowego 40 dag czerwonych porzeczek Kruszonka: * 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki *składniki podałam "na oko", zawsze dosypuję tyle składników(...)Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i wstawiamy do lodówki. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w jednej misce. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, kefir, olej i aromat. Składniki suche wsypujemy do składników mokrych i mieszamy ze sobą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch układamy porzeczki a następnie kruszonkę. Pieczemy
My simple kitchenpodwieczorek, ale być może znajdą się wśród Was takie łasuchy, które wieczorem spałaszują takie placki :) Składniki na około 10 placków: 3 średnie jabłka 250 g mąki 250 ml kefiru 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej cukier puder Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. 1 jabłko zetrzeć na tarce a pozostałe dwa pokroić(...)średniej wielkości kostkę. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą w misce. Powinno wyjść dosyć gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste dodać trochę więcej kefiru lub mleka). Dodać jabłka i ponownie wymieszać. Kłaść po łyżce ciasta na rozgrzany olej i formować równej wielkości placki. Smażyć z obu strona na złoty kolor. Placki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać
My simple kitchenPrzepis na błyskawiczny obiad, idealny na upalne dni. Do tego bardzo lekki – jedna porcja to tylko 147 kcal. Podajemy z młodymi ziemniakami. Składniki (2 porcje): 450 g kefiru ogórek długi, lub 4-5 gruntowych duży pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanego koperku sól, pieprz pół łyżeczki cukru Przygotowanie Ogórek obieramy i kroimy w plasterki. Rzodkiewki(...)oczyszczamy i również kroimy w plastry, Szczypiorek siekamy. Warzywa mieszamy z kefirem, dodajemy sok z cytryny, przyprawy i cukier
e-PrzepisyKulinarnecytryny 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry, + listki do dekoracji 2 papryczki jalapeno, bez pestek grubo posiekane 2 ząbki czosnku 75 g rukoli 500 g kefiru szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka grubej soli lub do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego przygotowanie Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić(...)pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z sokiem z cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę,dodać do blendera. Dorzucić czosnek, kolendrę, papryczki jalapeno, rukolę. Zmiksować, dodać kefir, zmiksować ponownie.. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania. Ogórek do dekoracji pokroić w drobną kostkę. Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze
Stare GaryŚwietnie nadaję się również jako dodatek, jeżeli zrobimy nierozsądnie gorący obiad w upalny dzień :) Składniki na 3 duże lub kilka mniejszych porcji: 500-600 g świeżych ogórków 250 ml kefiru 100 g sera typu feta 50 g uprażonych orzechów ziemnych (mogą być solone) kilkanaście listków mięty 1 ząbek czosnku szczypta soli* szczypta pieprzu Ogórki obrać, pokroić na kawałki, wrzucić(...)blendera / malaksera. Dodać pokruszony ser, kefir, orzechy i listki mięty (kilka odłożyć do dekoracji). Wszystko razem zmiksować. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.** Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu doprawić solą i pieprzem. Nalać do miseczek i udekorować listkami mięty. * jeżeli ser i orzechy są bardzo słone, lepiej pomiąć sól ** można też dodać ząbek od razu
Pełny talerzjednak bardziej podobne do polskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad. Składniki: 180 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżka cukru pudru 200 ml maślanki lub kefiru 2 jaja L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 100 ml przecieru malinowego 150-200 g mrożonych malin + sok z cytryny+ cukier(...)Wykonanie: makę, kefir, żółtka,cukier, proszek do pieczenia, olej i sodę wymieszać krótko przy pomocy miksera na jednolitą masę białka ubić na sztywną pianę około 100 g lekko rozmrożonych malin zblendować na gładkie puree. Resztę malin umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny. Rozmrozić na małym ogniu, następnie rozgotować i przetrzeć przez sitko. Ostudzić, przelać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 4 szklanki mąki pszennej 1 i ½ szklanki cukru 1 szklanka kefiru ½ kostki margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku cukier wanilinowy Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Na koniec(...)dodajemy kefir i delikatnie mieszamy go z resztą ciasta. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Babkę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C. Przepis pochodzi z książki „Przepisy i porady wytrawnej gospodyni
Humanistka w kuchni