Kolejny pożywny koktajl z dodatkiem komosy ryżowej, który przygotowałam ostatnio domownikowi na szybkie śniadanie przed pracą. Wystarczy mieć w lodówce trochę ugotowanej dzień wcześniej quinoy, sezonowe owoce i kefir, a zdrowe i pożywne śniadanie jest gotowe w 3 minuty. Domownik, jako człowiek słodkolubny nie potrafi docenić naturalnego smaku porzeczek (o dziwo nie narzeka, że kiszone ogórki są kwaśne :P) więc(...)specjalnie dla niego porządnie dosłodziłam koktajl miodem. Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 200 ml kefiru pół szklanki obranych porzeczek (czarnych, czerwonych i białych) 2 łyżki miodu Wykonanie: Wrzucamy wszystko do blendera i jak ja to mówię "robimy brzyy" ;) Koktajl wychodzi dość gęsty, więc jeśli wolicie bardziej płynne konsystencje można dolać trochę wody. Życzę miłego dnia
Quinoa Raz!konkretnie połączyłam je z kremem czekoladowym. Ciekawy miks, na poprawę humoru lub schłodzenia się na lato. Składniki 0,5 kg truskawek 2 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego szklanka kefiru (zastąpić można mlekiem, jogurtem naturalnym) Sposób przygotowania Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Dodać kefir, krem czekoladowy i wszystko razem wymieszać. Dorzucić kilka kostek lodu i można
Pink EnvelopeJeszcze nic straconego, możecie cieszyć się w Święta jego smakiem, dzięki temu prostemu przepisowi ;) Polecam! Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 ml soku z kiszonych ogórków 250 ml kefiru 250 ml wywaru warzywnego 2 - 3 łyżki chrzanu 1 czubata łyżka mąki gryczanej 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 naturalne, bezglutenowe kabanosy drobiowe kilka jaj przepiórczych 2 łyżki(...)łyżką mąki gryczanej, mieszając, aby nie powstały kluchy, następnie dodajemy pokrojone w plastry kabanosy. W tym czasie, kiedy wywar się gotuje, dokładnie blendujemy ugotowaną quinoę, sok z kiszonych ogórków, kefir i chrzan, a następnie dolewamy całą tą mieszankę do wywaru (krótko po tym jak dodaliśmy mąkę i kabanosy), podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, ale nie doprowadzamy
Quinoa Raz!gotowania dorzucam posiekaną botwinę i gotuję jeszcze jakieś 2 minuty- liście lekko się zblanszują, ale nie rozgotują. Wszystko studzę. Mieszam z maślanką i dużym gęstym jogurtem, może być także kefir. Dorzucam 3 średnie, pokrojone w kostkę ogórki, rzodkiewki- kilka kroję w plastry, resztę ścieram na tarce na dużych oczkach. Dodaję posiekany koperek i szczypior. Doprawiam solą i pieprzem do smaku(...)angielskie sól i pieprz Bulionu otrzymamy około 0,5 litra. Potrzebujemy jeszcze: 2 dużych buraków i nieco botwinki- jeśli jeszcze jest dostepna 250 ml maślanki 400 ml jogurtu lub kefiru duży pęczek rzodkiewek 3-4 średniej wielkości ogórki gruntowe pęczek koperku pęczek szczypiorku sól i pieprz
Pichceniomaniajajkiem, jednak ja najbardziej lubię solo. Serdecznie polecam! Składniki: pęczek botwinki kilka rzodkiewek 2 małe ogórki gruntowe pęczek koperku sok z połowy cytryny 400 ml kefiru 1 mały jogurt naturalny 1 ząbek czosnku szczypta cukru sól, pieprz jajka do podania Przygotowanie: Botwinkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, łodyżki z liśćmi posiekaj(...)Następnie dodaj liście, sok z cytryny oraz cukier, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wywar pozostaw do ostudzenia, ja włożyłam do miski z zimną wodą. Do ostudzonego bulionu dodaj kefir, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewkę. Koperek poszatkuj i dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku, podaj z jajkiem lub solo. Smacznego
KukuleczkiKoktajl z borówek, jest symbolem wakacji u babci, która przygotowywała mi go z domowym kefirem. Tęsknie za tymi czasami. Składniki: kefir lub jogurt naturalny szklanka borówek 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Składniki umieść w kielichu i zmiksuj na gładki koktajl! Smacznego
Kukuleczkipyszny koktajl owocowy w dwóch smakach. Koktajl jest bardzo pożywny i zdrowy. Idealny dla małych i dużych smakoszy. SKŁADNIKI: 200g jagód, 400g zsiadłego mleka, 200g truskawek, 400g kefiru, 3 łyżki cukru, PRZYGOTOWANIE: 1. Jagody przekładam do wysokiego naczynia. Wsypuję 1,5 łyżki cukru. Wlewam zsiadłe mleko. Wszystko razem miksuję blenderem. Gotowy koktajl przelewam do szklanek (do połowy(...)truskawek usuwam szypułki. Truskawki przekrawam na pół. Owoce przekładam do wysokiego naczynia. Wsypuję pozostały cukier i wlewam kefir. Wszystko razem blenduję. Koktajl przelewam do szklaneczek z koktajlem jagodowym. Koktajl podaję schłodzony
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki na farsz: 4 ugotowane ziemniaki, wystudzone 250 g białego sera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz dodatkowo: szczypior, boczek pokrojony w kostkę i podsmażony, kefir wykonanie: Ziemniaki rozgniatamy. Dodajemy ser i dokładnie mieszamy.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków(...)serem, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Usmażone naleśniki smarujemy farszem, składamy w tzw. chusteczkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Podajemy ze szczypiorem lub podsmażonym boczkiem i kefirem. Zapisz
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: -bulion warzywny -2 pęczki botwinki -1 pęczek rzodkiewki -ogórek zielony -3 ogórki małosolne -koperek -250ml śmietanki 18% -160ml kefiru -4 łyżki jogurtu naturalnego -sól, pieprz -sok z cytryny -jajka (gotujemy na twardo) Przygotowanie: 1 . Przygotowujemy bulion. 2 . Botwinkę kroimy na drobna kostkę, lisice drobno siekamy. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. 3 . Rzodkiewkę(...)ogórki małosolne ucieramy na tarce. Ogórek zielony kroimy w drobną kostkę a koperek siekamy. Całość przekładamy do garnka i pozostawimy do wystygnięcia. 4. Dodajemy kefir, śmietanę, jogurt naturalny i sok z cytryny. 5 . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Coś z niczegoahhh.... ;) Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 małe pieczarki 5 łyżek czerwonej soczewicy 2 małe marchewki 1 mała pietruszka kawałek pora 1 jajko 2 łyżki kefiru 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 3 łyżki bułki tartej 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 kostki mięsnej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól ziołowa(...)aromatu) i marchewkę (pokrojoną w pół talarki), liście laurowe, ziele angielskie, pół kostki mięsnej i trochę pieprzu i gotujemy 15 minut. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy kefir, czosnek niedźwiedzi, bułkę tartą, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą ziołową i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy malutkie pulpeciki i ostrożnie wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy razem około 20 minut
Kolorowy Przepisownikjeśli mamy wodę z ogórków nie wylewamy jej !) 6 rzodkiewek startych na grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 500 ml naturalnego jogurtu 400 ml kefiru 2 ząbki czosnku szczypta kwasku cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Cielęciny wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, aby mięso było przykryte. Gotujemy na małym ogniu(...)porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir i jogurt, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgniecione ząbki czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biała jogurt barwi się na intensywny biskupi
Kulinarne przygody Gatitycałości. Wolę jeden kawałek schabiku zamiast... Wykonanie banalnie proste. Fakt, schab w musztardzie powinien poleżeć minimum całą noc w lodówce. Robimy! Składniki porcja schabu musztarda bawarska Develey kefir lub maślanka sałata maślana pomidorki czereśniowe mnóstwo koperku sól do smaku oliwa z oliwek Schab obtocz obficie w musztardzie , posyp solą i dodaj listki bazylii jeśli chcesz. Włóż do lodówki ,najlepiej(...)rozgrzej piekarnik do 220 i zapiekaj w naczyniu z pokrywą około godziny,można dłużej. Przygotuj sałatkę. Dosmacz solą, koperkiem. Krój schab na plastry, podawaj z sosem własnym i sałatką. Kefir? Maślanka? Wszystko jedno, ważne , aby było dużo koperku! Obiad gotowy! Schab w ten sposób przyrządzony jest soczysty, łamie się i nie jest gumą. Super do bułki czy na kanapkę! Serdecznie
Z Kuchni Do Kuchniboczku, pokrojonego w plastry 1 kiełbasa podwawelska (ok. 200g) kilka dużych liści białej kapusty 6 łyżeczek ostrej przyprawy do grilla 3 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: kefir do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotowanie: Przygotowujemy duże naczynie z pokrywą, które można stawiać na kuchence, jak również włożyć do piekarnika (np. gęsiarka lub garnki(...)ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę (folię zostawiamy), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 1 godzinę. Przed podaniem dokładnie mieszamy. Podajemy z kefirem. Smacznego! :) * danie można przygotować w specjalnym żeliwnym kociołku do prażonek na ognisku
My Culinary Artjuż dodatkowo dosładzać. Zamiast nektarynki możecie oczywiście użyć brzoskwiń. Składniki na ok. 400 ml (2 porcje): 1-2 nektarynki w zależności od wielkości 2 plastry świeżego ananasa 1 kefir (400g) Opcjonalnie ½ banana Przygotowanie: Nektarynkę wypestokować, ananasa obrać ze skórki i wydrążyć twardy środek, banana obrać ze skórki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki i zblendować. Dodać do niego kefir
Fabryka pomysłówmiękki. Składniki (na formę o bokach 12x 25 cm): 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej 1 opakowanie suchych drożdży (8g) 1/2 szklanki kefiru 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko masło do wysmarowania formy duża garść pestek dyni Kefir, olej, wodę i jajko mieszam w jednym
Mango Papaja