Udało mi się przetłumaczyć znaczną część artykułu na temat wpływu kefiru na zdrowie i na florę bakteryjną jelit. Dla tych, którzy chcą przeczytać pełną wersję po angielsku link w dole wpisu. Antyalergiczne właściwości kefiru mlecznego i kefiru sojowego oraz ich korzystny wpływ na mikroflorę jelitową. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} Streszczenie: Alergia pokarmowa jest obecnie uznawana za problem światowy, i podobnie jak inne choroby atopowe jej występowanie wydaje się wzrastać. Uważa się, że kefir posiada zdolność do obniżenia przenikalności jelitowej antygenów; Jednak żadne badanie eksperymentalne nie oceniło jednoznacznie relacji między spożyciem kefiru, specyficznej reakcji alergicznej IgE i mikroflorą jelitową. Celem tego badania była ocena
Mama z MotylemSkładnik: truskawki świeże 60 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, kefir 380 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wafelki 25 sztuk galaretki truskawkowe wymieszać w 800 ml gorącej wody wystudzićna dnie szklanej keksówki ułożyć wafelki śmietankowe i wlać tyle łyżek galaretki aby zakryła ciastka na wafelkach układać plastry truskawek i do lodówki do stężenia galaretkę brzoskwiniową wymieszać w 150 ml gorącej wody(...)ostudzićzimny kefir wymieszać dobrze z galaretką i do lodówki do lekkiego stężenia tężejący kefir przełożyć na truskawki i do kefiru powkładać pozostałe wafelki i schować do lodówki do stężenia na kefir poukładać plastry truskawek i zalać je tężejącą galaretką truskawkową i do lodówki schować najlepiej na całą nocdeser jest orzeźwiający i pyszny na upały............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszkoły średniej, czyli sprzed roku 1997 ;) wybróbowany dziesiąki razy, zawsze udany i zawsze pyszny. Najlepsze jest to, że do ciasta można użyć w zależności od preferencji i stanu lodówki: kefiru, maślanki, jogurtu, naturalnych albo smakowych.1 opakowanie u mnie dziś maślanka truskawkowa1 opakowanie oleju (po tejże np. maślance czy kefirze - wszystko odmierzamy tym samym pudełeczkiem)2 opakowania cukru (ponieważ dodałam
Z butelką mleczka w tleGrzybka tybetańskiego dostałam ponad miesiąc temu (dziękuję Iwonko!) i od tego czasu codziennie piję kefir, który przy jego użyciu produkuję.Co to jest grzybek tybetański i jak z niego zrobić kefir?Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWbrew pozorom jest to naprawde sycacy i zdrowy obiad.Danie mozna wzbogacic dodatkiem np. jajek sadzonych.Skladniki na dwie duze porcje:600 g mlodych ziemniakow1 spora cebula100-150 g boczku wedzonego2 kefiry a 500 gkoperek,szczypioreksol,pieprz do smaku2 lyzki masla gheeWykonanie:Ziemniaki ugotowac w mundurkach lub na parze.Ostudzic,obrac z lupinek.Boczek pokroic w slupki i umiescic na rozgrzanej patelni.Wysmazac na wolnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolejna propozycja z myślą bardziej o Córci i jej diecie. Na rozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej i nam ciacho, z sezonowym rabarbarem i kilkoma mrożonymi truskawkami. Przepis znalazłam na blogu Yummy Lifestyle. Zmian prawie nie wprowadziłam. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu. Wilgotne, puszyste, bardzo smaczne zarazem. Polecam
Dzieje kuchennej Wiewiórynalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach.Skladniki :400 g maki200 g mielonych migdalow1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniasol60 ml neutralnego oleju150 g cukru3 jajka L200 ml kefiru lub maslanki3 bardzo dojrzale banany10-12 miekkich daktyliWykonanie: Keksowke wysmarowac olejem.Piekarnik nastawic na 180°C.Odwazyc make,migdaly,sode oczyszczona,soli na czubek lyzeczki i dobrze wymieszac.Olej,cukier,jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gryke zaliczamy do roslin,ktore korzystnie wplywaja na nasze zdrowie.Dietetycy na calym swiecie polecaja kasze jako idealne zrodko bialka,soli mineralnych i witamin.Jakze madrzy byli nasi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pili cieszyli się zdrowiem i długowiecznością. Przez pokolenia wiedza i zwyczaj stosowania tego probiotycznego napoju były przekazywane, przez starszych młodszym. I tak przez wieki przetrwał do naszych czasów. Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym o długiej historii i tradycji stosowania, a co więcej, równie długo cieszy się doskonałą reputacją prozdrowotną. Jest lekkostrawnym źródłem białka i wapnia w diecie. Sezon letni stwarza(...)idealną okazję, aby kefir z grzybka wzbogacić o świeże owoce, tym razem… w maliny. Składniki: - kefir z grzybka tybetańskiego- świeże maliny- syrop klonowy, stewia, cukier (do wyboru) Bardzo dokładny opis historii, hodowli, codziennej procedury opieki nad grzybkiem, w właściwości zdrowotnych, przepisów kulinarnych znajduje się na stronie Grzybek tybetański kefirowy. Wytrwałym i dociekliwym polecam lekturę, a ja zacytuję jedynie
mojewypiekiinietylkoprzemawia za tym aby włączyć je do codziennego jadłospisu. Koktajle te mają jeszcze jeden walor, są bardzo szybkie do przygotowania! Ostatnio w sklepie Biedronka znalazłam na półce ich nowość kefir Veggie ogórkowo-czosnkowy, już miałam butelkę wrzucić do koszyka, ale przeczytałam skład na opakowaniu: śladowe ilości ogórka i czosnku, do tego syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia kukurydziana i aromat ogórkowo-czosnkowy(...)dupa, towar powędrował na półkę. Ochota na kefir smakowy mi nie przeszła, więc gdy byłam już w domu zrobiłam sobie na kolację swój władny kefir Veggie z prawdziwym ogórkiem i czosnkiem, a nie o smaku tychże! Jak przygotować kefir Veggie ogórkowo-czosnkowy? Wystarczy mieć 300 ml zimnego kefiru (u mnie domowej roboty ) 1/2 zielonego ogórka, 1 ząbek czosnku, oraz ciut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKefir jest nazywany naturalnym probiotykiem i najzdrowszym napojem na świecie, a to wszystko za sprawą niezwykłych właściwości grzybka tybetańskiego, którego używa się do jego produkcji. Te niepozorne ziarna kefirowe przypominają małe kalafiory. Oczyszczają organizm z toksyn jednocześnie przyspieszają metabolizm, poprawiając funkcjonowanie mózgu i pomagają walczyć ze stresem. Mają działanie antyrakowe, antygrzybiczne i antybakteryjne oraz wiele innych zdrowotnych właściwości. Tradycyjnie(...)kefir przygotowuje się z mleka krowiego, ale na szczęście grzybek tybetański fermentuje również w mlekach roślinnych. W takim wypadku najlepiej sprawdzają się mleka z większą zawartością tłuszczu czyli mleko sojowe, kokosowe oraz migdałowe. Kefir sojowy Składniki: 500ml mleka sojowego 2 łyżeczki grzybka tybetańskiego Przygotowanie: Do litrowego słoika wlej 500 ml mleka sojowego i dodaj dwie łyżeczki grzybka tybetańskiego
wegujemywytrawnymi. Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. To kolejny i to bardzo wdzięczny temat Ciasta na niedzielę , do którego pieczenia zaprosiła mnie Bożenka . Muffinki na kefirze z grzybka tybetańskiego . Składniki na 12 szt. : - 300g mąki tortowej - ½ szklanki cukru - 2 jajka - 6 łyżek oleju (dałam kokosowy) - 250ml kefiru z grzybka tybetańskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka(...)szczypta soli waniliowej Dodatkowo do wyboru: - krem ajerkoniakowy, lukier, cukier puder, orzechy pistacjowe, owoce… Do przygotowania muffinek nie używamy robota, wystarczy rózga i łyżka. Jeżeli nie macie kefiru z grzybka tybetańskiego możecie użyć zwykłego kefiru. W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól waniliową). W drugiej mokre (kefir, jajka, olej, sok wyciśnięty
mojewypiekiinietylkoZawsze lubiłam kefir, gdyż uwielbiam jego delikatnie kwaskowy smak, ponadto kefir zawsze wspomagał mój układ trawienny, a do tego poprawiał wygląd mojej skóry, włosów i paznokci. Kefir domowy może zdziałać cuda dla naszego organizmu, ponadto nie ma w nim żadnych zagęstników i wypełniaczy! Jak zrobić domowy kefir? Cała masa pytań popłynęła na e-maila po pokazaniu moich zdjęć(...)truskawek poziomkowych dostałam od niej słoiczek z porcją grzybków zatopionych w mleku i szybką instrukcję co z nimi zrobić aby się rozmnażały i jak z ich udziałem przygotowywać domowy kefir. Tak jak Joanna mi poradziła tak zrobiłam. Przełożyłam zawartość słoiczka do wyparzonego słoja i załam to ½ litra mleka, przykryłam zawartość słoja gazą i spięłam gumką recepturką. Wkrótce potem Joanna przygotowała
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię