soliolejek cytrynowySer:350-400 g twarożku (u mnie z wiaderka)1 żółtko3 łyżki cukruolejek cytrynowy1 czubata łyżka masłaKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiDodatkowo:3-4 łyżki jagód (borówek)Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i zagniatamy(...)swoją objętość.3. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, olejkiem i rozpuszczonym masłem na gadką masę.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 1-2 cm, smarujemy serem, posypujemy borówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba strucle na małą blaszkę i nacinamy w środku do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia
Kuchnia domowa AniDeser w sam raz dla ochłody. Wystarczą ulubione lody, trochę owoców i gotowe!Składniki:1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z czekoladą)1 morela1 brzoskwinia2 łyżki borówek amerykańskichSposób przygotowania:1. Owoce myjemy, brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki.2. Na dno pucharka wkładamy pokrojone w kostkę morele. Dajemy lody, dodajemy cząstki brzoskwiń i borówkami.3. Deser możemy polać ulubionym
Kuchnia domowa AniRatunku! Nie działa mi piekarnik! – czyli przepisy na ciasta bez pieczenia ;-)Pamiętam te niedawne czasy, gdy w studenckim mieszkaniu zmagałam się z piekarnikiem z wczesnego
Kulinarne Przebojeformie przetworów, mrożonki. Produkty są najwyższej jakości, bez konserwantów. Strona internetowa: http://www.nasza-chata.plSklep internetowy: http://www.grzyby-sklep.pl/ Oto produkty, które otrzymałam:1. Koźlarze suszone2. Podgrzybki suszone 3. Maślaki suszone4. Borówki leśne niskosłodzone5. Koncentrat grzybowy6. Jagody leśne deserowe7. Kurki w zalewie naturalnej8. Maliny deserowe9. Żurawiny leśne niskosłodzone10. Podgrzybki marynowane11. Maślaki zwyczajne marynowane12. Kurki marynowane13. Kurki - danie gotowe14. Podgrzybki - danie gotowe15. Żurawiny(...)leśne dżem - całe owoce16. Borówki leśne dżem - całe owoce17. Jagody leśne dżem - całe owoce18. Opieńki marynowane19. Kapusta z grzybami Firmie Nasza Chata bardzo dziękuję za zaufanie. :-) Obiecuję mnóstwo pysznych dań! W sekrecie powiem, że kapusta z grzybami została już należycie wykorzystana. ;-) Przepis wkrótce
Szefowa kuchnimarchewki, obranej i startej4 jajka275 cukru muscovado250 ml oleju rzepakowego100 g rodzynekskórka z 1 limonki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki mielonych goździków100 g pistacji (opcjonalnie)borówki i skórka z limonki do dekoracjiKrem150 g bardzo miękkiego masła400 g serka śmietankowego, schłodzonego200 g greckiego jogurtu, schłodzonego350 g cukru pudru, przesianego1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę, proszek(...)wyrównać. Piec około 20-25 minut do suchego patyczka. Przestudzić. 4. Masło utrzeć. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Kremem przełożyć blaty i resztę użyć do udekorowania ciast. Wierz udekorować borówkami, skórką z limonki i posypać cynamonem.Smacznego źródło: Sainsbury’s Magazine Kwiecień 2014Post Ciasto marchewkowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pljagód…. Długo odwiedzałam polskie sklepy z nadzieją, że ktoś wreszcie przywiezie jagody tak mi potrzebne do jagodzianek, ale musiałam się jednak obejść smakiem i upiec jagodzianki z borówkami amerykańskimi.. Upiekłam je z bardzo dużej porcji i wyszło mi około 26 jagodzianek. Oczywiście, żadna się nie zmarnowała ;)! Wszystkie zostały pochłonięte do ostatniego okruszka! Jagodzianki są delikatne i pyszne. Zapraszam
UgotujmyTo.plbiszkoptów do tiramisu. Składniki:biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki"mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek)500g serka mascarpone4 jajka200 ml likieru Amaretto4 łyżki cukruowoce (truskawki, maliny, borówki) Przepis na biszkopt migdałowy:Składniki:5 jajek1/2 szklanki mielonych migdałów1/2 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru Przygotowanie:Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, gdy powstanie jasna(...)truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem itd. Ostatnią warstwę będzie stanowił krem. Na "szczycie" deseru wykładamy owoce: truskawki, maliny, borówki, porzeczki.Deser podajemy schłodzony, więc na około 5 godzin powinien powędrować do lodówki
Smakowity Blog Kulinarnyzabraknie Wam pieczywa i zupełnie nie macie siły pobiec do sklepu proponuję na szybko naleśniki, a żeby nie było nudno to razowe. Moje będą z białym serem, dżemem i borówkami. Nadzienie oczywiście zostawiam Wam do wyboru. Na wszelkie sposoby możecie próbować i przekładać. Ja jako dziecko nie cierpiałam naleśników z serem, zawsze tylko dżem i dżem. Z wiekiem oczywiście gust
pieprzny smaczeksprawdzić w życiu bym nie pomyślała :PSezon na truskawki w pełni, a ja nie wyobrażam sobie choć jednego dnia bez nich, teraz czekam tylko na maliny i borówki, przede wszystkim borówki :P Oceny w większości wystawione, wynik średnia 5.4 lub 5.5. Żadnej czwórki. Lubię to. I gdyby nie to, że po ostatniej nieobecności na matmie(jeden dzień) miałam
More food, love and dreamsZapominamy, że życie jest kruche, delikatne, że nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni.”Pieczony pudding owsiankowy z ricott, podany z truskawkami, borówkami, miodem i masłem orzechowyminspiracjaKocham mamę za te borówki <33Aktualnie szkoła dla mnie jest bez sensu, skoro i tak tam nic nie robimy. A może tak wczorajszy jadłospis? razowo-pszenna drożdżowa pizza
More food, love and dreamslato się zbierałam, aby coś wstawić oprócz śniadania, ale w większości przypadków przegrywałam walkę z czystym lenistwem, dzisiaj nadrabiam. lody banan-szpinak z malinami mrożony koktaij banan-borówki-moreladwu kolorowy mrożony koktajl banan-brzoskwinia&banan-brzoskwinia-malina lody banan-morela&banan-morela-kawa z polewą kawowąlody banan-malina z karmelizowaną czekoladą mrożony koktajl(...)chyba coś jeszcze, ale nie pamiętam)lody banan-nektarynka& banan-nektarynka-masło orzechowe lody banan-masło orzechowe lody banan-mleczko kokosowe mrożony koktajl banan-borówki-kakao-szpinak-(możliwe, że coś jeszcze) mrożony koktajl banan-morela mrożony koktajl banan-szpinak nie mam pojęcia mrożony koktajl banan-malina...mleczko koksowe? coś jeszcze
More food, love and dreamsŚMIETANA:500 ml śmietanki 30% lub 36%2,5 łyżeczki żelatyny(śmietanka 30%) lub 2 łyżeczki żelatyny (36% śmietanka)3 łyżki cukru pudru+ owoce (ja dodałam troszkę poziomek, malin, borówek amerykańskich i zwykłych borówek)WYKONANIE:CIASTO: Ubijamy białka i dodajemy cukier oraz szczyptę soli. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia, octem i dokładnie mieszamy. Żółtka dodajemy
Serce zamknięte w formie pysznościszklanki wodyPONCZ:1/4 szklanki gorącej wodyłyżeczka cukrułyżka soku z cytrynyBITA ŚMIETANA:650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%2 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki żelatyny3 łyżki gorącej wody+ kilka borówek amerykańskich do dekoracji.WYKONANIE:Na samym początku najlepiej przygotować mus wiśniowy. Wiśnie należy wypestkować i zmiksować bardzo drobno. Następnie dodać cukier puder i cały czas miksować. Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie(...)być zimna, najlepiej żeby była letnia) dodajemy do bitej śmietany i wykładamy na mus wiśniowy. Wkładamy ciasto do lodówki aż do ścięcia się bitej śmietany.Każdy kawałeczek ciasta dekorujemy borówkami :)Dziękuję za inspirację :margarytka
Serce zamknięte w formie pysznościSkładniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Świeże lub mrożone borówki Żelki tęcze Niebieski barwnik spożywczy składniki na krem: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy borówki i mieszamy
CiastkozercySzybka i rewelacyjna przekąska. Miękki ser pleśniowy zamknięty w chrupkiej skorupce. Jako idealny dodatek sprawdzi się borówka lub żurawina. Dla mnie boskie!Składniki: 2 szt sera camembert 1 jajko bułka tarta żurawina, borówka Wykonanie:Ser panierujemy w jajku i bułce tartej (najlepiej zrobić to 2 razy) i smażymy go na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej
Malinowe Pocałunki