z borowkami - 2507 przepisów (strona:66/168)

Deser jagodowy na szybkiego 323

Oczywiście jak deser jagodowy to muszą być jagody. Jest to prosty i szybki deser , a przy tym smaczny i orzeźwiający. Do deseru można wykorzystać dowolne sezonowe owoce np. leśną borówkę i borówkę amerykańską. Śmietankę można zastąpić jogurtem lub kokosową śmietanką. Deser jagodowy Składniki: 2 porcje 200 g jagód 4 czubate łyżki cytrynowego kremu, tutaj przepis 150 ml śmietanki

codojedzenia
Sałatka owocowa 80

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na skwar za oknem najlepsze są świeże owoce, prosto z lodówki.   Arbuz, melon… i co akurat mamy w domu: jagody, porzeczki, borówki… arbuz, melon, borówki amerykańskie, mięta Owoce można pokroić w kostkę lub wyciąć kulki, Ułożyć owoce, dodać listki mięty, melisy… skropić sokiem z limonki… I sałatka gotowa. zastawa

królestwo garów
Borówkowy koktajl białkowy :) 141

posiłek. Jest odżywczy i syci na dobrych kilka godzin. Po wypiciu połowy słoika już byłam najedzona, także coś w tym jest:)   W smaku jest dość wyczuwalna wanilia oraz borówki . Koktajl należy spożyć zaraz po przygotowaniu , ponieważ dodatek nasion lnu i chia spowoduje z czasem zagęszczenie konsystencji na bardzo gęstą.  Składniki: 1 łyżeczka lnu złotego  1 łyżeczka nasion(...)chia  1 garść świeżego szpinaku  1 łodyga selera naciowego 1 szklanka borówek 1 miarka roślinnego białka waniliowego ( SunwarriorPolska Classic Plus ) szczypta cynamonu  1 szklanka napoju roślinnego (u mnie ryżowy) Przygotowanie: Do blendera wrzuć nasiona lnu i chia i zmiel na pyłek. Następnie dodaj pozostałe składniki i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji

Zdrowie na języku :P
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 226

cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny – sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny - sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego(...)garść truskawek i borówek'; document.write(" "); Krok 1 Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich mąkę z sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krok 3 Ciasto przelewamy do formy

Kuchnia Bazylii
Koktajl owocowy ze szpinakiem 109

listkami.  Polecam koktajl owocowy, który u mnie sprawdza się w roli drugiego śniadania. Składniki: Na ok 300ml: 2 jabłka 200ml wody 1 banan 1 garść świeżego szpinaku garść borówek Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do misy blendera wlewamy 3/4 szklanki ugotowanego kompotu, dodajemy jabłka, szpinak, pokrojony na kawałki banan oraz borówki. Miksujemy

Kuchnia w czekoladzie
PLACUSZKI NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO Z OWOCAMI 657

jogurtu greckiego 1/4 szklanki mleka 2 duże jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru porządna szczypta soli DODATKOWO: Świeże sezonowe owoce (truskawki, maliny, borówki lub inne). Cukier puder Serek waniliowy Syrop daktylowy/ klonowy Wszystkie składniki umieścić w naczyniu/dużej misce i zmiksować blenderem, bądź ręcznie rózgą do otrzymania gładkiej stosunkowo gęstej masy. Ciasto wylewać(...)owocami, oprószone pudrem lub/oraz z syropem klonowym/jagodowym/daktylowym. Opcjonalnie można dodać na każdy placek kleks serka waniliowego. * Na świeżo wlane ciasto na patelni można również włożyć owoce, np. truskawki bądź borówki, z tym że wtedy trzeba uważać by placki się zbytnio nie przypaliły, a patelnię trzeba za każdym razem oczyszczać z resztek owoców

Calzonella.com
Pełnoziarniste placuszki ryżowe bezglutenowe :) 129

mąki pełnoziarnistej ryżowej (PRO-BIO) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe  (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki  Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki.  Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków.  Podawać z ulubionymi(...)dodatkami, u mnie nerkowce i borówki

Zdrowie na języku :P
ŚNIADANIE W SŁOIKU 354

również banany i kiwi. Układamy warstwami, zaczynając od kaszy jaglanej. Polewany jogurtem. Do każdej z masy możemy dodać odrobinę cukru i miodu. Całość polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi. BORÓWKI+ PŁATKI JAGLANE+ SEREK NATURALNY+ KAKAO POTRZEBUJEMY: Dużą garść borówek 2 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych opakowanie serka śmietankowego kilka łyżek miodu kilka łyżeczek kakao Serek mieszamy z kakao , dodajemy miód. Serek

WYSPA SZCZĘSLIWA
Mini serniczki z borówkami 171

roztopionego masła masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g ricotty (lub mascarpone) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy (40 g) 1 jajko dodatkowo: garść borówek 50 g czekolady deserowej/gorzkiej posypka do dekoracji Wykonanie Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik nastawić na 180*C. Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Przełożyć do papilotek i wyrównać(...)zmiksować wszystko na jednolitą masę. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód do wysokości papilotek. Na każdej muffince ułożyć kilka borówek. Piec około 25 minut. Ostudzić. Udekorować roztopioną czekoladą. Można jeść zaraz po przestudzeniu albo schłodzić w lodówce (masa będzie bardziej zwarta). Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Owocowe smoothie z orzeźwiającą miętą 133

Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 60 g borówek 1 średni banan 1 1/2 szklanki truskawek kilka listków mięty Przygotowanie Umyte truskawki i borówki wrzucamy do misy blendera. Dodajemy pokrojonego banana i 2-3 listki świeżej mięty. Wszystko razem

Słodkie okruszki
Zapiekane owoce z kruszonką i lodami 126

genialne (mówiąc nieskromnie)... Polecam, spróbujcie koniecznie (i pamiętajcie, że owoce zawsze możecie zamienić na inne, takie jakie lubicie, albo właśnie macie pod ręką... ) SKŁADNIKI 3 nektarynki 200 - 250 g borówek 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 50 g masła 1 duża łyżka cukru z wanilią dowolne lody (u mnie cafe latte) Owoce myjemy i osuszamy, nektarynki kroimy w kostkę(...)dnie kokilek kładziemy nektarynki, a na nich borówki. Mąkę i cukry mieszamy razem, a następnie rozcieramy w dłoniach z kawałkami masła aż powstaną drobne grudki. Tak przygotowaną kruszonką obficie posypujemy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg + górna grzałka) na ok. 20 minut (kruszonka powinna stać się lekko złota). Gotowe deserki wyjmujemy i odstawiamy na 2 - 3 minuty

Czary - gary w kuchni
Chleb na proszku pełnoziarnisty 159

łamanego siemienia lnianego 180 g łamanego śruty z żyta 50 g gryczanych płatków 120 g mąki żytniej 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 70 g mąki orkiszowej 100 ml czerwonej borówki, mrożonej 70 g rodzynek 50 g suszonych moreli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1½ łyżeczki sody oczyszczonej 1½ łyżeczki soli 20 g mąki z dzikiej róży, można pominąć 2 łyżki(...)nasion sezamu do posypania Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej siadłe mleko, mrożoną borówkę, dodaj proszek, sodę, sól, pokrojoną morelę, orzechy laskowe, siemię, słonecznik i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Bakalie, nasiona i orzechy napęcznieją. Zalej śrutę wodą i zagotuj. Lekko przestudzoną dodaj do mokrej mieszanki. W drugiej misce wymieszaj mąki z gryczanymi płatkami, a następnie dodaj

codojedzenia
WYPIEKANIE NA ŚNIADANIE - OWSIANKA JEŻYNOWO BORÓWKOWA 137

roślinnego (np. sojowego) ( 1 szkl.mleka 0.5% ) · 1 banan ( u mnie bez ) · mała garść orzechów (np. migdałów, (  u mnie 1 łyżka orzechów włoskich ) nerkowców) · 150 g borówek ( bez ) · 150 g jeżyn (80 g u mnie ) · 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego słodu ( u mnie 1 łyżeczką miodu ) · 1 łyżka wody Opcjonalnie(...)kilka minut, często mieszając. 2. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. 3. Przełóż do miseczek i dodaj pokrojonego w plasterki banana, orzechy i wymieszaj. 4. Jeżyny i borówki opłucz i umieść w rondelku. Dodaj syrop z agawy, wodę i postaw na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut, aż puszczą sok. 5. Gotowe owoce wymieszaj z owsianką, a jeśli

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Owsianka owocowa z nasionami chia 166

nasion . [źród ło: kwartalnik "Zdrowie z wyboru"] Składniki na 2 solidne porcje: 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 2 szklanki mleka sojowego 2 garście mrożonych truskawek   2 garście mrożonych borówek 2 łyżki syropu z agawy - zmniejszyłam ilość z oryginalnego przepisu, bo syrop jest jak dla mnie bardzo słodki w smaku 1 łyżka wody 3 łyżeczki nasion chia Do małego garnka(...)Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, często mieszając, aż owsianka zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wmieszać suche nasiona chia i pozostawić do lekkiego ostygnięcia i napęcznienia nasion. Mrożone truskawki i borówki umieścić w rondelku. Dodać syrop z agawy, trochę wody i gotować na średnim ogniu przez kilka minut, aż owoce puszczą sok. Owsiankę przełożyć do śniadaniowego naczynia. Wymieszać ją z owocami

Grunt to przepis!
Borówkowe placuszki z lodami z nerkowców 152

szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli ¾ szklanki roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego/ksylitolu 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 50-60g borówek odrobina oleju kokosowego do smażenia placuszków Najpierw przygotuj lody. Na rozgrzaną patelnię wrzuć nerkowce i upraż je na złotobrązowy kolor. Zdejmij z ognia i przesyp do kielicha blendera. Orzechy zalej(...)suchymi składnikami i wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.  Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta, a na każdą z nich powykładaj kilka borówek. Kiedy na placuszkach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a brzegi rumienić, przełóż na drugą stronę (smaż na średnim ogniu). Placuszki podawaj od razu, póki są jeszcze ciepłe z dodatkiem porcji orzechowych

Roślinna - blog wegański