orkiszowe na oleju, z dodatkiem owoców, idealnie sprawdzi się na weekend. Inspiracją był ten przepis , jednak u mnie z braku rabarbaru, a nadmiaru innych owoców, powstało ciasto z dodatkiem borówek i mrożonych porzeczek. Wyszło pyszne, delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Gdy zależy nam na wersji bezmlecznej pomijamy kruszonkę lub dodajemy zamiast masła olej (w mniejszej ilości) U mnie wersja(...)wanilią (lub cukru waniliowego) - 90ml oleju - 180g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 płaskiej łyżeczki sody - szczypta soli - 300g owoców (u mnie świeże borówki i mrożone porzeczki) W misie miksera ubijamy kilka minut jajka z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę. Do ubitej masy cienkim strumieniem wlewamy olej i cały czas ubijamy. Następnie
Smaczne ZdroweBabeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej
Kulinarne przygody Gatitywaniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Sernikowe koszyczki wielkanocne Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej
Kulinarne przygody Gatityserka homogenizowanego naturalnego (w sumie 300g) opakowanie serka Bieluch pół laski wanilii 2 łyżki stewii w proszku, 2 łyżki ksylitolu - lub do wyboru można posłodzić jak się chce 250g borówek amerykańskich łyżka konfitury z czarnych owoców żelatyna - wg proporcji z opakowania (u mnie wyszły około 4 łyżeczki) Serki wymieszałam ze stewią, wanilią i rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodajemy(...)borówki i dekorujemy konfiturą. Polecam używanie serków naturalnych a nie o smaku waniliowym, są mniej chemiczne, lepiej dodać sobie trochę naturalnej wanilii
Cytryna&Co.Powstały jako sposób na oczyszczenie lodówki z: pudełka borówek, zakupionych po bardzo atrakcyjnej cenie i czekaj ą cych na swoj ą kolej, połowy puszki mleka kokosowego, pozostałości naturalnego jogurtu greckiego, oraz resztki m ą ki kukurydzianej (nie skrobi!). A okazały się na tyle pyszne, że podbiły nasze podniebienia i zapewne zadomowi ą się na dobre... Składniki(...)szklanki m ą ki 1/2 szklanki m ą ki kukurydzianej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki posiekanej drobno białej czekolady 200g małych borówek amerykańskich mokre 2 jajka 1/2 szklanki greckiego jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka kokosowego 6 łyżek oleju Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Reszta, jak to zawsze
Lejdi of the housePrzepyszne i bardzo łatwe do zrobienia (bez wyrabiania!) muffinki drożdżowe z owocami i kruszonką. Z kwaskowatymi borówkami amerykańskimi przełamującymi słodycz ciasta, mniam! A tuż po upieczeniu po prostu rozpływają się w ustach, takie są delikatne, ale nawet następnego dnia smakują świetnie :) Składniki na 12 muffinek: (Inspiracja: " Mała cukierenka ") Ciasto: 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka(...)szklanki cukru 2 duże jajka 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej Owoce: ok. 2-3 garści borówek amerykańskich (u mnie zamrożone) Kruszonka: 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej Drożdże pokruszyć do miski, zalać je ciepłym mlekiem i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać cukier, jajka i olej, zmiksować
Simply Foodpomarańczą Agnieszki Maciąg 11. Kajmakowe placuszki z ricotty 12. Placuszki bezglutenowe z miodem i bananem 13. Placuszki jogurtowe z orzechami, suszoną morelą i ananasem 14. Placuszki na maślance z borówkami 15. Placuszki jogurtowe z kokosem 16. Placuszki serowe z cynamonem 17. Jaglane placuszki z żurawiną i gorzką czekoladą 18. Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską 19. Pyszne placuszki z kaszy
kruche babeczkiNutelli Krem czekoladowy: 800 ml śmietany 30% 300 g czekolady gorzkiej (70%kakao) 2 śmietanFix Dodatkowo: zimna herbata Earl Grey do nasączenia biszkoptu konfitura jagodowa do posmarowania biszkoptu borówki do dekoracji płatki chabrów do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy około 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz, boków niczym nie smarujemy. Piekarnik nagrzewamy(...)rozprowadzamy na blacie, przykrywamy kolejnym blatem i powtarzamy. Blatu z płatków kukurydzianych nie smarujemy konfiturą, tylko od razu kremem. Pozostałym kremem smarujemy tort z wierzchu i dekorujemy okruszkami biszkoptu, borówkami i płatkami chabrów
Smakowity Blog Kulinarnypomarańczy. lodowa dłoń: rękawiczka lateksowa woda wykonanie: Rękawiczkę myjemy, przewracamy na drugą stronę i napełniamy wodą. Zawiązujemy. Umieszczamy np. na blaszce i zamrażamy (np. przez noc) gałki oczne: jabłko borówki lub czarna porzeczka wykonanie: Z jabłka wydrążamy pół kuleczki, przy pomocy słomki do picia wydrążamy dziurki, w które umieszczamy np borówki
Domowy Smak JedzeniaMożemy użyć dowolne owoce. Jest to też idealny pomysł na obiad dla najmłodszych. 125 g chudego twarogu 1 jajko 1 łyżka miodu 2 łyżki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki borówek 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego Do miski przekładamy twaróg, wbijamy jajko. Wlewamy miód oraz wsypujemy mąkę kukurydzianą. Całość zagniatamy na gładką masę, formujemy małe kuleczki lub kluski. W garnku zagotowujemy(...)wodę. Wrzucamy kluseczki na wrzątek i gotujemy przez kilka minut. Dosłownie 3 minuty od wypłynięcia na wierzch wystarczą. Ciepłe kluski polewamy musem owocowym (zmiksowane borówki z jogurtem naturalnym
VioletoweKucharzenieDziś proponuje bardzo prosty i szybki deserek, który chyba zna każdy - owoce zapiekane pod kruszonką. Zrobiłam je w wersji letnio-jesiennej, bo z malinami, borówkami, śliwkami i jabłkiem. Na wierzch kruszonka z płatków owsianych i orzechów włoskich. Całość podana na ciepło smakuje przepysznie, lekko kwaskowate owoce doskonale połączyły się ze słodką i chrupiącą kruszonką. Brakowało jedynie jakiś topiących się(...)lodów do podania na wierzch ;) Moja wersja jest jednoporcjowa, zrobiona w małej kokilce, ale śmiało można powiększyć ilość składników i przygotować większą porcję :) Składniki: dowolne owoce: u mnie maliny, borówki, śliwki, jabłko Kruszonka: 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki mąki owsianej 1 łyżka brązowego cukru szczypta cynamonu 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego Wykonanie: Kokilkę lekko posmarować olejem kokosowym, jabłka
Healthy food explorerJest to ananas i baobab oraz jagoda i lucuma . Obydwa produkty posiadają niemalże identyczne składy, a różniące są tylko te składniki, które mają nadawać główny smak, czyli ananas i borówka. Dlatego też wartości odżywcze (grafika zamieszczona poniżej) są identyczne w obu przypadkach. Jak można zauważyć produkt składa się z naturalnych, po części ekologicznych składników - owoców, warzyw, różnych superfoods(...)Camu z upraw ekologicznych, Ekstrakt Gotu Kola 4:1, Ekstrakt z owocującego ciała grzyba Soplówka jeżowata 15:1 (30% polisacharydów), Ekstrakt z Kurkumy (95% Kurkuminoidów), Błonnik Dziwidła, naturalny aromat borówki, Ekstrakt z owoców Amla z upraw ekologicznych, Ekstrakt z liści Bazylii z upraw ekologicznych, Ekstrakt z Guawy z upraw ekologicznych, Ekstrakt z Curry z upraw ekologicznych, Ekstrakt z Cytryny
Zdrowie na języku :Pokresie jesiennym trzeba dbać o uzupełnienie witamin. Mi najbardziej smakuje schłodzony w lodówce. Wystarczą proste składniki, które najczęściej mamy w domy aby cieszyć się pysznym śniadaniem lub podwieczorkiem. ½ szklanki borówek 1 banan 1 małe jabłko 2 łyżki płatków owsianych 200 g gęstego jogurtu naturalnego Borówki dokładnie myjemy. Banana oraz jabłko obieramy ze skórki. Wszystkie owoce wrzucamy do blendera. Wsypujemy płatki
VioletoweKucharzenieposypiecie cukrem pudrem, ten wypiek będzie praktycznie bez cukru (w zależności od przygotowania budyniu). Składniki na sakiewki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 100g malin (można użyć mrożonych owoców) 50g borówki amerykańskiej (j.w.) Budyń (można zamienić na gotowy produkt) 3 żółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki cukru waniliowego (domowej roboty tu) 300ml mleka Cukier puder(...)wystudzenia. Budyń z proszku przygotować według przepisu na opakowaniu. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, podzielić na 12 prostokątów. Na 6 z nich ułożyć maliny i borówki, nałożyć łyżeczkę budyniu i zalepić drugim kawałkiem ciasta. Ramkę sakiewki warto przygnieść widelcem. Nie tylko będzie fajną dekoracją ale również dobrze sklei ciasto. Pięć 15 minut do zarumienienia. Gotowe sakiewki
Słodkie Przyjemnościłyżki cukru pudru 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej krem: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 pierniki lukrowane Kopernik 1 figa świeża garść borówek Przygotowanie: Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem 6 kółek (od szklanki). Papier przekładamy na blaszkę piekarnikową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120 stopni. Białko przelewamy do miski i ubijamy mikserem na sztywną(...)cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pokruszone ciastka i chwilę miksujemy. Przekładamy masę do szprycy cukierniczej i nakładamy krem na bezy. Na koniec dekorujemy cząstkami świeżych fig oraz borówkami. Smacznego Przepis na 6 sztuk
słodkie i nie tylko historie kulinarne