rarytas dla wszystkich miłośników czekolady. Jest to nic innego jak mięciutki, ciemny biszkopt przełożony puszystym kremem czekoladowym. Dla przełamania słodkości, roladę podaję z dodatkiem świeżych owoców leśnych, np. maliny, borówki czy jagody. Tymczasem święta już za nami. Jednak trwają przygotowania do zbliżającego się Sylwestra czy karnawału. W tym czasie polecam Wam przygotować moją roladę, a z pewnością będą idealnym dopełnieniem(...)stole. Posmaruj równomiernie przygotowaną masą i ponownie zwiń. Po przygotowaniu, roladę najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem do rolady dodaję świeże owoce, najczęściej maliny i borówki. Kwaśne owoce przełamują delikatnie słodki, czekoladowy smak. Artykuł Rolada czekoladowa z owocami leśnymi pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesycąca, nie obciąża żołądka i naprawdę dodaje energii na większość dnia! Składniki: * 1 szklanka płatków owsianych * 2 szklanki mleka * 3-4 łyżki syropu klonowego * 1 banan * 2 garście borówek * kilka malin * kilka plastrów jabłka Płatki przesypałam do garnka i zalałam mlekiem. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 6 minutna małym ogniu. Zdjęłam z ognia i dodałam syrop klonowy. Wymieszałam. Owsiankę(...)przełożyłam do miseczek i dodałam borówki, pokrojonego banana, maliny i jabłko. Notatki: * czas gotowania owsianki zależy od tego jakie mamy płatki, proszę sugerować się wskazówkami na opakowaniu płatków * zamiast syropu klonowego można dodać do smaku miód * owoce dodać w zależności jakie akurat mamy w lodówce czy na ogrodzie * owsiankę można ugotować na wodzie, albo proporcje z mlekiem pół
Pieprzyć z Fantazjąokoło 400 g malin 3 szklanki wrzątku Krem: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 250 g borówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Szpinak włożyć do blendera, dodać olej i zmiksować na jednolitą masę. 2. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować na puszystą masę(...)porcjami serek mascarpone, miksować na niskich obrotach. Dodać żelatynę i miksować do połączenia składników. Gotowy krem przełożyć na ciasto. 5. Ciasto posypać pokruszonymi wcześniej kawałkami. Na wierzchu poukładać umyte borówki. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciśniadanie, lunch lub kolację. Te banalnie proste kanapki sprawdzą się przy każdej okazji. 2 porcje: 2 bułki z ziarnami halloumi 200 g 4-5 rzodkiewek 2 łyżki konfitury z borówek oliwa Ser halloumi kroimy w plastry i nacieramy go oliwą. Grillujemy z obu stron do zrumienienia. Na przekrojonych bułkach układamy pokrojone rzodkiewki i skrapiamy je oliwą. Na wierzchu układamy grillowany(...)smarujemy konfiturą. Przykrywamy drugą częścią bułek. Smacznego :) Artykuł Kanapka z grillowanym halloumi, rzodkiewkami i konfiturą z borówek pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogefekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest bardzo intensywne w smaku, dlatego delikatny krem waniliowy z bitej śmietany i mascarpone pasuje do niego idealnie. Wykończenie stanowią świeże letnie owoce, borówki i maliny. Obejrzyj wideo jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem waniliowym i owocami Ciasto czekoladowe Składniki: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 150 g cukru pudru 45 g kakao(...)wystygnięcia. Masa waniliowa Składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku) Dodatkowo: świeże owoce: maliny, borówki, truskawki, itp. Wykonanie: Naczynie, w którym będziesz ubijać masę oraz końcówki do miksera włóż na 5 min. do zamrażalnika. Wszystkie składniki przełóż do schłodzonego naczynia i ubij do uzyskania sztywnego
Słodki BlogKilka chwil i kilka składników – tyle tylko potrzebujesz, żeby zrobić fit biszkopt z owocami. Do tego możesz użyć ulubionych owoców, najlepiej sezonowych i słodkich (polecam borówki) oraz mąki kokosowej lub ryżowej zmieszanej z orkiszową. Potem wystarczy wszystko dobrze zmiksować, wrzucić na wierzch ciasta owoce i upiec – w taki oto sposób zostaniesz twórcą bezglutenowego fit biszkoptu z owocami *Nie zapomnijcie śledzić(...)pieczenia lub sody oczyszczonej 2 łyżki miodu lub 100 g erytrytolu (w wersji zmielonej na puder) 1 łyżka oleju kokosowego lub innego tłuszczu nadającego się do wypieków 250 g borówek lub jagód Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀 Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!szczypta soli ( opcjonalnie troszkę mleka, jeśli ciasto wyjdzie za gęste) oraz kruszonka: 15 dag mąki 7 dag zimnego masła 7 dag cukru + dowolne owoce ( ja miałam mrożone maliny i borówki) Masło pokrój na kostkę, zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajka i miksuj przez dwie minuty, aż masa będzie jednolita. Do masła z jajkami dodaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia(...)cukrem, dodaj masło pokrojone na kawałki, następnie drobno je posiekaj, wymieszaj i zagnieć szybko, aż uzyskasz kulę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto, wyrównaj wierzch. Rozsyp borówki i maliny. Na to wyłóż kawałki kruszonki. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 40-45 minut. ( przepis zaczerpnięty ze strony mniammniam.com
Moje Wyrobyproszku do pieczenia 200 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 16g 80 g masła, roztopionego i wystudzonego szczypta soli aromat migdałowy dowolne owoce - u mnie borówki Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W jednej misce mieszamy ze sobą produkty suche czyli: obie mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, sól, cukier i cukier waniliowy(...)drugim naczyniu produkty mokre: jajka, jogurt, masło i aromat. Następnie mieszamy zawartość obu miseczek. Ciasto wykładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do połowy wysokości. Posypujemy borówkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 20 minut (do tzw.suchego patyczka
Walijskie Pichcenieżółtek 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 220g dżemu jagodowego 450g umytych, osączonych jagód (użyłam 250g czarnej jagody i 200g borówki) 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 6 białek w temperaturze pokojowej 240g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy bez cukru Spód
Mała Cukierenkamacie, inne drobne owoce również dadzą radę 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 4 jajka 200 g masła 1/3 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki, borówki lub inne owoce (u mnie jedna szklanka jagód, kilka truskawek oraz garść borówek amerykańskich) Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia. Całe jajka, wraz z cukrem miksujemy na jasną
Smaki Na TalerzuPomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek – koktajl z borówek/jagody kamczackiej, arbuza i kaszy jaglanej. Smaczny, zdrowy i sycący Koktajl jagodowo-arbuzowy 2 garście borówek lub jagody kamczackiej arbuz, ok. 200g 1 łyżka miodu 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka płatków migdałowych (opcjonalnie) Sposób wykonania:Składniki zblendować. Wylać do szklanki, można posypać płatkami migdałów. Spróbuj też innych koktajli Przepisy
Strefa Zdrowego Żywieniajest miłośnikiem borówek to mu na pewno zasmakują . składniki 900 ml gęstego jogurtu greckiego 2-3 szklanki borówek 2 łyżki miodu przygotowanie Jagody umyte.wrzucić do wysokiego naczynia ,dodaj jogurt oraz oraz miód -najlepiej wielokwiatowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę.Wlej masę do kubeczków po jogurcie ,a do środka wkładamy patyczki i dajemy do zamrażalnika
Moje Wyrobysycąca, nie obciąża żołądka i naprawdę dodaje energii na większość dnia! Składniki: * 1 szklanka płatków owsianych * 2 szklanki mleka * 3-4 łyżki syropu klonowego * 1 banan * 2 garście borówek * kilka malin * kilka plastrów jabłka Płatki przesypałam do garnka i zalałam mlekiem. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 6 minutna małym ogniu. Zdjęłam z ognia i dodałam syrop klonowy. Wymieszałam. Owsiankę(...)przełożyłam do miseczek i dodałam borówki, pokrojonego banana, maliny i jabłko. Notatki: * czas gotowania owsianki zależy od tego jakie mamy płatki, proszę sugerować się wskazówkami na opakowaniu płatków * zamiast syropu klonowego można dodać do smaku miód * owoce dodać w zależności jakie akurat mamy w lodówce czy na ogrodzie * owsiankę można ugotować na wodzie, albo proporcje z mlekiem pół
Pieprzyć z Fantazjąmogą być mrożone owoce pół szklanki cukru 4 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wody Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 400ml gorącej wody pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki jagód lub borówek do dekoracji 1/3 szklanki wody + 1 łyżka soku z cytryny – do nasączenia ciasta *** Biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy(...)truskawkową zalewamy 400ml gorącej wody, dokładnie mieszamy , studzimy i przekładamy do lodówki aby zaczęła tężeć *** *** Dziurki w cieście wypełniamy tężejącą galaretką *** *** W każdej dziurce układamy po kilka jagód lub borówek *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ
Blog z Apetytem