z borowkami - 2507 przepisów (strona:47/168)

AMARANTUSOWY BISZKOPT Z OWOCAMI 125

jednak zamiast tradycyjnego biszkoptu, przygotowałam biszkopt w wersji fit - bez glutenu i bez cukru. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę z amarantusa, a cukier na erytrol. Do tego owoce - truskawki, borówki oraz ziarenka granatu, ale tak naprawdę możecie dać prawie każde owoce, na jakie macie ochotę. Wyszło pyszne i puszyste ciacho, pełne owoców, którym można się rozkoszować bez wyrzutów sumienia 😉 Idealne(...)dzień, do porannej kawy lub herbaty... Składniki: 5 jajek 3-4 łyżki ksylitolu/erytrolu 6 łyżek mąki z amarantusa ok. 200 g truskawek 100 g borówek 1/2 granatu szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ksylitol/erytrol i miksujemy jeszcze przez 2-3 min. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
PÓŁKRUCHE CIASTO KAKAOWE Z OWOCAMI 156

Znane ciasto, które zawsze dobrze smakuje... Półkruche kakaowe ciasto ze śmietankową, budyniową pianką oraz owocami - tym razem u mnie borówki prosto z mojego ogródka 😉. Idealne na co dzień do kawy lub herbaty. Można go wykonać prawie z każdymi sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczami, jagodami, borówkami, czereśniami...a najlepsze jest z miksem różnych owoców. Ma jedną wadę- za szybko znika

Kuchnia MagdaLeny
Placki z kaszy manny z sosem z borówek 161

lubię najbardziej. A Wy? ;) Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki cukru 250 g kaszy manny 2- 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 300 g borówek amerykańskich 2 łyżki wody 2 łyżeczki cukru 3 łyżki serka mascarpone Przygotowanie: Przygotowanie pysznego śniadania zaczynamy od masy na placki. W miseczce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy kaszę, proszek oraz(...)zamoczyć w wodzie, aby ciasto do niej nie przywierało. Placki smażymy z obu stron do zarumienienia (z dodatkiem niewielkiej ilości oleju). W czasie smażenia placków wkładamy do rondelka umyte borówki, które zasypujemy cukrem oraz wodą. Dusimy co jakiś czas mieszając, aż do puszczenia soków (możemy je delikatnie rozgnieść). Do przygotowania sosu, możemy użyć surowych jak i mrożonych owoców. Kiedy owoce

ChilliJemy
Owocowa sałatka z rukolą i figami w sosie malinowo-musztardowym 112

oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SAŁATKA Umyj rukolę i rozłóż ją na talerzach. Umyj figi, odkrój twarde ogonki. Figi pokrój je na ósemki. Rozłóż na rukoli. Umyj borówki, maliny i jeżyny i rozrzuć je na rukoli. Gorgonzolę pokrój w niedużą kostkę i porozrzucaj jej kawałki równomiernie na sałatce. Posyp orzeszkami piniowymi lub ziarnami słonecznika. Składniki SAŁATKA(...)rukoli 250 g malin (w tym 1 garść do dresingu) 4 figi (opcjonalnie) 50 g orzeszków piniowych lub obranych pistacji, ewentualnie prażonego słonecznika garść jeżyn 100 g borówek amerykańskich 100 g sera typu gorgonzola Wykonanie SOS MALINOWO-MUSZTARDOWY Umyj garść malin, zmiksuj je, przeciśnij przez sitko, żeby pozbyć się nasionek lub zostaw w wersji z nasionkami. Zmiksuj miąższ ze szczyptą

Eat me! Fit me!
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI LATA 120

sklepach i na targach bez problemu kupuję nadal soczyste truskawki ! Ostatnio taki zakup postanowiłam wykorzystać do przygotowania moich ukochanych drożdżówek – z owocami lata. Drożdżówki z truskawkami, borówkami i jeżynami są świetnym pomysłem na deser albo przekąskę w szkole czy pracy! Kropka nad I, to oczywiście chrupiąca, złota kruszonka – drożdżówki bez niej nie mogą się obejść! Spróbujcie(...)maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * owoce lata: truskawki, borówki, jeżyny * jajko do posmarowania KRUSZONKA: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA : Zagniatamy w palcach wszystkie składniki tworząc kruszonkę. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy

Ostra na Słodko
Sałata z serem halloumi 176

Wypróbujcie naszą propozycję do tego sera lub skomponujcie całkiem nową sałatkę. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 10 minut Składniki: Kilka plastrów sera halloumi Garść szpinaku Garść rukoli Pomidor Kilka borówek amerykańskich Kilka listków świeżej mięty Kilka orzechów włoskich Oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) i podsmażamy ser halloumi z obu stron. Na talerzach rozkładamy umyty szpinak(...)rukolę. Następnie rozsypujemy pokrojony w kostkę pomidor, borówki oraz uprażone i pokruszone orzechy włoskie. Na wierzch układamy podgrzany ser i posypujemy miętą. Skrapiamy oliwą i przyprawami do smaku. Smacznego

Kolizje Smaków
Ciasto drożdżowe z borówkami 74

Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską, posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale […] Artykuł Ciasto drożdżowe z borówkami

Pink Envelope
Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami 134

Omleciki biszkoptowe to najsmaczniejszy deser na ostatnie wakacyjne dni, z dodatkiem borówek lub malin po prostu poezja smaku. Niezwykle prosty do przygotowania. Omleciki są lekkie jak piórko i cudownie puchate. Na jednym ciastu na pewno się nie skończy! Składniki na 6 sztuk: 2 jajka L 2 czubate łyżki mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki(...)łyżeczka cukru/ksylitolu owoce: borówki/maliny Wykonanie: ubić jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Powinny potroić objętość. Wmieszać mąkę przy pomocy szpatułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto w 6-ciu porcjach, licząc po czubatej łyżce ciasta na porcję. Rozsmarować łyżką na okręgi  o średnicy około 10 cm piec 8-10 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jogurtowy sernik na zimno z borówkami i jagodami 187

Składniki: Masa sernikowa: 800 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek żelatyny 100 ml gorącej wody 200 ml śmietanki 30% 2 szklanki borówek (świeżych lub mrożonych) Polewa jagodowa: 250 g serka mascarpone 4 łyżki jagód (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego Sposób wykonania: Jogurt mieszamy z przesianym cukrem pudrem(...)jogurtu i energicznie miksujemy na gładką masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno mocno schodzoną śmietankę, a następnie dodajemy ją do jogurtu. Delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy borówki, mieszamy. Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. Wkładamy do lodówki. Serek mascarpone łączymy z jagodami, cukrem i aromatem waniliowym. Miksujemy składniki blenderem tak aby polewa miała gładką konsystencję

Qchnia po prostu
drożdżowe ślimaki z serem i borówkami 160

drożdży świeżych 1 szklanka mleka 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła 1 jajo nadzienie 250 g sera białego 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego 2 garście borówek Przygotowanie: wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wyrobić ciasto - czas 3 min /Interwał odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h w tak zwanym między czasie przygotować nadzienie(...)wymieszać z jogurtem naturalnym   gdy ciasto już urośnie rozwałkować je na cienki placek wysmarować go serem i ułożyć borówki zwinąć jak roladę i pokroić w niewielkie części ślimaczki  układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną krojenia do dołu  piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 20-30 min aż do zarumienienia Można polać

Gotowanie z pasją
Jogurtowa pianka z borówkami i galaretką z mango 147

Pianka jogurtowa to idealne ciasto na lipcowy ciepły dzień. Mało z nią pracy tylko trochę trzeba poczekać aż stężeje, aby potem cieszyć się oryginalnym smakiem i aromatem ciasta. Borówki królują na straganach i warto je wykorzystać. Delikatna pianka zaspokoi gusta wybrednych smakoszy, polecam. Jogurtowa pianka z borówkami i galaretka mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Maślane babeczki z borówkami/jagodami i bitą śmietaną 104

Babeczki smakują przepysznie, a ich przygotowanie to dosłownie chwila! Są takie maślane i cudownie pachnące, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Całość doskonale komponuje się z borówkami lub jagodami i bitą śmietaną. Wszystkie proporcje są łatwe do zapamiętania, więc koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że niejednokrotnie wrócicie do tego przepisu! Polecam. (około 8 sztuk) 100g mąki pszennej 100g cukru 100g masła(...)jajka (około 100g) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 100g borówek/jagód Ponadto: bita śmietana (*) Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia. W misce utrzeć (rózgą lub mikserem) jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy oraz masło.  Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem

Di gotuje
Kruche ciasto z pianką i jagodami 109

łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na piankę: 5 białek 200g cukru 1 mały cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego- bez cukru 125ml oleju 300g jagód lub borówek     *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną(...)małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników *** *** Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód i wyrównujemy *** *** Na piance układamy jagody lub borówki *** *** Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut- do mocnego zrumienienia *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: RAJSKI PTAK

Blog z Apetytem
Ucierane z malinami i borówką 166

Biedronce jakiś czas temu. Zachwyciły mnie zdjęcia i przepisy które się w niej znajdują. Postanowiłam wypróbować przepis na ciasto z żurawinami. Zamieniłam tylko żurawinę na maliny i borówki. Ciasto jest wspaniałe w smaku, leciutkie, puszyste. Bardzo polecam :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 24 cm Temperatura pieczenia : 180C Czas pieczenia : 50-50 minut Składniki: 200 g mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki(...)cukru 3/4 kostki miękkiego masła 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 300g owoców ( 150 g malin, 150 g borówek) Kruszonka 150 g mąki pszennej 5 łyżek cukru trzcinowego 100 g schłodzonego masła Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszysty krem. Wsypujemy cukier i sól, dalej

Różne smaki w kuchni
Domowy kisiel malinowy 131

Jaki kisiel jest najlepszy? Wiadomo - domowy, na bazie świeżych owoców. A malinowy lubię najbardziej.  Polecam! składniki 200 g malin 100 g borówek amerykańskich 2-3 łyżeczki cukru lub ksylitolu ( do smaku) 3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 250 ml wody + dodatkowe 60 przygotowanie Owoce opłukać. Odłożyć kilka malin do przybrania, resztę zmiksować. Przetrzeć przez sito do rondelka. Dodać borówki, szklankę

Stare Gary