nadchodzi weekend… Wtedy wymyślamy sobie jakąś słodkość (zwykle Ania wymyśla) i bierzemy się do roboty. I na kilka dni rozpusty mamy. Tym razem wymyśliliśmy sobie tę właśnie z borówkami i kakaowym kremem mascarpone. Niezła rzecz do popołudniowej kawy czy herbaty. Oczywiście zamiast borówek możecie dać inne owoce. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturepołowy masy, zielonej herbaty dodałam, dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Spód słodki z biszkoptów i daktyli przygotowałam, które z niewielką ilością masła zmiksowałam. Wierzch sernika to winogron i borówki w przeźroczystej galaretce zatopione, świeżymi listkami mięty ozdobione. Całość smakuje niebanalnie, nie za słodko, nie za gorzko, w sam raz, idealnie . Składniki na wysoką tortownicę o średnicy(...)matach zielona herbata, 200 g słodkiej śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru do ubijania śmietany, ponadto: galaretka przeźroczysta, kiść winogron bezpestkowych, np. borówki amerykańskie, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Rada: przed przygotowania sernika, ser ok. 30 min wcześniej wyciągamy z lodówki, żeby się lekko ogrzał. Zimny, po dodaniu żelatyny za szybko zastygnie i trudniej się rozprowadzi w tortownicy. spód: Biszkopty
Moniki SmakołykiLody borówkowe znikają błyskawicznie dlatego też, proponuję zrobić podwójną porcję. Zapraszam do przepisu:) Składniki 400 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru puszka mleka skondensowanego słodzonego 250 g świeżych borówek wafelki do lodów Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Kiedy będzie już ubita, dodajemy powoli mleko skondensowane i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy borówki i dalej miksujemy, do momentu
gotuj ze mnąziemniaczanej sok z jednej limonki 30 g masła Nadzienie śmietankowe 350 ml śmietanki kremówki, 36% 250 g malin 80 cukru cukier puder do posypania garść malin, u mnie również borówki kwiaty do dekoracji, opcjonalnie Przygotowanie tortu zacznij od biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Do miski wbij całe jajka, dodaj odważony cukier, waniliowy ekstrakt i szczyptę soli. Zmiksuj jajka(...)śmietanę. Przykryj tort rozwałkowanym marcepanem, lekko dociskając. Wygładź brzegi w miarę możliwości i odetnij nożem wystające kawałki marcepanu. Oprósz tort cukrem pudrem. Na środku ułóż maliny. Ja miałam również borówki. Udekoruj kwiatami wedle uznania. Wstaw tort do lodówki na godzinę. Przed podaniem pokrój na 10 porcji. Smacznego! The post Tort urodzinowy z marcepanem kremem z marakui
codojedzeniabezą. Idealne dla tych, którzy uwielbiają ciasto drożdżowe, jak również dla tych, których najdzie ochota. Ja należę do tej drugiej grupy, choć ciasto drożdżowe lubię bardzo. Ciasto z jagodami (borówkami) nie tylko pysznie smakuje, ale również wygląda bajecznie. Dla zainteresowanych więcej o specyfice ciasta drożdżowego poczytasz w zakładce Ciasto drożdżowe – podstawowe informacje. Dowiesz się tam, dlaczego ciasto drożdżowe rośnie(...)cukru drobnego do wypieków cukier do bezy do sernika 50 g cukru drobnego do wypieków cukier do sernika 2 szt. budyniu waniliowego 1 szczypta soli 1 Litr jagód leśnych (borówek) Beza do dekoracji 4 szt. białek białka pochodzą z jajek wykorzystanych do sernika i ciasta drożdżowego 200 g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny Instructions Przygotuj
SmartBake.plpralinka z bombonierki. Wypełniony po brzegi tym co najlepsze. Obłędna masa w smaku przypominająca marcepan, nie bez powodu bo przygotowana z migdałów i likieru mlecznego. Słodycz przełamana konfiturą z borówki amerykańskiej, a całość oblana prawdziwą czekoladą. Rozpusta w biały dzień! Mazurek wielkanocny powinien być pełen dobroci, pełen tego co najlepsze. Jest bardzo prosty do zrobienia nie za słodki i wprost(...)zamrażalnika. Ciastem wylepiamy foremkę na mazurka - lub średnią tortownicę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 °C grzanie: dół plus termoobieg Ponadto: * 6 łyżek konfitury z borówki amerykańskiej lub śliwkowej lub różanej lub z czarnej porzeczki MASA MARCEPANOWA: - 120 g migdałów bez skórki - 80 g orzechów nerkowca ( jeśli nie masz mogą być migdały) - 4 czubate łyżki cukru pudru
SMYKWKUCHNIłyżka czarnego kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka jagodowa ¾ szklanki wrzątku Do dekoracji: Bezy Borówki Biszkopt brownie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C (funkcja góra-dół). Do garnka wlewamy sok pomarańczowy oraz wsypujemy kawę rozpuszczalną, mieszamy. Dokładamy połamaną gorzką czekoladę oraz kawałki masła. Całość podgrzewamy(...)jeden blat ciasta. Wylewamy na nim połowę gęstniejącego kremu, przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wylewamy resztę kremu. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem dekorujemy bezikami i borówkami
VioletoweKucharzenieskórki z cytryny (skórka otarta z 1 cytryny) Krem 60 g oleju kokosowego nierafinowanego 60 g erytrytolu 200 g śmietany kokosowej gęstej, na wzór kwaśnej śmietany (np. Creamo PlantOn) borówki do dekoracji (opcjonanie) Sposób przygotowania Ciasto Białka oddzielić od żółtek. Szpinak zblendować z olejem, ekstraktem z wanilii, barwnikiem i żółtkami. Białka ubić na sztywną masę wraz z solą, dosypując(...)składniki kremu muszą mieć temperaturę pokojową. Erytrytol zmielić na puder. Utrzeć z olejem kokosowym. Dodać śmietanę i ubijać chwilę do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć na wierzch ciasta i udekorować borówkami. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji: Wartość energetyczna: 108 kcal Tłuszcz: 9,8 g Węglowodany: 1,3 g Błonnik 0,3 g Białko 2,4 g Do zrobienia powyższego
Modern Cave Girlmielonych migdałów i wiórków koksowych ( jest też trochę mąki) z dodatkiem jeżyn i skórki cytrynowej. Jeżyny miałam jeszcze mrożone z ogródka mamy ale można użyć też malin, jagód czy borówki amerykańskiej. Nie jest to jakieś spektakularne ciasto, raczej nawet wygląda skromnie ale jest pyszne w smaku. Idealne do kawki, na drugie śniadanie – przynajmniej tak było u mnie w zeszłym(...)mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 jajka 200 g masła starta skórka z 1 cytryny 200 g jeżyn ja użyłam mrożonych, mozna zastąpić malinami albo borówkami 1 garść płatków migdałowych do posypania na wierzchu Instructions W misce mieszać migdały, wiórki, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier – zmieszać dobrze żeby pozbyć się grudek. Masło rozpuścić
Cooking for EmilyNiebo w gębie! Mega prosty i szybki deser na walentynki. Składniki: jogurt naturalny (400g), 1 galaretka (u mnie malinowa), 1/2 szklanki wrzątku. Składniki na sos: 100g malin, 100g borówek amerykańskich, 1 łyżeczka cukru lub miodu. Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku. Cały czas mieszając dodajemy jogurt naturalny. Wylewamy do szklanki. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Gdy wszystko(...)będzie mocno zwarte odwracamy na talerzyki wyjmujemy ze szklanki. Ja wcześniej obkroiłam nożem, można też na chwilę włożyć do wrzątku. Maliny i borówki wrzucamy do garnuszka. Gotujemy do momentu rozgotowania o woców (można wcześniej pognieść je widelcem). Dosładzamy do smaku. Wykładamy na deser
Słodki Zakątekchia z musem malinowym to pyszny deser, do którego możecie dodać różne owoce i np. płatki. U mnie z racji diety wersja bardzo FIT. Do przygotowania deseru użyłam malin, borówek, złotego kiwi i płatków żytnich. Przepis na pudding chia z marakują znajdziecie TUTAJ . Bardzo lubię takie proste w wykonaniu i smaczne desery. Ten dodatkowo jest zdrowy! Z racji cukrzycy ciążowej(...)porcje/: 200 ml mleczka kokosowego 50 ml wody 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka płynnego miodu/syropu klonowego/syropu z agawy (można pominąć) 120 g malin (świeżych lub mrożonych) garść borówek 1 kiwi 2 łyżki płatków żytnich Wykonanie: Do mleczka kokosowego dodać nasiona chia, wymieszać i posłodzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kiwi obrać i pokroić w plasterki. Maliny przełożyć
Pasja Smakuryżu jaśminowego (użyłam ryżu jaśminowego białego BIO marki Polskie Młyny) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka wody różanej 3 łyżeczki cukru trzcinowego skórka z połowy limonki Dodatki konfitura z borówek cukier puder ok. litr oleju do smażenia Masło stopić. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem, skórkami z cytrusów i pokruszonymi drożdżami. Do suchych składników dodać rozbełtane jajko, stopione masło(...)niego skórkę startą z limonki, ekstrakt waniliowy, cukier i wodę różaną. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Do środków róż wkładać po pół łyżeczki masy ryżowej. Na środek wykładać borówki z konfitury. Róże obficie posypać cukrem pudrem
Weekendy w domu i ogrodzieBeza Pavlova dziś z dodatkiem aksamitnego, niezbyt słodkiego kremu kakaowego z dodatkiem świeżych malin. Będę posypałam także cukrem pudrem. Sezonowo wybierzcie także truskawki, jagody, jeżyny, borówki czy agrest. Na bazie świetnie wyglądają plastry kiwi udekorowane np. kulkami czekoladowymi. Beza jest dobra na wszystko! SKŁADNIKI: 8 białek szklanka drobnego cukru płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżeczka soku z cytryny(...)lodówce. Śmietankę 5-8 minut przed ubijaniem wkładam do zamrażarki, by dodatkowo ją schłodzić. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Bezę można udekorować innymi owocami, np. jeżynami, jagodami, borówkami, posiekanym kiwi, truskawkami lub agrestem. Można dodatkowo polać bezę domowym sosem owocowym, np. z malin (maliny z niewielką ilością cukru pudru zagotować, zmiksować na gładko, w razie potrzeby przetrzeć przez
Zasmakuj Kuchnirazem dałam pełnoziarnistą) 2 duże jajka 1½ łyżeczki sody oczyszczonej (rozmieszać w 2-3 łyżkach mleka) 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli dodatki: pianki marshmallow, borówka amerykańska lub inne ulubione dodatki (syrop klonowy, masło orzechowe, banany, mandarynki..) Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny (ewentualnie mleko), cukier i razem mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao, szczyptę soli(...)strony. Na płycie elektrycznej smażę na mocy 4-5 w ska li od 1 do 10. Podajemy z: miodem, syropem klonowym, konfiturą, owocami, bakaliami. Tym razem podałam z borówką amerykańską i piankami marshmallows, opalonymi palnikiem gazowym do c rème brûlée. Smacznego
bistro mama