z borowkami - 2507 przepisów (strona:61/168)

Zielona babka piaskowa z lukrem 169

kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 191

Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej

Kulinarne przygody Gatity
Chrupiące gofry i kilka słów o gofrownicy Dezal Plus 553

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka mała szczypta soli Ulubione dodatki: u nas bita śmietana, borówki i sos jagodowy. Dodatkowo przed podaniem można ozdobić listkami świeżej melisy lub mięty Przygotowanie: Rozgrzewamy gofrownicę. Ja używam gofrownicy Dezal Plus model 301.7. Smaruję płyty grzewcze delikatnie olejem wyłącznie przed pierwszą(...)gofrownicy Dezal Plus czas oczekiwania na gofry jest bardzo krótki (gofrownica ma moc 1300 W). Wyciągamy chrupiące gofry. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Polecam połączenie bitej śmietany z borówkami i sosem jagodowym. Smacznego

Słodkie okruszki
BABKA CYTRYNOWA 136

babkę: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 200g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 wyciśniętej cytryny Ponadto: borówka do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem utrzeć do białości na puszystą masę, stopniowo dodajemy miękkie masło. Gdy masa będzie gładka i puszysta(...)kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki. Lukier: do cukru pudru dodajemy sok z wyciśniętej cytryny, dokładnie wymieszać. Gdy ciasto lekko przestygnie polukrować babkę. Udekorować borówką.  Espumisan Max to wyrób medyczny

Słodki Zakątek
Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis 108

Otóż razem z moją Mamą w lecie chodziłyśmy popołudniami na muszyński rynek na gofry właśnie. Pamiętam ich smak do dziś. Puchate, lekko chrupiące. Ja najbardziej lubiłam z bitą śmietaną, borówkami i czekoladą. Podczas tych „wypraw” moja Mama oczywiście nudziła się niemiłosiernie, w związku z czym śpiewała sobie pod nosem. A ja, jako dziecię o pamięci słonia i uszach trolla dosyć(...)szkolnym konkursie piosenki dla pierwszaków… Nie, nie wygrałam Wiecie, że do tej pory, gdy robię gofry śpiewam to sobie? I od razu czuję zapach tamtych muszyńkich gofrów, czuję smak borówek i mam przed oczami uśmiechniętą buzię mojej Mamy <3 To są te chwile dzieciństwa, za którymi człowiek czasem tak strasznie tęskni. Za zapachem tamtejszego powietrza, podmuchem wiatru we włosach

Kate's Kitchen
Koktajl śniadaniowy 167

dzięki owocom zawiera sporo witamin. Polecam zamiast tradycyjnego śniadania. Składniki: 2 sucharki od Mamut Polska 1 szkl mleka 1 łyżka miodu 1 mały banan 2 spore truskawki 2 garście borówek amerykańskich Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy. Od truskawek odcinamy szypułki, banana obieramy ze skórki i kroimy go w plastry. Sucharki łamiemy na mniejsze części i mielimy. Przesypujemy do pojemnika(...)blendowania. Do zmielonych sucharków wlewamy mleko, miód oraz dodajemy truskawki, banana oraz borówki amerykańskie. Blendujemy na gładki koktajl. Przelewamy do dwóch szklanek. Smacznego Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Drożdżówki cytrynowe z serkiem mascarpone 105

cukru 100g masła 40g świeżych drożdży 4 jajka 200ml mleka szczypta soli cukru waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego 2 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone około 1,5 szklanki borówek Wykonanie: 1. Mleko podgrzewamy. Rozrabiamy w nim pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości. 2. Mąkę mieszamy z cukrem, połową cukru waniliowego oraz szczyptą(...)płaski placek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku robimy wgłębienie na nadzienie przy użyciu dna niedużej szklaneczki obtoczonej w mące. Wypełniamy masą serową. Dekorujemy borówkami i tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp.160 (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Leśny mech 144

pieczenia. Ciasto wylałam do tortownicy i piekłam 45 minut w temp. 170 st. C. Bita śmietana: - 500 ml śmietany 30% - 4 łyżki cukru pudru - śmietanka fix dodatki:  - borówki - czekolada starta na grubych oczkach Aby dobrze ubić bitą śmietanę, przelałam ją do garnka, w której będę ją ubijać i włożyłam na 30 min. do zamrażalnika. Następnie ubijałam śmietanę na najwyższych(...)ubijałam do uzyskania gęstej konsystencji. Biszkopt szpinakowy przekroiłam na pół. Następnie posmarowała go bitą śmietaną i przykryłam górną częścią. Górę ciasta cienko posmarowałam bitą śmietaną i dekorowałam borówkami oraz startą na grubych oczkach czekoladą

Receptura smaku
Kogel mogel w nowej odsłonie (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu/cukru/laktozy) 457

śmietankę, jeśli chcesz, aby kogel mogel był na ciepło. Dodaj żółtko i utrzyj masę. Możesz też zmiksować wszystko mini blenderem. Dodaj cynamon, gałkę muszkatałową i jeśli chcesz - 4 utart3 borówki. Masę koniecznie ubij na puszystą masę, inaczej nie będzie to kogiel mogiel. :-)Posyp piankę szczyptą kakao lub utartą czekoladą. Gotowe!Wypij zanim na dno opadnie cynamon, gałka i ewentualnie borówki

Keto Przepisy
Pełnoziarniste racuszki z płatkami Lubella Mlekołaki na bazie kefiru z owocami 133

olej do smażenia Do podania: ·       jogurt naturalny ·       miód ·       truskawki ·       borówki Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka, mąkę, kefir, miód i proszek do pieczenia wymieszaj. Dodaj płatki i wymieszaj ponownie. Stopniowo dodaj ubitą pianę z białek. Rozgrzej olej i smaż(...)niewielkie placuszki po minucie z każdej strony. Usmażone placuszki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ciepłe placuszki podaj z jogurtem naturalnym, miodem, borówkami i truskawkami. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority

Mango Papaja
Kokosowy chia pudding z mango 155

słodkich deserów :)  SKŁADNIKI 1 puszka mleczka kokosowego 20-22% 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru kokosowego 1 duże dojrzałe mango owoce (u mnie borówki) i mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE Połowę mleczka kokosowego mieszamy z jogurtem i chia. Resztę mleczka ubijamy z cukrem kokosowym jak śmietankę. Mango obieramy i miksujemy na mus. Wszystkie składniki chłodzimy(...)przez 2-3 godziny.Przekładamy do szklanek (pucharków) w kolejności mleczko z chia, mus i śmietanka. Ozdabiamy miętą i borówkami. Smacznego :)  Wpis powstał w ramach wyzwania Tajlandia Challenge od  House of Asia

Moje Kuchenne Rewelacje
Poznaję nowe czyli lukier plastyczny i tort z bratową 203

dodatkiem sporej ilości owoców. Najpierw ubiłam 700 ml śmietanki z 3 sztukami śmietan fixu, a na końcu dodałam 250 g mascarpone. Całość dokładnie zmiksowałam. Następnie Ania dorzuciła malin, borówek oraz brzoskwiń z puszki . Po delikatnym wymieszaniu masa do przełożenia tortu była gotowa. Pozostało jeszcze tylko nasączyć blaty, mieszanką syropu owocowego i alkoholu. Tutaj też wykorzystany był fajny patent Nie polewałyśmy(...)dywan z wysokości kolan. Masa : – 700 ml śmietanki kremówki 30% – 3 śmietan fixy – 250 g mascarpone – dowolne owoce, u nas około 250 malin, 250 g borówki oraz 250 g odsączonych brzoskwiń z puszki Śmietankę ubijmy wraz z śmietan fixem. Do ubitej dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu dodajemy owoce i delikatnie mieszamy wszystko łyżką

Relaxtime
fast-food mojego dzieciństwa - makaron z jogurtem, owocami i twarogiem 155

szklanka makaronu świderki  250 g twarogu półtłustego 1-2 łyżki cukru (do smaku) 3-4 łyżki jogurtu (użyłam o smaku owoców leśnych) opcjonalnie: kilka owoców na wierzch (użyłam borówek) listki świeżej mięty Przygotowanie: Makaron gotujemy al'dente wedle przepisu na opakowaniu.  Twaróg umieszczamy niewielkim naczyniu i rozgniatamy dość dokładnie widelcem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy odrobinę(...)cukru - tak do smaku. Na koniec dodajemy jogurt. To razem mieszamy. Na talerz wykładamy makaron, na to polewamy nasz sos serowo-jogurtowy. A na wierzch kilka świeżych borówek oraz mięta. Smacznego

Gotuj z Mąką
Babeczki serowe z matchą 142

cukru 1 jajko 100 ml kremówki 1 łyżeczka mąki 6 g herbaty matcha krem: 100 g śmietany 30 18 g cukru pudru 2 g herbaty matcha dodatkowo: borówki Przygotowanie: ciasto: Masło, cukier,mąkę oraz jajko wyrabiamy na ciasto.  Ciasto odstawiamy do lodówki  na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek wycinamy kółka które wkładamy do foremek(...)zielonego koloru kremu można dodać 1 łyżeczkę syropu mi ę towego lub zielony barwnik w niewielkiej ilości. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy nim babeczki. Na wierzchu układamy kilka borówek

Bon appetit mon amie
Naleśniki z serem białym i owocami 224

opcjonalnie jajko, 2 łyżeczki cukru waniliowego)   Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem aż uzyskamy gładka masę. Smarujemy masą serową naleśniki, dodajemy ulubione owoce, np. borówki, maliny, porzeczkę.  Naleśniki zawijamy w rulony lub składamy trójkąty. Tak przygotowanego naleśnika możemy polać śmietana i posypać owocami.   Masa serowa (wersja mniej kaloryczna): ok. 450g twarogu chudego mały(...)jogurt naturalny (opcjonalnie cynamon, łyżeczka ksylitolu) Przygotowanie: Mieszamy twaróg z jogurtem, dodajemy owoce - jeśli wybierzemy te bardzo słodkie, jak ciemne winogrono, borówka, morela to masa serowa zyska słodyczy

Kuchnia Pełna Pasji