Mocno kruche spody i delikatny lekko orzeźwiający krem z dodatkiem borówek amerykańskich. Zwieńczone delikatnym kleksem z bitej śmietany. Piekąc latem kruche spody warto upiec więcej. Możemy przechowywać je w metalowej skrzynce i mając sezonowe owoce wykorzystać do nadzienia. Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru(...)łyżka cukru waniliowego Masa serowo-borówkowa 400 g borówki amerykańskiej 350 serka z wiaderka 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 szt żelatyna fix-deserowa Bita śmietana 200 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie:Mąki przesiać na stolnicę zrobić kopczyk dodać żółtka, zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier puder
Ala piecze i gotujeciastem. Smakuje rewelacyjnie. Przepis udostępniła mi Magdalena , która prowadzi bloga Domowa cukierenka. Polecam wszystkim smakoszom serników . Praktycznie ściągnęłam wszystko od początku do końca , zmieniając wierzch z bananów na borówki :)Tortownica : wymiary : średnica 26 cmCzas pieczenia : 25 - 30 minutTemp. pieczenia : 170 C Składniki:Biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)łyżeczki żelatyny ( jeśli ktoś lubi bardziej zwarty sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny ) Warstwa bananowa: 1/2 kg sera w wiaderku 3 banany galaretka cytrynowa Wierzch: 1 pudełko borówek galaretka cytrynowa albo pomarańczowa Sposób wykonania :Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli. Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem
Słodkości i nie tylkolicząc czasu schładzania owoców robi się bardzo szybko. Kompozycja owoców dowolna. Składniki: 4 szt brzoskwinie dojrzałe 100 ml bardzo zimnej wody 2 łyżki golden syrup 2 szk borówki amerykańskiej 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki golden syrup Przygotowanie:Wszystkie składniki powinny być bardzo zimne. Brzoskwinie obrać z skórki pokroić i przełożyć do naczynia z blendera. Dodać golden syrup oraz(...)zimną wodę i zmiksować na jednolitą konsystencję. Rozlać do szklanek. Borówki umyć przełożyć do naczynia z blendera dodać jogurt naturalny, golden syrup i również zmiksować na jednolitą konsystencję. Za pomocą łyżki rozlać na masę brzoskwiniową. Udekorować i od razu podawać do konsumpcji. Masa z borówek z czasem zmienia kolor
Ala piecze i gotujekremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy( u mnie Danio 160 g) 20 dkg cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 4 szt jajka morele borówki amerykańskie 50 g płatki migdałów Kresto Przygotowanie:Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko(...)energicznie wymieszać. Jajka roztrzepać w garnuszku dodać do masy i ponownie energicznie wymieszać. Masę wylać na podpieczony letni spód, ułożyć połówki moreli. Do środka każdej moreli dodać po 3 borówki oraz rozsypać klika borówek na masę. Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 st i piec około 50 min. 15 min przed końcem górę tarty posypać płatkami migdałów. Przed podaniem
Ala piecze i gotujePyszne owocowe musy z dodatkiem bitej śmietany, zwieńczone orzechową granolą. Uwielbiamy takie deserki szczególnie latem z świeżych owoców. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g borówek 2 banany 200 g malin 3 łyżki granoli orzechowej cukier puder do smaku Przygotowanie: Zimną śmietanę ubić na sztywno i dosłodzić cukrem pudrem. Borówki, maliny i banany zmiksować w osobnych naczyniach(...)szklanek nałożyć po łyżce bitej śmietany. Mus z borówek, resztę bitej śmietany, po 1,5 łyżki granoli orzechowej, mus z bananów, mus z malin na koniec udekorować całymi malinami i posypać granolą orzechową. Przed miksowaniem owoce najlepiej schłodzić a deser podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujeskładników odrobiny mąki ziemniaczanej. Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka. Kruche ciasteczka z czekoladą i migdałami świetnie pasują do popołudniowej kawy. Polecam też Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Polecam też ciasteczka z malinami i cukrem Serowe kruche ciasteczka Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru(...)łyżki ekstraktu waniliowego 250 g miękkiej margaryny lub masła 1 jajko 1 łyżka cukru do podsypania borówki z imbirem i porto 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka siekane migdały do dekoracji Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota, następnie zagniatamy ciasto rękami na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i cukrem. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Wałkujemy ciasto na grubość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki:250 g margaryny4 jajka1 szklanka mleka1 niepełna szklanka cukru pudru4 łyżki żelatyny2 łyżki kakao1 galaretka o dowolnym smaku100 g borówek + do dekoracji 100 g malin + do dekoracji biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać i rozpuścić(...)cukrem pudrem, nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przestudzone mleko z żelatyną a na końcu pianę z białek. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać borówki a do drugiej kakao i maliny. Obie masy dokładnie wymieszać.Do tortownicy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać a potem masę z malinami i znowu wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 kg sera na sernik 1 szklanka tłustej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1 kg borówki amerykańskiej 4 łyżki żelatyny 1 galaretka 1 opakowanie biszkoptów Przygotowanie: Borówki umyć. 1/2 … Czytaj dalej Sernik borówkowy
czarrna od kuchniłyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Masa jogurtowa: 800 g jogurtu naturalnego 300 g truskawek cukier puder do smaku 4 płaskie łyżki żelatyny szkl malin 1/2 szkl borówek owoce do dekoracji Ciasto: szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do kielicha blendera, wlać połowę oleju i zmiksować na gładki mus. Dodać sok z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puch.Ca(...)zalać 1/2 szkl zimnej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, nie zagotować! Przestudzić i wlać do masy jogurtowej, wymieszać. Dodać maliny i borówki, wymieszać. Na biszkopcie zapiąć obręcz, wylać połowę masy, ułożyć drugi blat ciasta i wylać pozostałą masę. Całość posypać odłożonym okruszkami. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia
Smakołyki Asiaksamitny koktajl ze świeżych owoców lata, z mlekiem migdałowym i kokosową śmietanką. Składniki: 200 ml mleka migdałowego 200 ml mleka kokosowego 100 g malin 100 g jeżyn 100 g borówek amerykańskich 100 g truskawek syrop z agawy lub tradycyjny cukier Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem smoothie, najlepiej przechowywać składniki w lodówce. Smoothie przyrządzone z zimnych składników będzie orzeźwiające i ochłodzi(...)spożyć najlepiej tego samego dnia po przygotowaniu. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto Artykuł Smoothie z malin, jeżyn i borówek amerykańskich pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto
ProstePesto.plmałej Zosi Jaglanka z sosem bananowym – składniki (1 porcja): 50g kaszy jaglanej (pół woreczka), 1/2 szklanki mleka 1,5% lub roślinnego i odrobina wody, 1/2 dojrzałego banana, kilka borówek, 1 łyżeczka płatków migdałowych, szczypta cynamonu cejlońskiego i kurkumy. Jaglanka z sosem bananowym – sposób przygotowania Aby rano nie tracić czasu na długie gotowanie kaszy, wsypuję ją do miseczki(...)cynamon i kurkumę i gotuję na średnim ogniu przez około 10 minut. W tym czasie blenduję banana na sos. Ugotowaną kaszę przekładam do miseczki, polewam sosem bananowym i zdobię borówkami oraz płatkami migdałów. Wypróbuj także: kasza jaglana na słodko, jaglanka z bakaliami , z musem z kiwi , z duszonym jabłkiem . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź
Natka PietruszkiSkładniki: 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200ml oleju, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, sok z 1/2 cytryny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g borówki amerykańskiej Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać borówki, delikatnie wymieszać
Kocham CzekoladęPyszne i szybkie do zrobienia ciastka gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego do popołudniowej kawki :) gotowe ciasto francuskie 270g 1 szkl borówek jajko do posmarowania Nadzienie: 200 g białego sera łyżka kwaśnej śmietany kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki cukru Lukier: szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Nadzienie: ser rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać ze śmietaną, cukrem(...)ekstraktem waniliowym. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na 8 kwadratów. Na każdy kłaść łyżkę sera i borówek. Złożyć w trójkąty a brzegi docisnąć widelcem. Rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok 15 minut w 200 stopniach. Ostudzić. Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i odrobinę wody wymieszać, lukrem polać ciastka. Dodatkowo można posypać
Smakołyki Asisoku jeżynowego, malinowego lub z czarnej porzeczki, 2 budynie waniliowe (po 40 g), cukier puder, do smaku, ok. 300 g nektarynek lub brzoskwiń, 1 galaretka opcjonalnie garść borówek amerykańskich polewa: 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki garść płatków migdałowych Przygotować kruchy spód: zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem(...)ciasto ułożyć pokrojone brzoskwinie. Wylać budyń. Odłożyć do wystygnięcia. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie tężejąca, wylać na krem budyniowy, na którym uprzednio ułożyć borówki. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Czekoladę rozpuścić na parze ze śmietanką. Delikatnie wystudzić i rozprowadzić na galaretce. Posypać migdałami. Schłodzić. Facebook Instagram Twitter ENGLISH: for the crust
Lekcje w kuchnimleczko z niespodzianką Na przyjazd siostrzyczki postanowiłam zrobić coś pysznego i lekkiego. Deser w smaku podobny do wedlowskiego ptasiego mleczka, jest jednak z niespodzianką. W środku jest galaretka z borówkami i żurawiną. Przepis na piankę pochodzi z blogu Moje Wypieki . Przepis bardzo podobny do tego, który jest już na blogu – Ptasie mleczko . Składniki na tortownicę(...)szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 galaretki malinowe lub inne czerwone 400 g kwaśnych owoców, mogą być mrożone, u mnie borówka amerykańska i świeża zamrożona żurawina 3 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić we wrzątku, odstawić na blat do ostudzenia, następnie do lodówki do lekkiego stężenia, dodać owoce. Ja użyłam owoców zamrożonych więc
moj przepis na