całość spróbuj ozdobić bitą śmietaną. Owocowy deser kawowy Jeżeli nie jesteś miłośnikiem dużej ilości cukru, a do deserów wolisz dodawać owocowy smak, ta propozycja będzie dla ciebie. Kawa i borówki? Jak najbardziej! Oto przepis na prosty, za to bardzo smaczny i orzeźwiający deser. Składniki: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 200 ml zimnego mleka 1 opakowanie śmietanki do kawy 1 opakowanie borówek(...)cukier puder Ubij mleko ze śmietanką i kawą. Poczekaj, aż mieszanka będzie miała nieco bardziej zwartą konsystencję. Do wysokich szklanek nałóż porcję przygotowanego musu kawowego, następnie dodaj rozgniecione borówki. Powtórz czynność jeszcze raz. Całość posyp cukrem pudrem. Drinki z kawą Myślałeś, że kawa sprawdzi się jedynie w ciągu dnia jako napój pobudzający? Drinki z kawą to idealna propozycja zarówno
Codogarasię uda. W mojej wersji jest beglutenowe - może być na mące kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej. Można je też zrobić na mące pszennej. Doskonale sprawdza się z jabłkami, borówkami czy z bakaliami. Składniki: 3 dojrzałe banany - muszą mieć brązową skórkę 4 jaja 4 łyżki oleju 150 ml cukru brązowego lub białego 8 g cukru waniliowego 150 g mąki kukurydzianej(...)ryżowej lub jaglanej - ewentualnie pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200 g borówek Kruszonka: 60 g masła/ margaryny 75 g mąki - pszenna lub bezglutenowa 100 g cukru 8 g cukru waniliowego Obrane, połamane banany, cukier brązowy i waniliowy, jajka i olej wrzucić do miksera i zmiksować na największych obrotach przez około minutę - powinna powstać puszysta, kremowa piana. Przełożyć
Ze smakiem bez glutenuProsta i pyszna owsianka na wodzie z dodatkiem jogurtu, kakao i borówek. Świetny pomysł na proste i zdrowe śniadanie. Szczerze mówiąc jestem uzależniona od płatków owsianych w każdej postaci. Na słodko niemal zawsze sprawdzają się u mnie na śniadanie, zarówno w formie granoli, jak i gotowanych płatków na ciepło. Jeżeli śniadanie na słodko, to tylko tak! Składniki(...)porcje): 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wody lub mleka roślinnego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki kakao garść borówek i jogurt naturalny do podania Płatki owsiane moczę w wodzie przez noc a następnie podgrzewam z kakao i syropem klonowym. Na koniec gotowania dodaję do płatków jogurt. Podaję na ciepło
Mango PapajaDziś zapraszam Was na szybki, pożywny i co najważniejsze smaczny koktajl. Idealny na drugie śniadanie. Do przygotowania i wzbogacenia smaku koktajlu użyłam liofilizowanej borówki brusznicy . Pyszny dodatek, który doskonale sprawdza się nie tylko w koktajlach, ale również np. jako dodatek do ciast na placuszki, naleśniki czy babeczki. Składniki: 1 banan 2 łyżeczki liofilizowanej borówki brusznicy Premium Rosa 3/4 szklanki(...)mleka krowiego lub roślinnego Przygotowanie: Banana obieramy i przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy 2 łyżeczki liofilizowanej borówki brusznicy, dolewamy mleko i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli koktajl chwilę postoi (jak mój) przed podaniem należy go przemieszać. Smacznego
Słodkie okruszkisłoiku i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Składniki: 1 szkl mleka 5 łyżek chia 1 łyżka siemienia lnianego 1 śliwka 1 morela świeża Duża garść borówek Przygotowanie: Ziarenka chia mieszamy razem z siemieniem i wsypujemy je do mleka, mieszamy razem i odstawiamy do napęcznienia na okoł‚o 4 godziny. Owoce myjemy i osuszamy. Z moreli(...)wyjmujemy pestkę i kroimy owoc w kostkę. Przekładamy po połowie do pucharków. Na morelę przekładamy po 2 czubate łyżki puddingu, na to układamy po kilka borówek i jeszcze raz 2 czubate łyżki puddingu Ze śliwki wyjmujemy pestkę i kroimy owoc w plasterki. Na wierzchu puddingu układamy plasterki śliwki i dekorujemy borówkami
słodkie i nie tylko historie kulinarnemaślanki 2 jajka L 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru/ksylitolu olej/ olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: 250 g borówek 1 łyżka cukru 1 łyżka wody 1. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy maślankę, miksujemy, żeby połączyła się z ubitymi jajkami. Na końcu dodajemy(...)ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta, formujemy placuszek i pieczemy z obu stron. Placuszki powinny nam się ładnie zarumienić. 2. Ja równocześnie robiłam dżem. W rondelku widelcem rozgniotłam umyte borówki, dodałam cukier i wodę i dusiłam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Jak woda/sok trochę odparowały,a dżem zrobił się ciemny zdjęłam go z gazu. 3. Placuszki podajemy
kruche babeczkiSkładniki na tortownicę 18cm 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml słodkiej śmietanki 18% 1 galaretka owoce leśne 1galaretka pomarańczowa 1 galaretka kiwi Dodatkowo: 1 banan 15 dag borówki 1 krystaliczna galaretka Sposób przygotowania: Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w jednej szklance gorącej wody , zostawiamy do przestudzenia, gdy galaretka będzie letnia, mleko z puszki mieszamy ze śmietanką dzielimy(...)wlewamy do każdej z tych galaretek, miksujemy aż masa się napowietrzy, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią-samo dno. Wylewamy zmiksowaną masę z galaretką leśną, rozsypujemy część borówki oraz połowę pokrojonego banana, wkładamy na chwilę do lodówki aby masa stężała, następnie wylewamy masę z galaretką pomarańczową, znowu schładzamy chwilę, aż stężeje, wylewamy ostatnią masę z zieloną galaretką
Wanilia i Kardamonbyło z tym plackiem, w internecie znalazłam kilka różnych przepisów w końcu zmajstrowałam swój i tak wyszło pyszne ciacho, które naprawdę warto zrobić. Zapraszam. Skala smaku 10/10 - zamiast borówek można dodać brzoskwinie lub wiśnie. Wierzch można posypać cukrem pudrem ja jednak wole smak czekolady. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g(...)litr jogurtu naturalnego typu greckiego 4 czubate łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g) 5 białek 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej 80 g białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół, zawinąć
Kubki smakusezonowymi owocami sprawia, że mogła bym go jeść codziennie. Ten deser rozpływa się w ustach, orzeźwia i do tego nie trzeba go piec. Jeśli zamrozimy letnie owoce, (wierzcie mi borówki, maliny, jeżyny , brzoskwinie, czy tez winogrona świetnie się mrożą) będziemy mogli rozkoszować się jego letnim smakiem, przez cały rok. Składniki: 500 ml twarogu kremowego 350 ml śmietanki 30% pół(...)szklanki cukru pudru paczka malutkich, okrągłych biszkoptów 2 łyżki żelatyny 3 żółtka 180 ml mleka 2 galaretki brzoskwiniowe laska wanilii 2 czubate łyżki masła owoce -morele, brzoskwinie, winogrona, borówki Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i studzimy. Połowę biszkoptów drobniutko rozkruszamy, dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną
Kasia i jej kobiecy światSkładniki : 1 l borówek leśnych 1 l jeżyn leśnych lub ogrodowych 60 dkg cukru 2 szklanki wody 3 goździki Sposób wykonania : J eżyny opłucz na sicie, osącz z nadmiaru wody, wsyp do rondla. Zalej wodą , wrzuć goździki, postaw na niewielkim ogniu, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż owoce zmiękną , rozgotują się. Goździki usuń(...)sitko. Na sicie powinny zostać tylko pestki z jeżyn. Do przetartego soku dodaj cukier, zagotuj, pamiętając, aby od czasu do czasu zamieszać. Teraz zmniejsz płomień, wsyp opłukane i osuszone borówki, zagotuj. Gotuj przez 2 minuty na niewielkim ogniu. Zdejmij z ognia, przykryj ściereczką , odstaw do następnego dnia. Następnie konfiturę doprowadź do wrzenia, smaż na średnim ogniu nie dłużej niż
Przepisy i porady kulinarnehumoru udało mi się upiec szybkie ciasto jogurtowe tzw. kubeczkowe, ponieważ do odmierzania składników używa się kubeczka po jogurcie naturalnym. To bardzo szybkie, wilgotne (takie muffinkowe) ciasto zrobiłam z borówkami amerykańskimi, ale można dodać inne owoce, albo w ogóle z nich zrezygnować :) Składniki na blachę o wym. 23x23 cm: 180 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej) 3 kubeczki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 kubeczek cukru 1 kubeczek oleju 3 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego ok. 3-4 garści borówek amerykańskich (można użyć świeżych lub mrożonych) Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać pozostałe składniki oprócz borówek i wymieszać dokładnie łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu
Simply Foodplanuję to sobie z góry. Kiedy zaczyna się dana pora roku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego terminu lato. Przecież lato to właśnie borówki, fasolka szparagowa czy wiśnie. W sezonie pomidory, ogórki i papryka smakują najlepiej i mają najlepsze ceny. Niektórych pyszności jak czarny bez czy świeże figi nie dostaniemy po tym czasie. Niektóre(...)macie pomysłu co zrobić z tymi składnikami, to po kliknięciu w ich nazwę zobaczycie pomysły na przepisy. lato jesień zima wiosna Bakłażan Agrest Ananas Botwinka Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka
Ugotowane pozamiataneLekki, orzeźwiający torcik, idealny na upały, nie wymagający odpalania piekarnika, szybki do przygotowania, a jeszcze szybszy do zjedzenia 😃 polecam! SKŁADNIKI: 7 podłużnych biszkoptów 25 dag borówek amerykańskich 1 galaretka niebieska 2 szklanki jogurtu bałkańskiego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: Dno foremki o wymiarach 26x11 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wyłożyć biszkoptami. Borówki opłukać, dokładnie osuszyć(...)wysypać na biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić, zmiksować ze szklanką jogurtu, przelać na borówki. Foremkę wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Przestudzoną żelatynę przelać do miseczki, najpierw rózgą roztrzepać z cukrem pudrem, a następnie z porcjami dodawaną drugą szklanką jogurtu. Masę wylać na niebieską warstwę. Foremkę odstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Kuchenne zapiski Edytyszkl gęstego soku marchewkowego 3/4 szkl mąki 1 budyń bez cukru 40 gr 2 łyżki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 gr borówek cukier puder Diamant 1. Wszystkie składniki oprócz borówek i cukru pudru mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (możemy trzepaczką) na koniec dodajemy borówki, mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do zrumienienia
Gotowanie...to proste !NONE X-NONE Składniki: 300g jogurtu naturalnego 2 jajka 50g świeżych drożdży (można użyć instant- 2 opakowania po 7g) 2 łyżeczki cukru kryształu 200g mąki 120 g borówek amerykańskich Sposób przygotowania w Tefal Companion: Jajka, jogurt, cukier oraz pokruszone drożdże umieszczamy w misie z założoną przystawką do ubijania. Ustawiamy prędkość na 6, temp. 35⁰C i czas 2 minuty(...)wymieszaniu dodajemy przesianą mąkę i uruchamiamy urządzenie na 6 prędkości na 1 minutę. Na końcu dodajemy umyte i osuszone borówki. Część w całości, większe przekrojone na pół. Mieszamy na 4 prędkości przez 30 sekund. Wyciągamy przystawkę, szpatułką zgarniamy ciasto ze ścianek misy, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w temp. 35⁰C na 40 minut. Po tym czasie smażymy placuszki
Kuchnia w czekoladzie