gulasz z łopatki właśnie z kaszą jaglaną z owocami :) Stąd dziś pomysł, żeby zrobić tak jaglankę także w domu :) Składniki : 1 plaster karkówki 2 truskawki kilka borówek amerykańskich 3 łyżki kaszy jaglanej 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : majeranek tymianek pieprz czarny cząber papryka wędzona Karkówkę myjemy, odsączamy(...)ryż. Na 20 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy kasze wrzątkiem w stosunku 2:1, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i wkładamy pojemnik na 2 poziom parowaru. Truskawki i borówki amerykańskie myjemy. Jedną truskawkę kroimy na małe kawałki, a drugą w plasterki. Po 40 minutach parowania do kaszy dodajemy borówki i kawałeczki truskawki i przekładamy wszystko wraz z mięsem
Parowar FacetaDelikatna, puszysta masa z borówkami zamknięta w biszkopcie i otulona czekoladą, to zapowiedź pysznego ciasta, czy deseru. Tym razem nawet szkoda czasu na wstęp. Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - ekstrakt waniliowy - szczypta(...)Masa: - 3 galaretki (owoce leśne, czarna porzeczka – do wyboru) - schłodzone mleko skondensowane niesłodzone (400ml) - ¾ szklanki wrzątku do rozpuszczenia trzech galaretek * Dodatkowo: - 250g czekolady (71%) - 2 łyżki oleju arachidowego - 500g borówek *Jako szklanki używam miarki o pojemności 250 ml Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretek. Do miski wlewamy ¾ szklanki wrzątku i rozpuszczamy 3 galaretki (u mnie z czarnej porzeczki). Zanim upieczemy
mojewypiekiinietylkozamrażalce miałam około o,5 kg borówki. Zastanawiałam się jak ją wykorzystać, czy na ciacho czy na jakiś deserek i w końcu doszłam do wniosku, że zrobię ją pod kruszonką mniam. Składniki: 3/4szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli 1/2 szklanki wiórków zimnego masła około(...)borówki amerykańskiej (mogą być inne owoce) Przygotowanie: Mąkę, cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól i masło połączyć ze sobą najlepiej za pomocą noża aby powstały grudki. Borówki amerykańskie przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp kruszonką. Piecz około 30 min w 200 C- 220C. Owoce pod kruszonką można podawać np. z lodami, ale ja jadłam bez niczego i również
Amatorka kuchennaWytrawnie owocowa rozkosz . przepis na trzy - cztery porcje 450 gram polędwicy wieprzowej 2 średnie cebule 200 gram borówek 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy garść posiekanych kiełków sałaty garść grzybów enoki garść grzybów shimeji 2 łyżki zblendowanego mango sól , pieprz , bazylia suszona i chili zmielone do smaku Polędwice przyprawiamy i obsmażamy po około 2 minuty(...)piekarnika i odstawiamy by odpoczęła na 5 minut - następnie porcjujemy i podajemy z ciepłym sosem borówkowym. NA SOS BORÓWKOWY Na patelni karmelizujemy 2 łyżki cukru następnie dodajemy miód oraz borówki , smażymy do zgęstnienia zgniatając borówki łyżką drewnianą - dekorujemy gorącym sosem talerz. DODATKI Z upieczonej cebuli odrywamy dwie warstwy liści tak by powstała miseczka i wlewamy do niej gorący sos który
na gaziePyszne,delikatne nie za słodkie, idealnie kruche ciasto:) Słodycz ciasta przełamana kwasowością borówek, dla nas idealne połączenie. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . U mnie w wersji z borówkami. Składniki: 250 gram masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę,masło, żółtka,proszek(...)cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie stopniowo dodawać budyń (proszek), ubijać. Na sam koniec dodawać stopniowo olej i miksować. Gotową piankę wylać na ostudzone ciasto. Na pianę wyłożyć borówki i zetrzeć na nią pozostałą część zamrożonego ciasta. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30-40 minut
Krakowskie smaki Anisię doczekał… Mowa o moim mężu… Doczekał się serniczka. Tym razem lekkiego, kremowego, na ciasteczkowym spodzie, z borówkami a dokładnie z musem borówkowym - dzięki niemu te piękne esy floresy Sernik zdecydowanie nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Mogę go śmiało dedykować i polecić mojej siostrze, gdyż dla niej sernik to nie lada wyzwanie, jak mi się ostatnio przyszło przekonać(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu borówkowego i masy serowej. Mus borówkowy: 100 g borówek świeżych lub mrożonych 25 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Mąkę mieszamy z wodą do rozpuszczenia się. Borówki wsypujemy z cukrem do garnka, wlewamy rozpuszczoną mąkę. Stawiamy
Made By Mom And Sonkoktajl to przeplatające się ze sobą smaki orzeźwiających borówek, słodkości syropu klonowego i egzotycznej nuty kokosów. Opis i tak nie oddaje smaku smoothie trzeba go samemu spróbować. :) SKŁADNIKI borówki / jagody maślanka / mleko wiórki kokosowe syrop klonowy (do smaku) WYKONANIE Borówki lub jagody umieszczamy w blenderze, zalewamy mlekiem lub maślanką, dodajemy wiórki kokosowe trochę syropu klonowego. Całość miksujemy
Zofianarozwiązanie jak się chce szybko przygotować coś pysznego, łatwego do podziału i idealnego do transportu (dlatego też zrobiłam je bez żadnych kremów). Żałuję tylko, że musiałam je przygotować z borówkami a nie jagodami, ale jak to mówią…. jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;)! Zresztą… obie wersje są pyszne :)!Muffinki jagodowe (borówkowe(...)miseczki przesiać mąkę z proszkiem. Mleko połączyć z wanilią. Do zmiksowanej masy dodawać po trochu -na zmianę- mąkę z proszkiem i mleko z wanilią. Na koniec dodać jagody lub borówki i delikatnie wymieszać. 2. Wykładać masę do foremek na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Smacznego Post Muffinki jagodowe
UgotujmyTo.plkiedyś nie robiłam ich wogóle , tak teraz robię je kilka razy w tygodniu , a za każdym razem znikają w mgnieniu oka! Dziś postanowiłam zrobić jeszcze inną wersję , niż dotychczas! Borówki amerykańskie i chrupiące płatki migdałów totalnie podbiły nasze serducha! Przepis zdecydowanie do powtórzenia – z podwójnej porcji! :D SKŁADNIKI:- mąka – 8 łyżek – cukier – 4 łyżki – proszek(...)pieczenia – 2 łyżeczki – masło – 4 g – maślanka – 120 g – jajko – 2 szt – borówki – ok. 200 g – płatki migdałów – ok. 10 dag SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia).W drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajka).Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy
Ostra na Słodkoszkl* olej – 4 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* cukier wanilinowy – 1 op* mleko waniliowe „Łaciate” – ok.200 ml* olej do smażeniaKREM JAGODOWY:* borówki – ok. 200 g* wino musujące – 50 ml* cukier – 4 łyżki* kokos – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KREM JAGODOWY:Umyte borówki wsypujemy do garnka , zasypujemy cukrem i zalewamy winem musującym(...)Gotujemy na wolnym ogniu ( mieszając od czasu do czasu ) , do momentu aż z borówek zrobi się ” masa ” ( absolutnie nie ma być gładka! ).Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku.RACUCHY:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i mlekiem w proszku.Dodajemy 4 łyżki oleju i tyle mleka waniliowego , by uzyskać ciasto bardziej gęste niż
Ostra na Słodkojego wykorzystaniem – w sam raz na upalne dni , z jakimi się zmagamy! Naleśniki nie zawierają mąki!Ciasto zrobiłam wykorzystując nie tylko to mleko , ale również jedne z ostatnich borówek jakie możemy spotkać na targach!Słodkie ciasto wypełnione delikatnym , kremowym , białym serem i oprószone cukrem pudrem miło zaskoczy podniebienia zarówno dzieci jak i dorosłych! SKŁADNIKI:* mleko w proszku – ok.200(...)jajko r.L – 2 szt* borówki – ok.100 g* gazowana woda – ok.80 ml* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* cukier – 3 łyżki * olej – 4 łyżkiDODATKOWO:* ser biały mielony – 200 g* cukier wanilinowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski wsypujemy mleko w proszku , cukier i proszek do pieczenia.Dodajemy jajka oraz borówki.Dolewamy powoli gazowaną wodę ( *tyle
Ostra na Słodkopowstał klasyczny tort na białym biszkopcie z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz jagodami, które podczas krojenia miały uwalniać swój niezwykły kolor. Wierzch tortu ozdobiłem zaś kwiatami z borówek i wspomnianymi pszczołami. Zderzenie białego kremu i niebieskich jagód dało piękny i subtelny efekt, zaś motyw przewodni w postaci pszczół wywołał uśmiech na twarzy solenizantki. :)Biszkopt:Z przepisu na biszkopt(...)jagody znów położyć trochę kremu i rozsmarować. Przykryć drugim blatem i postąpić analogicznie. Trzeci blat tylko nasączyć. Następnie boki i wierzch tortu posmarować kremem i wygładzić szpatułką. Udekorować borówkami, jagodami i migdałami. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować pszczółki.Pszczółki z marcepanu (składniki na 20 sztuk):200 g masy marcepanowej*50 g białego lukru plastycznego**żółty barwnik
Food Squarerazie muszę ochłonąć i wrócić do rzeczywistości.Rozpakować się i uporządkować masę zdjęć. A na śniadanie potrzebowałam czegoś prostego, bez stania i czekania, przede wszystkim z dodatkiem ukochanych borówek. Stęskniłam się za warzywami, bo w każdym hotelu w którym byłam(były ich aż 3) jakoś ich chyba nie lubili. No i oczywiście za najzwyklejszymi borówkami i malinami
More food, love and dreamscytrynowy sernik z serka wiejskiego z borówkami i miodem Cudowna skorupka się zrobiła, następnym razem tylko wsadzę go na noc do lodówki ^.^Śniadanie pod tytułem.. mam czas.... ups, nie mam czasu xdNoo, tak bo nie byłabym sobą gdybym się nie poparzyła choć raz na dwa dni.Przepis:200g serka wiejskiegook.70-100g mielonego serajajko20g waniliowego proszku budyniowegoskórka starta z cytrynysok(...)cytryny(1-2 łyżki)coś do posłodzeniaszczypta soliborówkiWszystkie składniki ze sobą miksujemy. Delikatnie mieszamy z borówkami. Przekładamy do natłuszczonego naczynka i pieczemy ok.35min w piekarniku nagrzanym do 180stopni
More food, love and dreamscukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Piana: 5 białek 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych 200 ml kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo 4 łyżki kaszy mannej 250 g borówek Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice i zagniatamy je aż powstanie jednolita kula. Dzielimy ją na dwa kawałki. 3/4 ciasta zostawiamy na stolnicy a resztę wkładamy do lodówki. Ciasto(...)stolnicy rozwałkowujemy i układamy na blaszce zakrywając dno i brzegi brytfanki. Ciasto posypujemy obficie kaszą manną aby borówki podczas pieczenia nie zabarwiły spodu. Do garnka wsypujemy cukier i śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą a następnie dodajemy wiórki i mieszamy aż połączą się z resztą. Masa nie może się zagotować. Gdy składniki będą dobrze połączone odstawiamy masę
ciastkarnia na kruchym spodzie