kilka stoisk uginających się, między innymi, pod tymi czarnymi kuleczkami. A ja Wam odpowiem - wcale nie . Ani w sklepie, ani na targu, ani w mrożonkach nawet - nie ma. Tylko borówki amerykańskie, na które był prawdziwy szał w czasach, gdy uczęszczałam do liceum. Jagody nas znudziły, bo takie małe i niereprezentatywne, a borówki - duże, idealne elipsy, wydawały się dużo bardziej wyrafinowane(...)niemal na wyścigi, starając się udoskonalić już przecież doskonałe receptury naszych babć. A ja tylko dostaję ślinotoku na myśl o tych wszystkich sernikach, drożdżówkach i babeczkach, i zadowalam się borówkami. Które owszem, są dobre, ale ze smakiem leśnych jagód niewiele mają wspólnego. Postanowiłam przetestować przepis na krem, który przygotowywałam wielokrotnie, z dodatkiem najróżniejszych owoców - od tradycyjnych cytryn, przez inne
Pożeraczka, czyli raz adobrzePodczas ostatnich targów w Katowicach mieliśmy okazję spróbować suszoną borówkę amerykańską od Sunberry . Tak nas urzekła iż stwierdziliśmy, że musimy ją wykorzystać w naszych kuchennych wariacjach Słodka ale tez i delikatna w smaku idealnie pasowała nam do ciacha więc zrobiliśmy sernik Składniki na spód: - 220 g herbatników - 4 łyżki kakao - 100 g masła Składniki na sernik: - 750 g sera białego(...)mascarpone - 80 g cukru pudru - 5 jajek - 2 łyżki budyniu waniliowego - 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 150 g borówki suszonej amerykańskiej Dodatkowo do dekoracji - 35 g białej czekolady Forma o średnicy 24 cm. Najpierw robimy spód do naszego sernika. Do blendera wrzucamy pokruszone herbatniki i miksujemy na pył. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto
Kuchenne Wariacjemasła 170 g ryżu arborio cienko obrana skórka z cytryny, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml wody kokosowej, 3 łyżki zimnego masła, 400 g borówki amerykańskiej*, 2 – 3 brzoskwinie, łyżka listków melisy, Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. 50 g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i smażyć 3 minuty ciągle mieszając(...)ryż się nie rozgotował, powinien gotować się łącznie 18 minut. Dodać zimne masło i dokładnie wymieszać, aż masło się rozpuści. Wrzucić owoce, dodać pokrojone w cienkie paski listki melisy. *Borówka amerykańska – borówka wysoka, niebieska jagoda. Pochodzi z USA, już Indianie się nią zajadali. Borówki z Gospodarstwa Ogrodniczego Cieksyn, Floriańska 16 zastawa
królestwo garówfotograficzną. Placuszki polecam z czystym sumieniem, nawet jeśli nie macie w swojej spiżarni mąki mąki pszennej orkiszowej (po prostu zastąpcie ją zwykłą pszenną, też wyjdą pycha!). 'jogurtowe placuszki z borówkami' Składniki (na 12-14 placuszków): - 2 jajka - 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego - 4 łyżki mąki pszennej orkiszowej - 2 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki masła (rozpuścić) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - szczypta soli - 100 g borówki amerykańskiej Jajka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania dodać jogurt i rozpuszczone i wystudzone masło.Miksować na najwyższych obrotach około 5 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Od tego momentu, odstawiamy mikser i wszystko mieszamy
CookYourselfSmakowity torcik bezowy z kremem mascarpone i borówkami amerykańskimi będzie znakomitym deserem dla amatorów słodkości. Smakołyk ten nie jest wcale pracochłonny jedynie wysuszenie krążków bezowych zajmuje nieco więcej czasu, natomiast efekt smakowy gwarantowany. składniki na 6 porcji 6 białek 1szklanka cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone(...)borówek amerykańskich 1/3 gotowej polewy czekoladowej przepis Do miski wlewamy oddzielone od żółtek białka, w trakcie ubijania wlewamy ocet, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier kryształ, wszystko ubijamy do momentu aż piana będzie lśniąca i sztywna. Pianę dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na dwóch kołach narysowanych na papierze do pieczenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C około
Smakowite Daniawiele smaczniejsze i zapewne też zdrowsze. Ciasto maślane poza cudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość. Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju owoce, a z borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :) Ciasto drożdżowe: 65 dag mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 dag świeżych drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 2 szklanki mleka(...)jajka 170g masła 2 łyżki oliwy Kruszonka: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego 170g masła Szczypta soli Dodatkowo: Około 70dag borówek amerykańskich Borówki amerykańskie myjemy zimną wodą i pozostawiamy, by wyschły. Następnie robimy kruszonkę. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, wsypujemy razem do głębokiego naczynia, po czym dodajemy pokrojone z kosteczkę masło. Całość zagniatamy i odstawiamy
Smakowy RajUpalne lato mobilizuje mnie do sporządzania chłodnych, orzeźwiających ale owocowych napoi na bazie mleka. Zsiadłe mleko z borówką jest dodatkowo bardzo pożywne. Borówka po zmiksowaniu prawie natychmiast tężeje i zagęszcza nam napój jak żelatyna. Możemy dodać cukier według uznania oraz listki mięty, które należy zmiksować razem z borówką. Borówka to wspaniały, wielozadaniowy owoc, jest
Jadło i czytadłotrochę poeksperym entować. Postanowiłam udoskonalić sernik i upiec bezę na wierzch ciasta. Wygląda fajnie, może trochę źle się kroi, ale za to dobrze smakuje :) Sernik na zimno z borówkami i bezą 1 kg sera twarogowego 200 g herbatników 150 g masła 200 g śmietanki kremówki 36 % 2 galaretki porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru beza(...)miksujemy stopniowo dodając śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę soli. Miksując stopniowo wsypujemy cukier. Na blaszce wyłożonej pergaminem
noteskulinarnyfigaPierogi z borówkami polane śmietanką z cukrem. Składniki : 60 dkg borówek 60 dkg mąki pszennej 250-300 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru szczypta soli 200 ml śmietanki 18% 3 łyżki cukru Sposób wykonania : Mąkę zagnieść z wodą, jajkiem, olejem i solą. Cienko rozwałkować na stolnicy. Szklanką wykroić kółka. Borówki umyć pod bieżącą wodą, osączyć(...)nadmiaru wody i posypać 2 łyżkami cukru , oprószyć szczyptą mąki i delikatnie wymieszać. Na środek każdego krążka nakładaj łyżkę borówek, składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Do gotującej wody wrzuć pierogi i gotuj 2-3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch. Wyjmij je łyżką durszlakową i przepłucz zimną wodą. Rozłóż
Przepisy i porady kulinarnekiepsko mi idzie. Dałam sześć i sądzę, że następnym razem dodałabym przynajmniej o dwa więcej. C. jednak stwierdził, że taka konsystencja mu odpowiada - leciutka jak chmurka. A do tego borówki, które oboje uwielbiamy. Masa jest dość słodka, ale ze świeżymi owocami komponuje się świetnie. Najlepszy prosto z lodówki.Przepis jest zmiksowaniem dwóch propozycji - z gazet Pieczenie jest proste, nr 1/2011(...)oraz Pieczenie jest proste, nr 4/2011.Jogurtowy sernik z mascarpone i borówkami amerykańskimi (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:250 g serka mascarpone500 g jogurtu waniliowego (0,1%)50 g cukru2 łyżeczki ekstraktu z cytryny6 płatków żelatyny300 g borówek amerykańskichdodatkowo:100 g borówek amerykańskichMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodana na czekoladowym, chrupkim spodzie. Mmm... A kiedy przeczytałam, że do masy sernikowej dodajemy mnóstwo bitej śmietany i mocną herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła.Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak(...)puszysta, o delikatnym zapachu i aromacie herbaty - doprawdy wyjątkowa. Do tego soczyste, orzeźwiające owoce i chrupiące ciasteczka, które wspaniale współgrają z kremową masą. Całość zdecydowanie godna polecenia.Herbaciany sernik z borówkami amerykańskimiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:3 torebki czarnej herbaty200 ml wrzątku200 g serka kremowego100 g cukru2 łyżeczki cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie osóbki (D :*:*:*)Torcik to duża ilość owoców i czekolada, która ma dopełniać smak nie do końca słodkich owoców.Jak dla mnie takie połączenie smaków jest idealne :)Moje ukochane borówki muszę 'przetransportować' do różnych opcji kulinarnych :) więc tort znalazł się centralnie na tej drodze. SKŁADNIKI:CIASTO:4 duże jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanka gorzkiego(...)pół szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej+ dżem truskawkowy coś do dekoracji (ja udekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą) kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm.Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni
Serce zamknięte w formie pysznościoperację: przenieść tort ze stołu na talerz czy paterę. Dzisiejszy tort zrobiłam z przepisu na murzynka (a jakże! nie każdy tort musi być biszkoptowy), z kremem budyniowym, Nutellą i borówkami.Składniki na murzynkaSkładniki na krem+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówkiCiasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około(...)musi być wysokie, bo nie trzeba będzie go przekrawać). Wygładzamy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu. Borówki dokładnie myjemy i zostawiamy do wyschnięcia na czystej ściereczce.Po upieczeniu ciasto wyciągamy z pieca i przekładamy na stół. Metalową foremką wycinamy krążki (moja miała 10 cm, ciasta wystarczyło
CiastkozercyKruche z budyniową pianką i borówkami składniki na ciasto; 3 szkl mąki tortowej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy Dr .Oetkera 8 g 5 żółtek 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku pianka; 6 białek 1/2 szkl cukru pudru 2 budynie waniliowe Winiary 35 g 1/2 szkl oleju 150 g borówki amerykańskiej Blaszka o wym 30/ 30 Wykonanie(...)ciasta rozwałkować i przełożyć do formy. Piec w temp 180 st około 30/35 minut na złoty kolor. Ciasto odstawić do przestygnięcia. Na zimne ciasto wyłożyć piankę . Na piankę wyłożyć borówki Na borówki zetrzeć resztę ciasta. Piec w temp 180 st około 30 minut góra ma być złota
Sama słodycz i szczypta chiliczereśni- tak sobie obiecałam. Te roku udało nam się kupić małe pudełeczko truskawek i to by tyło na tyle z jedzenia owoców sezonowych. A jedyną pocieszą są borówki, mamy ich pod dostatkiem i tym rekompensujemy sobie straty na innych owocach. Dlatego też dzisiaj proponuje pyszne jagodzianki Składniki na 12 bułeczek: 50 g drożdży 1 szklanka cukru 3 jajka(...)szklanki oleju szklanka mleka 0,5 kg mąki pszennej szczypta soli 250 g borówek Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże. Jajka roztrzepujemy trzepaczką i dodajemy do drożdży. Następnie wsypujemy do zaczynu drożdżowego cukier i olej. Wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z szczyptą soli i wyrabiamy ciasto, odpowiednim robotem kuchennym a jeśli nie mamy to ręcznie
ciastkarnia na kruchym spodzie