Placki orkiszowe z chałwą i borówkami – to pyszne i puszyste placuszki na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Takie placki orkiszowe z borówkami polane syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie. Są idealne na słodkie śniadan The post Placki orkiszowe z chałwą i borówkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeOWSIANKA Z PŁATKAMI 5 ZBÓŻ, Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I OWOCEM KAKI (Persymoną) Płatki “5 zbóż” to gotowa mieszanka, którą można nabyć w sklepie. Gdyby okazało się jednak , że jest problem z zakupem, podajemy proporcje tej mieszanki: płatki owsiane 20%, płatki jęczmienne 20%, płatki orkiszowe 20%, płatki żytnie 20%, płatki pszenne 20%. Składniki 6 łyżek płatków 5 zbóż 300ml(...)wody 100ml mleka garść borówek amerykańskich 1 sztuka kaki (persymona) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka syropu klonowego Wykonanie Kaki obieramy i kroimy w kostkę, cząstki, kawałki, tak jak lubimy Płatki zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut . Po tym czasie, gdy płatki zmiękną, a wody ubędzie * dolewamy mleko i gotujemy jeszcze 5 minut. *Jeśli konsystencja jest
Tajemnice SmakuSkładniki na dwa słoiki, każdy o pojemności 350 ml 100 g orzechów brazylijskich 1 łyżeczka kakao 2 łyżki syropu z agawy 150 ml jogurtu naturalnego 3 figi 2 garści borówek amerykańskich 10 łyżek kaszy jaglanej ekspandowanej 2 orzechy brazylijskie do dekoracji Wykonanie Orzechy brazylijskie miksujemy na proszek, następnie dodajemy jogurt, kakao i syrop z agawy i raz jeszcze miksujemy(...)przyklejamy od wewnątrz do ścianek słoika. Pozostałe dwie nacinamy od góry na krzyż (nie przecinamy do samego końca) i lekko rozchylamy. Słoiczki napełniamy składnikami w kolejności : mus orzechowy, borówki amerykańskie, kasza jaglana ekspandowana, mus orzechowy. Na koniec dekorujemy rozciętą figą, ekspandowaną kaszą jaglaną, borówkami oraz orzechem brazylijskim. Smacznego
Tajemnice SmakuKolejne proste i pyszne ciasto z użyciem sezonowych owoców. Ja akurat miałam pod rąką maliny, borówki, brzoskwinie i śliwki. Owoce można sobie dowolnie dobierać podobnie jak i smaki galaretki. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka ok 500-600 ml śmietanki 30 % 2 galaretki, u mnie(...)agrestowe ok 400 g owoców, u mnie maliny śliwki brzoskwinie na wierzch 2 galaretki, u mnie truskawkowe 400 g borówek amerykańskich Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno i odstawić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka. Masę przełożyć do blaszki 25x35 wyłożonej papierem
Monia miesza i gotujepowiecie na ulubione ciasteczka w formie babeczek? Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami jednym z najpyszniejszych odkryć lata. Czekoladowe wnętrze wypełnione waniliowym kremem i borówkami w całkiem dietetycznym wydaniu - jedna babeczka zawiera niecałe 200 kalorii i ponad 8g białka! (t ak, razem z wkruszonym ciasteczkiem Oreo!!) Myślę, że to bardzo smaczna i wbrew pozorom bardzo prosta(...)ciasta i ponakłuwaj spody. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 10-15 minut. nadzienie i dekoracja: twarożek grani - 200g cukier waniliowy - łyżeczka odżywka białkowa - 1/2 miarki borówki - do dekoracji oreo - 1/2 ciastka do dekoracji jednej babeczki Twarożek połącz z cukrem waniliowym i odżywką (opcjonalnie). Nadzieniem wypełnij upieczone wcześniej babeczki, udekoruj borówkami i pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Jedna
Kuchnia EllieProsty deser czekoladowy z owocami. Dziś zapraszam Was na pyszny i prosty w przygotowaniu deser czekoladowy z owocami. Moją wersje podałam z truskawkami i borówką amerykańską, do tego listki świeżej melisy. W połączeniu z delikatnym deserem czekoladowym na bazie jogurtu i nasion chia wyszło coś cudownego. Oczywiście Wy możecie podać deser z innymi owocami. Tu panuje dowolność. Czekolada smakuje doskonale(...)owocami Spróbujcie. Składniki: (na 2 mniejsze porcje) 180 g zimnego jogurtu naturalnego 50 g czekolady* 2 płaskie łyżki nasion chia do podania: dowolne owoce – u mnie truskawki i borówki amerykańskie, listki świeżej melasy lub mięty *użyłam deserowej 45% kakao, można użyć też mlecznej lub gorzkiej Przygotowanie: Do miski przekładamy zimny jogurt, dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy
Słodkie okruszkiCiasto jest wykonane z kaszy gryczanej niepalonej, dlatego ma lekki gryczany posmak, więc trzeba też lubić kaszę gryczaną, aby ono smakowało. Ciasto jest kakaowe z dodatkiem owoców - truskawek oraz borówek i słodzone bananami oraz daktylami. Jest ono wilgotne i ciężkie, w konsystencji podobne do chleba z kaszy gryczanej niepalonej. To idealna propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywiane. Kawałek(...)odżywczych. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej 2 duże banany 100 g daktyli suszonych 3 jajka 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g truskawek 100 g borówek szczypta soli Wykonanie: Kaszę gryczaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do miski i zalewamy wodą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny
Kuchnia MagdaLenyuwielbiam takie drożdżówki! Mam to od dziecka - moim nieodłącznym elementem do szkoły, oprócz książek i zeszytów, była właśnie drożdżówka 😉 Dzisiaj w moim ogródku zobaczyłam pierwsze dojrzałe porzeczki oraz borówki i wzięło mnie na pieczenie takich oto drożdżóweczek... z borówkami, czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także(...)pszennej 50 g masła szczypta soli Kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 50 g masła Dodatkowo: ok. 250 g owoców ( u mnie: borówki i czerwone porzeczki) 1 białko kasza manna Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Kuchnia MagdaLenypyszny, sycący koktajl, który nie tylko zaspokoi głód, ale też naładuje energią na cały dzień w szkole! Spróbujcie mojej ulubionej, jesiennej wersji – ze śliwkami z własnego ogrodu, odrobiną borówek, cynamonem, INKĄ z magnezem i nasionami chia na mleku kokosowym! Słodzone miodem, który dostałam w prezencie na festiwalu w Bieszczadach – coś pysznego! Ps. koktajl bedzie tez dobrym pomysłem(...)tych dużych dzieci – śmiało możecie go zrobić sobie do pracy! Gwarantuję, ze posmakuje! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 1 duża porcja ) * śliwki węgierki – ok. 200 g * borówki – 1 garść * cynamon – do smaku * miód spadziowy – 3-4 łyżki * kawa INKA z Magnezem – 1 pełna łyżka * nasiona chia – 3 łyżki * mleko kokosowe – ok. 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoNiezwykle prosty i jakże smaczny koktajl z borówek amerykańskich na bazie kefiru. Koktajl jest gęsty, pyszny i pożywny. Zamiast syropu klonowego można użyć dowolnego słodzidła np. miodu, syropu z agawy lub zwykłego cukru. Smacznego Składniki: 400 g kefiru 2,5 szklanki borówek amerykańskich 0,5 szklanki mleka około 4 – 5 łyżek syropu klonowego Przygotowanie: Do kielicha blendera wrzucić borówki
Oryginalny smakdodatkiem roztopionej w ciepłym mleku czekolady. Smakują zdecydowanie lepiej od tych przygotowanych wyłącznie z dodatkiem kakao. Nie są zbyt słodkie. Gorzki smak równoważy dodatek słodkiego serka mascarpone z borówkami. Jak dla mnie jest to połączenie obowiązkowe i doprawdy nie wyobrażam sobie tych naleśników w innym niż to wydaniu. 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 500 ml mleka(...)mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego 2 łyżki rumu szczypta soli Dodatkowo: 250-350 g serka mascarpone cukier puder do smaku borówki amerykańskie Mleko wlewamy do rondelka i stawiamy na palnik. Kiedy się ogrzeje dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Gdy czekoladowe mleko przestygnie
Smaki Na Talerzupieczenia, jakie ostatnio robiłam! Serio! Z ręką na sercu! Biszkoptowy spód pokryty delikatnym, orzeźwiającym cytrynowym kremem, puszystą pianką i owocami jest idealnym pomysłem na lato! Jeśli chcecie zamienić borówki na inne owoce – możecie śmiało! Pasują truskawki, brzoskwinie, maliny, ananas, kiwi, a nawet winogrona! Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem! Polecam! SKŁADNIKI: SPÓD: * okrągłe biszkopty – 1 op KREM(...)masło – 200 g PIANKA: * śmietana 36% – 400 ml * galaretka cytrynowa * cukier puder – 1 łyżka * wanilia – 1 laska DODATKOWO: * galaretka krystaliczna – 2 szt * borówki * woda + cukier + cytryna – do nasączania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KREM CYTRYNOWY: Do garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy sok i skórkę z cytryny, gotujemy. Do reszty wody dodajemy żółtka, 2 budynie, mieszamy. Budynie
Ostra na SłodkoPolecam Wam dzisiaj prosty przepis na ucierane ciasto z borówkami (myślę, że i inne owoce sprawdzą się w nim doskonale). Ciasto jest lekkie, dosyć słodkie, a za sprawą dodanego domowego twarożku - niezwykle wilgotne. Mimo to nadal pozostaje puszyste. składniki: 100 g masła 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 300 g twarogu 2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki borówek (mogą być mrożone) cukier puder do posypania wykonanie: Miękkie masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję rozdrobniony widelcem twarożek i dokładnie miksuję. Wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i mieszam mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodaję pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli, całość mieszam bardzo
babka w formiebiałek, 560 g (o temperaturze pokojowej) 240 g drobnego cukru (2 szklanki) 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na borówkowy mus: 400 g borówek 50 g cukru (drobny kryształ) 40 g miękkiego masła 2 jajka (brak na zdjęciu) 1 żółtko (brak na zdjęciu) 2 łyżeczki soku z cytryny Składniki na krem: 500 ml kremówki(...)Beza ma się raczej suszyć w piekarniku. Po zakończeniu pieczenia/suszenia pozostawiłam bezę do całkowitego wystudzenia przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Kiedy bezy były w piekarniku zrobiłam borówkowy mus: Borówki zmiksowałam, dodałam cukier, wymieszałam i wstawiłam do gotowania na małym ogniu, żeby cukier się rozpuścił. Przetarłam przez sito żeby pozbyć się drobnych pestek i skórki. Jajka i żółtko ubiłam na puszystą
Kuchnia u Krysi