mnie najbardziej :) Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pavlovej, to nie ma się czego bać. A warto, szczególnie teraz kiedy owoców mamy pod dostatkiem :) 'biała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską' Składniki: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka octu winnego - 125g mascarpone mocno schłodzonego - 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej(...)laska wanilii - truskawki - borówki amerykańskie Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Krótko zmiksować. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok.23cm. Wyłożyć pianę i delikatnie ale sprawnym ruchem podnieść boki bezy. Piekarnik
CookYourselfmałych foremkach, ale spokojnie w standardowej wielkości formie na tartę, możecie zrobić i składników wystarczy :) Polecam z czystym sumieniem. 'kruche ciasto z budyniem z białej czekolady i borówką amerykańską/jagodami' Składniki: * ciasto: - 2 żółtka - 0,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka śmietany 18% - 0,5 łyżki octu - 100g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 200g białej czekolady * kruszonka: - 110 g mąki pszennej - 100g masła (schłodzonego) - 3 łyżeczki cukru pudru - 50g białej czekolady (startej na grubych oczkach) - 500g borówki lub jagód Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na grubych
CookYourselfPlacek z borówkami amerykańskimi to ciasto przygotowane z kruszonki . Jest łatwe i proste w wykonaniu co szczególnie lubię w ciastach . Najlepiej smakuje na ciepło podane z lodami lub bitą śmietaną. składniki na tortownicę 19 cm 30 - 40 dag borówek amerykańskich 200 g cukru 150 g margaryny 350 g mąki pszennej łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania przepis Margarynę(...)składniki delikatnie łączymy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy kruszonkę i odstawiamy na 15 minut do lodówki . Dno tortownicy posmarowanej tłuszczem wysypujemy jedną częścią kruszonki a na warstwie kruszonki układamy borówki amerykańskie . Wierzch owoców posypujemy pozostałą częścią kruszonki . Placek pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i jeszcze ciepły kroimy
Smakowite DaniaFantastyczny sernik na zimno z borówkami amerykańskimi na kruchym spodzie herbatnikowym przygotowany na bazie serków homogenizowanych , może stanowić świetny deser lub podwieczorek. .Prostota wykonania sernika , mała pracochłonność a co najważniejsze obłędny smak jest jego główną zaletą. składniki na tortownicę 23 cm 200 g herbatników 50 g margaryny 3 opakowania serka homogenizowanego po 200 g 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki(...)śmietany 18% 3 łyżki żelatyny 300 do 400 g borówek amerykańskich przepis Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę roztapiamy na małym ogniu. Herbatniki miksujemy tak aby miały konsystencję bułki tartej . Do herbatników wlewamy rozpuszczoną margarynę ( może być ciepła) i dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły. Na wyłożoną folia aluminiową formę
Smakowite DaniaCiasteczka serowe z borówkami amerykańskimi to smaczna i szybka przekąska, w sam raz na podwieczorek do kawy lub herbaty. Moja rodzina się nimi po prostu zajada. Są nieskomplikowane w przygotowaniu i bardzo smakowite. składniki na około 15 ciasteczek 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 250 g margaryny 250 g zmielonego sera białego 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 200 g borówek amerykańskich cukier puder do posypania ciasteczek przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy całe jajko a na tarce o dużych oczkach ścieramy margarynę. Następnie dodajemy zmielony biały ser, wsypujemy cukier oraz proszek do pieczenia. Dłonią wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny
Smakowite Daniaczyli babeczki :) Trzeba przyznać, że całkiem ładnie się sprawdzają, zwłaszcza że nie trzeba ich smarować tłuszczem, a ciasto odchodzi z nich wprost rewelacyjnie :) Jako, że sezon na maliny i borówki jeszcze trwa,(a ja mam to szczęście, że rosną w naszym ogródku :) to tym razem upiekłam babeczki z nimi, ale samo ciasto nadaje się również pod inne owoce lub jeśli(...)jajko 80 dag masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Kruszonka: 70g masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego ¾ szklanki mąki Dodatkowo: Około ½ kg malin i borówek (ewentualnie same maliny lub borówki) Margaryna do wysmarowania foremek Cukier puder do posypania Zaczynamy od ciasta drożdżowego. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól razem wsypujemy do głębokiej misy i robimy
Smakowy RajPrzedstawiam sernik lekki jak pianka, rozpływający się w ustach. Wierzch udekorowałam bananami i borówkami (niestety mrożonymi). Zamiast twarogu sernikowego lepiej użyć zwykłego, trzykrotnie mielonego. Ja jestem leniem, więc poszłam na łatwiznę ;) Sernik najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce, ale można go jeść już po 2-3 godzinach. Składniki (10 porcji): Masa: 600 g sera białego(...)włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżka oleju (dowolny roślinny o neutralnym smaku) Wierzch: Szklanka borówek 2 banany Wody kokosowej pozostałej po mleczku nie wylewaj - nada się świetnie do koktajlu owocowego. 1. Płatki i orzechy uprażyć na suchej patelni. 2. Wrzucić do blendera, dodać wiórki, zmielić
Powiedz dietom nieTruskawki, maliny i borówki, przekładane kremem mascarpone - na przywołanie w końcu tego słońca ;) Miłej niedzieli! Składniki 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru herbatniki - na spód pół filiżanki mocnej kawy - schłodzonej owoce - truskawki, maliny, borówki kakao - do posypania z góry Sposób przygotowania Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W oddzielnej misce mocno schłodzoną śmietankę ubić(...)miksować na jak najmniejszych obrotach. Do pucharków (szklanek) dać na sam spód herbatniki nasączone kawą, krem mascarpone, owoce i jeszcze raz krem. Posypać z góry kakao i przyozdobić borówkami. Dać najlepiej na noc do lodówki. Smacznego
pink envelopeCiasto drożdżowe z borówką amerykańską, posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale tak by rodzeństwo nie zauważyło większych(...)drożdży szklanka mleka szklanka cukru 2 jajka 4 szklanki mąki pszennej 150g margaryny szczypta soli kruszonka 50 g margaryny 60 g cukru 100 g mąki pszennej Dodatkowo 100 g borówek amerykańskich cukier puder do posypania Sposób przygotowania Pół szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W między
pink envelopebardzo prosty i smaczny deser jadłam kiedyś ... w Wiedniu - borówki wiozłam 12 godzin w autokarze, ale przetrwały bez szwanku. I pomyśleć, że wtedy w 2003 roku mleko kokosowe było trudnym do zdobycia i drogim „wynalazkiem”... {Pozdrowienia dla Ani F., Łysej i Naji:)} P.S. Smakuje na ciepło i na zimno. Składniki: 1 puszka mleka kokosowego opcjonalnie: kilka łyżek brązowego cukru/słodkiego syropu 100 g wiórek kokosowych borówki – dowolna ilość Podgrzej mleko kokosowe w garnku (z syropem/cukrem), dodaj wiórka i wymieszaj. Zestaw z ognia, dodaj borówki. Delikatnie wymieszaj. La Siesta serwuje kuchnię włoską i nie mam na myśli tylko pizzy. Są też zupy, risotta, makarony i desery włoskie. Bardzo smacznie, ale nieduże i dość drogie porcje (dania główne ze zdjęć
Qlinarnie i Qlinarniekształtem i smakiem. Można go przygotować z wielokolorowych galaretek i uzyskać ferie barw na talerzu. Na przygotowanie 2 porcji potrzebujemy: 1 galaretka Winiary o smaku jagodowym 1 szklanka borówek (lub jagód) 1 szklanka śmietanki 36% 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru listki mięty dodatkowo ok. 30 słomek bez kolanka, strzykawka. 1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku(...)wstrzykiwana galaretka wypłynie. Gotowe napełnione galaretką słomki wkładamy do lodówki. 3. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i serek mascarpone. Masę wykładamy na talerzyk na to wysypujemy borówki. 4. Na płaskie naczynie nieco dłuższe od słomek wylewamy gorącą wodę. Słomki pojedynczo zanurzamy w gorącej wodzie na dosłownie 1 sekundę (nie dłużej) i wyciskamy makaron z galaretek na przygotowany już
Jadło i czytadłostraganach jest mnóstwo śliwek i borówki amerykańskiej też jeszcze nie brakuje, więc ich połączenie z uwagi na kolor wydalo mi się oczywiste. Nie do końca wiedzialam co z tego wyjdzie, bo przepis absolutnie nowatorski. Było jednak pysznie, kolor się zgrał ze smakiem...warto czasem eksperymentować. Składniki na ciasto: 200 g mąki wrocławskiej 70 g cukru pudru 100 g schłodzonego(...)masła 2 żółtka 25 ml zimnej wody Masa : 6 łyżek cukru 250 g ricotty 2 jajka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 150 g borówki Cukier brązowy do posypania Płatki migdałów do posypania 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Foremkę
Gosia gotujeszklanki mąki wrocławskiej 3/4 szklanki cukru 120 g masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyzeczka sody szczypta soli Dodatkowo: 200 g borówki cukier puder listki melisy Sposób przygotowania: Masło roztopić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać mleko i roztrzepane widelcem jajka. Polączyć łyżką w calość. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)suchymi składnikami, dodać składniki mokre i połączyć za pomoca łyżki. Formę do muffin wyłożyć papilotkami i za pomoca łyżki napełnić je do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć borówki. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 C i piec przez około 20-25 min. do umownego "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem
Gosia gotujeBył już sernik na zimno z borówkami , a dzisiaj, również z tymi owocami, bardzo prosty i szybki deser. Jedynie czas oczekiwania na schłodzenie ciasta w lodówce może uczyć nas cierpliwości:), ale uważam, że warto. Czas na tartę z budyniem śmietankowym i borówkami! Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: 200 gramów mąki 100 gramów miękkiego masła(...)minut, ale po 15 minutach wyjąć i zdjąć folię z "Jaśkiem" (UWAGA, GORĄCE!) - podpiec ostatnie 5 minut Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie wyłożyć budyniem Umyć borówki i rozsypać je na powierzchni tarty z budyniem Mniam:) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciasto i dodać ulubione owoce. I tu kolejny punkt który mi bardzo odpowiada, czyli ograniczone tylko Naszą wyobraźnią możliwości doboru owoców, pasują tu świetnie zarówno wykorzystane przeze mnie truskawki, borówki, czy rabarbar, brzoskwinie, jagody, maliny... dzięki temu możemy stworzyć wiele kombinacji na różne okazje. Babka jogurtowa z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego(...)oleju 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 50 g rabarbaru cukier puder PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej jajko, jogurt, olej, oraz cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, właściwie wszystkie składniki oprócz owoców
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki