z borowkami - 2507 przepisów (strona:74/168)

Ser camembert w chrupkiej panierce z żurawiną. 167

Szybka i rewelacyjna przekąska. Miękki ser pleśniowy zamknięty w chrupkiej skorupce. Jako idealny dodatek sprawdzi się borówka lub żurawina. Dla mnie boskie!Składniki: 2 szt sera camembert  1 jajko bułka tarta żurawina, borówka  Wykonanie:Ser panierujemy w jajku i bułce tartej (najlepiej zrobić to 2 razy) i smażymy go na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej

Malinowe Pocałunki
Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 167

kury) sól, pieprz, sos teriyaki ok 200 g fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP kumin natka pietruszki 1  jajko (użyłam kaczego) sól, pieprz 10 szt truskawek (kaszubskich) borówki w słoiczku 100 g wypestkowanych wiśni nadwiślankich ChNP kieliszek porto ;) Podkarpacki miód spadziowy ChNP do smaku sałata 100 g sera ementaler startego. Wykonanie:Dzień wcześniej zalewamy fasolę wodą. Następnego dnia(...)pieprzem i zalewamy kilkoma łyżkami sosu teriyaki. Tak przygotowane zabezpieczone folią wstawiamy na godzinę do lodówki. Wypestkowane wiśnie wkładamy do rondelka zalewamy kilkoma łyżkami wody i zagotowujemy. Dodajemy borówki i porto. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ewentualnie dosładzamy do smaku miodem i miksujemy blenderem.Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy nasze drobiowe steki po kilka min z każdej ze stron. Na drugiej patelni

Malinowe Pocałunki
Imieninowy omlet dla mojej Żony. 144

omlecie. Truskawki przekroić na połowę i rozłożyć koliście na omlecie. Banana pokroić w plastry, lekko skropić sokiem z cytryny  i ułożyć jako następny okrąg. Posypać wiórkami czekolady. Przygotowane borówki i maliny. Maliny ułożyć w środku. Borówkę rozłożyć  pomiędzy truskawkami. Na maliny położyć ubitą śmietanę

Kulinarny karnet Christophera
Lato owocowe w śmietanie. 162

Summer fruit in cream. Składniki. 500 ml śmietany kremowej 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 melon 20 dag winogrona 1 arbuz 5 brzoskwiń 250 g borówki amerykańskiej Wykonanie. Śmietanę ubić. Mascarpone zmiksować z cukrem i delikatnie połączyć ze śmietaną. Z arbuza wydrążyć kulki i ułożyć w misie na śmietanie. Przykryć śmietana. Następna warstwa to winogrona, przekrojone, pozbawione pesteczek(...)przykryte śmietaną. Brzoskwinie obrać ze skórki ,pokroić w cząstki i ułożyć w misie .Przykryć śmietaną. Z melona wydrążyć kulki i do misy pod śmietanę. Wierzch posypać borówką i kleksami śmietany. Oczywiście zawartość misy może być jeszcze bardziej urozmaicona

Kulinarny karnet Christophera
Kasza (nie) odstrasza, czyli jaglanka śniadaniowo 216

orzechowym- pełnowartościowy posiłek i duża dawka energii na dobry początek dnia.  SKŁADNIKI: 40g kaszy jaglanej przed ugotowaniem 100g twarogu 50g banana  50g malin + owoce do dekoracji borówki amerykańskie do dekoracji masło orzechowe lub płatki migdałowe łyżeczka miodu(opcjonalnie-ja użyłam samego banana) PRZYGOTOWANIE: Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą na sitku Wsypać do garnka, zalać 1,5 szklanki(...)lepsza jest wersja bardziej kleista Ugotowaną kaszę lekko przestudzić Do garnuszka z kaszą dodać twaróg, banana, maliny i miód i zblendować wszystko na gładką masę Podawać ze świeżymi malinami, borówkami i masłem orzechowym lub płatkami migdałowymi

peanutbuttermonster
Galaretkowe lizaki i babeczki na mini przyjęcie :) 110

przyjęciu u alergika dziś mini cudeńka z galaretki ;) Składniki:galaretka truskawkowa 1 sztgalaretka cytrynowa 1 sztżelki i owoce (truskawki, borówki) do dekoracji Przygotowanie:Każdą z galaretek osobno rozpuścić  w 1 szklance gorącej wody (połowie ilości podanej w instrukcji na opakowaniu).Do kieliszków (ja użyłam plastikowych) włożyć żelki, drobne owoce typu borówki, poziomki lub kawałki truskawek. Zalać

głodny alergik
Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 185

cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki zielonej kolendry sól, pieprz olej  Sos: 200 ml bulionu wołowego lub wody 30 ml śmietany kremówki 4 łyżki dżemu z borówek do mięs  1 łyżka mąki (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju.W dużej misce mieszamy(...)jakiś czas przez około 12- 15 minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i odkładamy na bok. Na patelnię, na której smażyły się klopsiki wlewamy bulion, dodajemy dżem z borówek i mieszamy. Dodajemy śmietanę i lekko zagotowujemy, przez około 5 minut gotujemy jeszcze na małym ogniu. Jeśli sos będzie za rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki. Klopsiki przekładamy

Mania Gotowania
Zimny drań delikatny jak ptasie mleczko-szybki tort bez pieczenia 1239

piekarnika. Składniki - - opakowanie biszkoptów do tiramisu -sok porzeczkowy -galaretka porzeczkowa (bądz o smaku owoców leśnych ewentualnie wiśni) -galaretka brzoskwiniowa -śmietana do ubijania 36 % ok. 500 g -świeże lub mrożone borówki -konfitura z owoców leśnych lub borówkowa Przygotowujemy galaretki. Dodajemy ciut mniej wody niż jest to w przepisie na opakowaniu. Galaretka brzoskwiniowa bedzie potrzebna do bitej smietany natomiast porzeczkowa lub borówkowa(...)porzeczkowym. Następnie rozsmarowujemy bitą śmietanę z galaretką brzoskwiniową przygotowaną wcześniej , układamy nasączony biszkopty , smarujemy je dżemem i znów nakładamy bitą śmietanę ( ilość warstw zależy tylko od nas ). Posypujemy gęsto borówkami lub owocami leśnymi i zalewamy sztywniejącą już galaretką ( bedziemy pewni,że się nam nie rozleje gdzieś pod spód lub na boki). Wkladamy do lodówki, najlepiej na noc. I Zimny Drań

Z Kuchni Do Kuchni
Szybki deser na wynos 287

dość słodki! Zakręcamy słoiczek i do lodówki. Wszystko się fajnie przegryzie.  Przed planowanym wyjściem, wyjazdem, włożyć słoiczek do zamrażarki na 5 minut. Zabrać ze sobą gdziekolwiek. Nie dodałam borówek, ale wyobrazcie sobie jak fajnie by smakowało z borówkami na samiusieńkim wierzchu!Nie żałujcie jogurtu, celowo nie dodałam go dużo, gdyż pokryłby składniki i nic by nie było widać. dodajcie

Z Kuchni Do Kuchni
Lody, lody dla ochłody 171

zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Lody malinowe Domowe lody wiśnioweDomowe lody malinowe Lody, lody dla ochłody ! Lody z borówką amerykańską Domowe lody z borówką amerykańską Lody truskawkowo-rabarbarowe Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody kawowe z rodzynkami Domowe lody kawowe z rodzynkami Lody z czerwoną porzeczką Domowe lody porzeczkowe Lody

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem 151

moim obawom, okazało się, że karmel idealnie zbalansował kwaśny smak rabarbaru. A tutaj lodowa ściągawka innych smaków, które pojawiły się na blogu.: Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe(...)rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Składniki: 3 żółtka  200 ml mleka  120 g cukru 200 g śmietanki kremówki 36 % 350 g wiśni nadwiślanki 200 g rabarbaru 70 g cukru Wykonanie: Składniki powinny być

Kulinarne przygody Gatity
Jagodowy placek z kruszonką 158

osączone jagody i posypałam kruszonką Piec dalej przez 30 min. w temp. 200 stopniach C. Przepis znalazłam w starych notatkach kulinarnych.W ten sposób pożegnałam tegoroczny sezon na jagody... "Owoce borówki czernicy (popularne czarne jagody ) to nieoceniona skarbnica barwników antocyjanowych, które zyskują dziś w świecie medycyny ogromne uznanie.Suszone owoce pomagają przy biegunkach i zatruciach pokarmowych, tak samo działa zagęszczony(...)mózgu. Owoce czarnych jagód są dobrodziejstwem dla cukrzyków, gdyż nie tylko obniżają poziom cukru we krwi, ale i chronią przed powikłaniami tej choroby. Przeciwcukrzycowo działają poza tym suszone liście borówki brusznicy. Duże porcje czarnych jagód należy podawać dzieciom z wykrytymi owsikami czy glistami. Według najnowszych doniesień medycznych, owoce te bardzo skutecznie neutralizują tzw. wolne rodniki.Owoce jagód są błogosławieństwem dla osób

Proste Potrawy
Żołądki gęsie po siewiersku z kopytkami szpinakowymi 697

średnich cebul, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 150 gram mąki pszennej, 100 gram świeżego szpinaku, 20 gram masła, świeżego tymianku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, konfitury z borówek lub żurawiny. Cebule pokroiłem w drobną kostkę, a jabłko w drobne cząstki. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuściłem 500 gram smalcu gęsiego. Następnie dodałem do niego posiekaną cebulę(...)tłuszczu i pokroiłem w półcentymetrowe plasterki, które ułożyłem na talerzach. Dodałem kopytka. Mięso i kopytka delikatnie polałem rozpuszczonym smalcem, w którym gotowały się żołądki. Podałem z odrobiną konfitury z borówek, dekorując danie odrobiną świeżego tymianku

Wyprawy kulinarne
Jagodowy sernik na zimno 180

ciasteczkowo - owsianym spodzie z dodatkiem jagód. Ma fantastyczny kolor - ni to niebieski ni fioletowy:) Chłopcy zajadali z niezwykłym apetytem, więc musiało im naprawdę smakować:)Zamiast jagód można użyć borówek. Spód:150 g herbatników, 5 łyżek masła lub margaryny, 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki cukru.     Herbatniki połamać na kawałki i zmiksować w blenderze. Masło stopić, dokładnie wymieszać(...)oraz cukier. Dokładnie utrzeć. Ucierając, dolewać powoli żelatynę. Na koniec dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Masę wylać na gotowy spód. Schładzać całą noc. Przed podaniem udekorować jagodami lub borówkami i miętą.     Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Sorbet truskawkowo-jagodowy 149

Przyszły wreszcie upały więc zapraszam na orzeźwiający sorbet owocowy - wersja z truskawek i borówki amerykańskiej :) SKŁADNIKI(...)szklanka truskawek1 szklanka borówki amerykańskiej1/4 szklanki cukru1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytrynyw wersji "dla dorosłych" można dodać łyżkę wódki :) PRZYGOTOWANIE Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i ,ewentualnie, alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut  blendujemy by rozbić

Moje Kuchenne Rewelacje