słodka a zarazem ma swój charakterek. Dzięki cieciorce nie brakuje jej białka roślinnego. SKŁADNIKI: 200g puree z batata 100g cieciorki (ugotowanej) łyżka sosu sojowego kawałek imbiru szczypta chili WYKONANIE: kawałek imbiru wyciskamy w prasce do czosnku wszystkie składniki blendujemy razem na gładką masę pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce
healthy dreamsswoich możliwości i upodobań – u mnie jada się zdecydowanie na ostro. Podstawą tej zupy jest dobry rosół, a niezbędne składniki to imbir, trawa cytrynowa, mleczko kokosowe i chili oraz cytryna. Jest dość podobna to tom kha gai, o czym dowiedziałam się odwiedzając blog Mirabelkowy , choć w moim przepisie galangal nie jest według mnie niezbędny. Poziom trudności(...)garść dowolnych kiełków · pierś z kurczaka · 2 szczypty chili Przygotuj: spory garnek Podaj z: · makaronem ryżowym lub sojowym Marchewkę kroimy w drobne paseczki (julienne) i odstawiamy na bok. Odcedzony rosół wstawiamy na gaz i dodajemy
Bazując na smakuananasa w plastrach - niewielki kawałek (ok. 3x3 cm)świeżego korzenia imbiru - cebulki marynowane (5-6 małych cebulek) - sok z 1 limonki - łyżka miodu pszczelego - sos sojowy - sól, przyprawa curry, chili - oliwa z oliwek na patelnię - makaron świderki lub rurki KREWETKI Z MANGO I ANANASEM- WYKONANIE: 1. Krewetki rozmrażamy, obieramy z ogonków, płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. 2. Owoc(...)Wyciskamy na to sok z limonki, dodajemy ok. łyżkę stołową sosu sojowego, łyżkę miodu pszczelego. Po dodaniu każdego składnika całość oczywiście mieszamy. 6. Przyprawiamy niewielką szczyptą curry, jeszcze mniejszą szczyptą chili, dodajemy odrobinę soli. Dusimy jeszcze chwilę wciąż na niewielkim ogniu. 7. Podajemy z ulubionym makaronem. Palce lizać! UWAGA: najlepsze w tym przepisie jest
Aromatyczne Podróżeimbiru 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka mleka kokosowego ( 400 lub 200 ml) sól morska, pieprz DO PODANIA: uprażone na suchej patelni płatki migdałów, ugotowana kasza jaglana * , oliwa truflowa, chili w proszku, sok wyciśnięty z cytryny WYKONANIE W szerokim garnku roztapiamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, co chwilę mieszając, przez około 5 minut(...)zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło z kaszą jaglaną i/lub uprażonymi płatkami migdałów. Przed samym podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą truflową. Posypujemy szczyptą chili. * kaszę jaglaną wsypujemy do rondelka i prażymy na sucho, od czasu do czasu mieszając, przez około 2 minuty, aż zacznie pachnieć. Zalewamy wodą lub bulionem w proporcji
cool and mintyczym kojarzy mi się Tajlandia? Poza curry i pod thai? Ze smakiem chili, cynamonu, imbiru i kardamonu, oraz z mleczkiem kokosowym, które dodaje się do wszystkiego. Uwielbiam mleczko kokosowe, ale zaczęłam go częściej używać dopiero, kiedy odkryłam mleczko w proszku. Nie trzeba zużywać całej puszki, ani martwić się co zrobić z resztką mleczka. Można wziąć sobie tylko łyżkę do ulubionego(...)czekolady. Idealny napój, żeby w zimne wieczory w Polsce marzyć o dalekich podróżach. Składniki na każdą osobę: łyżka kakao łyżeczka cukru kokosowego House of Asia lub zwykłego po szczypcie chili, cynamonu, imbiru i kardamonu 1 czubata łyżka mleczka kokosowego House of Asia w proszku pół tabliczki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki kasztan wodny z puszki (opcjonalnie
Ugotowane pozamiataneszczelnie zawiązujemy. Po tym czasie bardzo łatwo ściągamy z niej skórkę i dodajemy do reszty warzyw. Zalewamy je gorącym bulionem i miksujemy za pomocą blendera.Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Podajemy gorący krem z pokrojoną w kosteczkę fetą i listkami bazylii.Krem z pieczonej papryki i pomidorów gotowy ! Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeDrożdżowa dżdżownica już od jakiegoś czasu ” króluje ” na blogach – i ja postanowiłam ją zrobić!Nie tylko wygląda fenomenalnie , ale i smakuje rewelacyjnie!Ciasto
Ostra na Słodkocebula 1 ząbek czosnku 500 g mielonego mięsa 1/3 szklanka białego wina 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypta chili natka pietruszki Sos beszamelowy: 30 g masła 30 g mąki (2 płaskie łyżki) 300 ml mleka 1/2 szklanki parmezanu sól, pieprz gałka muszkatałowa olej Wykonanie: bakłażana pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pół łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (może być też wersja smooth) Łyżeczka sosu sojowego Pół łyżeczki miodu Łyżeczka startego imbiru Łyżeczka octu ryżowego (może być też jabłkowy/winny) Szczypta chili Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i ugotować. Bób ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru, młody potrzebuje około 6 minut, starszy do 10 minut. Na około(...)wyższy poziom! 500 g bobu 2-3 łyżki nasion słonecznika Ząbek czosnku Niewielki kawałek sera feta Łyżka oleju lnianego (lub innego oleju o neutralnym smaku) Odrobina soku z cytryny Szczypta kuminu Sól, pieprz do smaku Bób ugotować, a następnie obrać z łupinek. Nasiona słonecznika namoczyć kilka godzin (a najlepiej zostawić do namoczenia na całą noc). Następnie odlać wodę. Wszystkie składniki
Healthycreations.plnadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała. Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej, szczypta chili – mix, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej, 6 średniej wielkości ziemniaków, 150 g marchwi w kostce, 1 duża pomarańcza, 1 duża główka czosnku, 2 małe białe(...)rondelku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy marchewkę i gotujemy ją na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Dodajemy skórkę pomarańczową, ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy, masło, cukier, szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Sok z pomarańczy powinien wyparować. Marchewkę miksujemy blenderem. Warzywa posypujemy koperkiem, igiełkami tymianku, dodajemy do nich listki bazylii i podajemy z podudziem z kurczaka
Moniki Smakołykioliwkami) 1 opakowanie sera feta 2 jaja 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pół natki świeżej pietruszki garść listków świeżej kolendry garść obłuskanego słonecznika szczypta chili i kurkumy świeżo zmielona sól i pieprz łyżka masła lub innego tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: Fasolę dokładnie opłukujemy, kolejno umieszczamy ją w misce i zalewamy zimną
Symfonia Smaków200g) 0,90 zł czosnek – 2 ząbki (15g) 0,20 zł bulion lub woda – 3 szkl. 1 zł pieprz czarny, cayenne i płatki chili – szczypta 0,50 zł oregano suszone – 1 łyżeczka 0,10 zł papryka słodka – 1 łyżeczka 0,10 zł liść laurowy – 1 szt. 0,05 zł sól 0,05 zł // DODATKI(...)się z niej wytopił, ale jeśli nie chcecie tłustej zupy to możecie to pominąć), pokrojoną pierś z kurczaka, rozgnieciony czosnek, słodką paprykę w proszku, pieprz czarny, cayenne oraz płatki chili (dodajcie tyle ile lubicie), oregano, 1 łyżeczkę soli oraz liść laurowy. Mieszamy wszystko i dusimy ok. 40 min, co jakiś czas mieszając i dolewając bulionu lub wody w razie, gdyby
Nerds Kitchenmięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g cukinii sól pieprz ząbek czosnku szczypta bazylii szczypta oregano nadzienie z marchewką 200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 marchewka pół małej cebuli sól pieprz łyżka sosu sojowego papryka słodka szczypta chili Nadzienie z cukinią : Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach , solimy i odstawiamy by puściła
Gotowanie jest łatwełyżki suszonego oregano i 1 łyżeczka suszonego tymianku, ale możesz użyć przyprawy do dań włoskich 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, pół łyżeczki mielonego chili, szczypta soli i mielony czarny pieprz do smaku Wegetariańskie szaszłyki przepis 1. Ser halloumi pokrój w kostkę o grubości około 1,5-2 cm. Czosnek drobniutko posiekaj. Pozostałe warzywa (z wyjątkiem
Cztery Fajery