Przepis na : śniadanie
Shakshouka (szakszuka) czyli pyszne śniadanie rodem z Tunezji, popularne również w kuchni izraleskiej, marokańskiej oraz egipskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan, a w praktyce są to jajka sadzone w pomidorach z dodatkami. Uwielbiam śniadania na ciepło, ale rzadko kiedy mamy czas aby takie przyrządzać i zjeść je na spokojnie, wiecie o co chodzi. Weekend jest doskonałym czasem aby zjeść jak ja to nazywam "śniadanie mistrzów", czyli bardziej wypasione, trochę bardziej pracochłon... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...