łyżki bułki tartej sól i pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej Sos: 500 g dojrzałych pomidorów 1 mała cebula 3 plastry surowego boczku 1 duży ząbek czosnku 1 szczypta płatków chili sól oliwa Wykonanie: Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić(...)kostkę. Dodać do smażenia minutę po czosnku razem z płatkami chili i szczyptą soli. Dusić na małym ogniu długo - około 1 godziny - mieszając co jakiś czas i próbując. W razie konieczności dodać jeszcze szczyptę soli. W dużej misce połączyć mięso z jajkami, startą cebulą, posiekaną natką, parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami i bułką tartą. Dodać sól i pieprz. Uformować
zadanie-gotowaniezupę 1 litr rosołu 1 dynia hokkaido 2 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli sól pieprz imbir słodka papryka szczypta chili 200 ml śmietany 22% pierożki z bundzem 200-250 g bundzu 1-2 ząbki czosnku sól pieprz ciasto pierogowe ok 200 g (ja użyłam ciasta mrożonego) Rosół nastawiamy na ogień, dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ziemniaki
Gotowanie jest łatweimprezkach. Oczywiście na kolacyjkę będą również pasować. Zapraszam na ogórki w curry i papryce. Składniki wkładane do każdego słoika: ogórki 1/3 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1 łyżeczka gorczycy liść laurowy 1 gałązka kopru z nasionami 2 krążki cebuli 1 ząbek czosnku 4 ziarna pieprzu czarnego 3 ziarna ziela angielskiego Składniki zalewy: 5 szklanek wody
Smak mojego domuPolecam! Zapiekanka makaronowa z cukinia i oscypkiem 1-2 cukinie, ilość zależy od wielkości 300 g makaronu muszelki sól 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków chili 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 10 plasterków sera typu oscypek Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Obsmażamy(...)lekko na odrobinie oliwy, na rumiano, z obu stron. Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy minutę. Posypujemy papryką, chili i szczyptą soli, smażymy dalszą minutę. Wrzucamy pomidory i przecier. Mieszamy i dusimy ok 5 minut. Łączymy z makaronem. W naczyniu do zapiekania układamy kolejno: plastry cukinii, połowę farszu makaronowego, 5 plasterków sera, pozostała cukinię, makaron
Dzieje kuchennej Wiewiórytuńczyka w sosie własnym (mała puszka) 10 czarnych oliwek 270g odsączonych suszonych pomidorów (słoiczek) 2 łyżki pociętej kolendry (ewentualnie pietruszki) 400g passaty 50ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta chili sól, pieprz 500g makaronu spaghetti Oliwę rozgrzewamy na patelni z dodatkiem chili. Pomidorki tniemy w paski, oliwki w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu
Gotowanie i blogowanieskleić brzegi pierożków, gdyż w przeciwnym razie podczas smażenia lub pieczenia farsz wypłynie na zewnątrz. Empanadas mogą stanowć samodzielną przekąskę. Można je podać z jogurtem naturalnym, gęstą śmietana posypaną szczyptą chili lub z zestawem ulubionych dipów. Dobrze komponują się z zieloną sałatą z dodatkiem sosu vinaigrette. SKŁADNIKI na 4-6 porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej
cool and mintyłyżki posiekanych listków bazylii 1 łyżka porojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli DRESSING 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu/ksylitolu lub cukru pudru szczypta chili w proszku 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu DODATKOWO : świeży chleb, ciabatta, bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy
cool and mintyłyżeczka musztardy miodowej ( lub ½łyżeczki miodu + ½ łyżeczki musztardy Dijon) szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy extra vergine świeżo zmielony czarny pieprz szczypta chili * polecam upiec większą ilość buraczków ( niezbyt dużych) i wykorzystywać je sukcesywnie do różnych dań . Piekarnik rozgrzewamy do 200°C bez termoobiegu. Buraczki myjemy, każdy oddzielnie zaijamy w kawałek folii aluminiowej
cool and mintymarchewka pokrojona w drobną kostkę 1 łyżka masła lub oliwy 1 łyżka oliwy PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce utartych w moździerzu nasion kminu rzymskiego, ziaren kolendry, czarnego pieprzu, kurkumy, szczypta chili w proszku lub w płatkach, sól morska DO PODANIA : płatki parmezanu, posiekana natka pietruszki WYKONANIE W szerokim garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy na umiarkowanym
cool and mintyrozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka sosu pomidorowego (passaty) 3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki mascarpone PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, świeże lub suszone oregano, bazylia, zioła prowansalskie WYKONANIE SOS : Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na szerokiej patelni o wysokich
cool and mintyłyżki oleju 1 łyżka masła PRZYPRAWY 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól morska 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka nasion kminku szczypta chili w proszku POSYPKA CYTRYNOWA : w miseczce mieszamy skórkę otartą z 1 cytryny, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i 1 ząbek czosnku starty na tarce WYKONANIE Kolendrę, kminek i oregano
cool and mintybitą śmietaną i truskawkami. Przepis dodaję do akcji "Truskawkowe słodkości". Wypiekały ze mną: Paulina "Smaczne przepisy" Bożena "Moje domowe kucharzenie" Kasia "Czarna od kuchni" Asia "Sama słodycz i szczypta chili" Iwona "Izioni pyszne smaki" Dagmara "Na ciasteczkowych papierach" Małgorzata "Kuchnia i podróże" Danuta "Moje wypieki i nie tylko" Małgorzata "Marcepanowy kącik" Agata "Wanilia i Kardamon
Smakołyki Asipiekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SMACZNE PRZEPISY - Lody truskawkowe MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Ciasto truskawkowe CZARNA OD KUCHNI - Kostka z truskawką SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Truskawkowiec KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek
Grunt to przepis!łodygi rabarbaru puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru laska cynamonu 2 liście laurowe 3 zmielone goździki 4 ziela angielskie, zmielone sól, pieprz, szczypta chili 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do naczynia do zapiekania, łączymy z pomidorami, cukrem, octem i przyprawami. Mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewiórysezamu 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżka octu winnego 1 łyżka koperku (suszony lub świeży) 5 łyżek ziół prowansalskich ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) ---- Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego
Apetyt na Zielone