kalafiorem . SKŁADNIKI / 2 porcje 300 g filetów z kurczaka 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu sól morska, pieprz, szczypta chili WYKONANIE Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Każdy filet kroimy w poprzek na pół, a następnie grubszą część dodatkowo wzdłuż. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem, chili
cool and mintyszklanka wrzątku, 1 łyżka kakao (przemiana ognia) 2 gruszki, 1 szklanka mleka, ziarenka z połowy laski wanilii, 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi) szczypta chili (przemiana metalu) 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody) Przygotowanie Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataserduszek drobiowych 1 por (biała część) 1 marchewka 3/4 szkl fasoli mung sól pieprz 1 łyżeczka suszonej papryki szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki Serduszka myjemy i oczyszczamy wewnątrz, Gotujemy w osolonym wrzątku z marchewką. Ugotowane wyławiamy, wywar przecedzamy przez sito , marchewkę i serduszka kroimy na plasterki i dodajemy do wywaru, następnie dodajemy pokrojony por, przyprawy
Gotowanie jest łatwepomidorów duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki 5 łyżek oliwy 6 łyżek octu 2-3 łyżeczki soli 2 łyżki płaskie cukru łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki chili szczypta curry, pieprzu i gałki muszkatołowej Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać zmiażdżyć ząbki trzonkiem noża, drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę
6niebocebuli ok 100 ml oleju 1 łyżka soli 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka rozmarynu 1,5 łyżki papryki słodkiej 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę szczypta chili po łyżce oleju na wierzch słoika Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy do gorącej wody, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Pomidory, paprykę, cebulę i cukinię kroimy w kostkę. W dużym
Ewusiowe Smakimałych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso przygotowujemy 2 godziny przed
Smak mojego domułyżki bułki tartej sól i pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej Sos: 500 g dojrzałych pomidorów 1 mała cebula 3 plastry surowego boczku 1 duży ząbek czosnku 1 szczypta płatków chili sól oliwa Wykonanie: Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić(...)kostkę. Dodać do smażenia minutę po czosnku razem z płatkami chili i szczyptą soli. Dusić na małym ogniu długo - około 1 godziny - mieszając co jakiś czas i próbując. W razie konieczności dodać jeszcze szczyptę soli. W dużej misce połączyć mięso z jajkami, startą cebulą, posiekaną natką, parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami i bułką tartą. Dodać sól i pieprz. Uformować
zadanie-gotowaniezupę 1 litr rosołu 1 dynia hokkaido 2 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli sól pieprz imbir słodka papryka szczypta chili 200 ml śmietany 22% pierożki z bundzem 200-250 g bundzu 1-2 ząbki czosnku sól pieprz ciasto pierogowe ok 200 g (ja użyłam ciasta mrożonego) Rosół nastawiamy na ogień, dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ziemniaki
Gotowanie jest łatweimprezkach. Oczywiście na kolacyjkę będą również pasować. Zapraszam na ogórki w curry i papryce. Składniki wkładane do każdego słoika: ogórki 1/3 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1 łyżeczka gorczycy liść laurowy 1 gałązka kopru z nasionami 2 krążki cebuli 1 ząbek czosnku 4 ziarna pieprzu czarnego 3 ziarna ziela angielskiego Składniki zalewy: 5 szklanek wody
Smak mojego domuPolecam! Zapiekanka makaronowa z cukinia i oscypkiem 1-2 cukinie, ilość zależy od wielkości 300 g makaronu muszelki sól 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków chili 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 10 plasterków sera typu oscypek Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Obsmażamy(...)lekko na odrobinie oliwy, na rumiano, z obu stron. Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy minutę. Posypujemy papryką, chili i szczyptą soli, smażymy dalszą minutę. Wrzucamy pomidory i przecier. Mieszamy i dusimy ok 5 minut. Łączymy z makaronem. W naczyniu do zapiekania układamy kolejno: plastry cukinii, połowę farszu makaronowego, 5 plasterków sera, pozostała cukinię, makaron
Dzieje kuchennej Wiewiórytuńczyka w sosie własnym (mała puszka) 10 czarnych oliwek 270g odsączonych suszonych pomidorów (słoiczek) 2 łyżki pociętej kolendry (ewentualnie pietruszki) 400g passaty 50ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta chili sól, pieprz 500g makaronu spaghetti Oliwę rozgrzewamy na patelni z dodatkiem chili. Pomidorki tniemy w paski, oliwki w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu
Gotowanie i blogowanieskleić brzegi pierożków, gdyż w przeciwnym razie podczas smażenia lub pieczenia farsz wypłynie na zewnątrz. Empanadas mogą stanowć samodzielną przekąskę. Można je podać z jogurtem naturalnym, gęstą śmietana posypaną szczyptą chili lub z zestawem ulubionych dipów. Dobrze komponują się z zieloną sałatą z dodatkiem sosu vinaigrette. SKŁADNIKI na 4-6 porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej
cool and mintyłyżki posiekanych listków bazylii 1 łyżka porojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli DRESSING 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu/ksylitolu lub cukru pudru szczypta chili w proszku 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu DODATKOWO : świeży chleb, ciabatta, bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy
cool and mintyłyżeczka musztardy miodowej ( lub ½łyżeczki miodu + ½ łyżeczki musztardy Dijon) szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy extra vergine świeżo zmielony czarny pieprz szczypta chili * polecam upiec większą ilość buraczków ( niezbyt dużych) i wykorzystywać je sukcesywnie do różnych dań . Piekarnik rozgrzewamy do 200°C bez termoobiegu. Buraczki myjemy, każdy oddzielnie zaijamy w kawałek folii aluminiowej
cool and mintymarchewka pokrojona w drobną kostkę 1 łyżka masła lub oliwy 1 łyżka oliwy PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce utartych w moździerzu nasion kminu rzymskiego, ziaren kolendry, czarnego pieprzu, kurkumy, szczypta chili w proszku lub w płatkach, sól morska DO PODANIA : płatki parmezanu, posiekana natka pietruszki WYKONANIE W szerokim garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy na umiarkowanym
cool and minty