żołądków drobiowych 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 szkl pęczaku 3 szkl wywaru z gotowania żołądków sól pieprz szczypta chili 1 łyzka suszonych kiszonych ogórków bazylia majeranek natka pietruszki Żołądki umyć, dodać cebulę, zalać 4 szklankami wody i ugotować do miękkości. Wyłowić i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić żołądki, posiekaną cebulę i pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę
Gotowanie jest łatwesałat każdemu na talerz. Porcja dla 2 osób Składniki: 4 jajka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 5 pomidorów lub 1 puszka krojonych 1 czerwona papryka 6 zielonych oliwek szczypta chili w proszku sól, pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy
W kuchennej krainiewyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wcze sne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kszta łt. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babka z marcepanem i polewą krówkową SMACZNE PRZEPISY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno RÓŻOWA KUCHNIA - Babka Wielkanocna o smaku cytrynowym ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka
Grunt to przepis!kanapkową z soczewicy i liści rzodkiewki. Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 1 puszka soczewicy w zalewie 1 łyżka oleju lnianego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki bazylii kilka szczypt chili pieprz sól Liście rzodkiewki myjemy, wybieramy te ładne i zielone. Osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno. Wrzucamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż liście nabiorą intensywnego, zielonego
My Chcemy Jeśćmarchwi 3 jabłka 2 szalotki 1 pęczek włoszczyzny 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki masła klarowanego ( zastąpiłam zwykłym masłem ) sól i pieprz do smaku opcjonalnie duża szczypta chili (tego dodatku zawarty w książce przepis nie zawiera, ale uznałam, że podniesie to walory smakowe tej zupy) śwież kolendra do dekoracji Przygotowanie Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion ( ugotowałam około 1 litra
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁADNIKI (dla 4 osób - 440 kcal/porcja) 4 udka z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu szczypta chili 500 g ziemniaków 2 marchewki 1 brokuł 1 łyżka świeżego tymianku sól PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy sos sojowy z miodem i przyprawami. Nacieramy udka - także
Moje Kuchenne Rewelacjegorącej wody, dodajemy ziemniaki i całość gotujemy pod przykryciem do miękkości. Całość miksujemy za pomocą blendera. Dolewamy 500 ml wody, śmietanki, doprawimy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Jeszcze raz wszystko miksujemy. W zależności jak gęstą zupę lubimy , to tyle dolewamy wody, lepiej na początku dodać jej mniej i stopniowo dolewać do uzyskania zamierzonej konsystencji. Nie może
Moniki Smakołyki250g makaronu (np. z fasoli Mung, ryżowego) - 50ml białego wina wytrawnego (można pominąć, leż nadaje wspaniałego aromatu) - 40g masła - 1 papryka - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku - 4 szczypty chili w proszku *opcjonalnie: sok z cytryny Jeżeli używamy mrożonych krewetek , musimy je najpierw rozmrozić. Można zanurzyć je w letniej wodzie na ok. 20 minut, by przyspieszyć proces rozmrażania. Jeżeli
Be Fit Be Strongszkl maki graham z Młynomag 150 g masła 2 łyżki śmietany pół szkl cukru pół łyżeczki cynamonu ćwierć łyżeczki imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta chili 1 łyżeczka sody Ciasto zagnieść, w razie potrzeby podsypać mąką, Formować małe kuleczki i spłaszczać nieco. Piec w temp 180 st z termoobiegiem
Gotowanie jest łatwetonacji gorzko - słodko - pikantnej. Dziwne to ale tak jest. Składniki - 200g margaryny lub masła - 1 tabliczka czekolady garzkiej - 1 banan - 3 paczki herbatników. - 1 łyżka cacao - szczypta chili ( na czubek łyżeczki) Wykonanie - Herbatniki rozdrobnić, banan rozgnieść na masę. - W misce rozpuścić masło i czekoladę, dodać cacao, wymieszać, zdjąć z ognia. - Do masy dodać chili, rozdrobniony banan , wymieszać jeszcze
Eli Gotowanierozmarynu płaska łyżeczka tymianku płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka ostrej papryki pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli szczypta chili Przygotowanie mięsa: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na małe, cienkie (około 3 milimetry) kawałki i wkładamy do zamykanego naczynia. Dodajemy wszystkie składniki
Smak mojego domuktóra zachwyca nie tylko smakiem ale i kolorem Składniki • 40 dag fileta z indyka • 1 cebula • 1 marchew duża • 1 pietruszka • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka curry • szczypta kurkumy • szczypta chili • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • sól • 2.5 l rosołu • 1 łyżka masła • 1 szklanka śmietany • 1 łyżka mąki • 1/2 opakowania tortellini • 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania
W królestwie smaków Beatyniebieską pleśnią, np. Lazur - 3-4 plastry żółtego sera o intensywnym smaku - trochę mielonego czarnego pieprzu - przyprawa uniwersalna - czerwony i zielony pieprz ziarnisty - olej do smażenia - sól do smaku - szczypta chili Przygotowanie: Śmietanę, pokruszony ser pleśniowy i kawałeczki żółtego sera umieszczamy w rondelku i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy tłuczonym kolorowym pieprzem, chili
W poszukiwaniu inspiracjibyła intensywniejsza w smaku możecie użyć zielonych (samych lub wypełnionych papryką). Potrzebne nam: - 12 mini-babeczek z ciasta kruchego - 6 jajek - spora garść oliwek (czarnych lub zielonych) - majonez - sól - szczypta chili - pieprz cytrynowy Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zimne obrać ze skorupek. Podzielić na mniejsze części i razem z oliwkami oraz majonezem umieścić w misie blendera. Dodajemy
W poszukiwaniu inspiracjiposmarowane ulubioną konfiturą czy dżemem. Niebo w gębie! Są tak dobre, że znikają gorące jeszcze z patelni :) SMAŻYŁAM WSPÓLNIE Z: Kulinarna Maniusia Izioni pyszne smaki Sama słodycz... i szczypta chili Moje domowe kucharzenie Moje wypieki i nie tylko Sylwia Puzio Moje Małe Czarowanie Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni Życie zaczyna się w kuchni To i owo stokrotki
Grunt to przepis!