serka koziego/jogurtu kokosowego lub mleczka kokosowego Przyprawy: 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumu 1/2 łyżeczki chili szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku Do podania: jogurt kokosowy, serek kozi, śmietana, mleczko kokosowe Wykonanie: Bataty obieramy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz ostatniego (serka koziego/jogurtu
Apetyt na Zielonepłaska łyżeczka papryki ostrej płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku szczypta cukru szczypta chili Potrzebne warzywa: malutka kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1/2 puszki papryki konserwowej 1 czerwona cebula Wykonanie: Przygotowanie warzyw: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki
Smak mojego domuwarzywem. Mam nawet pewien pomysł, aż się boję co z tego wyjdzie. Ale jak szaleć to szaleć :) Składniki: 1/2 l mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści
zadanie-gotowaniekaczki 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz MARYNATA: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej pomarańczy otarta skórka z 1/2 wyparzonej pomarańczy 4 goździki kilka ziaren kolendry szczypta chili 1 łyżeczka miodu mały kieliszek limoncelli WYKONANIE: goździki, kolendrę rozcieramy w moździerzu, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, piersi nacinamy w kratkę (uważać, aby nie naciąć mięska, tylko skórkę), wkładamy
Kuchnia Beatyłyżka oleju/oliwy sól, pieprz 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki curry 6 gałązek świeżego tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu 4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe szczypta chili 500 ml bulionu 400 g krojonych pomidorów z puszki 200 g ananasa pęczek kolendry PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso kurczaka kroimy w kostkę
Moje Kuchenne Rewelacjepuszka (400 ml) mleka kokosowego 250 g szpinaku (świeże liście) 2 – 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i świeżo zmielony pieprz 3 cm kawałek imbiru garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry + dodatkowo do podania: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez
Moja pasja smakupiec ok 13-15 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Sama słodycz i szczypta chili Moje domowe kucharzenie Izioni Pyszne Smaki Moje Małe Czarowanie Gotuj-Sam! Piekielna Kuchnia Anety Ewa w kuchni Magia w kuchni Prawo do gotowania z pasją Szóste niebo Apetyt na Smaka
Grunt to przepis!żołądków drobiowych 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 szkl pęczaku 3 szkl wywaru z gotowania żołądków sól pieprz szczypta chili 1 łyzka suszonych kiszonych ogórków bazylia majeranek natka pietruszki Żołądki umyć, dodać cebulę, zalać 4 szklankami wody i ugotować do miękkości. Wyłowić i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić żołądki, posiekaną cebulę i pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę
Gotowanie jest łatwedrobiowego 1 opakowanie mrożonej kukurydzy pół selera 2 pietruszki kawałek pora 3 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łyżki posiekanej natki łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej łyżeczka przyprawy curry szczypta chili sól, świeżo mielony pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki oraz 1 laska cienkiej kiełbasy chorizo Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać bulionem
Czerwień i błękitsałat każdemu na talerz. Porcja dla 2 osób Składniki: 4 jajka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 5 pomidorów lub 1 puszka krojonych 1 czerwona papryka 6 zielonych oliwek szczypta chili w proszku sól, pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy
W kuchennej krainiewyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wcze sne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kszta łt. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babka z marcepanem i polewą krówkową SMACZNE PRZEPISY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno RÓŻOWA KUCHNIA - Babka Wielkanocna o smaku cytrynowym ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka
Grunt to przepis!kanapkową z soczewicy i liści rzodkiewki. Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 1 puszka soczewicy w zalewie 1 łyżka oleju lnianego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki bazylii kilka szczypt chili pieprz sól Liście rzodkiewki myjemy, wybieramy te ładne i zielone. Osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno. Wrzucamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż liście nabiorą intensywnego, zielonego
My Chcemy Jeśćmarchwi 3 jabłka 2 szalotki 1 pęczek włoszczyzny 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki masła klarowanego ( zastąpiłam zwykłym masłem ) sól i pieprz do smaku opcjonalnie duża szczypta chili (tego dodatku zawarty w książce przepis nie zawiera, ale uznałam, że podniesie to walory smakowe tej zupy) śwież kolendra do dekoracji Przygotowanie Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion ( ugotowałam około 1 litra
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabakłażan, pomidory i ciecierzyca. Składniki: 1 bakłażan 1 duża cebula 1 puszka ciecierzycy (lub 1 pełna szklanka ugotowanej) 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 2/3 szklanki passaty pomidorowej szczypta chili po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonej kolendry, cynamonu i łyżeczkę curry só, cukier l i pieprz do smaku olej do smażenia natka pietruszki Bakłażana i cebulę pokroić w grubą kostkę
Czerwień i błękitSKŁADNIKI (dla 4 osób - 440 kcal/porcja) 4 udka z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu szczypta chili 500 g ziemniaków 2 marchewki 1 brokuł 1 łyżka świeżego tymianku sól PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy sos sojowy z miodem i przyprawami. Nacieramy udka - także
Moje Kuchenne Rewelacje