szczypta chili - 2500 przepisów (strona:56/167)

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z oliwkami (tagine) 96

kwaśnym z oliwkami, składniki: 500 g piersi z kurczaka przyprawy do mięsa: ok. 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka granulowanego imbiru, szczypta pieprzu, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego - nie mylić z kminkiem!), opcjonalnie szczypta chili cebula, 2 duże ząbki czosnku, puszka pomidorów, garść rodzynek (można zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami), ok. 1 i 1/2 szklanki

Lekcje w kuchni
Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem 85

Składniki: 3 czerwone papryki kawałek imbiru o długości 2 cm płaska łyżka masła orzechowego 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego (lub więcej, do smaku) szczypta chili (przepis na 1 mały słoik) Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, skrapiamy olejem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Pieczemy tak długo, aż skóra

Kardamonovy
Bitki z pieczarkami 483

łyżki sosu sojowego ·        1 kostka rosołowa lub bulion ·        Szczypta czosnku ·        Szczypta chili ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w dwu centymetrowe plastry, rozbijamy, solimy, obtaczamy w mące

Kulinarna Chwila
Gulasz z kapustą kiszoną i pieczarkami 89

Sól ·        Pieprz ·        1 łyżka przyprawy do gulaszu ·        Szczypta chili ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso myjemy, oszuszamy, kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą do gulaszu

Kulinarna Chwila
Churros 106

brakowało. 250 ml wody 60 g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 160-170 g mąki pszennej 3 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu około 1/3 szkl. drobnego cukru trzcinowego Sos czekoladowy: 1/2 szkl. śmietanki 30% szczypta cynamonu szczypta chili 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 20 g masła W garnku umieszczamy masło, wodę, ekstrakt waniliowy

Smaki Na Talerzu
Buddha bowl z wędzonym łososiem 121

dwie garści jarmużu oliwa z oliwek opcjonalnie: sezam do posypania Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżka miodu) 1 łyżka oleju sezamowego szczypta granulowanego czosnku szczypta chili w proszku Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jajko gotujemy na miękko lub półtwardo (3-7 min. od momentu zagotowania wody). Kapustę obieramy

Poezja smaku
Pieczarki po liguryjsku 110

Pieczarki po liguryjsku Potrzebujesz: 6-8 pieczarek o bardzo dużych kapeluszach lub pieczarek Portobello 4 łyżki bułki tartej 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili lub szczypta płatków chili sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju jajka przepiórcze (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Pieczarki umyj i osusz, odziel nóżki od kapeluszy. 2. Kapelusze pieczarek obsmaż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Quesadillas z kurczakiem i warzywami 569

mięsa: - 2 łyżki pikantnego ketchupu - 2 łyżki oleju - szczyptę soli i pieprzu Do przygotowania salsy warzywnej: - 1 dużą czerwoną paprykę - garść pomidorków koktajlowych - kilka zielonych oliwek - 2 łyżki oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i słodkiej papryki - po pół łyżeczki granulowanego czosnku i ostrej papryki - szczyptę chili 1. Mięso płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon

Bez Cebuli
Pęczak z makaronem warzywnym z marchewki 149

minut Składniki: 1/2 opakowania  spaghetti z marchewki Fit&Easy 250 g brukselki  1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 szklanki ugotowanego pęczaku olej do smażenia sól pieprz szczypta chili sos sojowy opcjonalnie natka pietruszki  Wykonanie: Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Przesmażamy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię

Kulinarne przygody Gatity
Żeberka z grzybami i ziemniakami jako danie jednogarnkowe. 191

żeberka (ilość porcji zależy od ilości osób) sól pieprz oregano majeranek szczypta hyzopu szczypta chili w płatkach estragon garść suszonych grzybów 2 marchewki 2 cebule tłuszcz do smażenia ziemniaki małe (ilość zależna od potrzeb) Żeberka porcjujemy, na rozgrzanej patelni przysmażamy ze wszystkich stron aż do ładnego zrumienienia. Przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną cebulę i marchewkę, wszystkie przyprawy i grzyby

Gotowanie jest łatwe
Makaron z krewetkami i chili w sosie pomidorowym (Pasta in salsa di pomodoro, peperoncino e gamberetti) 181

SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu 300 g passaty pomidorowej 250 g krewetek 1 szalotka 100 ml śmietany  50 ml białego wina  szczypta chili tymianek s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di pasta 300 g di passata di pomodoro 250 g di gamberi 1 scalogno 100 ml di panna

La grande e la piccola cuoca
Marynowana polędwiczka wieprzowa z sosem czosnkowym 177

osoby): 1 spora polędwiczka wieprzowa 1 duży ząbek czosnku 1   łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżeczka imbiru tartego świeżego mała szczypta chili sól morska Przygotowanie: Polędwiczkę pozbawioną błonek nacieramy solą morską. Z oliwy, miodu, soku z cytryny, czosnku i przypraw robimy marynatę, którą nacieramy naszą polędwiczkę. Warto, żeby

Kuchnia po mojemu
Zupa krem z pora 212

szalotka 1 ząbek czosnku   1 marchew 3 średnie ziemniaki   100 ml cydru 500 ml mleka 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta cukru 1 szczypta białego pieprzu   1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta przyprawy chili 1 szczypta kurkumy 1 szczypta mielonej kolendry  1 szczypta przyprawy Garam Masala  2 liście laurowe  kilka suszonych ziaren czerwonego pieprzu

Wino Francja Kuchnia
Sos nagietkowy – pomysł na orkiszowy makaron 292

Użyłem jednej dużej marchewki i cebuli. Możecie drobno posiekać, lub użyć miksera. Gdy warzywa mamy podsmażone, dolewamy wywar z nagietka. Dodajemy dwie łyżki miodu, sok z połowy limonki i szczyptę chili. Drobno siekamy szczypiorek i kolendrę, dodajemy do sosu. Podlewamy śmietaną – ok 200ml. Chwilę dusimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Ja użyłem makaronu

MarcinChef
Mac and cheese z sadzonymi jajkami 178

porcje 8 plastrów wędzonego boczku 250 g makaronu, waga sucha 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 ząbek czosnku szczypta chili 200 g utartego sera cheddar, ekstra do posypania 125 g mozzarella 4 jajka natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Zrumień plastry boczku. Ostudzone pokrusz. Ugotuj makaron al dente. Odcedź

codojedzenia