cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki świeżego koperku 1/2 łyżeczki płatków chili szczypta gałki muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz Na dwóch łyżkach oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając
Poezja smakużółtko 1 ząbek czosnku - drobno posiekany sól, pieprz Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka keczupu sok z cytryny chili w proszku ( lub gotowy sos do burgerów ) Dodatki: sałata lodowa 1-2 pomidory 4 plastry sera 2 duże korniszony lub ogórki kiszone mała czerwona cebula prażona cebulka(...)Przygotowujemy dodatki - rwiemy i myjemy sałatę. Cebulę i pomidory kroimy w plastry. Ogórki przekrawamy wzdłuż na cienkie plasterki. Łączymy składniki sosu. Dodajemy niewielką ilość soku z cytryny i szczyptę chili. Bułki przekrawamy na pół i opiekamy na grillu lub w tosterze na chrupiąco. Składniki na kotlety mieszamy, wyrabiamy i doprawiamy. Formujemy 4 kotlety i grillujemy z obu stron
Moje Kuchenne Rewelacjecebula- 1 szt. * masło klarowane- 50 g * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 5 szt. * listek laurowy- 1 szt. * gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki * sok z cytryny- 1 łyżka * suszona papryczka chili, sól, pierz- do smaku W garnku, na klarowanym maśle poddusić pokrojoną cebulę i pory (wykorzystać tylko białą część) z poszatkowanym czosnkiem, aż będą miękkie Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki(...)listek laurowy, ziele, zalać bulionem i g otować do miękkości ziemniaków. Wyłowić listek oraz ziele i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny oraz szczyptą chili. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaporcje Polędwiczki: 2 polędwiczki wieprzowe pieprz ziarnisty sól morska klarowane masło Sos rabarbarowy: 6 łodyg rabarbaru 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 2 szalotki 1 łyżka klarowanego masła szczypta płatków chili 100 ml octu winnego rosso 50-80 g cukru biały pieprz Purée: kilka ziemniaków (ok. 600 g) bouquet garnis* gałka muszkatołowa sól 1 łyżka masła 2 łyżki kwaśnej(...)pół wanilię. Cebulkę smaż do zeszklenia. Później wrzuć rabarbar, zalej octem winnym i zasyp cukrem. Gotuj na mały ogniu przez pół godziny, aż rabarbar całkowicie się rozleci. Dopraw szczyptą płatków chili i białego pieprzu. Sos odstaw do przestudzenia, następnie wyjmij korę cynamonu oraz laskę wanilii i przetrzyj zawartość rondla przez sito. Przetarty sos umieść z powrotem w garnku i podgrzej
Food Squareszkl.coli 3 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka magi 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta chili szczypiorek Ze wszystkich pozostałych składników przygotować marynatę - drobno posiekane ząbki czosnku i pozostałe składniki wymieszać ze sobą w pepsi do połączenia się ze sobą składników.Żeberka dokładnie posmarować
Moje domowe kucharzeniewszystko zależy od gustu i smaku.. 1 szkl.mąki 1 szkl.mąki kukurydzianej 1 szkl.maślanki 130 ml rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 jajka 1 łyżeczka lubczyku szczypta chili świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli morskiej W jednej misce wymieszać suche składniki wraz z przyprawami, a drugiej misce wymieszać rozpuszczone masło z jajkami. Masę
Moje domowe kucharzeniewyszło? Składniki: ok 1 kg dyni (najlepiej, tradycyjnej pomarańczowej) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki tartej marchewki i pietruszki 1/2 łyżeczki curry (u mnie oryginalne indyjskie) szczypta płatków chili solidna szczypta liści lubczyku (u mnie mrożony) 1 kostka rosołowa drobiowa ok 1 l wody 1 łyżka śmietany do zupy Przygotowanie: Dynię pieczemy razem ze skórą w temp(...)czasie na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy starte warzywa. Miękki miąższ dyniowy dodajemy do bulionu. Chwilę gotujemy, blendujemy na gładko. Doprawiamy lubczykiem, curry i chili do smaku. Na koniec zaprawiamy odrobiną śmietany by krem stał się aksamitny. Z tak małego kawałka dyni wyszły mi 3-4 solidne porcje zupy. Fakt, że dynia, którą dostałam
Kuchnia po mojemutzatziki- na kremowym serku z ogórkami kiszonymi... Ziemniaki: *ziemniaki- 6 dużych szt. * oliwa z oliwek- 12 łyżek * świeży tymianek- 4-5 gałązek * suszony czosnek- 1 łyżeczka * suszona papryczka chili- szczypta * sól, pieprz - do smaku Tzatziki: * kremowy serek (naturalny)- 200 g * ogórki kiszone- 3 duże szt. * czosnek- 1 ząbek * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Ziemniaki: Piekarnik(...)przeciąć ziemniaka od spodu. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 6 łyżkami oliwy. Po 20 minutach ziemniaki ponownie wysmarować pozostałą oliwą wymieszaną z czosnkiem, papryczką chili, świeżymi listkami tymianku oraz pieprzem i piec kolejne 20 minut. Gotowe posypać solą. Tzatziki: Ogórki zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wycisnąć sok. Połączyć z serkiem, doprawić i wymieszać. Smacznego
Kraina Miodem Płynącasoli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1 duża cebula3 ząbki czosnku1 papryka czerwonapuszka kukurydzypuszka czerwonej fasoli1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g)150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymskiolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy ciasto na tortille. Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy sól.Wlewamy gorącą wodę i mieszamy, aż mąka ją wchłonie(...)minut.Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, żeby papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepis, którego składniki na sos wydały się interesujące. I faktycznie, miałam nosa!;) Po lekkiej modyfikacji, wynikającej głównie z braku dostępności składników pod tytułem płatki chili czy nektarynka, przepis zastosowałam i zaserwowałam. Wyszło pysznie! Intrygujący smak imbirowo-limonkowego sosu w połączeniu ze słodyczą owoców, dostarczył nam niesamowitych, kulinarnych wrażeń! Już wiem, że przy kolejnej(...)duże mango 2 okrągłe ciemne śliwki 1/2 puszki brzoskwiń sok z 1 limonki 4 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku szczypta chili Sok z limonki, cukier, ocet ryżowy, imbir i chili wymieszać razem do rozpuszczenia cukru. Przygotowanym sosem zalać pokrojone w paseczki owoce.Mniam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatrochę jasnego sosu sojowego)- puszka pomidorów pelati ( dałam 2 puszki po 400g)Dodatkowo:sól , pieprz, sok z cytryny do smaku; natka pietruszki Posiekaną cebulę, seler naciowy, koper włoski, czosnek, chili ( bez pestek), podsmażyć na oliwie aż zmiękną. Dodać wino, kawałki dyni, pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać sos rybny ( ja dałam bulion warzywny i troszkę jasnego sosu sojowego). Przykryć(...)minutach wrzucić je do garnka, dodać także umyte, rozmrożone krewetki i doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze ok.10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny ( ja dosypałam jeszcze szczyptę chili z młynka). Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego
Smaczne Zdrowepuszka ananasa, ok.400 g 1 puszka pokrojonych pomidorów 3 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka brązowego cukru 2 szalotki 1 czosnek solo 200 ml gęstego ketchupu 1 łyżeczka suszonych płatków chili szczypta kajeńskiego pieprzu 2 bataty garść świeżej kolendry 1 łyżka oleju Przeciśnij czosnek przez praskę. Obierz i zetrzyj imbir na tarce. Wymieszaj z jajkiem mielonym doprawiając solą i pieprzem. Formuj(...)czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na łyżce oleju. Odcedź ananas i drobno pokrój. Dodaj ananas, pomidory i ketchup do cebuli. Wlej ocet, dopraw cukrem, pieprzem i chili. Zagotuj sos, a następnie dodaj klopsiki. zamieszaj i gotuj przez 15 minut. Przy pomocy spirilize zrób noodles z batatów. Na 5 minut przed końcem gotowania sosu dodaj batatowe noodles
codojedzeniaodpowiednio wydłużyć czas duszenia (do ok. 1 godziny) w razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody. Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili lub kasza gryczana. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g) 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, po ¹⁄₂ łyżeczki suszonego majeranku, czarnego pieprzu, soli (można dać mniej jeśli używamy bulionu) oraz roztartych ziaren kminku, 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, szczypta chili w proszku, WYKONANIE Wszystkie przyprawy (oprócz liści laurowych i ziela angielskiego) mieszamy w miseczce z 1 łyżką oliwy. Polędwiczkę myjemy, dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Oczyszczamy z białych
cool and mintyWyśmienite i niebanalne w smaku chili con carne z gorzką czekoladą i kawą. Bardzo rozgrzewające, jednogarnkowe, dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Idealne na chłodne jesienne wieczory. Kawa i czekolada nie są wyczuwalne w gotowym daniu, ale ciekawie wzmacniają smak sosu.W moim domu nikt nie zgadł, co tam naprawdę jest w środku. SKŁADNIKI / 4 porcje 500 g mielonej wołowiny(...)łyżeczce: ziaren kolendry roztartych w moździerzu, mielonej słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki: utartych nasion kminu rzymskiego, wędzonej czerwonej papryki, suszonego oregano oraz sól i pieprz do smaku, szczypta chili DO PODANIA : posiekana natka pietruszki, awokado, jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, tortilla, kukurydza WYKONANIE Mięso wyjmujemy z lodówki minimum 1 godzinę przed smażeniem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy
cool and mintyZupa krem z pietruszki i pora 2 pietruszki 2 pory ( białe części ) 2 ziemniaki 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1/3 łyżeczki chili szczypta soli, pieprzu 300 ml wody 2 łyżki masła boczek wędzony w plasterkach ser morski MSM Mońki Pietruszkę obieramy myjemy i kroimy w plasterki. Pora dokładnie płuczemy zimną wodą(...)wodę i ziele angielskie oraz liście laurowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa już się ugotują, ostrożnie wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa miksujemy, doprawiamy chili, solą i pieprzem, dosypujemy do zupy drobno posiekany żółty ser wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy zupa się gotuje na suchej patelni układamy plasterki boczku i na niewielkim
Kuchnia na wzgórzu