udka 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka otartego korzenia imbiru szczypta sypkiego imbiru 1 ząbek czosnku szczypta chili w płatkach sól biały pieprz 2 łyżki śmietany 3/4 szkl białego wina 2 łyżki oliwy na kluski 500 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko szczypta soli Udka umyć, oczyścić i wyluzować (kości pozostawić na zupę lub rosół) Przygotować marynatę
Gotowanie jest łatwemielony, mąkę kukurydzianą, 4 łyżki oleju, ewentualnie wodę i zmiksuj na gładko. Następnie dodaj kilka szczypt soli, pieprzu, po łyżeczce: pieprzu ziołowego, bazylii, papryki słodkiej, ostrej i kilka szczypt chili cayenne. Ponownie zmiksuj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, skrop olejem i wyłóż na to masę. Rozprowadź ją, warstwa ma być cienka i w kształcie prostokąta
Corner With RecipesPrzepis podpatrzyłam tutaj , lekko go zmodyfikowałam :-) Składniki: 7 skrzydełek z kurczaka pół łyżeczki sol i łyżeczka ostrej papryki szczypta płatków chili pół łyżeczki słodkiej papr yki pół łyżeczki pieprzu Na gęste ciast o naleśnikowe: 1 jajko 1/4 łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papr yki szczypta płatków chili pół łyżeczki pieprzu pół szklanki mąki pszennej
Kulinarny Pamiętnikbardzo smaczne było. Składniki: 3-4 kotlety ze schabu środkowego o grubości ok 1 cm 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego kilka kropli oliwy sól, pieprz płatki chili (szczypta) Przygotowanie: Umyte i osuszone kotlety schabowe delikatnie rozbijamy. Solimy, posypujemy pieprzem. Skrapiamy oliwą i sosem sojowym. Z każdej strony cienko smarujemy musztardą francuską. Posypujemy z wierzchu płatkami chili. Należy
Kuchnia po mojemudanie. Kotlety smażyłam w pikantnej tempurze, przez co ich smak staje się jeszcze bardziej ciekawy, natomiast jeśli nie posiadacie gotowej tempury polecam do panierki użyć wymieszaną bułkę tartą ze szczyptą chili. Składniki (na 5-6 kotletów): 300 gram cukinii 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżej bazylii 1/2 marchewki 2 jajka 3-4 łyżki pikantnej tempury + do panierki* 2 łyżki(...)otrąb orkiszowych lub innych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego szczypta soli, pieprzu olej do smażenia Cukinię i marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie odciskam nadmiar płynu z cukinii, dodaję ugotowaną kaszę, posiekane zioła, jajka, tempurę, otręby, siemię lniane oraz sól i pieprz. Wyrabiam składniki przez kilka minut a następnie dzielę masę
Mango Papajadodatku to obiadu, może być też wspaniałą podstawą marchewkowej zupy. Koniecznie spróbujcie! :D Marchewka w pomarańczowej glazurze Potrzebujesz: 500g marchewki 300ml soku pomarańczowego Hortex 100% 3 listki laurowe szczypta płatków chili spora szczypta soli 1/2 łyżeczki masła Sposób przyrządzenia: 1. Marchewkę obierz ze skórki i pokrój na skośne plastry o grubości ok. 1 cm. 2. Marchewki umieść w garnku(...)płyn do konsystencji gęstego syropu. 5. Marchew podawaj oblaną glazurą. Smacznego! Orange glazed carrots Ingredients: 500g carrots 300ml orange juice Hortex 100% 3 bay leaves a pinch of chili flakes a large pinch of salt 1/2 teaspoon butter Method: 1. Peel carrots and cut them into oblique slices with a thickness of approx. 1 cm. 2. Place carrots
Kuchnia w Słońcu SkąpanaRobiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki. Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni! Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie puszyste i delikatne. Takie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Świetnie smakują zarówno same , jak i z ulubionymi dodatkami – wędliną, twarogiem, żółtym serem czy też łososiem i warzywami. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)chili, czarnuszka + jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok 15 minut. Resztę mąki przesiewamy z solą oraz dużą szczyptą chili, dodajemy letnią wodę, jajko, oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut
Ostra na SłodkoRobiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki. Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni! Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie puszyste i delikatne. Takie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Świetnie smakują zarówno same , jak i z ulubionymi dodatkami – wędliną, twarogiem, żółtym serem czy też łososiem i warzywami. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)chili, czarnuszka + jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok 15 minut. Resztę mąki przesiewamy z solą oraz dużą szczyptą chili, dodajemy letnią wodę, jajko, oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut
Ostra na Słodkoserca wieprzowe 1 duża cebula szczypta chili jałowiec kolendra rozmaryn sól pieprz pół szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka smalcu 3 łyżki dobrej śmietany kluseczki 300 g ugotowanych ziemniaków 1 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 jajko Serca umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, zioła utłuc w moździerzu. W rozgrzanym rondlu najpierw przysmażyć
Gotowanie jest łatweopakowanie (250 g) świeżego szpinaku (najlepiej tzw. baby) ok. 20 szt. truskawek (średniej wielkości) Dressing miodowo-balsamiczny: 2 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta chili Wykonanie: Szpinak wrzucamy do dużej miski. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Kroimy je w ćwiartki lub kostkę. Dorzucamy do szpinaku, mieszamy. Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy ocet, dodajemy miód
MyCookBook.plfrykadelki 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych na mączkę (ja używam suszonych opieniek) sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta chili pół cebuli 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko bułka tarta do panierowania na sos 3 łyżki suszonych grzybów utłuczonych pół cebuli 1 łyżka oleju 400 ml bulionu wołowo wieprzowego sól pieprz szczypta estragonu szczypta
Gotowanie jest łatwesami ;) Składniki: ok 70 dag chudych żeberek 2 łyżki miodu płynnego (np wielokwiatowego lub z mniszka) 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka oliwy 1 średni ząbek czosnku solidna szczypta płatków chili kilka szczypt mielone papryki wędzonej sól, pieprz przyprawa do żeberek (opcjonalnie) Przygotowanie: Osuszone żeberka dzielimy na porcje - nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem. Miód mieszamy z octem
Kuchnia po mojemufiletów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka;1 mała cukinia;1 średnia marchewka;1 czerwona papryczka chili;Szczypta soli;Pieprz syczuański.Sos:2 łyżki mąki kukurydzianej;3 łyżki sosu sojowego, jasnego;1 łyżka octu ryżowego;250 ml przegotowanej, zimnej wody.Marynata:1 łyżka sosu sojowego, jasnego;1/2 łyżeczki płatków chili.Spos(...)pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać (tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka). Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Cukinię, marchewkę, pory, paprykę i chili umyć i osuszyć. Cukinię i marchewkę obrać, pokroić w słupki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Pora pokroić w talarki.Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą sos sojowy
Gospodyni Miejskawykorzystać makaron konjac w daniach na ciepło :) Szybko zdrowo i niskokalorycznie, polecam! opakowanie makaronu konjac (200g) żółta cukinia 2 duże pomidory malinowe mała cebula łyżeczka oleju rzepakowego łyżka sosu chili szczypta soli i pieprzu łyżka posiekanej bazylii odrobina fety do podania Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w kosteczkę (wcześniej usuwając gniazda nasienne). Podsmażamy je do miękkości na rozgrzanym oleju. Dodajemy
Mienta blogPenne ( pełne ziarno ) pierś kurczaka 1 por papryka żółta 2 ząbki czosnku 150 g fasolki szparagowej pesto z pomidorami i bazylią ( KOTANYI - mieszanka przypraw ) sól, pieprz, słodka papryka szczypta chili kilka kropel sosu sojowego puszka pomidorów bez skórki w sosie szczypiorek Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, przyprawić ( czosnkiem, solą, pieprzem, sosem sojowym, papryką
Gaździnka warzy