szczypta chili - 2500 przepisów (strona:43/167)

Kurczak z ryżem 246

szklanki ryżu -2 cebule - puszka pomidorów bez skórki -2 papryki ( żółta, czerwona ) -1 łyżka przecieru pomidorowego -mix suszonych warzyw jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por ) -1 papryczka chili lub szczypta sproszkowanej -1 szklanka gorącej wody -olej rzepakowy -sól, pieprz Jeżeli mamy duże ćwiartki z kurczaka, to zalecam podzielić je na pół. Dokładnie myjemy mięso, osuszamy  ręcznikiem papierowym(...)Pomidory kroimy na pół, dodajemy do reszty warzyw  i ryżu wraz z przecierem, solimy i pieprzymy do smaku. Jeżeli wcześniej nie dodawaliśmy świeżej papryczki, to właśnie teraz dosypmy szczyptę chili.  Wsypujemy garść suszonych warzyw. Lekko mieszamy wszystkie  składniki.  Odłożone ćwiartki kurczaka wkładamy do garnka z ryżem, skórką do góry. Przykrywamy i wstawiamy do gorącego piekarnika

Kulinarne przemyslenia
Prażone pestki dyni 205

dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone pestki dyni Składniki: pestki dyni sól morska gruba opcjonalnie szczypta płatków chili Wykonanie:Pestki dokładnie obieramy z resztek(...)miąższu. Wsypujemy je na suchą patelnie i prażymy na małym ogniu uważając, aby się  nie przypaliły. przez około 20-30 minut.Na koniec oprószamy je grubą solą morską i szczyptą chili. Pestki najlepiej smakują gdy są jeszcze letnie i lekko chrupiące

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym 198

bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1/2 łyżki vegety); 1 średnia cebula; Kilka gałązek świeżej kolendry; 1 łyżka przyprawy garam masala; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Szczypta chili w płatkach; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. W garnku, w którym bedzię gotowana(...)zupa, rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać garam masala, ostrą paprykę, szczyptę płatków chili i pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem (500 ml) i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ta ilość bulionu nie zakrywa w całości ziemniaków). Zdjąć z ognia. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i zblendować na gładki krem. Do kremu z batatów dodać drobno posiekaną kolendrę

Gospodyni Miejska
Krem kalafiorowy 166

takiej postaci smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: - kalafior – 1 szt- masło – 2 łyżki- cebula – 1 szt- bulion – 4 szkl- tymianek – 1 łyżka- curry – 1 szczypta- chili – 1 szczypta- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta- natka pietruszki – 1 pęczek- śmietana słodka 18% – 3 łyżki   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kalafiora obieramy, czyścimy

Ostra na Słodko
Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów 167

olędwiczki w sosie śliwkowym na purée z batatów to propozycja dla tych, którzy lubią mięso w słodkim akompaniamencie. Kremowe słodkie ziemniaki, sezonowy sos ze słodkich węgierek ze szczyptą chili i aromatem wanilii oraz cynamonu i oczywiście soczysta polędwica wieprzowa tworzą trio doskonałe. Jeśli zaś wolicie bardziej wytrawne połączenia, to bataty zamieńcie na ryż — też fajnie będzie się komponował(...)świeżego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Purée z batatów: 2 duże bataty 3 łyżki śmietanki kokosowej szczypta gałki muszkatołowej sól Sos śliwkowy: 1 kg śliwek węgierek 1 laska wanilii 1 laska cynamonu szczypta płatków chili 1 łyżka octu winnego 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka klarowanego masła * PRZYGOTOWANIE  Sos śliwkowy Śliwki myjemy, kroimy na połówki

Food Square
Schab z musem borówkowo-czekoladowym i szaszłykiem z sera pleśniowego i banana 201

porcje. Składniki: - 4 plastry schabu wieprzowego - 1 duży banan - serek pleśniowy błękitny lazur - paczka borówek amerykańskich - 3/4 czekolady deserowej/gorzkiej - 1/2 szklanki śmietanki 30% - olej rzepakowy - przyprawy: sypana ostra papryka chili, szczypta sypanej mięty Mus czekoladowo-borówkowy: Niecałą paczkę borówek (ok. 10 pojedynczych sztuk zostawiam do dekoracji talerza) umieszczamy w blenderze i miksujemy wraz ze śmietanką 30%. W czasie miksowania rozgniatamy(...)dolewamy zmiksowany mus z borówek i śmietanki. Dobrze mieszamy i odstawiamy z ognia. Schab: Mięso lekko roztłukujemy, kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Posypujemy ostrą papryką chili oraz szczyptą mięty. Podsmażamy do zarumienienia się schabu. Szaszłyk: Na patyczek nadziewamy na zmianę kostkę sera pleśniowego oraz banana

upichcona
CURRY Z KURCZAKIEM I MANGO 179

marchewka 1/2 dużego mango 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki chutney z mango (można pominąć) 2 łyżki sezamu 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka szczypta papryki chili płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1-2 łyżeczki sosu sojowego pieprz, sól oliwa do smażenia 1-2 torebki ryżu Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i odcinamy niepotrzebne części. Kroimy(...)mango w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy pokrojonego kurczaka i podsmażamy do momentu aż zetnie się białko mięsa. Przyprawiamy szczyptą chili, przyprawą do kurczaka, słodką papryką oraz curry. Wrzucamy plasterki marchewki i smażymy razem około 5-7 min, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarło do patelni. Następnie wlewamy puszkę

Kuchnia MagdaLeny
BIGOS SŁODKO-KWAŚNY NA WINIE 317

łyżeczki)- pikantny ketchup ( ok.3/4 mniejszej butelki)- świeżo mielony pieprz , czosnek oraz sól- czosnek ( dałam 4 ząbki) lub / i  cebula ( dałam 1/2)Dodałam jeszcze 1 kiełbasę białą oraz 2 szczypty chili, można pominąć. W jednym dużym garnku gotujemy pokrojoną grubo białą kapustę ( solimy ją), można do niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę kapustę kiszoną ( ja miałam resztę(...)Doprawiamy powidłami, ketchupem, cały czas grzejemy. Wkrawamy kiełbasy oraz drobno pokrojony boczek.Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą.Ja dodałam jeszcze pod koniec 2 szczypty suszonego chili ale nie trzeba.Uwaga: mieszamy i gotujemy na bardzo małym palniku bo bardzo łatwo się przypala. Idealny z kanapką z masłem. :-)  Taki świeży bigos również jest już gotowy

Smaczne Zdrowe
Wegański ramen grzybowy 120

łyżki pasty miso 2 łyżki sosu sojowego połowa arkusza nori – takiego do sushi 100g makaronu ryżowego – użyłam szerokich tasiemek garść liści szpinaku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta mielonego chili łyżka oleju sezamowego   Zaczynamy od przygotowania bazy bulionu – namoczone grzyby shiitake wyciągamy z wody po moczeniu, której nie wylewamy tylko przelewamy do garnka. Same grzyby kroimy(...)Odławiamy z bulionu grzyby shiitake i rozkładamy po równo na porcję. Całość zalewamy solidną porcją gorącego bulionu. Na wierzch układamy pokrojone paseczki nori, skrapiamy odrobiną oleju sezamowego oraz posypujemy szczyptą chili. Od razu podajemy.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Sos barbecue 187

whiskey 100 g koncentratu pomidorowego 80 g przecieru pomidorowego po 2 łyżki syropu klonowego i sosu sojowego 1 łyżka octu po łyżeczce musztardy, wędzonej papryki i słodkiej papryki szczypta chili spora szczypta soli i pieprzu Śliwki umieszczamy w rondelku, zalewamy whiskey i gotujemy ok 5 minut. Przekładamy zawartość do blendera i rozdrabniamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładki krem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 182

łyżki bułki tartej 3 łyżeczki czerwonego pesto (można zastąpić przecierem pomidorowym, choć to nie to samo) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki kilka listów bazylii duża szczypta chili duża szczypta słodkiej papryki, najlepiej wędzonej sól i pieprz do smaku odrobina oleju i bułki tartej do formy Mięso mielone (zakładam, że takie kupicie) mielimy jeszcze raz razem

Trzeci talerz
Sałatka ziemniaczana z pomidorami 193

oskrobanych/obranych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 2 ogórki kiszone - kilkanaście czarnych oliwek - 2 średnie cebule - czubata łyżka majonezu - kilka ząbków czosnku - łyżka bazylii, sól, pieprz  do smaku, kilka szczypt chili cayenne, szczypta curry Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie z kilkoma ząbkami czosnku. Ugotowane, ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę. Pomidory, ogórki, cebulę, również pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystko

Corner With Recipes
Parmezanowo-ziołowa ciecierzyca do chrupania 142

łyżki oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku - przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylia, 1/2 łyżki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano i pieprzu ziołowego, kilka szczypt chili cayenne, szczypta cukru Ciecierzycę wymocz przez 10-12 h w czterech szklankach wody. Gotuj ok. 30 minut od momentu zagotowania wody. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj(najlepiej w dużej misce), a następnie

Corner With Recipes
Ryż indyjski pulao 178

ziarna kardamonu, 2-3 goździki 1 gwiazdka anyżu szczypta czarnuszki kilka ziaren czarnego pieprzu II Do ugotowanego ryżu szczypta cynamonu szczypta kurkumy szczypta pieprzu szczypta płatków chili szczypta  kuminu 1 płaska łyżeczka suszonych warzyw (mieszanki -marchew-seler-pietruszka w korzeniu -por) 1 płaska łyżeczka suszonej cebuli (surowej, nie smażonej) szczypta suszonych buraków czerwonych (ja dałam w tym przepisie płaską

Kuchnia Prezydentowej
Wołowina po meksykańsku 244

puszka fasoli w zalewie 1 cebula dymka-nać Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do fajity użyłam tej firmy: Skworcu szczypta mielonego kminu rzymskiego szczypta suszonej kolendry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili jalapeno szczypta pieprzu cayenne 3 ząbki czosnku sól morska do smaku 200 g ryżu z warzywami  Piątnica Sposób przygotowania 1. Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą

Wanilia i Kardamon
Wołowina ala Mexikana 185

duży pomidor 1 puszka fasoli w zalewie 1 cebula dymka-nać Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do fajity szczypta mielonego kminu rzymskiego szczypta suszonej kolendry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili jalapeno szczypta pieprzu cayenne 3 ząbki czosnku sól morska do smaku Dodatkowo: placki tortilii-niekoniecznie! Sposób przygotowania Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy

Wanilia i Kardamon
Żeberka pieczone w syropie z mniszka lekarskiego 162

łyżeczki miodu z mlecza 3 - 4 łyżeczki musztardy stołowej 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka keczupu 1 suszony pomidor  kilka kaparów (opcjonalnie) 1 łyżeczka chili  szczypta płatków chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 niewielki ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Umyte żeberka pokroiłam na paski. Posoliłam i posypałam pieprzem. Odstawiam na ok. 2 godziny do wchłonięcia

Kuchnia po mojemu
Soczewica na ostro z dynią, szpinakiem i z pokruszoną fetą 231

wakacji).Składniki:1 szklanka czerwonej soczewicy1 cebula2 ząbki czosnku400 g obranej ze skórki dyni1 czerwona papryka1 puszka pomidorów wraz z sokiem pomidorowym2 łyżki przecieru pomidorowego1/2 papryczki chili (albo szczypta chili w proszku)1 op. młodego, świeżego szpinaku 1 łyżka masła1 łyżka oleju rzepakowego2 liście laurowesól, pierzSoczewicę dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę,  czosnek w plasterki a paprykę

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb pszenno warzywny 173

                           Chleb z warzywami to super pomysł, zwłaszcza dla dzieci bo możemy przemycić im warzywka. A wiadomo, że domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne i każdy się

Ewa w kuchni
Skrzydełka w ostrej marynacie 219

                         Jak to

Ewa w kuchni
Kotleciki jaglane z chrupiącą marchewką 207

łyżki– kasza jaglana – 150 g– marchew – 2 szt– cebula – 2 szt– sól – 1 łyżeczka– pieprz – 1 szczyptachili – 1 szczypta– olej – 150 ml– jajko – 1 szt– mąka – 1 łyżkaSposób przyrządzenia:Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut.Odcedzamy.Cebul

Ostra na Słodko
Rozgrzewający krem jarzynowy z kasztanami 152

seler – 1 szt* por – 1 szt* pietruszka – 1 szt* liść laurowy – 2 szt* ziele angielskie – 3 ziarenka* sól – do smaku* pieprz – 1 szczypta* chili – 1 szczypta* majeranek – 1 szczypta* kasztany jadalne – 100 g* śmietana 18% słodka – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :W garnku rozgrzewamy ok.600-700 ml wody.Dodajemy przyprawy.Warzywa obieramy i ścieramy

Ostra na Słodko
Roladki szpinakowe z fetą i suszonymi pomidorami 196

szczypta* proszek do pieczenia – 1 szczypta* szpinak ( może być mrożony ) – 100 g* czosnek – 2 ząbki* olej – 50 ml DODATKOWO:* ser feta – 200 g* suszone pomidory – 5 szt* pieprz – 1 szczypta* chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI :Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju .Dodajemy drobno posiekany czosnek , chwilę przesmażamy.Dodajemy oczyszczony wcześniej i posiekany szpinak ( jeśli korzystamy z mrożonego musimy go wcześniej

Ostra na Słodko

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję