Czekolada na gorąco 202pierników • 3 łyżki syropu z orzechów laskowych • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta gałki muszkatołowej • 50 g czekolady ekstra goszkiej 90 % • 1 jajko • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej do każdej szklanki • szczypta chili • szczypta mielonych migdałów Sposób przygotowania 1. • Z mleka odlać 1 szklankę mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuści . 2. • Do odlanego mleka dać(...)orzechów laskowych,jajko i mąkę ziemniaczaną.Wszystko razem dobrze wymieszać można blenderem. 3. Powstałą masę wlać do gotującego mleka, mieszać aż się zagotuje rozlać do szklanek,dodać chili i zmielone migdały
W królestwie smaków Beaty
Jesień... Pierogi z pieczoną dynią. 291szkl. mąki 1 łyżka oleju 1 jajko 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka soli Farsz: 1 mała dynia 2 duże marchewki 1 pietruszka cebula 2 ząbki czosnku szczypta chili szczypta imbiru 1 łyżka startego twardego sera + do posypania sól, pieprz oliwa z oliwek Warzywa obieramy i myjemy. Z dyni usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze(...)posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do miękkości. Następnie warzywa studzimy i przeciskamy przez praskę lub miksujemy. Dodajemy chili, imbir i ser - mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, sól, olej i zagniatamy. W miarę zagniatania dodajemy wodę. Wyrabiamy co najmniej przez 5 minut, Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy
Miksturownik
ZUPA BOUILLABAISSE 280sól, świeżo mielony pieprz- ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego (ja daję wodę)- skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera)- 2 łyżki soku z cytryny- szczypta chili (nie trzeba)Dodatkowo:- bagietka- trochę oliwy i masła- ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę(...)najlepiej obgotować chwilę w osobnym garnku w słonej wodzie i dopiero wówczas dorzucić je do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Można także dodać szczyptę chili. Podczas gotowania się zupy przygotować sobie grzanki. Kawałki bagietki posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku i podsmażyć na patelni na oliwie z masłem lub w piekarniku. Podawać z grzankami, posypane obficie
Smaczne Zdrowe
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym 1022małych cytryn sok z 1 pomarańczy 1 kartonik passaty pomidorowej (500g) 2 duże łyżki miodu 3 łyżki cukru trzcinowego/innego słodzika 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz szczypta chili Paprykę i marchewkę pokrój w drobne paski, cebulę w piórka, a ananasa w kawałki. W garnku lub woku umieść miód, cukier, sok z pomarańczy, cytryn i sos z puszki ananasów (jeśli(...)mieszając. Dodaj passatę pomidorową, sól i pieprz do smaku i chwilkę pogotuj. Następnie wrzuć pokrojone marchewki, paprykę i cebulę. Gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonego ananasa, szczyptę chili i gotuj kolejne 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 1/4 kubka zimnej wody i wlej do sosu, porządnie mieszając. Sos zgęstnieje. Pogotuj przez parę minut, dodaj usmażonego
Ekocozy | Naturalnie na co dzień
pietruszkowa zupa z gruszkami smażonymi na maśle 153składniki dla czterech osób 4 spore pietruszki 1 gruszka 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła garść orzechów laskowych szczypta czarnuszki szczypta chili sól sposób przyrządzenia W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej obraną i pokrojoną w cząstki cebulę. Do zeszklonej cebuli, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pietruszki, całość(...)warzywami bulion i gotujemy dalej, na niewielkim ogniu, przez trzydzieści minut. Następnie warzywa miksujemy blenderem, ponowne stawiamy na palniku i zagotowujemy na 2-3 minuty, dodajemy sól, szczyptę chili i czarnuszkę. W tym czasie gruszkę kroimy na grube plastry i przesmażamy, z obu stron, na rozgrzanym na patelni maśle. Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej porcji
Miód i pieprz
Gulasz z fasolką 139opakowanie Naturalnie smaczny Gulasz · 200g przecieru pomidorowego · Sól · Szczypta Chili · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, podlewamy wodą i gotujemy do chwili, kiedy mięso(...)szparagową oraz pokrojone w paseczki papryki, solimy. 3. Kiedy warzywa są miękkie łączymy z mięsem i zaprawiamy naturalnie smacznym gulaszem rozrobionym z przecierem pomidorowym, ½ szk. wody i szczyptą chili. Chwilę gotujemy. 4. Gotowe. 5. Smacznego
Kulinarna Chwila
Paprykarz jaglany (wegański) 212marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 4 małe pomidory (np rzymskie) 4 suszone pomidory w oliwie 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz szczypta chili szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę(...)kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć cebulę, po chwili dodajemy pozostałe warzywa, pomidory dodajemy na końcu. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, kurkumą i wędzoną papryką. Chwilę wszystko razem dusimy. Podduszone warzywa przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i delikatnie miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy sos sojowy i mieszamy
Smakowity Blog Kulinarny
KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z KALAFIOREM I BATATAMI 229koziego twarożku lub pokruszonej fety 2-3 ząbki czosnku starte na tarce 25 g masła 1-2 łyżki oliwy PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ¹⁄₂ łyżeczki suszonego oregano, szczypta chili w proszku OPCJONALNIE :pokrojona na cząstki cytryna WYKONANIE Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 25 g masła i 1-2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy(...)tarce czosnek. Posypujemy suszonym oregano. Smażymy około 7 minut lub do momentu, gdy bataty będą miękkie, ale nie rozpadające się. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Dosypujemy ugotowaną kaszę i natkę pietruszki. Mieszamy i chwilę razem podsmażamy. Podajemy z kozim twarożkiem lub pokruszoną fetą oraz opcjonalnie z cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and minty
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA WŁOSKA Z SOCZEWICY 401łyżka oleju kokosowego lub 3 łyżki oliwy- puszka (400g) pomidorów- 2-3 liście laurowe- 1/2 -3/4 łyżeczki suszonego tymianku- 2 duże ziemniaki- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, szczypta chili lub ostrej paprykiSoczewicę wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na min.30 minut (ten proces skraca czas gotowania). W dużym garnku rozgrzać oliwę lub olej i zeszklić na nim pokrojoną(...)wrzenia. Gotować ok.20 minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i szczyptą chili lub ostrą papryką. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Krem ze szparagów i pora z pikantną pianką 257pikantna pianką. Składniki:1 wiązanka zielonych szparagówzielona częśc porawłoszczyzna na bulion (1 pietruszka, 1/4 selera, 2 marchewki)2 liście laurowe3 ziela angielskie1 łyzka masła 2 białkaszczypta chili w proszkusól, pieprzzioła prowansalskie Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy w 1 l wody aż do uzyskania bulionu (około 30 min). Następnie wyciagamy ugotowaną włoszczyznę. Szparagi myjemy i odrywamy od nich końcówki(...)przestygnie miksujemy ją na krem. Nastepnie przecedzamy przez sitko.Doprawiamy solą, pieprzem ziołami prowansalskimi. Białka jajek ubijamy na parze ze szczyptą soli (np. na garnku z zupą). Dodajemy do piany szczyptę chili. Zupę rozlewamy na półmiski i dekorujemy pikantną pianką z białek. Smacznego
Bon Appetit Małgorzaty
Deser serduszko czekoladowo-kawowe (bez pieczenia) 170podane są na 1 porcję. Jest dość słodki. Składniki: Spód: 4-5 okrągłych biszkoptów 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Krem: 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady 50 ml śmietany 30% szczypta chili 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej drobno mielonej 1 łyżka śmietan fix 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżka czerwonej galaretki 2 łyżki wrzątku Sposób przygotowania: Spód: Biszkopty drobno kruszymy(...)lekko wciskamy (aby masa nie dostała się do środka). Krem czekoladowo-kawowy: Czekoladę łamiemy w drobniejsze kawałki, wlewamy 2 łyżki śmietany i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie przyprawiamy szczyptą chili. Pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (tak, aby nie przebić!), dodajemy śmietan fix i drobno mieloną kawę rozpuszczalną, po wymieszaniu dodajemy ostudzoną płynną czekoladę z chili. Masę wykładamy na spód
Kolorowy Przepisownik
Bęc! i Pęczotto na cydrze z pieczarkami i pomidorkami 173Mórawskiej. Pęczotto na cydrze z pieczarkami i pomidorkami 360 g pęczaku 1 l bulionu warzywnego 125 ml cydru 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 300 g pieczarek szczypta chili szczypta tymianku 1/2 pęczka natki pietruszki 10 pomidorków koktajlowych 40 g świeżo startego parmezanu Obraną cebulę drobno kroimy a czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pieczarki pokrojone(...)chochelce bulionu. Każdą kolejną chochelkę gdy kasza wchłonie płyn. Po ok 15 minutach pęczak powinien być miękki. Na patelni grillowej grillujemy pomidorki na gałązce. Gdy pęczotto będzie gotowe dodajemy chili, tymianek, sól, pieprz oraz parmezan i pieczarki. Podajemy z pomidorkami, płatkami parmezanu i natka pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewióry
Mielony na gnieździe 181papryką ostrą, pomidorem i bazylią 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej 2 płaskie łyżki mąki pszennej szczypta chili 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry suszonej 20 dkg sera żółtego w kawałku (np Gouda) 1/2 mielonej ostrej papryki Dodatkowo: 4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików olej do obsmażenia(...)rozdrabniacza. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz bułkę, a także doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili, kolendrą i bazylią. Formujemy tyle okrągłych kotlecików ile mamy gniazd. Obtaczamy w mące i smażymy na małym ogniu z dwóch stron. 3. Obsmażone kotlety układamy na każdym
Kuchnia w czekoladzie
zupa z pieczonego bakłażana 158domowych pasteryzowanych pomidorów lub puszka pomidorów 1,5 l bulionu 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 3 łyżki oliwy 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2 łyżki sezamu szczypta chili sól sposób przygotowania Bakłażany i ząbki czosnku w łupinach wkładamy, na trzydzieści minut, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie warzywa wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Do garnka(...)zalewamy bulionem i g otujemy na małym ogniu przez pięć minut. Teraz garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy zawartość. Na koniec, ponownie zagotowujemy zmiksowane warzywa, przyprawiamy solą, szczyptą chili, dodajemy posiekaną świeżą pietruszką, oraz kukurydzę i nakładamy zupę na talerze
Miód i pieprz
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 510być od wiśni, jeśli nie macie tyle dolejcie wody) 2 cukry wanilinowe 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżeczki żelatyny 1 kieliszek spirytusu (może być wódka, będzie delikatniejsze) szczypta chili Masa kawowa: 300g masła 82% tłuszczu 600ml mleka 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Masa advocatowa: 600ml(...)blaszkę o wymiarach 25x36cm (ja wykładam papierem do pieczenia), pieczemy około 30-35 minut w 160-165 stopniach. Studzimy. Masa wiśniowa: Owoce z sokiem zagotowujemy, dodajemy cukier, alkohol i szczyptę chili, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Do gotującej masy wlewamy (cały czas mieszając) rozpuszczoną w 4 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną, podgrzewamy chwilę aż zacznie gęstnieć
Kolorowy Przepisownik
Kawarma 251Składniki na 4-5 porcji: 750g mięsa gulaszowego z szynki (może być schab, szynka itp.) 2 cebule 2 pory – ok. 0,9 kg 4 średnie marchewki 1 liść laurowy szczypta chili sól pieprz Marynata: ¾ szklanki czerwonego wina wytrawnego 4 łyżeczki słodkiej papryki 4,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki pieprzu – do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić w małą kostkę. Marchewkę(...)patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić pora i cebulę, potem dodać pół szklanki wody. Następnie przełożyć do cebuli i pora mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy i szczyptę chili oraz sól i pieprz. Całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. W między czasie mięso podlać jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko
Fabryka pomysłów
PIKANTNY KREM DYNIOWY 194użyłam Hokkaido razem ze skórą- 100ml kremówki- 120g sera Gruyer (ja dałam ser z niebieską pleśnią)- 1/2 główki czosnku- sól i pieprz do smaku- 500ml bulionu lub wody- szczypta chili- 1/4 świeżo tartej gałki muszkatołowej- 1 łyżeczka masłaDodatkowo:- pestki dyni uprażone na suchej patelni- ser z niebieską pleśnią do posypania (pokrojony w kostkę)Dynię umyć, obrać ze skóry, wydrążyć pestki(...)ok.50-60 minut aż dynia będzie miękka. Po tym czasie garnek wyjmujemy i miksujemy całość na gładka masę. Doprawiamy w miarę potrzeby solą oraz pieprzem, a także dodajemy szczyptę chili i zmiażdżony ząbek czosnku. Ja dałam także łyżeczkę masła, dla lepszego smaczku. Można uzupełnić wodą gdy konsystencja jest zbyt gęsta.Podajemy z serem pokrojonym w drobną kostkę i posypane uprażonymi pestkami
Smaczne Zdrowe