szczypta chili - 2500 przepisów (strona:38/167)

Kurczak tikka masala 219

łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki masła - 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie) - ryż basmati do podania - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru - kilka szczypt chili cayenne Marynata do kurczaka - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 2 szczypty suszonego/świeżego imbiru - 1/2 łyżeczki kuminu - 1/2 łyżeczki papryki(...)słodkiej - szczypta cynamonu - kilka szczypt chili cayenne - sól, pieprz do smaku Filety umyj, pokrój w kostkę (2-3cm) i dopraw solą i pieprzem. Składniki na marynatę wymieszaj, a w niej wymieszaj kawałki kurczaka. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, marynuj co najmniej 1 h, a najlepiej całą noc. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj

Corner With Recipes
Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego 329

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą

Oryginalny smak
Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili 184

Aromatyczna kukurydza pieczona z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą chili. Sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs lub jako samodzielna przekąska. Warto skorzystać z sezonu na kukurydzę, póki trwa… i cieszyć się jej wybornym smakiem Składniki: 2 kolby kukurydzy cukrowej 2 płaskie łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki masła szczypta chili sól Przygotowanie: Kolby kukurydzy obrać z liści

Oryginalny smak
Kurczak w szafranie z pieczonymi warzywami na obiad w ciepłych barwach jesieni 176

przez Szwagrów. Powstało barwne, smaczne danie. Składniki: 2 udka kurczaka 1 żółta papryka  1 marchew 2 małe pomidory sól, pieprz kolorowy papryka słodka szafran mielony i w nitkach szczypta chili suszona mięta Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam, obsypałam utartym w moździerzu kolorowym pieprzem. Po jakimś czasie natarłam szczyptą szafranu i oprószyłam obficie słodką papryką. Obłożyłam cząstkami zółtej papryki. Na koniec(...)posypałam szczyptą suszonej mięty. Oczywiście nie wytrzymałam i użyłam też szczyptę chili, mimo, że kurczak był przewidziany również dla młodocianego Syncia (a co tam niech poznaje różne smaki). Tak przyprawiony kurczak całą noc spędził w lodówce. Następnego dnia pokroiłam marchew oraz pomidory na cząstki. Warzywa wrzuciłam do rękawa do pieczenia, a na nich ułożyłam udka. Podlałam odrobiną wody. Zawiązałam

Kuchnia po mojemu
Chleb z kiełbasą i chili 154

Długo zastanawiałam się do czego wykorzystać następne wędliny, które dostałam do testowania od Zakładów mięsnych Nove z linii NATURA. Postanowiłam upiec chleb z dodatkiem długiej kiełbasy oraz szczyptą chili, która nadaje mu charakteru:) Chleb jest tak pyszny, że można go jeść nawet bez żadnych dodatków! Inspiracja Składniki: 3 szklanki mąki pszennej,  20g świeżych drożdży,  łyżeczka soli,  łyżeczka(...)cukru,  200g kiełbasy suchej (użyłam firmy Nove z linii NATURA) ,  szczypta chili,  około 1 szklanki przegotowanej zimnej wody.  Wykonanie Kiełbasę pokroić w  kosteczkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Przestudzić. Drożdże zasypać cukrem, dodać 3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.  Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, sól, chili oraz przesmażoną kiełbasę

Z miłości do słodkości
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i serem pod beszamelem 2482

ząbki czosnku 1 pomidor 15 dag sera żółtego 15 dag dowolnej wędliny 1 krążek sera camembert sól morska do smaku ulubione zioła do smaku- u mnie suszona pietruszka szczypta chili w płatkach do smaku 4 łyżki oliwy Sos beszamelowy: 5 dag masła 5 dag mąki pszennej 600 ml mleka szczypta pieprzu białego do smaku sól do smaku szczypta gałki muszkatołowej(...)kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi ziołami i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso, oraz pokrojonego pora i cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, całość przesmażamy 5 minut. Do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy, powoli wlewamy mleko cały czas mieszając

Wanilia i Kardamon
Pietruszkowy mintaj 181

Pyszny mintaj o mocno pietruszkowym aromacie i wyrazistym smaku dzięki szczypcie chili. Składniki: 500g filetów z mintaja 2 jajka 100g mąki pęczek pietruszki ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz, sól szczypta chili olej do smażenia buraczki kulki dynia marynowana Pietruszkę drobno siekamy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wszystko mieszamy z oliwą z oliwek. Filety nacieramy pastą pietruszkową (grubo

Gotowanie i blogowanie
Miód imbirowy z cytryną i chili 136

rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Tak przygotowany miód mogą spożywać dzieci i kobiety w ciąży. Składniki: - 300g naturalnego miodu  - 40g świeżego imbiru - 1/2 cytryny - 1 łyżka cukru - dwie szczypty chili  Imbir obieramy ze skórki i ucieramy na małych oczkach tarki. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy łyżkę cukru. Całość wstawiamy na mały ogień, często mieszając. Gdy tylko(...)masa nam się zagotuje, ściągamy ją z gazu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimną maź mieszamy wraz z naturalnym miodem, dodając dwie szczypty chili. Roztwór przechowujemy w lodówce w szczelnym naczyniu, słoiku. Stosowanie: Profilaktycznie jako kurację przeciw przeziębieniową  - 1 łyżka rano lub wieczorem. Ja zjadam bezpośrednio z łyżki lecz można wymieszać z wodą lub z herbatą (nie należy mieszać

upichcona
KURCZAK SATAY Z SOSEM ORZECHOWYM 181

kurkuma – 1 łyżeczka * chili – 1 szczypta * olej sezamowy – 3-4 łyżki SOS ORZECHOWY: * mleczko kokosowe – 200 ml * masło orzechowe – 4 czubate łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * brązowy cukier – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 szczypta * kumin – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : MIĘSO: Piersi

Ostra na Słodko
Swiateczny krem z pieczonych jablek i dyni czyli kolejna odslona "Z choinka w tle" 174

pieczonych jabłek i dyni dynia hokkaido, ok 1 kg wagi 2 jabłka, raczej słodkie niż kwaśne 1 cebula 4 ząbki czosnku oliwa szczypta ziaren kolendry 4 gałązki rozmarynu 4 łyżki pestek dyni szczypta chili 1 litr bulionu warzywnego ew. 150 ml śmietany 12% Dynie myjemy, pozbawiamy części z nasionami, obieramy i kroimy na kawałki ok 3 cm wielkości. Jabłko(...)obieramy i kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek Cebulę obieramy i kroimy na spore kawałki. Czosnek miażdżymy nie obierając. Wszystko wkładamy do blachy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i szczyptą chili. Wkładamy do pieca nagrzanego do 160 st.C na ok 45 minut. Blachę wyjmujemy z piekarnika. Jej zawartość przekładamy do garnka, ząbki czosnku wyciskamy z łupinek. Zalewamy bulionem i miksujemy blenderem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy 258

Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili Sałatka: 2 pomarańcze duża garść rukoli 25 g kiełków brokuła 1 płaska łyżka ziaren sezamu Winegret: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu szczypta suszonego(...)imbiru szczypta chili sól Przygotowanie: Steki z tuńczyka: Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Steki z tuńczyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć i dokładnie obtoczyć w sezamie. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju około 2 minut z każdej strony (w zależności od grubości steku), tak aby w środku były różowe. Sałatka

Oryginalny smak
RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM I JAJKIEM 370

cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 jajka 2 łyżeczki oleju sezamowego 25 g masła 1 łyżka oliwy sól morska, pieprz czarny, szczypta chili DODATKOWO: garść świeżych kiełków np. brokułu, pokrojona na cząstki limonka OPCJONALNIE: 1/2 szklanki mrożonego groszku WYKONANIE Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w cienkie plastry, a następnie(...)drobną kostkę.  Wkładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, na średniej mocy palnika, często mieszając, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista (ok. 3 minuty). Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy marchewkę, czosnek i groszek jeśli używamy. Smażymy 1 minutę. Zwiększamy płomień

cool and minty
Sałatka śledziowa z warzywami i brązowym ryżem 153

ogórka kiszonego, wcześniej wspomnianego pieprzu i odrobiny chili (ale chili możemy pominąć, nie jest konieczne). 5 filetów śledziowych typu matjas 3 spore ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 3 jajka 1 nieduża cebula pęczek szczypiorku 0,5 torebki brązowego ryżu 4 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypta chili (opcjonalnie) starty żółty ser (do posypania) (adsbygoogle(...)składniki sałatki i ugotowany ryż, wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać śmietanę z majonezem, zalać sosem sałatkę i doprawić odrobiną soli, dużą ilością pieprzu i jeśli ktoś ma ochotę to szczyptą chili.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
BITKI WOŁOWE 205

zagęszczenia sosu  PRZYPRAWY 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki ziaren kolendry ¹⁄₂ łyżeczki majeranku ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminu rzymskiego ¹⁄₂ łyżeczki nasion gorczycy ¹⁄₂ łyżeczki czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki soli szczypta chili w proszku DO PODANIA:  kasza gryczana , surówka z tartych buraczków WYKONANIE W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry i gorczycy oraz nasiona kminu rzymskiego. Przesypujemy do miseczki. Dodajemy majeranek, pieprz(...)sól oraz szczyptę chili w proszku. Mieszamy. Mięso kroimy w poprzek włókien, na plastry grubości około 1 cm. Układamy na arkuszu folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie płaty.  Oprószamy mieszanką przypraw (można to zrobić dzień wcześniej), a na koniec obtaczamy w mące i strzepujemy jej nadmiar. W szerokim, rondlu zagotowujemy bulion lub wodę

cool and minty