szczypta chili - 2500 przepisów (strona:51/167)

Ostre spaghetti w sosie pomidorowym z nutą kakao 144

wielbicieli nieco ostrzejszych dań. Składniki (2 porcje): 250 g makaronu spaghetti 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ok 200 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżeczka kakao 2 szczypty chili lub pieprzu cayenne sól, pieprz, papryka czerwona 150 g sera żółtego Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez

e-PrzepisyKulinarne
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 232

Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę tartą). Jajka wbić do trzeciej miski

Fabryka pomysłów
Domowe kremowe lody marakuja z przepisu Be Active Ewa Chodakowska 158

zblenduj tak, by wyczuwalna była faktura kokosa, po czym wstaw w misce do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Pestki dyni upraż na patelni, następnie dodaj kilka kropli oliwy, szczyptę chili i dobrze wymieszaj. Lody podaj oblane ulubionym miodem, posypane pestkami w chili i kilkoma listkami mięty lub melisy. W tym daniu najlepiej korzystać z surowego kokosa, który jest dostępny

ClauditteMissCooking
Spaghetti aglio olio e peperoncino 133

przygotowaniu. Zatem przepis i spać lecę, bo północ dochodzi teraz, gdy to piszę. Na 2 osoby: makaron spaghetti kilka łyżek drobno posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku pół papryczki chili szczypta soli oliwa do smażenia Makaron gotujemy al dente (my mamy taki zwyczaj, że gotujemy 2 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu i to naprawdę jest dobry zwyczaj

Marder&Marder Manufacture
Krem z dyni i gruszki z gorgonzolą i grzankami 249

jakiś sposób tworząc inną kombinację... Zresztą... Spróbujcie sami! Warto.Składniki:800 gram obranej i pokrojonej w kostkę dyni1 gruszka1 czerwona cebula łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki kuminuszczypta imbiru szczypta chili sólpieprz1 i 1/2 szklanki bulionu 4 łyżki mleka kokosowego30 gram sera gorgonzola 2 kromki czerstwego, razowego chleba Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz obraną(...)całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kuminem oraz chili i mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy zupę kilkanaście minut. Po tym czasie do zupy dodajemy mleko kokosowe i blenderujemy całość na gładki krem. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze szczyptą soli. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba razowego

Mango Papaja
Pierogi z czerwoną soczewicą 188

sztuk): 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju Nadzienie: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 duża marchew 2 łyżki oleju (użyłam z suszonymi pomidorami) pół pęczka szczypiorku 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki kuminu 1/3 łyżeczki curry szczypta chili świeżo mielony czarny pieprz sól liść laurowy do podania: masło

Obiad gotowy
Makaron po meksykańsku 364

garnku podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory w puszce, czerwoną fasolę i koncentrat. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smak zaostrzyć za pomocą szczypty chili.  Sos wymieszać z makaronem. Podgrzać, pozwolić by makaron wchłoną trochę sosu

Pasja Smaku
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 153

przygotowanie nie sprawia żadnych kłopotów.  SKŁADNIKI NALEŚNIKI / 6-8 szt 120 g mąki orkiszowej (typ 450 /700/ 1850)  2 jajka 300 ml mleka 25 g roztopionego masła szczypta soli NADZIENIE ¹⁄₂ brokuła podzielonego na drobne różyczki 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera(...)szklista. Często mieszamy, nie rumienimy zbyt mocno. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Odstawiamy na bok, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Przekładamy do miski z brokułami. SOS : Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką passtę, przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Na połowie każdego naleśnika układamy równą warstwę nadzienia. Posypujemy

cool and minty
STIR-FRY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, JAJKIEM i BRUKSELKĄ 185

uprażonego na suchej  patelni (ok. 2 minuty), listki kolendry (świeżej lub suszonej) WYKONANIE ŁOSOSIA osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy w małej foremce do zapiekania. Nacieramy solą, pieprzem i szczyptą chili. Mieszamy składniki marynaty i polewamy nią łososia. Odstawiamy na minimum ¹⁄₂ godziny do zamarynowania (najlepiej na całą noc). Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół

cool and minty
Mały wielki świat. Hania, Pierre Herme i czekoladowe tagliatelle z tonką. 186

Składniki na 6- 8 osób 200 g mąki ( i trochę do podyspania) 2 g soli 3 małe jajka 40 g cukru pudru 50 g kakao *dodałam od siebie sporą szczyptę chili w płatkach Sos: 60 g posiekanej czekolady (najlepiej Lindt o zawartości kakao min.70%) 100 ml wody 50 g cukru pudru 60 ml kremówki 1/2 startej tonki  * do posypania

KUCHARNIA
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym 209

pieczarek 6-7 ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka rozmarynu 200 g sera mozzarella Sos beszamelowy

Mania Gotowania
WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ 186

bulion wołowy – ok. 200 ml * mąka kukurydziana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy na kawałki. W miseczce mieszamy posiekany czosnek, 1 łyżkę oleju, szczyptę chili, imbiru, curry i przyprawy 5 smaków. Dodajemy sos sojowy i wszystko razem dokładnie mieszamy. W marynacie obtaczamy mięso, odstawiamy do lodówki. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy brokuły i smażymy przez

Ostra na Słodko
Żeberka z grilla 149

Przygotować garnek włożyć żeberka zalać wodą i gotować na małym ogniu ( od zagotowania ok.1,5 godziny) .  Przygotować Marynatę olej wymieszać z octem, miodem, keczupem i musztardą. Przyprawić szczyptą chili, solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa dokładnie natrzeć marynatą i pozostawić w niej na min. 30 minut. Żeberka smażyć na grillu do momentu, aż się ładnie zrumienią u mnie

Kubki smaku
Ogórkowe lizaki 200

małe rączki na przyjęciu urodzinowym.  Składniki: 1 ogórek "wąż" 200 gramów dowolnego serka śmietankowego (ja użyłam Philadelphii) 1 roztarty ząbek czosnku mały pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku szczypta chili Do podania: czerwone winogrona Wykonanie: Szczypiorek należy drobno posiekać, rozetrzeć ząbek czosnku lub przecisnąć przez praskę. Połączyć z serkiem, doprawić solą, pieprzem i chili.  Wydrążyć środek ogórka, nakładać

Garniec Magalie
Gruszka w sosie winno-czekoladowym 193

mąż jednak bardziej z serkiem do smarowania) i doda wyrazistości.4 porcje: * gruszka- 2 szt.* serek kremowy- 4 czubate łyżkiSos:* czekolada gorzka- 50 g* cukier- 1 łyżka* suszona chili- szczypta* cynamon- 1/4 łyżeczki* wino czerwone- 120 ml* olej- 1 łyżkaGruszki:Umytą gruszkę przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i natłuścić olejem.Zgrillować na rozgrzanej patelni grillowej (można przygotować również

Kraina Miodem Płynąca