wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 1 czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 100 g przecieru pomidorowego 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia Najpierw robimy ciasto na tortille: mąki mieszamy ze sobą i dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę (ja gotuję na wrzątek i pozwalam wodzie(...)lodówki na 45-60 minut. W tym czasie zrobimy farsz: Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mielone mięso i przecier pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kminu rzymskiego i ostrej papryki. Dodajemy też pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 1 mały batat około 15 pomidorków truskawkowych 1/3 opakowania serka Arla Apetina Classic garść rukoli 5 cieniutkich plasterków boczku 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta chili sól Winegret: 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 4 łyżki soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Batata obrać, pokroić w kostkę i wymieszać
Oryginalny smakwizualny 300 gram piersi kurczaka pół słoiczka pomidorów suszonych (około 100-120 gram) dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów (dodajemy dodatkowy posmak suszonych pomidorów) ząbek czosnku sól pieprz chili w płatkach 200 gram śmietany 30% 150 ml białego wina wytrawnego 50 ml bulionu (od bidy może być z kostki) świeże zioła : oregano, tymianek, bazylia (u mnie fioletowa, bo zielona(...)Smażymy 3-4 minuty na średnim ogniu. Kroimy suszone pomidory w paski, również dodajemy do kurczaka. Wlewamy bulion, wino i gotujemy całość tak długo aż wyparuje 1/3 płynów. Doprawiamy szczyptą chili w płatkach. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron, według przepisu na opakowaniu. Na koniec gotowania sosu dodajemy świeże zioła. Gdy makaron się ugotuje
Mango PapajaMUSZTARDĄ- SKŁADNIKI: -1 kg białej kiełbasy surowej (może być również parzona) -3 średnie cebule -3 łyżeczki miodu -4 łyżeczki musztardy -150ml piwa jasnego -przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili (lub pieprz cayenne) Musztarda powinna być typu francuskiego, czyli z całymi ziarnami gorczycy, a najlepiej z dodatkiem czerwonego wina. Jednak ja pozostałem wierny swojemu ulubionemu, łagodnemu kremowi z gorczycy(...)Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni z odrobiną oleju, i najlepiej od razu ją solimy 2. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy- odrobinę pieprzu, małą szczyptę chili lub cayenne i większą- słodkiej papryki, wlewamy piwo, mieszamy z cebulą i przyprawami. 3. Miód mieszamy z musztardą do uzyskania jednolitego kremowego sosu 4. Do naczynia wykładamy kiełbasę, smarując każdą
Aromatyczne Podróżekurczaka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 marchewka - 1 czerwona papryka - 100 g kukurydzy z puszki - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 5 plastrów ananasa - sól, pieprz - szczypta chili - 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili Tao Tao - 60 g makaronu nitki z brązowego ryżu Tao Tao Składniki na 2 porcje. Kurczaka czyścimy i kroimy w kostkę, wrzucamy
Kuchenne Wariacjeduży garnek: 1,5 słoika papryki konserwowej 8 ogórków kiszonych 80 dkg pieczarek 6 serdelek 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy sól, pieprz papryka ostra i słodka szczypta chili cayenne Cebule kroimy w piórka, parówki (obieramy ze skórek) i ogórki w pół talarki, pieczarki w plasterki (można je podsmażyć), paprykę kroimy w większe kawałki bo na pewno się
Pelusiowa Kuchniagram ryżu Arborio 2 szklanki bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/3 łyżeczki szafranu 1/2 dużego batata garść startego parmezanu 300 gram piersi kurczaka 1/2 pęczka mięty szczypta chili w płatkach sól pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek Piersi kurczaka marynujemy w soli, pieprzu, chili w płatkach oraz posiekanej drobno mięcie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy(...)smażymy pierś kurczaka, po 5-6 minut z każdej strony. Następnie odstawiamy pierś by odpoczęła. Później kroimy pierś na mniejsze kawałki. Na koniec gotowania risotto dodajemy szczyptę soli i starty parmezan, dokładnie mieszamy. Ryż powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na talerzu układamy 2-3 łyżki risotto, na nim kładziemy kilka kawałków piersi kurczaka. Dekorujemy miętą. Smacznego, Klaudia
Mango Papajagram ryżu Arborio 2 szklanki bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/3 łyżeczki szafranu 1/2 dużego batata garść startego parmezanu 300 gram piersi kurczaka 1/2 pęczka mięty szczypta chili w płatkach sól pieprz kolendra 2-3 łyżki oliwy z oliwek Piersi kurczaka marynujemy w soli, pieprzu, chili w płatkach oraz posiekanej drobno mięcie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy(...)smażymy pierś kurczaka, po 5-6 minut z każdej strony. Następnie odstawiamy pierś by odpoczęła. Później kroimy pierś na mniejsze kawałki. Na koniec gotowania risotto dodajemy szczyptę soli i starty parmezan, dokładnie mieszamy. Ryż powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na talerzu układamy 2-3 łyżki risotto, na nim kładziemy kilka kawałków piersi kurczaka. Całość posypujemy świeżo zmielonym
Mango Papajasuszonych pomidorów na świeże, bo są za mało wyraziste w smaku. Jeśli nie mam passaty pomidorowej, sos przygotowuję z pomidorów z puszki, które miksuję. Smak sosu można wzbogacić dodając szczyptę chili w proszku lub pokrojony ząbek czosnku. Bakłażana w sosie pomidorowym podaję z ryżem, kuskusem, makaronem penne lub bagietką. Podany na ciepło może być daniem na obiad lub kolację(...)szkl.) passaty pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1/3 łyżeczki mielonej papryki (najlepiej wędzonej) 1/3 łyżeczki soli szczypta czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Bakłażana pokroić na 2 cm plastry, każdy plaster oprószyć solą i ułożyć na sicie. Po kilku minutach z plastrów bakłażana zacznie wypływać gorzki sok. Po ok. 15 minutach przełożyć plastry bakłażana
Codziennik Kuchennymnie, na bardzo gęstą zupę wlałam ok. 500 ml wody) dodać obrane awokado i ponownie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć do miseczek i każdą porcję posypać solidną szczyptą chili. Podawać gorącą.W wersji de lux zupę można posypać startym parmezanem lub podawać z grzankami.A teraz wyliczenia, na podstawie moich zakupów:2 zł seler 0,6 zł pietruszka1
Obiad za dychęgarści liści jarmużu lub szpinaku 1 czerwona papryka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 szklanki bulionu warzywnego- użyłam wody i wsypałam łyżeczke bulionu warzywnego w proszku łyżka suszonego oregano szczyta chili szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy 2 łyżki masła świeży koperek do posypania feta do podania cząstki cytryny do podania – opcjonalnie Cebule obieramy(...)cebulę i smażymy około 5 minut, aż zmięknie. Po tym czasie dodajemy paprykę, jarmuż (jeśli używamy szpinak to go nie dodajemy na tym etapie), czosnek i przyprawy – oregano, chili i cynamon – smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy koncentrat i smażymy przez kolejne minutę lub dwie cały czas mieszając. Dodajemy orzo, odsączoną ciecierzycę, pomidory oraz bulion lub wodę
Smaczna Stronasłodka a zarazem ma swój charakterek. Dzięki cieciorce nie brakuje jej białka roślinnego. SKŁADNIKI: 200g puree z batata 100g cieciorki (ugotowanej) łyżka sosu sojowego kawałek imbiru szczypta chili WYKONANIE: kawałek imbiru wyciskamy w prasce do czosnku wszystkie składniki blendujemy razem na gładką masę pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce
healthy dreamsswoich możliwości i upodobań – u mnie jada się zdecydowanie na ostro. Podstawą tej zupy jest dobry rosół, a niezbędne składniki to imbir, trawa cytrynowa, mleczko kokosowe i chili oraz cytryna. Jest dość podobna to tom kha gai, o czym dowiedziałam się odwiedzając blog Mirabelkowy , choć w moim przepisie galangal nie jest według mnie niezbędny. Poziom trudności(...)garść dowolnych kiełków · pierś z kurczaka · 2 szczypty chili Przygotuj: spory garnek Podaj z: · makaronem ryżowym lub sojowym Marchewkę kroimy w drobne paseczki (julienne) i odstawiamy na bok. Odcedzony rosół wstawiamy na gaz i dodajemy
Bazując na smakuananasa w plastrach - niewielki kawałek (ok. 3x3 cm)świeżego korzenia imbiru - cebulki marynowane (5-6 małych cebulek) - sok z 1 limonki - łyżka miodu pszczelego - sos sojowy - sól, przyprawa curry, chili - oliwa z oliwek na patelnię - makaron świderki lub rurki KREWETKI Z MANGO I ANANASEM- WYKONANIE: 1. Krewetki rozmrażamy, obieramy z ogonków, płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. 2. Owoc(...)Wyciskamy na to sok z limonki, dodajemy ok. łyżkę stołową sosu sojowego, łyżkę miodu pszczelego. Po dodaniu każdego składnika całość oczywiście mieszamy. 6. Przyprawiamy niewielką szczyptą curry, jeszcze mniejszą szczyptą chili, dodajemy odrobinę soli. Dusimy jeszcze chwilę wciąż na niewielkim ogniu. 7. Podajemy z ulubionym makaronem. Palce lizać! UWAGA: najlepsze w tym przepisie jest
Aromatyczne Podróżeimbiru 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka mleka kokosowego ( 400 lub 200 ml) sól morska, pieprz DO PODANIA: uprażone na suchej patelni płatki migdałów, ugotowana kasza jaglana * , oliwa truflowa, chili w proszku, sok wyciśnięty z cytryny WYKONANIE W szerokim garnku roztapiamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, co chwilę mieszając, przez około 5 minut(...)zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło z kaszą jaglaną i/lub uprażonymi płatkami migdałów. Przed samym podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą truflową. Posypujemy szczyptą chili. * kaszę jaglaną wsypujemy do rondelka i prażymy na sucho, od czasu do czasu mieszając, przez około 2 minuty, aż zacznie pachnieć. Zalewamy wodą lub bulionem w proporcji
cool and minty