bulion wołowy – ok. 200 ml * mąka kukurydziana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy na kawałki. W miseczce mieszamy posiekany czosnek, 1 łyżkę oleju, szczyptę chili, imbiru, curry i przyprawy 5 smaków. Dodajemy sos sojowy i wszystko razem dokładnie mieszamy. W marynacie obtaczamy mięso, odstawiamy do lodówki. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy brokuły i smażymy przez
Ostra na SłodkoPrzygotować garnek włożyć żeberka zalać wodą i gotować na małym ogniu ( od zagotowania ok.1,5 godziny) . Przygotować Marynatę olej wymieszać z octem, miodem, keczupem i musztardą. Przyprawić szczyptą chili, solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa dokładnie natrzeć marynatą i pozostawić w niej na min. 30 minut. Żeberka smażyć na grillu do momentu, aż się ładnie zrumienią u mnie
Kubki smakumałe rączki na przyjęciu urodzinowym. Składniki: 1 ogórek "wąż" 200 gramów dowolnego serka śmietankowego (ja użyłam Philadelphii) 1 roztarty ząbek czosnku mały pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku szczypta chili Do podania: czerwone winogrona Wykonanie: Szczypiorek należy drobno posiekać, rozetrzeć ząbek czosnku lub przecisnąć przez praskę. Połączyć z serkiem, doprawić solą, pieprzem i chili. Wydrążyć środek ogórka, nakładać
Garniec Magaliemąż jednak bardziej z serkiem do smarowania) i doda wyrazistości.4 porcje: * gruszka- 2 szt.* serek kremowy- 4 czubate łyżkiSos:* czekolada gorzka- 50 g* cukier- 1 łyżka* suszona chili- szczypta* cynamon- 1/4 łyżeczki* wino czerwone- 120 ml* olej- 1 łyżkaGruszki:Umytą gruszkę przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i natłuścić olejem.Zgrillować na rozgrzanej patelni grillowej (można przygotować również
Kraina Miodem Płynącamusakhan - bardzo aromatyczny kurczak z sumakiem Składniki (proporcje na około 1,5 kg mięsa) 4 udka z kurczaka 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie półplasterki 1 czerwona papryczka chili (usunąć nasiona) pokrojona w bardzo cienkie plasterki 1/2 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki, ale wtedy zmniejszamy ilość soli) 1/4 do 1/3 szklanki oliwy lub oleju(...)patelni. Na tym samym tłuszczu (trzeba będzie dodać trochę oleju, ale tylko tyle, żeby nie przypalić składników) podsmażamy cebulę. Kiedy cebula zacznie zmieniać kolor dodajemy czosnek, papryczkę chili, szczyptę cukru i smażymy jeszcze 2 - 3 minuty, uważając żeby nie przypalić. Rosół mieszamy z sokiem cytryny i dodajemy wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu aż mięso
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy 5-7min. Pieczarki obieramy, myjemy, również kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię
Kuchnia MagdaLenykostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy 5-7min. Pieczarki obieramy, myjemy, również kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię
Kuchnia MagdaLenyopakowaniu. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie.Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka. Smażymy kilkaminut na dużym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mrożone warzywa, 2 łyżeczki ostrej papryki,szczyptę chili i 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 12 minut, aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem
Moje Kuchenne Rewelacjemakaronu (spaghetti lub świeżych wstążek) skórka otarta z jednej cytryny i sok z połowy 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1/4 szklanki tartego parmezanu + do dekoracji szczypta płatków chili garść posiekanych liści mięty lub pietruszki 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz W miseczce roztrzepujemy śmietanę, żółtko, parmezan oraz sok z połowy i skórkę(...)otartą z całej wyparzonej cytryny. Dodajemy szczyptę płatków chili oraz pieprzu. Solimy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które dodajemy do sosu i roztrzepujemy, aby go zahartować. Do bardzo gorącego makaronu wlewamy oliwę z oliwek i potrząsamy aż się nią oblepi. Szybko wlewamy
Poezja smakuDlatego i u mnie dzisiaj coś czekoladowego. Tym razem i na pikantnie. Jesteście ciekawi? Zapraszam po przepis! Składniki :* tabliczka mlecznej czekolady* 200 ml kremówki* jajko* cukier waniliowy * szczypta chili* 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie :Jajko ubić z cukrem nad kąpielą wodną na kogel mogel. Kremówkę ubić na sztywno, czekoladę rozpuścić i przyprawić chili. Kremówkę wymieszać z przestudzoną czekoladą
Magiczne Życie Martyrwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem z cytryny by nie ściemniał. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą chili. Składniki dressingu mieszamy, polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjecukinii 15 dag sera mascarpone 300 ml przecieru pomidorowego Krokus 1 szklanka wody Sól morska do smaku Biały pieprz do smaku Suszona natka pietruszki do smaku Płatki chili szczypta 1 łyżeczka słodkiej papryki Świeża natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple. Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno
Wanilia i KardamonPyszna, rozgrzewająca czekolada na gorąco na długie zimowe wieczory :) SKŁADNIKI1 szklanka mleka1/2 szklanki śmietany 30%2 łyżki cukru pudrutabliczka gorzkiej czekoladyszczypta chilipół łyżeczki cynamonu
Moje Kuchenne Rewelacjeokoło 150-180 g mrożonego groszku 2 cebule 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki octu jabłkowego szczypta chilli sól Groszek rozmrażamy. W szklance łączymy miód, 2 łyżki octu jabłkowego oraz cynamon i szczyptę chili. Mieszamy dokładnie. Cebulę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego oraz 4 łyżki wody. Wrzucamy cebulę
Smaki Na Talerzuporcje: 170 g krewetek (małych) 1 awokado 2 szparagi zielone 1/2 opakowania serka Pesto i rukola „Apetina” 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki szczypta chili 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka orzechów nerkowca sól Przygotowanie: Szparagi myjemy i odłamujemy, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody
Oryginalny smak