szczypta chili - 2500 przepisów (strona:59/167)

Dorsz po bretońsku. 431

brandy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 duże szalotki 1 ząbek czosnku 150 ml białego wina 1 łyżeczka brązowego cukru 150 ml bulionu 2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta chili sok z 1/2 cytryny sól i pieprz 3 - 4 nitki szafranu (opcjonalnie) zielona pietruszka Wykonanie: Kawałki ryby obtoczyć w mące. Na grubej stalowej patelni rozgrzać masło z oliwą i smażyć

zadanie-gotowanie
Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym 174

roboty. Danie przygotowuje się ok. 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne. Składniki: makaron pappardelle 2 garści borowików 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku 3-4 łyżki serka śmietankowego Almette skórka otarta z 1 cytryny 200 ml wytrawnego białego wina 1-2 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek natki pietruszki

Codziennik Kuchenny
Zawijasy z mozzarellą 146

Kolejna propozycja na szybka przekąskę. Pyszna zapewniamy.  Składniki 30-40 miniaturowych kulek mozzarelli 100 ml oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej szczypta chili w proszku sól pieprz 12 plastrów szynki parmeńskiej, przekrojonych wzdłuż na pół 1 pęczek świeżej bazylii     Przygotowanie Przygotowałem marynatę: do miski wlałem olej, dodałem zgnieciony czosnek, posiekaną

R'n'G Kitchen
Penne z ciecierzycą i guanciale 145

obiad, to przygotowuję właśnie to. Składniki: 500g makaronu penne 300g ciecierzycy z puszki 200g guanciale lub pancetty 50ml oliwy z oliwek pęczek świeżej kolendry 1 gałązka rozmarynu dwie szczypty chili świeżo mielony pieprz Z guanciale lub pancetty odcinamy skórę (oddajemy ją ptaszkom), kroimy "boczek" w paski a następnie w słupki. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy chili, podgrzewamy i wkładamy pokrojone

Gotowanie i blogowanie
Duszona kapustka z koperkiem 158

niedużą główkę kapusty włoskiej cebulę dwa ząbki czosnku pęczek koperku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki pół łyżeczki czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki płatków chili szczypta kminu rzymskiego solidną łyżkę masła, najlepiej klarowanego sól do smaku Posiekaną kapustę obgotowuję we wrzątku przez nie więcej niż 10 minut i odcedzam. Na maśle podsmażam cebulkę pokrojoną

Pichceniomania
Ciecierzyca z pomidorami 134

czas moczenia Składniki: 1 szklanka suchej  ciecierzycy Lestello 1000 g podłużnych polnych pomidorów 1 duża cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz 1/2 łyżeczki papryki szczypta chili natka pietruszki Wykonanie: Ciecierzycę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na całą noc do namoczenia. Rano wodę odlewamy, wlewamy nową, lekko solimy i gotujemy, aż ciecierzyca będzie miękka

Kulinarne przygody Gatity
SPAGHETTI BOLOGNESE Z DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 198

zabki czosnku starte na tarce 1 cebula starta na tarce 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 bardzo dojrzałe pomidory, sparzone wrzątkiem, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę szczypta chili sól morska, pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do podania WYKONANIE

cool and minty
Wegański sos serowy z warzyw (jak w kinach) 219

długo. Składniki (ilość jaka jest na zdjęciu): 3 małe ziemniaki pół marchewki pół cebuli 1 ząbek czosnku 2 kopiate łyżki płatków drożdżowych łyżeczka papryki wędzonej słodkiej sól do smaku szczypta chili Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę umyj, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Cebulę również pokrój i chwilę podsmaż na natłuszczonej patelni. Za pomocą malaksera (lub blendera) zblenduj ziemniaki, marchewkę

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Indyk po indyjsku w sosie tikka masala. 172

przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy tikka masala  Skworcu 1 łyżeczka przyprawy garam masala  Skworcu 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki  Skworcu szczypta chili, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki kurkumy 1 szklanka mleka 2 łyżki puree z orzechów nerkowca ( 5 dag orzechów) Przygotowanie; Cebulę wraz  z czosnkiem obieramy, kroimy na mniejsze cząstki

Radość kipiąca uśmiechem.
Kapusta z kurczakiem po azjatycku 259

Kwestia Smaku 2 łyżki oleju kokosowego luz zwykłego 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1 pierś kurczaka 1/3 główki kapusty 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego szczypta chili 1 łyżka oleju sezonowego posiekany szczypiorek świeża mięta 2 łyżka sezamu W głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć imbir i posiekany czosnek. Dodać pokrojonego kurczaka, smażyć 5 minut. Dodać

Moja Galeria Smaku
GRILLOWANY KURCZAK Z SOSEM BALSAMICO 213

kalafiorem  .  SKŁADNIKI / 2 porcje 300 g filetów z kurczaka 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu sól morska, pieprz, szczypta chili WYKONANIE Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Każdy filet kroimy w poprzek na pół, a następnie grubszą część dodatkowo wzdłuż. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem, chili

cool and minty
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian 190

szklanka wrzątku, 1 łyżka kakao (przemiana ognia) 2 gruszki, 1 szklanka mleka, ziarenka z połowy laski wanilii, 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi) szczypta chili (przemiana metalu) 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody) Przygotowanie Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz z serduszek drobiowych i fasoli mung 145

serduszek drobiowych 1 por (biała część) 1 marchewka 3/4 szkl fasoli mung sól pieprz 1 łyżeczka suszonej papryki szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki Serduszka myjemy i oczyszczamy wewnątrz, Gotujemy w osolonym wrzątku z marchewką. Ugotowane wyławiamy, wywar przecedzamy przez sito , marchewkę i serduszka kroimy na plasterki i dodajemy do wywaru, następnie dodajemy pokrojony por, przyprawy

Gotowanie jest łatwe
Leczo z cukinią na zimę 1493

cebuli ok 100 ml oleju 1 łyżka soli 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka rozmarynu 1,5 łyżki papryki słodkiej 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę szczypta chili po łyżce oleju na wierzch słoika Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy do gorącej wody, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Pomidory, paprykę, cebulę i cukinię kroimy w kostkę. W dużym

Ewusiowe Smaki
Szaszłyki drobiowe w domowej przyprawie gyros 205

małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso przygotowujemy 2 godziny przed

Smak mojego domu