szczypta chili - 2500 przepisów (strona:66/167)

Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą 153

porcji na ciasto 2 szk mąki 1 jajko 1 żółtko pół kostki margaryny pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonych pomidorów z chili szczypta soli nadzienie 500 g szpinaku 100 g sera feta 100 g sera białego pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny mielony 150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy żółty ser oregano

Gotowanie jest łatwe
Pieczone bataty, smażona polędwiczka i salsa 143

batat) sól pieprz ziołowy szczypta trawy cytrynowej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka oliwy 1 polędwiczka słodka sól szczypta chili w płatkach pieprz staropolski ziołowy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy Batata obrać (ja oskrobałam) pokroić na kawałki, ocet, oliwę i przyprawy wymieszać, włożyć kawałki batata i wymieszać . Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości ok 1,5 cm Marynatę wymieszać

Gotowanie jest łatwe
Suszone pomidory w oliwie 161

Najpierw umyłam i pokroiłam na kawałki. Ułożyłam w koszach suszarki i suszyłam, suszyłam, suszyłam. Kiedy zrobiły się juz tylko mięsiste wyjęłam z suszarki, ułożyłam w słoiczkach , dodałam czosnek, bazylię, szczyptę chili w płatkach i zalałam oliwą. Można zalać ciepłą i zamknąć, lub zimną i trzymać w lodówce

Gotowanie jest łatwe
Tarta z kurkami i kurczakiem 149

ziołowy nadzienie; 100 g kurek 2 małe udka ok 500 g pół cebuli 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski 300 ml śmietany 18% tłuszcz do smażenia 1 jajko sól szczypta chili w płatkach 50 g sera żółtego natka pietruszki świeże oregano (ja użyłam same kwiatostany z kwiatkami) Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty

Gotowanie jest łatwe
Placki ziemniaczane z gulaszem 161

ziemniaków 1 duża cebula 3-4 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy na gulasz 500 g mięsa wieprzowego gulaszowego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 300 ml rosołu Mięso i cebulę pokroić w kostkę, na patelni podsmażyć razem z cebulą, przyrumienić dobrze. Przełożyć do garnka, podlać rosołem i dusić

Gotowanie jest łatwe
Spaghetti z cukiniowym gulaszem 152

spaghetti 300 g mięsa wieprzowego 1 cukinia ok 400 g 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy szczypta chili woda lub rosół do podlania tłuszcz do smażenia Mięso pokroić w kostkę, przysmażyć razem z cebulą. Podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną na półtalarki cukinię i jeszcze przez 10 min poddusić. Gulasz podawać

Gotowanie jest łatwe
Tarta z fasolnikiem i serem na grzybowym spodzie 186

suszonych pieprz ziołowy szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250 g sera kanapkowego "falvita" lub innego tego typu 100 g białego sera 1 jajko 4 łyżki śmietany pieprz, pieprz ziołowy szczypta chili w płatkach świeże zioła; majeranek, bazylia, oregano, natka pietruszki ok 500 g fasolek (fasolnik chiński) Fasolnik umyć , związać 1- 2 gumkami i ugotować na parze (ok 15 min) Wyjąć

Gotowanie jest łatwe
Gulasz otoczony fasolkami 172

fasolnika chińskiego 500 g wieprzowiny z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka pieprzu staropolskiego szczypta chili w płatkach Fasolnik umyć, oczyścić i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Mięso pokroić w kostkę, przysmażyć z cebulą i czosnkiem, podlać wodą, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić ok 40 min z przyprawami

Gotowanie jest łatwe
Udziec indyczy w sosie śliwkowym 134

udźce z indyka z kością ok 1 kg 1 cebula 500 g śliwek węgierek szczypta chili w płatkach sól pieprz 1 łyżeczka cukru majeranek oregano 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy pieprz ziołowy Uda z indyka umyć, wyjąć kości , nasmarować oliwą, posolić i posypać grubo pieprzem ziołowym. Zwinąć i przy pomocy sznureczka uformować dwie rolady. Oblać oliwą i octem

Gotowanie jest łatwe
Dynia na ostro 116

dyni (oczyszczonej) pół papryki czerwonej pół cebuli szczypta chili papryka czerwona słodka bazylia sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano olej do smażenia Dynię pokroić w kostkę równej wielkości, paprykę i cebulę w drobną kosteczkę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, następnie po chwili dynię i paprykę. Dodać przyprawy i sól do smaku, smażyć ok 20 min i mieszać

Gotowanie jest łatwe
Ciasteczka cynamonkowe z żurawiną i chili 89

szkl mąki 1 kostka margaryny 250 g 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny 2 szczypty chili 4 łyżeczki cynamonu Ciasto zagnieść , zwinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wałkować cienko wykrawać krążki piec ok 7-8 min w temp 180 na ciasteczkach można ułożyć skórkę pomarańczową kandyzowaną

Gotowanie jest łatwe
Placuszki z batata i dyni z konfiturą z jarzębiny 124

batata 200 g dyni 2 pomidorki z oliwy 1 łyżka oliwy sól pieprz szczypta chili 2 łyżki mąki 1 jajko Dynię i batata oczyścić i ugotować, Odcedzić, dodać pomidory, oliwę i przyprawy do smaku, zmiksować przy pomocy blendera i wystudzić. Dodać jajko i mąkę, wymieszać i smażyć małe placuszki. Są delikatne więc nie warto robić dużych , mogą się rozpadać. Placuszki

Gotowanie jest łatwe
Zrolowane udko z piekarnika 139

udka sól pieprz pół łyżeczki curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz ziołowy staropolski szczypta chili w płatkach 2 łyżki oliwy Udka umyć, i wyluzować od kości . Zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczkami. W naczyniu przygotować marynatę z przypraw, oliwy, octu i sosu sojowego. Namoczyć i otoczyć porządnie w marynacie i odstawić na 2-3 godziny. Przełożyć

Gotowanie jest łatwe
Szynka w ziołach i warzywach z sosem ziemniakami i buraczkami zasmażanymi 110

szynki 2 marchewki 1 pietruszka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka lubczyku szczypta chili w płatkach sól pieprz czarny pieprz ziołowy oliwa 1/4 szkl wina czerwonego 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mąki Mięso umyć i osuszyć. Zioła wymieszać. Mięso najpierw natrzeć oliwą a potem otoczyć w ziołach i soli. Odstawić

Gotowanie jest łatwe
Domowe kabanoski 164

łopatki 500 g podgardla 300 g słoniny 20 g czosnku 20 g soli papryka słodka szczypta chili w płatkach pół szkl wody pieprz gałka muszkatołowa pieprz ziołowy 2 łyżeczki cukru brązowego ok 10 m jelita baraniego Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min.  Nałożyć na maszynkę lejek

Gotowanie jest łatwe

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję