szczypta chili - 2500 przepisów (strona:69/167)

Pesto brokułowe 229

Składniki (4 porcje): - 1 brokuł - ½ szklanki płatków migdałów - kilka łyżek płatków jaglanych - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka soku z cytryny - kilka łyżek oliwy/oleju - suszona bazylia, papryka słodka (po łyżeczce) - szczypta chili cayenne - sól, pieprz do smaku - suszone pomidory z czarnuszką do posypania Brokuły najpierw moczę w misce z odrobiną octu. Potem gotuję różyczki i pokrojone drobno łodygi al dente

Corner With Recipes
Grillowana cukinia z czosnkowym dipem 228

chyba najprostszy przepis - cukinia grillowana podawana z dipem czosnkowym.  Polecam jako pyszną, niskokaloryczną przekąskę :) SKŁADNIKI 1 średnia cukinia (około 200g) 2 łyżki  pikantnej oliwy (lub zwykła oliwa+szczypta chili) 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku kilka listków mięty świeżo mielony pieprz sól morska    PRZYGOTOWANIE Cukinię przekrawamyy na pół, po czym kroimy w dość grube

Moje Kuchenne Rewelacje
Wegańska grochowa 182

łodygi selera naciowego 1/3 pora seler mały pietruszka korzeń  cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki szklanka grochu łuskanego szklanka soczewicy czerwonej 4 ziela angielskie 3 liście laurowe szczypta chili sól pieprz gałązka rozmarynu 4 ziemniaki 1/3 tofu wędzonego natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i dodajemy selera naciowego, por, pietruszkę i seler pokrojony na mniejsze części, cebulę, czosnek

Apetyt na Zielone
Pasta do chleba z soczewicy 211

nigdy mi się nie nudzi. Polecam. Składniki: szklanka soczewicy zielonej 8 pomidorów suszonych z zalewy 2 łyżki oleju z zalewy 3/4 szklanki słonecznika 2łyżki majeranku 2łyżki koncentratu pomidorowego szczypta chili pieprz i sól do smaku Wykonanie: Soczewicę najlepiej wcześniej pomoczyć przez kilka godzin ale nie jest to konieczne. Soczewicę gotujemy ok 15 minut, aż zrobi się miękka. Do blendera wrzucamy

Apetyt na Zielone
Pęczotto z pomidorami. 229

pęczak 2 łyżki oleju 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pora  1łyżka sosu sojowego 240g pomidorów krojonych z puszki 1/3 szklanki wody 1 łyżka imbiru w proszku szczypta chili sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy francuskiej Wykonanie: W pierwszej kolejności gotujemy kaszę pęczak z przepisu na opakowaniu. W tym czasie kiedy kasza się gotuje, na patelnię

Apetyt na Zielone
Rosół z kaczki 199

ćwiartka kurczaka - 2,5 l wody - 1 por - 3 marchewki - 2 pietruszki - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 2 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili Do garnka wrzucamy kaczkę i kurczaka i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy

Kuchenne Wariacje
rosół z gęsi 193

szponder wołowy - 1 ćwiartka kurczaka - 1 por - 2 średnie marchewki - 1 pietruszka - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili - kilka igiełek rozmarynu - makaron domowy z pietruszką i lubczykiem Składniki na 10 porcji. Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować

Kuchenne Wariacje
Sok pomidorowy 202

dodatku wody, polepszaczy smakowych, z pomidorów, które wyrosły na sandomierskiej ziemi...  Zrobiłam sok-bazę, który będę mogła po otwarciu doprawić dowolnie, ząbkiem czosnku, sosem tabasco, octem balsamicznym lub szczyptą chili. Zróbcie sobie chociaż parę słoików, póki są pomidory! ;) Domowy sok pomidorowy Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów sól (ja dałam 2,5 łyżki na 5 kg , ale wszystko zależy

Kuchnia Prezydentowej
Grillowane pieczarki faszerowane 241

SKŁADNIKI 400g dużych pieczarek (najlepsze z Lidla - bardzo duże do grillowania właśnie) 1 dymka 3 plasterki szynki 1/2 kulki mozzarelli (lub 70g sera żółtego) sól, pieprz oliwa z oliwek szczypta chili (lub oliwa z ostrą papryczką) kilka listków sałaty PRZYGOTOWANIE Pieczarki obieramy. Odrywamy nóżki. Dymkę siekamy (zostawiamy trochę szczypiorku do ozdoby). Na odrobinie oliwy smażymy dymkę, pokrojone nóżki pieczarek

Moje Kuchenne Rewelacje
Chłodnik z awokado i ogórka 193

porcje) 2 sztuki awokado 4 małe ogórki (ok. 700g) 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego 200 ml maślanki sok z limonki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta chili listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Awokado i ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy maślankę i bulion oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Miksujemy na gładką masę

Moje Kuchenne Rewelacje
Curry z botwiną i ciecierzycą 172

skórki 1 puszka ciecierzycy 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2 – 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i pieprz 2 – 3 cm kawałek imbiru (lub 2/3 łyżeczki mielonego) garść posiekanej kolendry + dodatkowo: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj, imbir obierz

Moja pasja smaku
Guacamole 186

meksykańskich potraw takich jak tacos czy burrito, a także dipem do nachosów Składniki: - 2 avocado - 1 pomidor - 1/4 cebuli czerwonej - sok z 1/2 limonki - liście świeżej kolendry - sól, pieprz - szczypta chili w proszku Porcja dla 4 osób.   Do miseczki wyciskamy sok z limonki. Obieramy avocado, wrzucamy do limonki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę. Z pomidora ściągamy

Kuchenne Wariacje
Zapiekane roladki z bakłażana i cukinii 154

jeszcze kiedyś do tego przepisu wrócimy. To całkiem fajna przekąska na jakąś imprezę. 2 cukinie 2 bakłażany 100 g brązowej soczewicy 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili szczypta majeranku szczypta tymianku 100 g świeżo startego parmezanu 2 jajka kulka mozzarelli puszka krojonych pomidorów dodatkowo: 100 g parmezanu do posypania Soczewicę gotujemy (1,5 szklanki lekko osolonej wody

Marder&Marder Manufacture
Gulasz z wołowiną, marchewką, dynią i pieczarkami oraz kluski śląskie 176

moja była mrożona z poprzedniego sezonu) 200 ml białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml bulionu 400 gram pieczarek pieprz, wędzona papryka w proszku, szczypta chili 1/2 pęczka natki pietruszki Kluski śląskie Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w wodzie (osolonej lub nie, można dodać sól do ziemniaków już po ugotowaniu wtedy wchłoną jej znacznie mniej

Mango Papaja
Guacamole - pasta z awokado 197

mielony - odrobina pieprzu cayenne - 2 łyżeczki soku i skórka z limonki Przygotowanie: Awokado kroimy w drobną kostkę po czym rozcieramy na pastę ( lub używamy blendera). Dodajemy odrobinę soli, pieprzu, szczyptę chili (pieprzu cayenne), sok i skórkę otartą z całej limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i w miarę potrzeb ponownie doprawiamy. Podajemy z nachosami lub ulubionych chlebem

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania