ostygnięcia ostudzone ciasto przetnij na dwa równe krążki (blaty) Pikantny sos malinowo - czekoladowy z płatkami chili Składniki 500 g mrożonych malin lub świeżych 5 czubatych łyżek cukru 3 szczypty płatków chili lub wedle smaku 30 g gorzkiej czekolady 76% lub innej 150 ml zimnej wody Przygotowanie maliny wrzuć do garnka, dodaj cukier i chwilę podsmażaj do wydzielenia się soku dolej
Szybko Szybkowarwoda – ok. 80 ml* papryczka chili – 1 szt PRZYPRAWY:* starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka* czosnek – 1 ząbek* garam masala – 1 łyżeczka* chili – 1 szczypta* sól – 1 łyżeczka* czarnuszka – 1 szczypta* mielony kardamon – 1 szczypta* mielona kolendra – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W misce mieszamy starty imbir z posiekanym czosnkiem, garam
Ostra na Słodkoporcje Musaka: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 duże bakłażany 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta płatków chili olej kokosowy pieprz sól Beszamel: 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 200 ml mleka kokosowego szczypta gałki muszkatołowej * PRZYGOTOWANIE Musaka Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry i suto
Food Squareząbki czosnku - oliwa z oliwek do polania warzyw - 1 łyżeczka przyprawy curry - 4 szczypty sumaku (do kupienia w sklepach z kuchniami świata) - 1 łyżeczka płynnego miodu - odrobina chili - 2 szczypty cynamonu - sól - 3-4 szczypty kurkumy Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, bądź ósemki, jeśli są dość spore. Blachę metalową wyłóż folią aluminiową, ułóż warzywa, polej oliwą, posyp cynamonem
SMYKWKUCHNIobficie jak lubimy). Składamy i gotowe. Amatorom ostrych smaków polecam przygotować dodatkowo pastę chili na bazie koncentratu pomidorowego (wystarczy łyżkę koncentratu utrzeć z oliwą do oliwek i szczyptą płatków chili oraz doprawić odrobiną cukru i soli) SMACZNEGO... ... i umiarkowania w jedzeniu, którego mi zabrakło
Kuchnia po mojemupęczek szparagów pęczek młodego szczypiorku z cebulką 1 papryczka chili sok z 1/2 limonki 2-3 łyżki sosu sojowego czarny sezam Marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego szczypta płatków chili sok z 1/2 limonki kawałek startego imbiru 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę do łososia, łącząc podane wyżej składniki. Łososia dokładnie myjemy, usuwamy ości i osuszamy. Zalewamy
Food Squareświeżego imbiru startego na tarce 1 mała papryczka chili drobno posiekana 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili (do smaku) 1 kubek czerwonej soczewicy puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z limonki (do smaku) sól, pieprz Przygotowanie
Codzienne Gotowanieindyka - 1 opakowanie mrożonego szpinaku - pół kostki sera feta (ok 125- 150g) - 6-8 suszonych pomidorów w oleju - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany - mała papryczka chili lub szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) - oliwa z oliwek - przyprawy- sól, pieprz, bazylia, czosnek suszony INDYK FASZEROWANY SZPINAKIEM- WYKONANIE: 1. Filet z indyka rozkrawamy wszerz na jak najszerszy kawałek, i rozbijamy delikatnie tłuczkiem(...)praskę) czosnek, pokrojony drobno i rozbity widelcem ser feta oraz posiekane drobno suszone pomidory wraz z odrobiną oliwy. Dodajemy szczyptę bazylii, odrobinę soli i pieprzu, ew. dodatkowo czosnku suszonego. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, możemy dodać nieco bardzo drobno posiekanej papryczki chili, ew. przyprawy pieprzu cayenne. Dusimy przez chwilę, pod koniec dodając 2 łyżki stołowe śmietany. Farsz nie może być jednak
Aromatyczne Podróżemajeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa Składniki na ziemniaki: 2-3 łyżki oliwy, spora szczypta tymianku, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, świeżo zmielony pieprz. Przygotowania: Przygotowuję marynatę do mięsa z oliwy, przypraw i posiekanej papryczki chili, zalewam nią pokrojonego w kostkę kurczaka odkładam do lodówki. Pora kroję
JejKuchniałyżeczka startego korzenia imbiru • szczypta ostrej papryki w proszku Pomarańczowy kuskus: • 1/2 szklanki kuskusu • 2/3 szklanki soku z pomarańczy • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego • 1 łyżka oliwy • szczypta płatków chili • świeża kolendra Sałatka z winogronami: • 1/3 jabłka • garść winogron • garść roszponki • winegret: 3 łyżki syropu z pędów sosny (lub 2 łyżki syropu klonowego) + 1/2 łyżki soku z cytryny + sól
w mojej kuchnipomidorów) 2-4 suszone papryczki chili (u mnie birds eye, do smaku) 2 łyżeczki mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku szczypta płatków chili (do smaku) listek laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2-3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1-2 czerwone papryki
Codzienne GotowanieJestem zwolennikiem łączenia owoców morza z mięsem. Dlatego też zrobiłam zupę tajską z kurczakiem i krewetkami oraz mleczkiem kokosowym. Doprawiłam imbirem, curry i wyszła ostra i
Bon Appetit Małgorzatyząbki * kapary – 2 łyżki * anchois – 2 szt * natka pietruszki posiekana – 3 łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * oliwa z oliwek – 4 łyżek * chili – 1 szczypta * pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Anchois moczymy przez ok. 20 minut w mleku. W blendera wkładamy oliwki, kapary, czosnek, anchois , natkę pietruszki i chili. Dodajemy sok z cytryny
Ostra na SłodkoSkładniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego; 10 g szczypiorku; szczypta papryki chili. Krok po kroku. Na początku gotuję makaron. Następnie nastawiam wodę w drugim garnku (dość wysokim) na szparagi. Kiedy zacznie się gotować, stawiam (pionowo
Życie na widelcu