MAJONEZ CHILI 4 łyżki słodkiego sosu chili 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki szczypta soli (opcjonalnie) WYKONANIE SOS : W miseczce mieszamy majonez i słodki sos chili. Doprawiamy szczyptą soli i sokiem z limonki. Odstawiamy. NUGGETSY : Filety z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, oczyszczamy z białych błon i kostek. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół, a następnie(...)smażymy, aż zrobią się złotobrązowe. Odwracamy i smażymy kilka minut (w zależności od grubości kawałków). Przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Podajemy ze słodkim majonezem chili i opcjonalnie z cząstkami limonki do wyciśnięcia
cool and mintynajlepszej restauracji! SKŁADNIKI :** czarny makaron ryżowy – 250 g** krewetki koktajlowe – 150 g** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki** sól – do smaku** pieprz biały – do smaku** chili świeże – 1 szt** szafran – 1 szczypta** czosnek – 4 ząbki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Wszystko przygotowujemy przed samym podaniem – żadnego ze składników nie należy odgrzewać.Makaron gotujemy(...)lekko osolonym wrzątku przez kilka minut – absolutnie nie należy makaronu rozgotować , gdyż nie tylko straci swoje walory ale też będzie niesmaczny.Na patelni rozgrzewamy smalczyk.Dodajemy posiekany czosnek , papryczkę chili raz szczyptę szafranu.Przesmażamy kilkanaście sekund.Wrzucamy oczyszczone krewetki , smażymy kilka minut.Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.Podajemy gorące z ugotowanym makaronem!Smacznego!Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje
Ostra na Słodkooraz koperku. Smakują genialnie! Składniki: 500 g mięsa mielonego z udźca indyka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ok. 15 liści świeżej mięty 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili mielonej 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego szczypta imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 długiego ogórka 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz(...)drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Listki mięty drobno siekamy. Mielone mięso z indyka umieszczamy w misce, dodajemy cebulę, czosnek, miętę oraz przyprawy - paprykę słodką mieloną, paprykę chili, kumin, imbir, sól oraz pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią, a następnie formujemy z mięsa walce, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy
Kuchnia MagdaLenyoraz koperku. Smakują genialnie! Składniki: 500 g mięsa mielonego z udźca indyka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ok. 15 liści świeżej mięty 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili mielonej 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego szczypta imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 długiego ogórka 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz(...)drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Listki mięty drobno siekamy. Mielone mięso z indyka umieszczamy w misce, dodajemy cebulę, czosnek, miętę oraz przyprawy - paprykę słodką mieloną, paprykę chili, kumin, imbir, sól oraz pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią, a następnie formujemy z mięsa walce, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy
Kuchnia MagdaLenydodatkiem gruszki. Samo zdrowie. Tania, prosta w wykonaniu i smaczna. Składniki: Dowolna ilość marchewki Gruszka Gęsta kwaśna śmietana – kilka łyżek w zależności od ilości marchewki Cukier do smaku Szczypta soli Odrobina chili Wykonanie: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy śmietanę, szczyptę soli i odrobinę chili i cukier do smaku. Całość porządnie mieszamy. Gruszkę obieramy i kroimy
Smaki Ewyświeżej dyni hokkaido, bez pestek i skórki2-3 świeże pomidory, lub puszka pomidorów w zalewie od Hiszpańskich Delikatesów1 cebula2 ząbki czosnkusmalec, masło lub oliwa mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili3/4 łyżeczki mielonego kminku2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowanatka pietruszki4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej pieprz sól1. Groch namoczyć(...)gotować z małą ilością soli oraz kostką grzybową lub z suszonymi grzybami ok. 30 minut.2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zezłoci dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory, wsypujemy przyprawy i chwilę razem smażymy ok. 5 minut.3. Przesmażone warzywa łączymy z gotującym się grochem, dodajemy pokrojoną marynowana paprykę
Apetyczna babeczkawłasnoręcznie przygotowaną mieszanką przypraw. Wystarczy zetrzeć na tarce ząbek czosnku i dwucentymetrowy kawałek świeżego imbiru, przełożyć do miseczki i wymieszać z 1 łyżeczką curry w proszku oraz szczyptą soli, chili, kurkumy, cynamonu i ¹⧸₂ łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren kolendry. Danie jest pachnące i pełne idealnie skomponowanych smaków. Dobrze wyważone pod względem ostrości. Należy do dań o których długo(...)kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego SURÓWKA Z OGÓRKA 3-4 ogórki gruntowe 1 mały ząbek czosnku starty na tarce ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka miodu szczypta soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: ryż *zamiast pasty curry możemy użyć własnoręcznie przygotowanej mieszanki przypraw WYKONANIE SURÓWKA Z OGÓRKA
cool and mintybył bardzo smaczny i warty ponownego przygotowania. 1 pierś kurczaka 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego imbir sól i chili do smaku 4 łyżki sosu sweet chili limonka szczypta curry oliwa odrobina sosu piri piri świeża kolendra Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z sosu ostrygowego, dodajemy szczyptę curry, trochę startego imbiru, sos sweet chili, sok z limonki, sos sojowy, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlampka czerwonego, wytrawnego wina 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki 300 gram filetu z pstrąga łososiowego 6-8 krewetek tygrysich przyprawy: szczypta imbiru, chili, papryki wędzonej, bazylii pół łyżeczki soli i szczypta pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka syropu klonowego, miodu lub cukru natka pietruszki i szczypiorek
Mango Papajapomidorów - 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry - 0,5 szklanki wrzątku - 100 g sera typu feta - 100 g świeżego szpinaku baby - olej rzepakowy/kokosowy do smażenia - szczypta soli, cukru, słodka, ostra papryka, pieprz ziołowy, chili cayenne do smaku Pokrój obraną cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek oleju(...)patelni. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dodaj soczewicę. Dodaj pastę curry i pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj wodę, wymieszaj i dodaj szpinak. Duś przez kolejne
Corner With Recipespiekielna Inka, ale także krwawa :-) Jednak powróćmy na ziemię. Pomimo, że ta kawa może być świetnym uzupełnieniem i podkreśleniem Halloween, to ja chciałabym zwrócić uwagę na jej magiczne właściwości. Chili pobudza metabolizm, i znam osoby, które dodają ten składnik niemal codziennie do kawy lub herbaty by utrzymać swoją wagę w ryzach. Ba! Nawet powiem Wam, że ta kawa z dodatkiem(...)Trzeba wyczuć tylko idealną proporcję tej przyprawy, by nie przesadzić. Składniki na 2 porcje: Inka Klasyczna mleko 3,2 % - 200 ml cukier lub miód do posłodzenia - wg uznania chili w proszku - szczypta słodka czerwona papryka w proszku do posypania wierzchu Wykonanie: Do szklaneczek wsypać po łyżeczce Inki. Zalać gorącą wodą do połowy. Dosłodzić do smaku i wsypać troszeczkę chili
Poezja Smaków - blog kulinarnyszczypta* gałka muszkatołowa – 1PURRE:* ziemniaki – 250 g* koper – 1 pęczek* masło – 1 łyżkaSOS:* ziemniaki – 100 g* bulion warzywny – 300 ml* chili – 1 szczypta* śmietana 30 % – 150 ml* sok cytrynowy-1łyżeczka* klarowane masło – 2 łyżki* pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki* sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBY : Filety rybne nacieramy solą
Ostra na Słodkosubiektywnej ocenie - najlepszy ) skład sosu do pizzy : - Koncentrat pomidorowy - Cebula pokrojona w piórka - Oliwa z oliwek - Czosnek - Pieprz / sól - Kilka kropel tabasco lub szczypta zasuszonego przeze mnie chili Do wyżej załączonego na zdjęciu sosu dodałam również pędy bambusa. Same w sobie nie bardzo mi smakują ale w połączeniu z sosem pomidorowym i czosnkiem jestem w stanie(...)szklanki wody, dodajemy koncentrat, pokrojony drobno ząbek czosnku, oraz pędy bambusa. Mieszamy, czekamy aż zacznie się gotować - dodajemy pieprz do smaku, sól , i 2 -3 krople tabasco ( lub szczyptę suszonych papryczek chili). CIASTO NA PIZZĘ : - 2 dag DROŻDŻY - 2 łyżeczki CUKRU - 60 dag MĄKI - 6 łyżek OLEJU - SÓL - 300 ml LETNIEJ WODY Drożdże razem z cukrem ucieramy
dlaSmaQudziec indyczy sól pieprz szczypta rozmarynu pieprz ziołowy 1 łyżeczka szczypta oregano szczypta lubczyku szczypta suszonej chili w płatkach 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody sól szczypta ogórków kiszonych suszonych szczypta papryki suszonej 1 łyżka łuszczu sos grzybowy 2 garście grzybów suszonych 1 cebula 400 ml śmietany kremówki sól pieprz estragon 2 łyżki oleju Udziec umyć, wyjąć kość jeśli
Gotowanie jest łatwesmak wyjątkowy. Idealny prezent dla najbliższych! Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Składniki: oliwa z oliwek pomarańczowa 2 małe ząbki czosnku 2 szczypty suszonego oregano 2 szczypty płatków chili Przygotowanie: Do buteleczki wsypujemy zioła. Obrany czosnek kriomy na plasterki i dodajemy do buteleczki z ziołami. Całość zalewamy oliwą z oliwek pomarańczową
Moja smaczna kuchnia