szczypta chili - 2500 przepisów (strona:71/167)

Hiszpańska zupa z wołowiną na winie 144

cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła+ łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 papryka czerwona 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów 1 cukinia 2 łyżki sosu barbecue szczypta chili sól, pieprz 1/3 szklanki wina 1 szklanka bulionu natka pietruszki   Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną w paski wołowinę, krótką chwilę. Wyciągam mięso i odkładam na talerz

Mango Papaja
Pikantne placki kukurydziane 180

łyżeczki zielonej pasty curry 10 łyżek mleka kokosowego 4,5 szkl. kukurydzy z puszki 1 duża cebula 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (pominęłam) 2 łyżki posiekanej bazylii 2 szczypty chili lub mała świeża papryczka chili S&P olej roślinny lub ryżowy (polecam) do smażenia Dodatkowo: kawałki limonki lub cytryny sos chili Do blendera wrzucamy: mąkę, jajka, pastę curry

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Szybka pasta kanapkowa 144

puszce, ale naturalnie możecie ugotować ją sami. Składniki: puszka fasoli czerwonej (240 g po odsączeniu) ząbek czosnku 3 łyżki oleju nierafinowanego 1 łyżeczka papryki ostrej gałązka tymianku szczypta chili sól, pieprz 1. Wszystkie składniki zblenduj. 2. Trzymaj w lodówce w zamkniętym pojemniku, max. kilka dni. Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 474 kcal

Powiedz dietom nie
Słodko pikantna salsa. Lekki dodatek doskonały do ryb i mięs z grilla czy zwykłych chipsów 175

zalewy) 1 większa lub 2 małe cebule 1 łyżka drobno posiekanej papryki czerwonej i zielonej 2 łyżki dobrej klasy keczupu 1 (niepełna) łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia szczypta chili w płatkach sól, pieprz papryka słodka mielona Przygotowanie: Cebulę kroimy w pióra. Lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy ananasa i paprykę pokrojone w kostkę. Oprószamy pieprzem świeżo mielonym, solą i słodką

Kuchnia po mojemu
Udka Pieczone z Miodem i Sosem Teriyaki z Ziemniaczkami Niedżwiedzimi 204

Składniki na 2 osoby: 2 udka z kurczaka czosnek niedźwiedzi miód sos triyaki różowa sól himalajska (na co dzień używam wyłącznie takiej) pieprz młotkowany z kolendrą  papryka słodka szczypta chili grys przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju Ziemniaczki Niedźwiedzie Wykonanie: Udka myję pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Każde nacieram solą i pieprzem, odstawiam na kilka chwil. Potem każde

Blondynka Gotuje
Ryba po grecku 360

mąkę, ale poza tym w przygotowaniu swojej wersji starałam się być wierna rodzinnemu przepisowi. Przyznam, że jako wielbicielka ostrych smaków, w przyszłości wzorem teściowej dodam do swojej wersji także szczyptę chili... Składniki: 1/2 kg filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj) 6-7 sporych marchewek 3 średniej wielkości pietruszki 1 mały seler 2 średniej wielkości cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego

Kulinarne Inspiracje
Parówki po węgiersku 160

cebule 1-2 czerwone papryki 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - u mnie 18% sól pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona szczypta chili 1 łyżeczka natka pietruszki, użyłam suszonej olej do smażenia wywar jarzynowy, tyle by wszystko było przykryte Wykonanie: Cebule i paprykę kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Pieczarki

Bea(u)ty kitchen
Ryba z kardamonem z parowaru 218

byłabym sobą, gdyby nie pojawiły się pewne modyfilacje :) Składniki 3 średniej wielkości filety z ryby morskiej (np. dorsz) 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków kilka bardzo cienkich plasterków cytryny sól i pieprz do smaku  kilka liści sałaty do dekoracji Przygotowanie Wszystkie sypkie przyprawy wymieszać ze sobą, posypać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Indyk z marynacie miodowo-musztardowej 199

porcje): 500 g filetów z piersi   indyka  2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta chili sól, pieprz 1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić na szerokie plastry. 2. Przygotować marynatę. Miód, musztardę i olej wymieszać, dodać przyprawy. 3. Mięso zamarynować i odstawić na kilka godzin

Powiedz dietom nie
Sałaty rzymska z serem sałatkowym 185

Składniki: 3 sałaty rzymskie 1 opakowanie sera sałatkowego 2 pomidory rzymskie 1 cebula czerwona 10 oliwek czarnych Sos 1 jogurt owocowy z ananasem pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano szczypta chili łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz świeżo mielony  Wykonanie: Sałatę kroimy w grubsze kawałki, ser w kostkę, pomidory w ćwiartki oraz cebulę w pół księżyce, oliwki kroimy

kgwjanczewo
Spaghetti bolognese, Ojciec chrzestny 181

cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 szczypta chili sól, pieprz Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i soczewicę i gotuj do miękkości (około 10-15 minut

Qlinarnie i Qlinarnie
Falafel i recenzja "Kuchni wegetariańskiej" Wiesławy Rusin 203

kotletów. Robiłam z ½ porcji. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki soli 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry szczypta chili, pieprz olej do smażenia Namocz ciecierzycę na noc. Następnie dokładnie osącz, dodaj pozostałe składniki i zmiel w blenderze na jednolita masę. W patelni rozgrzej tłuszcz. Formuj małe kotleciki/kulki

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym 2513

dobry pomysł na obiad. Czas wygonić smutną zimę. A kysz! Czas na kolorowe i smakowite dania. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów sól, pieprz słodka papryka szczypta chili zioła prowansalskie koperek do posypania 1 łyżka oleju Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki. Doprawić je solą i pieprzem oraz słodką papryką. Na patelni

Pasja Smaku
Placki ziemniaczane...inaczej 166

wczoraj. Ale pycha :) Składniki: 5 placków ziemniaczanych 1 średnia cebula 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka oleju kilka gałązek szczypiorku łyżeczka majeranku kilka płatków chili szczypta papryki sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać olej, dorzucić masło i pokrojoną w piórka cebulę.Smażyć aż cebula się zeszkli. Placki pokroić  w cienkie

Gosia gotuje
Flaki po florencku 200

ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 2 gałązki świeżego tymianku garść listków świezej bazylii 2 łyżki oleju 3 łyżki octu balsamicznego sól i świeżo mielony pieprz do smaku szczypta chili w proszku 50 g startego parmezanu Sposób   przygotowania: Na patelnię wlać olej, cebulę pokroić w piórka i przełożyć na patelnię, dodać pokrojonego pora, selera naciowego, startą na dużych

Gosia gotuje