Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut ( do zmięknięcia ). Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką. Wlewamy spowrotem do zupy. Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili. Dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką. Posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego
Ostra na Słodkowkładamy do miski , dodajemy podsmażoną cebulkę i kukurydzę. Wbijamy jajko. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem , curry i kurkumą. Jeśli lubimy bardziej ostre może śmiało dodać jeszcze szczyptę chili – ja tak zrobiłam. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszamy. W rękach wyrabiamy niewielkie zraziki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące
Ostra na SłodkoPołączenie dla mnie i mojej rodziny idealne. Wyborne połączenie delikatności drobiu z sosem ..mniam..palce lizać!Składniki:70 dag filetu zpiersi kurczaka500 ml jogurtu greckiego2 cebule1
Z Majeczką w kuchniNiby zwykłe udka, ale inaczej doprawione zawsze mogą smakować inaczej. Dzis zapraszam na nasz ulubiony drób w marynacie z powidałami śliwkowymiSkładniki:1 kg pałek z kurczakaszklanka
Z Majeczką w kuchniWariacja na temat sosu BBQ. Świetnie sprawdza się do mięs grillowanych, pieczonych -np. żeberek, chrupiących kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów.SKŁADNIKI1
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa polać oliwą i oprószyć
Pasja Smakuciemnej melasy z trzciny cukrowej 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru szczypta chili w proszku (lub więcej) 1 średni por 1 marchewka ryż do podania (dowolny – jaki lubicie) sezam do posypania (można pominąć) olej rzepakowy lub arachidowy do smażenia W misce
Poezja smakuDziś przerwa w słodkich wpisach na blogu. Dziś na przekór Tłustemu czwartkowi u mnie nie będzie słodko tylko wytrawnie
Kulinarne przygody GatityDzisiaj przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową z fasolą z puszki.SKŁADNIKI 1/2 kg wołowiny1 duża cebula3 ząbki czosnku
Moje Kuchenne RewelacjePrzepyszna sałatka z rukoli, sera camembert z gruszką i orzechami włoskimiSKŁADNIKI 2 gaście rukoli1 gruszka1 serek camembert garść orzechów włoskichsos:3 łyżki oliwy1 łyżeczka miodu1
Moje Kuchenne RewelacjePyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem dla miłośników cukiniiSKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjeblaszki) 600 ml gorącego rosołu, (gdy zrobimy bez rosołu będziemy mieć chłodnik do którego możemy przed miksowaniem dodać kostki lodu, wyjdzie nam coś a’la Gazpacho), doprawiamy 2 szczyptami chili, dokładnie zmiksować blenderem (ja mam niezawodny Triblade Kenwood), zupę rozlać na talerze, posypać serem (albo oliwkami), delikatnie powierzchnię zupy skropić oliwą i obsypać świeżym tymiankiem, albo innymi świeżymi ziołami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię100g makaronu mini penne rigate średniej wielkości cukinia 1/2 szklanki opłukanej z zalewy i osączonej czerwonej fasoli z puszki ząbek czosnku łyżeczka suszonego oregano szczypta chili z cayenne sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek do posypania dania posiekana, suszona natka z pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem
Moja smaczna kuchniabrudzeniu wielu naczyń. Takie sezonowe danie. Smacznego! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki 1 cebula garść fasolki szparagowej garść mrożonej marchewki z groszkiem sól, pieprz 1 łyżka curry szczypta chili olej Wykonanie: Ziemniaki umyć i wyszorować. Pokroić w dużą kostkę, posypać curry i podsmażyć na małym ogniu na patelni przez kilka minut. Następnie dodać pokrojoną fasolkę szparagową. Przykryć pokrywką
Pasja SmakuSkładniki: 300 gram piersi z kurczaka 150 gram szpinaku (ja użyłam mrożonego) kilka łyżek musztardy dijon pół cebuli szczypta chili w płatkach sól pieprz łyżeczka oliwy z oliwek pół pęczka koperku garść świeżej bazylii Pierś z kurczaka kroimy na 3 plastry i rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, chili i posiekanym koperkiem oraz bazylią z każdej strony. Układamy na desce
Mango Papaja