szczypta chili - 2500 przepisów (strona:72/167)

Zupa krem z soczewicy 225

Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut ( do zmięknięcia ). Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką. Wlewamy spowrotem do zupy. Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili. Dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką. Posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Zrazy z kaszy jaglanej 169

wkładamy do miski ,  dodajemy podsmażoną cebulkę i kukurydzę. Wbijamy jajko. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem , curry i kurkumą. Jeśli lubimy bardziej ostre może śmiało dodać jeszcze szczyptę chili – ja tak zrobiłam. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszamy. W rękach wyrabiamy niewielkie zraziki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z SOSEM JOGURTOWYM 190

Połączenie dla mnie i mojej rodziny idealne. Wyborne połączenie delikatności drobiu z sosem ..mniam..palce lizać!Składniki:70 dag filetu zpiersi kurczaka500 ml jogurtu greckiego2 cebule1

Z Majeczką w kuchni
PAŁKI KURCZAKA W POWIDŁACH ŚLIWKOWYCH 184

Niby zwykłe udka, ale inaczej doprawione zawsze mogą smakować inaczej. Dzis zapraszam na nasz ulubiony drób w marynacie z powidałami śliwkowymiSkładniki:1 kg pałek z kurczakaszklanka

Z Majeczką w kuchni
Domowy sos barbecue 253

Wariacja na temat sosu BBQ.  Świetnie sprawdza się do mięs grillowanych, pieczonych -np. żeberek, chrupiących kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów.SKŁADNIKI1

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa-krem z pieczonej papryki 207

Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa polać oliwą i oprószyć

Pasja Smaku
Polędwiczka w melasie 304

ciemnej melasy z trzciny cukrowej 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru szczypta chili w proszku (lub więcej) 1 średni por 1 marchewka ryż do podania (dowolny – jaki lubicie) sezam do posypania (można pominąć) olej rzepakowy lub arachidowy do smażenia W misce

Poezja smaku
Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem 209

 Dziś przerwa w słodkich wpisach na blogu. Dziś na przekór Tłustemu czwartkowi u mnie nie będzie słodko tylko wytrawnie

Kulinarne przygody Gatity
Pikantna zupa gulaszowa z czerwoną fasolą 243

Dzisiaj przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową z fasolą z puszki.SKŁADNIKI 1/2 kg wołowiny1 duża cebula3 ząbki czosnku        

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z rukolą, gruszką i camembertem 241

Przepyszna sałatka z rukoli, sera camembert z gruszką i orzechami włoskimiSKŁADNIKI 2 gaście rukoli1 gruszka1 serek camembert garść orzechów włoskichsos:3 łyżki oliwy1 łyżeczka miodu1

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i cukinią 247

Pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem dla miłośników cukiniiSKŁADNIKI                  

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa z pieczonych pomidorów (zupa krem) 197

blaszki)  600 ml gorącego rosołu, (gdy zrobimy bez rosołu będziemy mieć  chłodnik do którego możemy przed miksowaniem dodać kostki lodu, wyjdzie nam coś a’la Gazpacho), doprawiamy 2 szczyptami chili, dokładnie zmiksować blenderem (ja mam niezawodny Triblade Kenwood), zupę rozlać na talerze, posypać serem (albo oliwkami), delikatnie powierzchnię zupy skropić oliwą i obsypać świeżym tymiankiem, albo innymi świeżymi ziołami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą 168

100g makaronu mini penne rigate  średniej wielkości cukinia  1/2 szklanki opłukanej z zalewy i osączonej czerwonej fasoli z puszki  ząbek czosnku  łyżeczka suszonego oregano  szczypta chili z cayenne  sól, pieprz do smaku  oliwa z oliwek  do posypania dania posiekana, suszona natka z pietruszki  Przygotowanie:  Makaron gotujemy zgodnie z opisem

Moja smaczna kuchnia
Ziemniaki curry z fasolką szparagową 287

brudzeniu wielu naczyń. Takie sezonowe danie.  Smacznego! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki 1 cebula garść fasolki szparagowej garść mrożonej marchewki z groszkiem sól, pieprz 1 łyżka curry szczypta chili olej Wykonanie: Ziemniaki umyć i wyszorować. Pokroić w dużą kostkę, posypać curry i podsmażyć na małym ogniu na patelni przez kilka minut. Następnie dodać pokrojoną fasolkę szparagową. Przykryć pokrywką

Pasja Smaku
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem pieczone w piekarniku 363

Składniki: 300 gram piersi z kurczaka 150 gram szpinaku (ja użyłam mrożonego) kilka łyżek musztardy dijon pół cebuli szczypta chili w płatkach sól pieprz łyżeczka oliwy z oliwek pół pęczka koperku  garść świeżej bazylii Pierś z kurczaka kroimy na 3 plastry i rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, chili i posiekanym koperkiem oraz bazylią z każdej strony. Układamy na desce

Mango Papaja