porcje 2 awokado 125 g halloumi 1 brokuł 100 g baby szpinaku 3 dymki garść kiełków Sos słodko kwaśny 2 łyżki musztardy gruboziarnistej ostrej 1 łyżeczka chili płatków szczypta czarnego pieprzu, grubo mielonego 2 łyżki świeżego tymianku 1 mała czerwona cebula 50 ml oliwy 2 łyżki soku z cytryny + otarta skórka z 1 cytryny 1 łyżka syropu klonowego Z podanych(...)natychmiast opłukaj zimną wodą. Wymieszaj brokuły z sosem i rzuć na grilla. Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Zachowaj łupinę. Skrop sokiem z cytryny, posól i posyp chili i pieprzem. Grilluj awokado miąższem do dołu, około 1 minuty. Opłucz i osusz szpinak. Pokrój dymkę. Ułóż szpinak na talerzu. Posyp kiełkami. na wierzchu połóż po dwie połówki awokado. Napełnij kawałkami
codojedzeniadominowała kwaskowata nuta cytrusa. Dlatego też, uważam, że jest to danie dla odważnych. Zaryzykujesz? SKŁADNIKI: sok z połowy limonki łyżka oleju sezamowego łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu tamari szczypta płatków chili przyprawy:czarnuszka,pieprz ziołowy kilka listków świeżej bazylii i rozmarynu makaron soba WYKONANIE: Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Świeże zioła szatkujemy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Makaron podajemy z ulubionymi
healthy dreamsdzisiejsze śniadanie przygotowałam zgrzewane kanapki z ricottą, która bardzo mi posmakowała w wersji na ciepło, z dodatkami: płatki owsiane, nasiona chia, skórka otarta z cytryny, płatki chili. Ostatnio niemal do wszystkiego dodaję ziarenka chia, które tak bardzo polubiłam i polecam! Chrupiące, dobrze nadziane kanapki, można zapakować do pracy, ale też zjęśc na kolację. Jakie pieczywo wykorzystać? Takie jakie najbardziej(...)Składniki: 2 kromki chleba, u mnie pszenny 1 garść rukoli 2 plasterki dobrej jakości szynki 1/2 kubeczka sera ricotta 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka nasiona chia 1 szczypta płatków chili 1 łyżeczka startego sera grana padano 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Ricottę mieszamy z płatkami owsianymi, nasionami chia, skórką
Moja smaczna kuchniapolecamy! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio, 1 1/2 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g cukrowego groszku, 1/2 żółtej cukinii, szczypta tymianku, szczypta suszonych płatków chilli, starty parmezan, olej + łyżka masła Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła i przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę do zeszklenia, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek(...)kolejnych 2 minutach dorzucamy główki szparagów. Cały czas podczas procesu gotowania dbamy o to, aby uzupełniać bulion na patelni. Na koniec doprawiamy risotto suszonymi płatkami chili i szczyptą świeżego tymianku. Risotto wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Plate of JoyPRACY Sałatka z polędwiczką wieprzową – lunch do pracy 5 plasterków polędwiczki wieprzowej 1 duża łyżka musztardy francuskiej pół łyżeczki pieprzu duża szczypta płatków chili 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła klarowanego 4 pomidorki koktajlowe garść mieszanki sałat zielona cebulka sos do sałatki 1/2 łyżeczki miodu
Kuchnia na wzgórzuulubionymi przyprawami lub mieszanką przypraw. Sos do pulpetów może być łagodny lub ostry - jak wolicie. W wersji łagodniejszej użyjcie słodkiej papryki, w tej na ostro sprawdzi się szczypta papryczki chili. Do obu wersji dobrze pasuje papryka wędzona, która nada potrawie wyjątkowego aromatu. Klopsiki w sosie z papryką i porem dobrze smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną(...)słodkiej śmietanki lub mleka, płaska łyżeczka musztardy (lub do smaku), 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody / bulionu , przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie szczypta ostrej lub wędzonej papryki Pulpety w sosie z papryką i porem, przygotowanie: Przygotować klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, krótko wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować
Lekcje w kuchnibiałka, 6,6 g tłuszczu, 14,8 g węglowodanów oraz 1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na obiad dla jednej osoby. 150 g polędwiczki wieprzowej 1 ząbek czosnku szczypta płatków chili 0,5 pęczka świeżej kolendry mały jogurt naturalny (160 g) sok z cytryny sól, pieprz do smaku 200 g fasolki szparagowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon, kroimy
W kuchni Katieinna od tych jedzonych w naszym kraju i na pewno warta rozpropagowania! Jest pyszna :) Składniki: 4 jajka 1 zielona papryka 1 średni pomidor (dojrzały i mięsisty) 2 szczypty soli 1/4 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki suszonego tymianku oliwa Wykonanie: Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na oliwie z dodatkiem szczypty soli na średnim ogniu około 3 minut(...)gniazd nasiennych pomidory pokrojone w drobna kostkę. Smażyć kolejne 5 - 7 minut, aż wyparuje większość płynu. Zwiększyć ogień i wlać na patelnię jajka lekko rozbełtane ze szczyptą soli, tymiankiem i chili. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji - raczej nie przeciągać. Podawać z pszennym pieczywem, białym serem (najlepiej tureckim lub typu bałkańskiego) i oliwkami
zadanie-gotowaniekukurydzy z puszki (odsączonej z zalewy) 1 nieduża czerwona cebula (120g) 2 ząbki czosnku kilka liści sałaty (najlepiej lodowej) 3-4 łyżki oliwy sól (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) szczypta mielonego chili (pieprzu cayenne, ok. 1/8 – 1/4 łyżeczki) 4 średnie (ok. 25cm) pszenne tortille Marynata 1/4 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki soli
Kulinarna Pokusałyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Śliwki zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na minimum 30 min. Następnie wodę zlewamy, a śliwki blendujemy na gładki mus. Do śliwek dodajemy ketchup pikantny, sos sojowy, olej, miód i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Przyprawiamy papryką wędzoną, papryką chili oraz solą i pieprzem. Filety z kurczaka(...)sezam patyki do szaszłyków Sos: 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego sok z 1/2 limonki 1-2 łyżki miodu płynnego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Sos: W rondelku łączymy ze sobą sok z cytryny z sosem sojowym. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Śliwki zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na minimum 30 min. Następnie wodę zlewamy, a śliwki blendujemy na gładki mus. Do śliwek dodajemy ketchup pikantny, sos sojowy, olej, miód i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Przyprawiamy papryką wędzoną, papryką chili oraz solą i pieprzem. Filety z kurczaka(...)sezam patyki do szaszłyków Sos: 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego sok z 1/2 limonki 1-2 łyżki miodu płynnego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Sos: W rondelku łączymy ze sobą sok z cytryny z sosem sojowym. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz
Kuchnia MagdaLenymała cebula czerwona: 2 szt. Sos do sałatki z grillowanym kurczakiem: jogurt grecki: 5 łyżek majonez: 1 łyżka czosnek: 1 – 2 ząbki suszona natka pietruszki: 1/2 łyżeczki szczypta mielonego chili sok z cytryny: 2 łyżeczki miód: 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku Sałatka z grillowanym kurczakiem – przepis Przygotowanie: Filet z kurczaka marynujemy według własnej sprawdzonej receptury
Kuchnia Na Wypasiecebula 3 ząbki czosnku Kawałek świeżego imbiru 2 łyżki masła klarowanego 2 płaskie łyżeczki curry indyjskiego 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala ½ łyżeczki wędzonej papryki Szczypta płatków chili Sól i pieprz do smaku Orzechy w miodzie: 2 łyżki prawdziwego miodu Garść pokrojonych orzechów włoskich Kolendra lub natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na małą patelnię
Wanilia i Kardamonmleko w kartoniku z firmy Real Thai), łyżka oleju kokosowego, 1/3 szklanki bulionu, 1/2 białej cebulki, ząbek czosnku, około 1cm kawałek świeżego imbiru, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta płatków chili. Sposób przygotowania Najpierw obieramy dynię (najlepiej zrobić to tradycyjną obieraczką do warzyw) i wydrążamy z niej środek. Następnie kroimy warzywo w niewielką kostkę. Później
Natka Pietruszkikory cynamonu po 3-4 cm 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 20 g grzybów mun 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczkai papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka curry 1-2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek 200 g makaronu ryżowego 5mm natka pietruszki Wykonanie: Grzyby mun zalewamy gorącą wodą
Kuchnia MagdaLeny