żółta, zielona) olejsałata (opcjonalnie)sos meksykański (przepis) lub chiliTortilla Meksykańska - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w pasy, dodajemy ok 2 łyżki oleju, łyżkę przyprawy do kurczaka, odrobinę chili i po szczypcie reszty przypraw. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.W tym samym czasie kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy
Słodka Stronaobrać - my zostawiliśmy ogonki. Papryczkę oczyścić z nasion i bardzo drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać 1/3 przeciśniętego czosnku oraz szczyptę suszonych płatków chili i dorzucić krewetki. Smażyć do zrumienienia z dwóch stron, doprawić solą. Na drugiej, większej patelni rozgrzać oliwę, dorzucić resztę przeciśniętego czosnku oraz całą posiekaną papryczkę, a po chwili
Plate of Joyangielskiego do przyrządzenia szczupaka 1 szczupak o wadze ponad kilogram 2 cebule 1/2 szklanki dobrego oleju grubo mielony czarny pieprz ponadto ( te składniki nie występowały w pierwotnym przepisie) szczypta posiekanej papryczki chili kilka plastrów cytryny sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz cukier, zalewamy wodą, dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia(...)papryczką chili. Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy rybę, znów oprószamy pieprzem oraz papryką i przesypujemy cebulą. Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce, całość zalewamy olejem ( tak by przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dzień ( najlepiej odstawić rybę na dwa dni). Gotowego szczupaka wyjmujemy z lodówki, przyozdabiamy kilkoma plastrami cytryny, szczyptą posiekanego
Miód i pieprzośmiornicy, które kroimy w kawałki 2-3 cm. Kalmary czyścimy i kroimy w krążki 0,5-1cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek i papryczkę chili. Następnie dodajemy pomidory i smażymy przez 3-4 minut. Następie dodajemy krewetki i smażmy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Całość podlewamy winem i dodajemy pozostałe owoce morza(...)minuty tak aby sos się zredukował. Pod koniec dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki, liście bazylii i doprawiamy do smaku. Dla wielbicieli ostrych smaków polecam dodanie do sosu szczypty suszonych płatków chili. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i gdy jest już al dente mieszamy go z sosem. Pamiętamy, aby odlać 2-3 łyżki wody w której gotował
Kuchnia Bon Appetitwarzywnego KRAKUS – 1 szt * krewetki – ok 200 g * papryka czerwona – 1 szt * papryka żółta – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidory koktajlowe – 8 szt * słodka papryka, chili, szafran – do smaku * białe wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżka * oliwa z oliwek – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS rozcieńczamy wodą, tak by powstał 1 litr(...)dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przygotowane warzywa, dodajemy szczyptę soli i przesmażamy razem ok. 5 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Wlewamy gorący bulion i „dusimy
Ostra na SłodkoW takiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże
Bon Appetit Małgorzatykrainy orientu. Składniki dla 2 osób: • 5 sztuk świeżych grzybów shitake • 1/3 papryczki chili • 2 ząbki czosnku • 3 plastry świeżego imbiru • 1/3 papryki czerwonej • 1 pomidor • 1 laska trawy cytrynowej • sok z 1/2 lemonki • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka sosu Chili z czosnkiem • szczypta cukru brązowego • 1 szklanka bulionu z kurczaka • 4 duże krewetki • 1/2 fileta(...)pokroić w ósemki i odrzucić nasiona. • Wlać wywar z kurczaka, dodać trawę cytrynową w całości ale zmiażdżoną trzonkiem noża, chwilę pogotować. • Następnie dodać sos chili z czosnkiem, mleko kokosowe i sok z lemonki, paski papryki i fileciki pomidora. • Krewetki obrać z pancerzy pozostwiając ogonek, wyjąć przewód pokarmowy. • Kurczaka pokroić
To co kochamNaczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.Podlac oliwą,ułożyć ciasno zwinięciem na dół gołąbki,jeden koło drugiego,a następnie skropić je oliwą,posypać odrobiną po wierzchu posiekaną papryczką chili( ja dałam żółtą chili). Wkładamy gołąbki do piekarnika nagrzanego i pieczemy 20-25 minut w 190°C (termoobieg). Po upływie tego czasu wyjmujemy gołąbki z piekarnika.Wyciągamy(...)pomidorowy-Pomidory z puszki miksujemy wraz z sosem w którym są.Czosnek 2 ząbki drobno siekamy wraz z cebulą,i szklimy na oliwie.Dodajemy ostatnią część papryczki chili pokrojonej w kosteczkę.Mieszamy .Doprawiamy trzema szczyptami oregano,ponownie mieszamy.Dodajemy odrobinę skórki z cytryny i zmiksowane pomidory.Dolewamy odrobinę wody,doprawiamy solą i pieprzem oraz cukrem.Mieszamy,gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji sosu czyli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiFantastyczna pasta z jajek, awokado, aromatycznym czosnkiem, kurkumą z chili- dla pikanterii, a przede wszystkim dla zdrowia! Szybka i prosta w przygotowaniu- jak to z pastami bywa :) Fantastyczna alternatywa dla wędlin na kromce chleba i bardzo, baaardzo zdrowa, bo oprócz korzyści zdrowotnych dla naszego mózgu, serca, oczu i płodu, to posiada również właściwości antyrakowe- ważne dla Panów (pomaga chronić(...)organizm do walki z nowotworami! Polecam!!! :) * jajka- 3 szt. * awokado- 1/2 szt. * olej/oliwa- 2 łyżki (użyłam z wiesiołka) * sok z cytryny- 1 łyżka * czosnek- 1 mały ząbek * kurkuma- szczypta * suszona papryczka chili, sól, pieprz- do smaku Jajka ugotować, ostudzić i drobno posiekać. Awokado obrać, rozgnieść widelcem i połączyć z jajkami. Wlać olej, sok z cytryny, przyprawić i wymieszać. Smacznego
Kraina Miodem Płynącałyżeczka octu balsamicznego 6 suszonych pomidorów w zalewie garść liści bazylii ok. 1/4 łyżeczki płatków chilli (lub do smaku) ok. 1 łyżeczki soli duża szczypta świeżo mielonego pieprzu duża szczypta cukru opcjonalnie: parmezan do posypania narzędzia: spiralizer lub obieraczka julienne listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy (możemy ją obrać, ale nie musimy(...)pokrojoną w kostkę, a gdy będzie szklista dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy razem przez minutę po czym dodajemy pomidory z puszki. Dodajemy ocet balsamiczny, płaską łyżeczkę soli, płatki chili oraz dużą szczyptę cukru i pieprzu. Podgrzewamy ok. 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i bazylię. Mieszamy i dodajemy paseczki cukinii. Delikatnie mieszamy
Poezja smakupół papryczki chili bez nasion lub pieprz cayenne. Owoce podkręcone takim pikantnym dodatkiem uwalniają jeszcze więcej smaku, tylko dajcie im szansę. Kapsaicyna odpowiedzialna za ostry piekący smak papryczki chili podrażni Wasze kubki smakowe szykując je na słodki i egzotyczny smak mango, a delikatne mleczne nasionka chia ugaszą ogień. Pięknie wyglądają te nasiona w szkle. Tak podane są idealnym(...)połowy laski wanilii (można pominąć, albo zamiast cukru dać cukier z prawdziwą wanilią) płaska łyżka brązowego cukru (albo cukru z wanilią, patrz wyżej) 1 średnie dojrzałe mango szczypta mielonego kardamonu chili- sproszkowane ½ łyżeczki (dla entuzjastów pikanterii proponuję pół małej papryczki, bez nasion) dowolne owoce i grubo mielony kolorowy pieprz do przybrania
Karo in the Kitchenfilety z łososia bez skóry 1 średnią cebulę 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczkę suszonego oregano 1/3 łyżeczki płatków chili 1 puszka pomidorów 7 szt. suszonych pomidorów 1 duża garść suszonej żurawiny 100ml śmietanki 30% 1 czubata łyżka tartego parmezanu / grana padano sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki(...)1min zkażdej strony - zdejmij rybę z patelni i odstaw. 2. Na tej samej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek. 3. Dodaj wędzoną paprykę, oregano, chili oraz 2 szczypty soli i pieprzu - wymieszaj. 4. Na patelnię wlej pomidory z puszki (rozdrobnij, jeśli użuważ całych pomidorów). 5. Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj na patelnię razem
Kuchnia w Słońcu Skąpanacebula- 1 ząbek czosnku- 0,5 kg warzyw w paski ( lub ok.2-3 marchewki,pietruszka,kawałek pora)- 2 łodygi selera naciowego- ok. 2-3 łyżki pikantnego ketchupu- sól,pieprz,chili do smaku- natka pietruszki- kilka łyżek kremówki- ok.200g makaronu ( mogą być 2,3 rodzaje)- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowegoW garnku rozgrzać oliwę lub olej kokosowy bezwonny ( daję(...)przeszkadza nam rozgotowany makaron, bo gdy postoi, to robi się bardzo miękki, ale jest extra- polecam spróbować). Po ok.5 minutach dorzucam pomidory w puszce, przyprawiam ketchupem pieprzem, dodaję szczyptę lub dwie chili( odkryłam super chili w młynku- polecam). W razie potrzeby rozcieńczyć przegotowaną wodą. Na końcu dolewam kremówkę i wsypuję natkę pietruszki- gdy postoi trochę zmięknie. ( można również posypać
Smaczne Zdrowekażdej) 2 puszki krojonych pomidorow Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy Garść świeżej kolendry Sól, pieprz Papryka ostra i słodka w proszku, Kmin rzymski, ew. przyprawa „chili con carne” Szczypta cynamonu Na rozgrzaną patelnię (polecam naprawdę dużą patelnię lub od razu garnek)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w plasterki(...)minut, aż ser się roztopi a tortilla zarumieni. Podajemy z dodatkiem guacamole i kwaśnej śmietany. Guacamole 2 dojrzałe awokado Sok z jednej limonki 2 ząbki czosnku Sól, pieprz, płatki chili 2-3 łyżeczki śmietany 18% Awokado obieramy, miąższ dziabiemy widelcem na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki chili i śmietaną i mieszamy. Doprawiamy solą
Zawsze głodna!sztuki), chyba że robimy śniadanie dla dużej rodziny. To danie kuchni meksykańskiej, więc i sposób podania będzie charakterystyczny dla niej: jajka i warzywa położymy na tortilli. Dzięki dodatkowi odrobiny chili będzie również lekko pikantnie. Jajka po ranczersku teoretycznie nie są szczególnie wyszukaną propozycją, ale jednak oryginalne w smaku i w dodatku łatwe do przyrządzenia w sensie technicznym. Ponieważ ich przygotowanie(...)przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 duże (L) jajka 300g dojrzałych mięsistych pomidorów 1/2 średniej papryki (125g) 1/2 małej czerwonej cebuli (50g) 2 nieduże tortille (najlepiej kukurydziane) szczypta soli mielone chili (w ilości wg upodobań) świeżo mielony czarny pieprz (opcjonalnie) 2-3 łyżki oliwy Instrukcje Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dość drobną (ok. 1cm) kostkę
Kulinarna Pokusa