zakochałam się w domowym pesto:) Składniki : słoiczek suszonych na słońcu pomidorów w oliwie 1-2 ząbki czosnku 10 dużych listków świeżej bazylii szczypta suszonych płatków chili 2 łyżki orzeszków pinii (możecie użyć także obranych migdałów lub płatków migdałów, ja użyłam prażonych orzechów nerkowca
cucinareSkładniki (na 2 porcje): 400 gram batata 1/4 szklanki mleka kokosowego 2 szklanki bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku przyprawy: po szczypcie mielonej kolendry, kuminu, chili, pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego posiekane orzechy do dekoracji W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i całość
Mango Papajaoliwki i pokrpic 3-4 kroplami sosu tabasco 2. Pokrojone w kostkę cebule, pomidory, ogórka i rzodkiewke 3. Dorzucić 2 łyżeczki kapary i 2 szczypty sol, pieprzu ziołowego, chili mielone. 4, Skropić całość sokiem z cytryny 5. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Do smaku włożyć na 15 minut do lodówki żeby się przegryzło i gotowe
Idus NovoBoglewicach. Gęsty dip do mięsa z dodatkiem chili i imbiru. Dip do mięsa 1 kg Jabłek Grójeckich, 200 g cukru, 150 ml octu 10%, pół łyżeczki cynamonu, 3 goździki, 1 duża cebula biała lub czerwona, około 1 cm kawałek imbiru, 1 mała papryczka chili, sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku opcjonalnie inne ulubione składniki
Cztery FajeryOkoło 300 g makaronu spaghetti, puszka pomidorów krojonych, mała marchewka, mała cebula, 2 ząbki czosnku, większa garść tartej mozzarelli, pęczek pietruszki, 1 parówka (opcjonalnie), kawałek świeżej papryczki chili, sól, łyżeczka cukru, większa szczypta ziół prowansalskich, 1-2 łyżki masła. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Parówkę, marchewkę, chili, cebulę oraz czosnek drobno kroję. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli i ziół
JejKuchniazmieniliśmy proporcje tak, aby suflet wyszedł jeszcze lepszy. Lista nie obejmuje jajek, chociaż w fazie przygotowania jest o nich mowa, a przecież suflet bez jajek nie istnieje. Dodaliśmy również szczyptę ziół (w Skyrimie występuje ich mnóstwo, w realu możecie wybrać swoje ulubione). Suflet nie należy do najprostszych potraw ani w naszym świecie, ani w Tamriel, ale też nie powinniście przesadnie(...)bułka tarta – 1 łyżeczka 0,10 zł gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,05 zł zioła (np. oregano) – 1 łyżeczka 0,10 zł chili w proszku – 2 szczypty 0,05 zł pieprz czarny, grubo mielony – 1/2 łyżeczki 0,05 zł sól – wg upodobania 0,05 zł Razem 4,80zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW
Nerds Kitchenpietruszkowego pesto Składniki (4 porcje): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 1 cukinia - 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego ( klik! ) - 2 szklanki przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy do smaku, szczypta cukru - np. bazylia, chili cayenne, papryka słodka - olej/oliwa do smażenia - kasza/ryż Fasolkę szparagową ugotuj i pokrój na mniejsze części. Cukinię pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej/oliwę (ok. 3 łyżki(...)zioła, a po chwili dodaj cukinię. Podsmażaj kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodaj fasolkę, przecier i pesto. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podduś kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podawaj np. z kaszą jęczmienną
Corner With RecipesSkładniki: 1 puszka ciecierzycy (około 240 gram po odsączeniu) 1 pomidor malinowy sól pieprz pół papryczki chili 250 gram piersi kurczaka szczypta słodkiej papryki w proszku jogurt naturalny nać pietruszki Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy ciecierzycę, pokrojoną chili oraz pomidora pozbawionego skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie przyprawiamy pierś kurczaka solą
Mango Papajałyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego WIŚNIOWY SOS BALSAMICO 1¹⧸₂ szklanki wiśni bez pestek 3 łyżki miodu 6-7 łyżek octu balsamicznego sól, pieprz, chili w proszku DO PODANIA: ugotowany ryż, kasza jaglana, sałatka z rukoli WYKONANIE POLĘDWICZKĘ myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, czarnym pieprzem i 1 łyżką oliwy. Zostawiamy na blacie kuchennym(...)pozbawione pestek wiśnie ( około 1 minutę). Wlewamy ocet balsamiczny i gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy miód i podgrzewamy, aż sos zredukuje się i lekko zagęści. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i chili. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej miodu lub/i octu balsamicznego
cool and mintyPostanowiłam osłodzić sobie dzisiejszej leniwe przedpołudnie przygotowując słodkie bezowe pianki, zwane też pływającymi wyspami lub zupą nic, które dodatkowo posypałam czekoladą z chili. Zupa nic to zupa na bazie słodzonego mleka, ja tym razem wykorzystałam do jej przygotowania budyń waniliowy Winiary. Tą zupą zawsze zachwycała się moja siostra, to jej ulubiony smak z przedszkolnego dzieciństwa. Idealnie nada się na śniadanie(...)dorosłych i dla dziecie: Składniki dla 2 osób: 2 jajka 125 g drobnego cukru Szczypta soli 500 ml mleka 1 budyń waniliowy Winiary czekolada gorzka z chili Wykonanie: Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypujemy cukier aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. W szerokim rondlu zagotowujemy 250 ml mleka, pozostałą część mieszamy z 1 łyżką budyniu waniliowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki (4 porcje): 50 g papryka czerwona 50 g papryka zielona 50 g papryka żółta 150 g brokuły 30 g cebula sok 1/2 części cytryny szczypta soli i papryki chili Sposób przygotowania: Paprykę, brokuły, cebulę i natkę pietruszki oczyścić i wycisnąć w sokowirówce. Dodaj sok z cytryny i doprawić solą i chili. Do soku można dodać łyżkę oleju lnianego. Wartość
Menu ZdrowiaSkładniki (4 porcje): 50 g papryka czerwona 50 g papryka zielona 50 g papryka żółta 150 g brokuły 30 g cebula sok 1/2 części cytryny szczypta soli i papryki chili Sposób przygotowania: Paprykę, brokuły, cebulę i natkę pietruszki oczyścić i wycisnąć w sokowirówce. Dodaj sok z cytryny i doprawić solą i chili. Do soku można dodać łyżkę oleju lnianego
Menu Zdrowiaporcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 4 łyżki ugotowanej fasoli białej "Jaś" 1/2 szklanki passaty pomidorowej szczypta soli, pieprzu, kuminu, chili 2 jajka 1/2 awokado do podania chlebek pita do podania Na patelni rozgrzewam olej i smażę posiekaną cebulę oraz czosnek do zarumienia. Dodaję fasolę oraz ciecierzycę i smażę całość
Mango Papajapietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy
Szczęśliwa kuchniapietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com