zakochałam się w domowym pesto:) Składniki : słoiczek suszonych na słońcu pomidorów w oliwie 1-2 ząbki czosnku 10 dużych listków świeżej bazylii szczypta suszonych płatków chili 2 łyżki orzeszków pinii (możecie użyć także obranych migdałów lub płatków migdałów, ja użyłam prażonych orzechów nerkowca
cucinareSkładniki (na 2 porcje): 400 gram batata 1/4 szklanki mleka kokosowego 2 szklanki bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku przyprawy: po szczypcie mielonej kolendry, kuminu, chili, pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego posiekane orzechy do dekoracji W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i całość
Mango Papajaoliwki i pokrpic 3-4 kroplami sosu tabasco 2. Pokrojone w kostkę cebule, pomidory, ogórka i rzodkiewke 3. Dorzucić 2 łyżeczki kapary i 2 szczypty sol, pieprzu ziołowego, chili mielone. 4, Skropić całość sokiem z cytryny 5. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Do smaku włożyć na 15 minut do lodówki żeby się przegryzło i gotowe
Idus NovoBoglewicach. Gęsty dip do mięsa z dodatkiem chili i imbiru. Dip do mięsa 1 kg Jabłek Grójeckich, 200 g cukru, 150 ml octu 10%, pół łyżeczki cynamonu, 3 goździki, 1 duża cebula biała lub czerwona, około 1 cm kawałek imbiru, 1 mała papryczka chili, sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku opcjonalnie inne ulubione składniki
Cztery FajeryOkoło 300 g makaronu spaghetti, puszka pomidorów krojonych, mała marchewka, mała cebula, 2 ząbki czosnku, większa garść tartej mozzarelli, pęczek pietruszki, 1 parówka (opcjonalnie), kawałek świeżej papryczki chili, sól, łyżeczka cukru, większa szczypta ziół prowansalskich, 1-2 łyżki masła. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Parówkę, marchewkę, chili, cebulę oraz czosnek drobno kroję. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli i ziół
JejKuchniazmieniliśmy proporcje tak, aby suflet wyszedł jeszcze lepszy. Lista nie obejmuje jajek, chociaż w fazie przygotowania jest o nich mowa, a przecież suflet bez jajek nie istnieje. Dodaliśmy również szczyptę ziół (w Skyrimie występuje ich mnóstwo, w realu możecie wybrać swoje ulubione). Suflet nie należy do najprostszych potraw ani w naszym świecie, ani w Tamriel, ale też nie powinniście przesadnie(...)bułka tarta – 1 łyżeczka 0,10 zł gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,05 zł zioła (np. oregano) – 1 łyżeczka 0,10 zł chili w proszku – 2 szczypty 0,05 zł pieprz czarny, grubo mielony – 1/2 łyżeczki 0,05 zł sól – wg upodobania 0,05 zł Razem 4,80zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW
Nerds Kitchenpietruszkowego pesto Składniki (4 porcje): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 1 cukinia - 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego ( klik! ) - 2 szklanki przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy do smaku, szczypta cukru - np. bazylia, chili cayenne, papryka słodka - olej/oliwa do smażenia - kasza/ryż Fasolkę szparagową ugotuj i pokrój na mniejsze części. Cukinię pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej/oliwę (ok. 3 łyżki(...)zioła, a po chwili dodaj cukinię. Podsmażaj kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodaj fasolkę, przecier i pesto. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podduś kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podawaj np. z kaszą jęczmienną
Corner With RecipesSkładniki: 1 puszka ciecierzycy (około 240 gram po odsączeniu) 1 pomidor malinowy sól pieprz pół papryczki chili 250 gram piersi kurczaka szczypta słodkiej papryki w proszku jogurt naturalny nać pietruszki Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy ciecierzycę, pokrojoną chili oraz pomidora pozbawionego skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie przyprawiamy pierś kurczaka solą
Mango Papajałyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego WIŚNIOWY SOS BALSAMICO 1¹⧸₂ szklanki wiśni bez pestek 3 łyżki miodu 6-7 łyżek octu balsamicznego sól, pieprz, chili w proszku DO PODANIA: ugotowany ryż, kasza jaglana, sałatka z rukoli WYKONANIE POLĘDWICZKĘ myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, czarnym pieprzem i 1 łyżką oliwy. Zostawiamy na blacie kuchennym(...)pozbawione pestek wiśnie ( około 1 minutę). Wlewamy ocet balsamiczny i gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy miód i podgrzewamy, aż sos zredukuje się i lekko zagęści. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i chili. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej miodu lub/i octu balsamicznego
cool and mintyPostanowiłam osłodzić sobie dzisiejszej leniwe przedpołudnie przygotowując słodkie bezowe pianki, zwane też pływającymi wyspami lub zupą nic, które dodatkowo posypałam czekoladą z chili. Zupa nic to zupa na bazie słodzonego mleka, ja tym razem wykorzystałam do jej przygotowania budyń waniliowy Winiary. Tą zupą zawsze zachwycała się moja siostra, to jej ulubiony smak z przedszkolnego dzieciństwa. Idealnie nada się na śniadanie(...)dorosłych i dla dziecie: Składniki dla 2 osób: 2 jajka 125 g drobnego cukru Szczypta soli 500 ml mleka 1 budyń waniliowy Winiary czekolada gorzka z chili Wykonanie: Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypujemy cukier aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. W szerokim rondlu zagotowujemy 250 ml mleka, pozostałą część mieszamy z 1 łyżką budyniu waniliowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki (4 porcje): 50 g papryka czerwona 50 g papryka zielona 50 g papryka żółta 150 g brokuły 30 g cebula sok 1/2 części cytryny szczypta soli i papryki chili Sposób przygotowania: Paprykę, brokuły, cebulę i natkę pietruszki oczyścić i wycisnąć w sokowirówce. Dodaj sok z cytryny i doprawić solą i chili. Do soku można dodać łyżkę oleju lnianego. Wartość
Menu ZdrowiaSkładniki (4 porcje): 50 g papryka czerwona 50 g papryka zielona 50 g papryka żółta 150 g brokuły 30 g cebula sok 1/2 części cytryny szczypta soli i papryki chili Sposób przygotowania: Paprykę, brokuły, cebulę i natkę pietruszki oczyścić i wycisnąć w sokowirówce. Dodaj sok z cytryny i doprawić solą i chili. Do soku można dodać łyżkę oleju lnianego
Menu Zdrowiaporcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 4 łyżki ugotowanej fasoli białej "Jaś" 1/2 szklanki passaty pomidorowej szczypta soli, pieprzu, kuminu, chili 2 jajka 1/2 awokado do podania chlebek pita do podania Na patelni rozgrzewam olej i smażę posiekaną cebulę oraz czosnek do zarumienia. Dodaję fasolę oraz ciecierzycę i smażę całość
Mango Papajapietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy
Szczęśliwa kuchniapietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compapryka 1 filet z kurczaka 1- 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej rzepakowy natka pietruszki przyprawa do kurczaka sól pieprz suszona bazylia chili lub ostra papryka szczypta curry Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posypać przyprawą do kurczaka, curry, solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i dodać
talerz przyjemnościkiełbasy podwędzanej 250 g boczku wędzonego olej do smażenia 2 duże cebule 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego-opcjonalnie Szczypta tymianku Odrobinę papryczki chili jalapeno wg upodobań smakowych, jeśli lubimy pikantne dania sól, słodka papryka pieprz czarny do smaku kostka bulionowa opcjonalnie 1 łyżka mąki
W garach u Gosiwyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie 100ml oliwy z oliwek 3 łyżki uprażonego sezamu 3 ząbki czosnku spora garść świeżego szpinaku łyżeczka soli szczypta świeżo mielonych płatków chili 0,5 łyżeczki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie pesto: Do kielicha blendera wrzucamy sezam, posiekany czosnek i szpinak. Rozdrabniamy. Cukinię razem ze skórą kroimy
NiePieprz.pltego sera nie musimy zachęcać, a tym, którzy nie próbowali polecamy wypróbować. Składniki 2 krążki sera Camembert w drewnianym opakowaniu (musi być połączony zszywką a nie sklejony) szczypta grubo mielonej papryczka chili grubo zmielony świeży pieprz 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) świeży tymianek(ewent. suszony) łyżka oliwy (może być smakowa) bagietka Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem do temperatury200 stopni. Ser wyjąłem
R'n'G Kitchenkarkówki sól pieprz 3 łyżki oliwy szczypta kolendry szczypta hyzopu pieprz ziołowy chili w płatkach Z podanych składników przygotowujemy marynatę, mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem . nacieramy marynatą mięso z każdej strony i odstawiamy na ok 12 godzin do lodówki. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. W drugim naczyniu nastawiamy do pieczenia ziemniaczki z oliwą
Gotowanie jest łatwetransmisji EURO 2016 i nie tylko. Składniki: -10 dkg mąki 480 -6 dkg margaryny -100 ml wody -3 jajka -sól do smaku -łyżka suszonej cebuli -szczypta ostrej papryki lub chili Wodę i margarynę zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Stopniowo dodajemy jajka, ok 1/4 łyżeczki soli i miksujemy. Dodajemy suszoną cebulkę i paprykę
Maminek kulinarnymiękkie i soczyste. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 4 pałki z kurczaka *marynata: - sok z połówki cytryny - 2 pełne łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - 5-6 goździków - spora szczypta kardamonu - sól - pieprz - chili Przygotowanie: Składniki na marynatę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie umyte i wysuszone pałki wkładamy do woreczka i zalewamy marynatą. Woreczek zamykamy i wkładamy do lodówki
W poszukiwaniu inspiracjiłyżeczki kolendry - 50g zielonego groszku (mrożonka) - ¼ łyżeczki słodkiej papryki - łyżeczka orzechów piniowych - szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili - sól himalajska - ząbek czosnku
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki imbiru - ząbek czosnku - szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili - 2 goździki - łyżeczka nasion konopi - sól - ½ ziemniaka - sok z cytryny
Wegańska kuchnia orientalnaszczypta cynamonu - kawałek papryczki chili - sól himalajska - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut dodatkiem soli - Soczewicę przepłukać wodą, gotować przez 10min - Na odrobinie rozgrzanej oliwy przez 30 sekund smażyć czosnek, chili, kumin i kolendrę
Wegańska kuchnia orientalnaząbki czosnku - kilka plasterków wędliny typu krakowska sucha - 2 l wywaru warzywnego ( najlepiej razem z warzywami na których ugotowano wywar) - olej do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru, papryka słodka, chili cayenne, bazylia Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i wędlinę. Dodać pokrojoną cukinię i kabaczki. Wymieszać i podsmażać kilka minut. Zalać gorącym wywarem z warzywami
Corner With Recipestwarogu półtłusty 1 mała cebula pól papryki żółtej poł dużego pomidora 1 ogórek Szczypiorek przyprawy: sol, oregano, pieprz ziołowy, curry, chili mielone, kapary 1. Wyłożyć do miski twarogu i posolić 2-4 szczyptą soli(...)wymieszać. 2. Pokrojone w kostkę cebule, paprykę, pomidory, ogórek i posiekaj szczypiorek dodaj do miski z twarogiem. 3. Dorzucić 2 łyżeczki kapary i 2 szczypty sol, oregano, pieprzu ziołowego, curry, chili mielone. 4. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Do smaku włożyć na 15 minut do lodówki żeby się przegryzło i gotowe
Idus Novomarchewka- 150 g * fasolka szparagowa zielona- 150 g (wykorzystałam ugotowaną na parze Bonduelle) * jajka- 3 sztuki * ser żółty- 80 g * oliwki- 10 szt. * przyprawy- sól, pieprz, papryczka chili, świeża bazylia i szczypta gałki muszkatołowej * szczypiorek- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Marchewkę oraz fasolkę wcześniej odmrozić. Ciastem francuskim wyłożyć żaroodporne naczynie, obciążyć i piec przez 15 minut. W międzyczasie
Kraina Miodem PłynącaProdukty Potrzebne; jajko 2Sztuki boczek 2Plastry ser żółty 50Gramów só1 Szczypta pieprz 1Szczypta papryczka chili 1Szczypta sos curry 2Łyżeczki chleb 2Kromki masło 2Łyżeczki oregano 1Łyżeczka Sposób przygotowania; 1. Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy boczek. 2. Robimy dwie dziurki w chlebie i kładziemy na nasz boczek. 3. rozgrzewamy
pichcisztoząbek czosnku, drobno posiekany 120 g chorizo, pokrojonego w plasterki 1/2 szklanki sosu pomidorowego (ze słoika lub domowej roboty ) 4 duże jajka 2 łyżki startej mozzarelli szczypta płatków czerwonej papryczki chili sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć czosnek i podsmaż przez około
karmelowyjajka 1 mała czerwona cebula 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kurkumy kilka płatków chili sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki bułka tarta do panierowania olej do smażenia
Gosia gotujemała cebulka kilka gałązek szczypiorku Sos do salsy : 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól i pieprz do smaku 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku szczypta cukru kilka płatków chili : Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, natrzeć musztardą. Na patelni rozgrzać masło ze smalcem i ułożyć na tym wołowinę. Obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron aby zamknęły się pory
Gosia gotujewarzywami i przyprawami niemal do miękkości, Następnie przygotowujemy golonkę na grilla: 5 łyżek oliwy z oliwek, 5-6 ziarenek pieprzu zmiażdżonego w moździerzu, 1/2 łyżeczki vegety, szczypta soli, 1/3 łyżeczki chili, WYKONANIE: Powyższe składniki mieszamy i używamy mieszaniny do smarowania golonki, przygotowujemy kawałek folii aluminiowej, smarujemy mieszaniną, wkładamy posmarowaną golonkę, kawałek marchewki, pietruszki, selera, zawijamy i na grilla, smażymy około
Kuchnia Beatypietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Następnie zalewam je zimną wodą, zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram
W kuchni Karmel-itkisłodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa do kurczaka) ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% sos barbecue Domow
Słodka Strona