szczypta chili - 2500 przepisów (strona:98/167)

Grecki Gyros i Tzatziki 103

ogórek obrany, bez nasion i starty na grubych oczkach Ząbek czosnku starty 3 łyżeczki octu winnego białego 2 łyżki oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego Szczypta soli Pieprz świeżo zmielony Płatki chili opcjonalnie Koperek, pietruszka opcjonalnie 300 ml Solanki Chleb z fetą Jeśli już mamy wszystko bierzemy się za Greckiego Gyrosa Przede wszystkim solankę i chleb musisz zrobić wcześniej

RafalCook
SCHAB W POMIDORACH 148

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 5 pla strów schabu (około 350 g), średnia cebula, większa marchewka, sól, szczypta oregano, bazylii, rozmarynu i tymianku, 2 małe papryczki suszone chili peperoncini (można zastąpić ostrą papryką), łyżka masła, duży pomidor, puszka pomidorów krojonych, łyżeczka cukru,  szczypta vegety, 1/2 szklanki wody, 2 łyżki oliwy, czubata łyżeczka mąki

JejKuchnia
Rozgrzewający Dahl z czerwonej soczewicy 174

koncentrat 4 łyżki, kmin Rzymski 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, garam masala pół łyżeczki, kurkuma pół łyżeczki, kminek pół łyżeczki, imbir szczypta, cząber 1/4 łyżeczki, pieprz, sol, chili do smaku, papryka słodka mielona pół łyżeczki natka pietruszki 4 łyżki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć

kulinarne odsłony pati
Warzywa z piekarnika z piersią kurczaka wolno gotowaną Lidl 194

pierś z kurczaka wolno gotowana Lidl  1/2 dyni Hokkaido 1 cebula 1 mały kalafior czerwona papryka sos sojowy papryczka chili w płatkach miód 1 łyżeczka szczypta cynamonu olej rzepakowy oliwa z pestek dyni (opcjonalnie) tymianek świeży parmezan tarty   Pierś z kruczka wolno gotowaną przyrządź według przepisu na opakowaniu.  Warzywa pokrój w grubą kostkę. Kalafiora obgotowałam 10 minut

AZgotuj!
KREM Z DYNI NA OSTRO 121

się zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię. Obsmażamy kilka minut po czym wlewamy szklankę bulionu. Po 10 minutach wlewamy resztę bulionu przyprawiamy solą, pieprzem, papryczką chili oraz utartym imbirem ( wystarczy po szczypcie resztę doprawimy na końcu). Wszystko gotujemy 15 minut pod przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem

KuchcikoweLove
Kruche ciasteczka z żurawiną i chili 122

szkl mąki 250 g masła 4 żółtka 1 szkl cukru pudru 100 g suszonej żurawiny szczypta proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki chili Żurawinę posiekać drobno. Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto, włozyć do lodówki w celu schłodzenia. Wałkować cienko i wykrawać foremką ciasteczka. Ja użyłam pieczątek by ciasteczka ładniej wyglądały. Piec w temp 200 st przez

Gotowanie jest łatwe
Zielona soczewica po arabsku + brązowy ryż + kalafior z ziemniakiem 183

łyżeczki kurkumy - 1 mały ziemniak                         - szczypta kardamonu - ząbek czosnku                            - ½ łyżeczki płatków chili

Wegańska kuchnia orientalna
Bigos z młodej kapusty na ostro 209

fenkuł, posiekany w drobne zapałki pęczek koperku, posiekany puszka pomidorów krojonych słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 3 listki laurowe szczypta papryki wędzonej pół łyżeczki płatków chili pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę włożyłam do garnka i wlałam do niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele

Kulinarny Pamiętnik
Znowu zielona…..Zupa – krem z pora i groszku 195

pokrojonego  młodego pora (łodyga i liście)   wywar drobiowy około 1,5 litra gruby plaster cytryny lub pół łyżeczki trawy cytrynowej   dwa ząbki czosnku szczypta lubczyka pieprz, sól pól łyżeczki chili   pół łyżeczki cząbru Pora kroimy w talarki. Razem z groszkiem dodajemy do zimnego wywary. Wstawiamy na mały ogień. Czosnek wyciskamy przez praskę i wraz z przyprawami

Humanistka w kuchni
Pikantna zupa pomidorowa 216

pikanej nucie, która rozgrzeje nawet najbardziej zimny wieczór we dwoje nawet ten Walentynkowy. Składniki : 300 ml bulionu warzywnego, ząbek czosnku, 1 puszka pomidorów,  1 papryczka chili, olej z oliwek, sół, pieprz, szczypta oregano.  Przygotowanie : W garnuszku rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim ząbek czosnku wraz z papryczka i oregano, następnie dodajemy pomidory i je obsmażamy przez

cookpl
Dietetyczna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego z serową niespodzianką - polpettone di pollo con ripieno di formaggio 294

    Dzisiaj polecam dietetyczną a co najważniejsze pyszną pieczeń z piersi kurczaka. Zamiast najczęściej stosowanej bułki moczonej w mleku lub bułki tartej  

zielonacukinka
Żeberka z winnym sosem barbecue i żurawiną 171

rzepakowego,1 mała cebula, 1 łyżka cukru brązowego, 2 ząbki czosnku,200g pomidorów z puszki,50g pikantnego ketchupu,1 łyżeczka octu winnego,1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta imbiru, ½ łyżeczka sosu  czerwonej papryczki chili. Przygotowanie żeberek: Żeberka opłucz, przetnij na paski wzdłuż kości. Dopraw solą i pieprzem, zalej winem i odstaw na ok. 30 min do lodówki.  Następnie poukładaj

Moniki Smakołyki
Muszle ze szpinakiem i ricottą 209

daniom można się do niego przekonać ;) Ja jestem tego najlepszym przykładem;)  Składniki :  20 muszli conchignolli 3-4 ząbki czosnku mała cabula pół papryczki chili 500g świeżego szpinaku 250g sera  ricotta szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz mozarella oliwa Przygotowanie :  Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody.  Odcedzić i odstawić, aby ostygły. Na dużej patelni rozgrzać

Codzienne Gotowanie
Leczo z grillowanych warzyw 171

kolację lub obiad. W tym drugim przypadku podaję je z ziemniakami lub kaszą. biała cukinia (ok. 500-600 g) zielona papryka czerwona papryka niewielki patison papryczka chili garść pomidorów koktajlowych łyżka ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu szczypta pikantnej wędzonej papryki 2 łyżki oliwy   mała czerwona cebula ząbek czosnku 4 łyżki domowego ketchupu z cukinii —>KLIK

Mienta blog
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 224

gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków  3 ząbki czosnku pół świeżej natki pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki  szczypta cukru  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chili bardzo drobno posiekanej pół łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie) kilka dużych truskawek  po łyżeczce jogurtu naturalnego(...)każdą kroimy na dość cienkie plasterki. Gdy wywar z warzywami zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia, dodajemy pokrojoną papryczkę chili, sok z cytryny, kolendrę i całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji  kremu.  Krem doprawiamy gałką muszkatołową, szczyptą cukru, świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz wsypujemy do niego posiekaną świeżą natkę pietruszki. Krem podajemy z plasterkami truskawek, kleksem

Symfonia Smaków

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję