chłodnik szczawiowo-miętowy...zapraszam po przepisy. Składniki: 2 duże garście szczawiu bez łodyg 1 kulka mozzarelli 1 dojrzałe awokado 1/2 papryczki chili Dresing: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy szczypta grubo mielonego pieprzu szczypta soli morskiej Sposób przygotowania: Szczaw przebrac, poobrywać gałązki, umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku, pozypać drobniutko pokrojoną papryczką chili. Awokado
Gosia gotujeSkładniki: 500g wołowiny 3 ce bule 3 ząbki czosnku paprycz ka chili sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka szczypta kminku mąka Przygotowanie: Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, dobrze ją podsma żyć na brązowy kolor i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą, pieprze m, papryką. Mięso przeło
Gaździnka warzyskładników w jednolity sos. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy szczyptą soli, miodem lub sokiem z cytryny. SAŁATKA :Brokuły gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, przez około 5 minut. Odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Ogórka obieramy, kroimy w plastry. Rzodkiewkę myjemy, osuszamy i również kroimy w plasterki. Papryczkę chili kroimy w krążki. Sałatę lodową drobno kroimy i wykładamy(...)półmisek. Dodajemy rzodkiewkę, ogórka oraz szczypiorek i natkę pietruszki. Układamy różyczki brokuła. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy. Układamy pokrojone na ćwiartki (lub na połówki) jajka. Polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy papryczką chili. Podajemy z opieczoną bagietką
cool and mintyłosoś ( ja użyłam Tatar z Łososia Suempol ) – ok. 50 gDRESSING:* ketchup pikantny – 1 łyżka* szalotka – 1 szt* papryka chili – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* zioła prowansalskie – 1 szczypta* natka pietruszki – 1 łyżka* oliwa – ok. 3 łyżki* Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:DRESSING: Szalotkę
Ostra na Słodkolubicie łączyć pikantne składniki ze słodkimi to ta sałatka zdecydowanie przypadnie Wam do gustu :) 2 bataty łyżka oliwy łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 50 g sera feta pół granatu 2 łyżki oliwy z chili 0/5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej(...)Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Bataty obtaczamy w marynacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w 190 stopniach (ok. 30 min). Upieczone mieszamy z fetą pokrojoną w kostkę i z ziarenkami granatu. Całość skrapiamy oliwą z chili i posypujemy przyprawami. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
Mienta blogkurczakiem i serem ugotowana na cydrze jabłkowym i bulionie z kilkoma rozgrzewającymi przyprawami. Niesamowicie sezonowe danie, jesienne zarówno w swej barwie, jak i smaku. Przygotowane z odpowiednią czułością, ze szczyptą miłości może stać się prawdziwym faworytem wśród najbliższych. Jeśli odpowiednio dopracujecie szczegóły, tuż przed podaniem posypiecie kaszę serem kozim o posmaku miodowym oraz posiekanymi, delikatnie uprażonymi orzeszkami osiągniecie niesamowity efekt(...)prawdziwi szefowie kuchni! Zapraszam do skorzystania z promocji! Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka kaszy jaglanej 1 lampka cydru 2 szklanki bulionu drobiowego przyprawy: po szczypcie curry, imbiru, kolendry mielonej, papryki wędzonej oraz chili, kuminu oraz suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka soli odrobina świeżo zmielonego pieprzu 300 gram piersi kurczaka 2 marchewki 200 gram dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego
Mango Papajaulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1kg dyni hokkaido 2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1papryczka chili 3ząbki czosnku 2 szalotki świeżo zmielony pieprz szczypta soli morskiej Wykonanie: 1. Zdobądź bulion(ugotuj lub użyj ekologicznej kostki/proszku) Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. 2.Umyj, oszusz i pokrój dynię na cząstki. Rozłóż
Fiolka w kuchnimałży (omułki) 1/4 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta pieprzu sól 3 łyżki oliwy 1/3 papryczki chili 1 szkl wina białego natka pietruszki cytryna Małże umyć , ważne by były żywe. W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, cebulę, czosnek i chili, podsmażyć, wlać wino, zagotować. Włożyć małże, ostrożnie zamieszać i przykryć pokrywką. Gotować ok 5 min pod przykryciem. Kiedy
Gotowanie jest łatweSkładniki: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki kefiru, 2 jajka, ½ cebuli, szczypta sody oczyszczonej, 10 dag kabanosów, 1 papryczka chili, 10 dag żółtego sera, płaska łyżka soli, płaska łyżka pieprzu. Sos: 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku; 2 łyżki natki pietruszki do posypania, olej do smażenia. Sposób przygotowania: Do miski wlewamy
Pobite gary Barbarycheddarem. Pyszna klasyka! Składniki: 400g mielonej wołowiny 2 puszki pomidorów (w sezonie lepiej sprawdzą się świeże) puszka kukurydzy lub/i czerwonej fasoli 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula szczypta kminu rzymskiego szczypta cynamonu łyżeczka słodkiej papryki garść liści kolendry sól łyżka oliwy z oliwek 6 tortilli ser cheddar Przygotowanie: Na oliwie z oliwek
Kulinarne Inspiracjetandoori 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 5-6 łyżek oliwy z oliwek kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren zielonego pieprzu 1 łyżeczka ziaren miażdżonej kolendry duża szczypta kozieradki kilka pokrojonych ząbków czosnku z zalewy chili 2 liście laurowe czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, czarnuszka, lubczyk, sos sojowy Pracę zaczynamy od namoczenia grzybów leśnych. My moczymy je całą noc. Kapustę kiszoną przepłukujemy, jeśli
vegetanie1/2 czerwonej papryki2 krótkie świeże ogórki1 czerwona cebula2 ząbki czosnku2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu greckiego10 g przyprawy do tzatzikisól do smakuchili do smakupieprz kolorowy do smaku1
Ewa w kuchnidzisiejszą niepogodę. Składniki:- 4 podudzia - 2 litry wody- 1 puszka kukurydzy- 1 puszka fasoli czerwonej- 1 puszka groszku- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 1/2 suszonej papryczki chili- 1 łyżka masła- przyprawy: sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Podudzia gotujemy a następnie obieramy. Mięso wrzucamy do wcześniej powstałego wywaru, dodajemy do niego kukurydzę, groszek, fasolę, drobno pokrojoną papryczkę i doprawiamy koncentratem
Zainspirowana w kuchniSól morska do smaku Zioła do ryb Salsa z małosolnych: 3 średnie ogórki małosolne ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju ½ papryczki chili marynowanej w oliwie 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu Sok z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Szczypta mielonego imbiru Sposób przygotowania: Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony solą oraz ziołową przyprawą do ryb, w środek(...)koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki. Odstawić na godzinę do lodówki. Przygotować salsę: Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory posiekać drobno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i szczyptą mielonego imbiru , odstawić do lodówki. Ryby grillować na kratce do ryb około 15 minut na średnim żarze podawać
Wanilia i Kardamondobry wybór, bo ja postanowiłam zjeść curry rybne. Składniki: 4-5 płatów białej ryby pomidory w puszce 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka gorczycy szczypta kminu rzymskiego (można wykorzystać więcej ale od jakiegoś czasu mój organizm nie przepada za tą przyprawą) olej kokosowy (można wykorzystać inny ale ja się zakochałam(...)firmy GojiShop) małe mleczko kokosowe Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, następnie wrzucamy gorczycę i kmin rzymski. Podgrzewamy aż przyprawy będą strzelały. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Smażymy na małym ogniu. Następnie dorzucamy curry, smażymy jeszcze 1 minutę cały czas mieszając. Dodajemy rybę (jeden płat pokrojony na 3 części), zalewamy pokrojonymi pomidorami w puszce wraz z zalewą
Brzuszki Łakomczuszki