szczypta chili - 2500 przepisów (strona:109/167)

Chili con carne 223

teksańsko-meksykańskiego (stąd określenie kuchnia Tex-Mex). Głównymi składnikami dania są różnego rodzaju papryka oraz mielone lub siekane mięso wołowe, pomidory, kukurydza, fasola oraz przyprawy (kumin, papryka, oregano).  Moje chili con carne zrobiłam z wołowiny pokrojonej w kostkę i podałam z bagietką, ale żeby było całkiem po meksykańsku, można podać je z nachos albo tortillą. Odrywa się wtedy kawałki placka(...)łyżki kukurydzy z puszki 2 ząbki czosnku po łyżeczce kuminu, oregano, czerwonej papryki (może być wędzona), szczypta cayenne oliwa do smażenia Mięso pokroić w niedużą kostkę.  Cebulę i paprykę również pokroić w kostkę. Marchew (jeśli dodajemy) pokroić w talarki. Czosnek i chili posiekać. Mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie, przełożyć do szybkowara. Na tej samej patelni zrumienić cebulę i czosnek

Obiad gotowy
Wyjatkowe Klopsiki Chili Con Carne 190

Były w planie na niedzielę. Sytuacja wyglądała jednak tak, że mielonego i gołąbka jedliśmy tego dnia u teściowej. Ufff! mały odpoczynek od gotowania! Klopsiki produkowałam w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lasagne z mięsem / Lazania 308

sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* cukier – 1 szczypta* żółtko- 1 sztMIĘSO :* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g* cebula – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* pieczarki – ok. 300 g* sól , pieprz , chili , papryka* przecier pomidorowy – 4 łyżki* olej – 100 mlDODATKOWO :*makaron lasagne – ok. 300 g* ser żółty(...)gałką muszkatołową.Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy.Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.MIĘSO :Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.Dodajemy  mięso mielone , dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat

Ostra na Słodko
Turkey Chili Crunch (Czekoladowe Chili) 191

smaki się „przegryzą”. Zapraszam wszystkich ciekawych nowych smaków do wypróbowania J Turkey Chili Crunch (Czekoladowe Chili) Składniki: oliwa z oliwek 400 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) pieprz cytrynowy 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka oregano szczypta cynamonu szczypta kardamonu 1/2 czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku 1 mała marchewka 80 g czerwonej lub białej fasoli

Mania Gotowania
Chutney malinowy. 211

dalej podążać "chutneyowym" szlakiem :) Składniki: 300 g malin 1 mała cebula 1/2 szkl. cukru 4 goździki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pasty imbirowej (lub kawałek korzenia imbiru) 1/3 szkl. octu balsamicznego szczypta soli sok z połowy cytryny Wykonanie: Maliny wsypać do garnka, dodać cukier i zagotować na małym ogniu (cukier powinien się rozpuścić). Jeżeli chcecie

zadanie-gotowanie
Sałatka ze świeżego szpinaku, z pomidorami, jajkiem i kurczakiem 217

przestudzone lekko kawałki piersi z kurczaka. Posypać szczypiorkiem. Podawać z pikantnym sosem i chrupiącym pieczywem. sos: 50 ml oleju - użyłam Rapso papryczka chili  3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy miodowej szczypta soli Papryczkę opłukać i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobniutko posiekać. Dodać do oleju wraz z musztardą, sokiem z cytryny, musztardą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Calamata Jumbo 218

jajka 50 ml oliwy z oliwek 110g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczka chili w proszku sól (do smaku; uważać bo oliwki są słone; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo: 50g żółtego sera 50g salami (może być szynka)  10 oliwek Calamata Jumbo z pestką 1 cebula (mała) 2 suszone pomidory 1/3 pęczku

Di gotuje
Zupa krem z jarmużu i ciecierzycy z chili 177

płatków owsianych 500-750 ml bulionu 250 g ugotowanej ciecierzycy 50 g rodzynek sok z 1/2 limetki 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta kuminu szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól morska, pieprz z młynka papryczka chili kawałek imbiru - opcjonalnie Wykonanie: wieczorem namoczyć ciecierzycę. Następnego dnia zmienić wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości wg wskazań na opakowaniu. Moja gotowała się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z kurczakiem i warzywami 683

rurki, 1 pierś z kurczaka, 1 biała cebula, 1 marchew, 150 g cukinii, ½ papryki czerwonej, 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta cukru, świeże listki bazylii, mieszanka przypraw z czosnkiem do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Pierś

Moniki Smakołyki
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI 358

chwili czosnek – przesmażamy. Dodajemy mięso i na średnim ogniu smażymy ok. 5-7 minut. Zalewamy passatę pomidorową, wrzucamy bardzo drobno posiekaną chili, a następnie na wolnym ogniu redukujemy. Doprawiamy łyżeczką cukru ( koniecznie! ) solą oraz szczyptą pieprzu. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
KREM Z KUKURYDZY NA OSTRO 349

smaku * świeży szczypiorek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do zupowaru Soup&Blend Russell Hobbs wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz chili i włączamy tryb podsmażania. Następnie wsypujemy kukurydzę, zalewamy bulionem i dodajemy po szczypcie przypraw – uruchamiamy tryb gotowania/zupa gładka i gotujemy. Po 25 minutach zupa gotowa! W razie potrzeby doprawiamy do smaku! Podajemy z odrobiną słodkiej śmietanki

Ostra na Słodko
Pieczarkowy pasztet z cieciorki 158

puszki lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 2 ugotowane  marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego  selera 250 g pieczarek cebula 1/4 papryki chili garść słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego łyżka sezamu łyżeczka cząbru łyżeczka tymianku szczypta imbiru i gałki muszkatołowej lub kurkuma bądź curry sól i pieprz wedle uznania nasiona do posypania wedle uznania ( np. dynia, słonecznik,len ...) Przygotowanie

Pora na pora i pomidora
Schab z wiśniami 199

miód – 1 łyżka* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka* olej – 4 łyżki* ziele angielskie – 2 szt* cynamon – 1 szczypta* czosnek – 2 ząbki* rozmaryn – 1 gałązka* sól – do smaku* pieprz – do smaku* chili – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.Dodajemy wydrylowane wiśnie , podlewamy odrobiną wody , dodajemy miód, ziele i cynamon.Na

Ostra na Słodko
Jamie, Jamie, Jamie... 219

ziarna kolendry (w oryginalnym przepisie listki, niestety nie udało mi się kupić) imbir marynowany sezam brokuły (w oryginalnym przepisie gałązkowe, ja wykorzystałam normalne) chili sól, pieprz Mąkę łączymy z mleczkiem kokosowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. Ugniatamy ciasto, gdy jest już dobrze wyrobione dzielimy na 8 części, każdą z nich wsadzamy do podwójnej papilotki i gotujemy na parze

Brzuszki Łakomczuszki
Ravioli z kremowym nadzieniem 295

małej cebuli listki świeżej bazylii kilka gałązek oregano sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z chili 200 ml przecieru pomidorowego 1 białko do smarowania Wykonanie: Na stolnicę przesiać mąkę, do mąki wbić jajko i dodać żółtko oraz szczyptę soli, w razie potrzeby dodać też wody. Zagnieść ciasto, podsypać mąką i przykryć miseczką lub ściereczką i pozostawić, by odpoczęło

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania