szczypta chili - 2500 przepisów (strona:118/167)

ZUPA AZJATYCKA 148

ryżowego (jak nie macie - pominąć) 1 łyżeczka cukru szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki oliwy z oliwek makaron ryżowy natka pietruszki sól Wykonanie : W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Papryczkę chili myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Imbir obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Surówka kimslaw Jamiego Olivera 194

ukryć, że ta surówka jest zdecydowanie zdrowsza niż coleslaw. Składniki (na 2 porcje): 5 liści kapusty pekińskiej pół chili 8 rzodkiewek (Jamie dał z liśćmi) pół czerwonej cebuli kawałek imbiru wielkości połowy kciuka sok z połowy cytryny lub z limonki szczypta soli łyżka oliwy łyżka oleju znad tahiny lub łyżeczka oleju sezamowego świeża kolendra (u mnie rukiew) Kapustę pekińską pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
POLICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SYROPIE Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU Z GRZYBOWYM KASZOTTO I PUDREM PIETRUSZKOWYM 194

kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym. SYROP Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU: Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy obrany czosnek, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek ), smażymy 2 minuty, zalewamy octem balsamicznym oraz 250ml wody i gotujemy ok.10 minut. Wrzucamy posiekane świeże zioła, cukier i szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut, by płyn zmienił się w gęsty syrop. CAŁOŚĆ: Przygotowanym syropem zalewamy

Ostra na Słodko
Sos warzywno-pomidorowy do słoików na zimę 207

cebul 2 duże czerwone papryki 1 duża główka czosnku 2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1/4 selera 1 papryczka chili (można więcej) 3 łyżki oleju 60 ml octu winnego Przyprawy: 10 łyżek cukru (można zmniejszyć ilość bo wychodzi dość słodki) 1 szczypta cynamonu 5 ziaren jałowca 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

sierotka maRysia w kuchni
Chłodnik z awokado 198

chłodnik ...  Pikantny chłodnik awokado z pomidorami Chłodnik: 1 duże awokado; 350 ml maślanki; 2 suszone papryczki chili (dla kogoś kto nie znosi ostrego polecam jedną bez pestek); 5 listków świeżego oregano; 1 łyżka soku z cytryny (można ominąć); szczypta soli. Sałatka: 3 pomidory średniej wielkości; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; 1 łyżka natki pietruszki; szczypta soli. Krok po kroku

Życie na widelcu
Sałatka z mozzarelli z karmelizowaną gruszką i pesto z buraka 215

minut Porcje: 4     Składniki: 150 g mini mozzarelli,  1 duża gruszka, 2 papryczki chili, oliwa  Monini Classico Extra Vergine, 2 łyżki syropu z agawy lub miodu, 50 ml białego wytrawnego wina,  1 łyżeczka octu winnego, szczypta kurkumy, listki tajskiej bazylii i czerwony pieprz do przybrania. Pesto: 4 małe buraki, 4 łyżki oliwy  Monini Classico

SzczyptaSmaQ
Dyniowe bliny z serkiem, łososiem i truskawkami 207

szklanki mąki gryczanej 200 ml ciepłego mleka 2 kopiaste łyżki puree z dyni jajko 10 g świeżych drożdży szczypta soli i pieprzu olej rzepakowy do smażenia łosoś i salsa: filet z łososia ok. 400 g ok. 2 cm pikantnej papryczki chili łyżka soku z limonki 6 truskawek pół pęczka szczypiorku 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu dodatkowo: 4 łyżki serka Almette

Mienta blog
Kurczak w sosie mole 197

suchej patelni)  2 papryczki chili 1 papryczka habanero (opcjonalnie, jeśli ją używamy zrezygnujmy z 1 papryczki chili) 1-2 łyżki oleju  1/2 puszki krojonych pomidorów 150 ml przecieru pomidorowego ¼ szklanki rodzynek  1 płaska łyżeczka mielonego kuminu sól, pieprz szczypta nasion kolendry 2-3 goździki  ½ łyżeczki mielonego cynamonu  1 łyżka słodkiej mielonej papryki

Mania Gotowania
Bataty faszerowane 403

suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki) płatki chili (jeśli lubimy) 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku duża garść liści kolendry sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bataty dokładnie(...)rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy płatkami chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika

Poezja smaku
Piernik marokański z ras el hanout 170

zrobić własną wersję: łyżeczka kuminu i po pół łyżeczki chili, cynamonu i imbiru. W gotowej mieszance jest jeszcze lawenda i 20 innych przypraw, więc polecam kupić gotową przyprawę.     Składniki: 250 g mąki 250 g brązowego cukru łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout 2 łyżeczki kawy zbożowej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki

Ugotowane pozamiatane
Pizza z wędzonkami i pastą chili. 190

tortowej 3 dag drożdży 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru szczypta soli Mleko podgrzać tak by było ciepłe. Rozkruszyć drożdże, rozetrzeć z cukrem i dodać mleko. Kiedy drożdże napuchną dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na minimum 20 minut w zaciemnionym i ciepłym miejscu. Pozostałe składniki: pasta chili  (dostępna w słoiczkach) Italiamo - łyżeczka oliwa z oliwek

Poezja Smaków - blog kulinarny
KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA ( Thai chicken cashew ) 474

orzechy nerkowce – ok. 150 g * świeża chili – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * olej – 125 ml SOS: * bulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę(...)minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha

Ostra na Słodko
KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA NA OSTRO 435

orzechy nerkowce – ok. 150 g * świeża chili – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * olej – 125 ml SOS: * bulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę(...)minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha

Ostra na Słodko
KURCZAK Z ORZECHAMI NA OSTRO 347

orzechy nerkowce – ok. 150 g *świeża chili – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * olej – 125 ml SOS: * bulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę(...)minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha

Ostra na Słodko
Nutka orientu. 174

Indii. Ryż z soczewicą Składniki (1 porcja): 50 g czerwonej soczewicy 20-30 g ryżu (a akurat w kuchni miałam brązowy, ale chyba lepiej nadąłby się basmati) 1/2 cebuli Szczypta przypraw (kminek, curry, kurkuma, sól) Woda Olej Ryż i soczewicę myjemy, zmieniając wodę kilka razy. Moczymy 15 minut, w tym czasie kroimy cebulę w kostkę. Kminek smażymy 2 minuty(...)łyżeczki kurkumy 2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie grecki) Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Ewentualnie chili Z ogórka wyciskamy maksymalnie dużo soku, mieszamy go z pozostałymi składnikami. Chlebki chapati Składniki (kilka sztuk w zależności od wielkości): Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki oliwy/oleju Szczypta soli Woda (taka ilość, aby ciasto było plastyczne) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i robimy w środku

Powiedz dietom nie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję