szczypta chili - 2500 przepisów (strona:122/167)

Pizza i sos czosnkowy 243

koncentratu pomidorowego (w małych słoiczkach) przyprawa do pizzy / oregano / bazylia / zioła prowansalskie czy co tam macie Ciepłą wodą (np. podgrzaną 30 sek w mikrofalówce) zalać rozdrobnione drożdże,  dodać szczyptę mąki i cukru.  Wyglądają jak cappucino ;D  Wymieszać, wlać do mąki z olejem i wyrabiać. Ciasto jest gotowe jeśli nie lepi się do rąk. Odkładamy(...)przyprawami np. papryką chili, oregano, przyprawą do pizzy.   Wkładamy do gazowego piekarnika nagrzanego do ok. 280 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min . UWAGA! W piekarniku elektrycznym pizza piecze się dużo szybciej!  Z termoobiegiem przy 250 stopniach nawet 5 min!   Przepis na sos czosnkowy: łyżka śmietany, łyżka majonezu, ząbek czosnku (przeciśnięty oczywiście) szczypta koperku szczypta soli

W kuchni bez szafek
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 139

jajko -  0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej -  50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek mielony - majeranek - papryka ostra lub chili - sól, pieprz do smaku Wykonanie  Cukinię kroję wzdłuż na połówki ( moje cukinie były dość spore, to połówki przekroiłam jeszcze w poprzek na pół ), wyjmuję delikatnie miąższ i ewentualne pestki ( miąższ(...)majeranku, szczyptę mielonego kminku, posiekaną natkę pietruszki ( około 2 łyżeczki ) sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam, wyrabiam ręką jak na mielone, do połączenia składników. Gotowym farszem nadziewam cukinie, daję go dość sporo i lekko go ugniatam, podczas pieczenia się trochę skurczy. Nafaszerowane cukinie układam w naczyniu do zapiekania, jedna koło drugiej i posypuję mieloną papryczką chili

Kuchnia z widokiem na ogród
Zdrowa sałatka z chorizo i kaszą jaglaną 189

oliwy v   sól i pieprz v   mała ostra papryczka lub pół łyżeczki płatków chili Przygotuj: garnuszek deskę do krojenia i ostry nóż miseczkę lub słoiczek do dressingu Zaczynamy od wstawienia wody na kaszę w małym garnuszku. Gdy zacznie się gotować, dodajemy porządną szczyptę soli i wstawiamy woreczek do gotowania. Gotujemy krócej niż podano na opakowaniu, ok.12-13 minut

Bazując na smaku
Kurczak smażony z ananasem, fasolką szparagową i orzeszkami ziemnymi z imbirowym ryżem po chińsku 169

sosu ostrygowego lub sosu sojowego 1 łyżeczka sambal oelek (lub posiekana mała papryczka chili) 100 ml bulionu lub wody 2 cm imbiru natka pietruszki 3 łyżki oleju ryżowego np. tego   Imbirowy ryż 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody 1 cm imbiru szczypta soli Ryż gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ten wchłonie ją całkowicie

Mango Papaja
Tarta z buraczkami i frankfurterkami 160

buraczki gotowane lub pieczone ok 500 g 200 ml mleka 3 łyżki maki szczypta soli 3 łyżeczki cukru pieprz 1 łyżka octu winnego 1 cebula łyżka oleju do smażenia 1 cukinia (mała) 500 g frankfurterek  (cienkie kiełbaski) 1 kulka mozzarelli 1 papryczka chili oregano (ja użyłam jeszcze pomarańczowej goudy) Ciasto zagnieść, rozwałkować i wykleić formę do tarty. Buraczki zetrzeć

Gotowanie jest łatwe
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 162

ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki :* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego  * 2 cm kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli * pół czerwonej papryki* łyżka cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki

Magiczne Życie Marty
Czerwona Soczewica z Papryką - Danie Wegetariańskie 178

nasiennych paprykę kroję w kostkę, papryczkę chili oczyszczam  z nasionek,  kroję  drobniutko i dodaję do papryki. Sparzone wrzątkiem pomidory obieram ze skórki, następnie przekrawam wzdłuż na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Gotowanie soczewicy: Do garnka wlewam około 800 ml wody, dodaję listki laurowe, dwie średnie szczypty soli. Garnek stawiam na gazie(...)wyrzucam. Przygotowanie pozostałych składników: Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez kilka minut cebulę razem z czosnkiem, tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję do  cebuli paprykę z chili i smażę jeszcze około 15 minut, do miękkości papryki. Następnie dodaję pomidory, cząber, doprawiam solą, pieprzem i jeszcze duszę około 5 minut. Końcowe przygotowanie soczewicy: Do ugotowanej soczewicy dodaję podsmażone

Uwaga Babcia Gotuje
Ryż z cytrynowym łososiem i brokułami 158

marynowanego. Przygotowanie: Ryż gotujemy wg przepisu z dodatkiem soli i pokrojonej w plasterki papryki chili. Odcedzamy i pozostawiamy pod przykryciem. Brokuły gotujemy na parze. Rada: jeśli nie macie naczynia do gotowania na parze, wystarczy w rondelku o szerokim dnie wlać niewielką ilość wody z szczyptą soli i dodać brokuł różyczkami do góry. Przykryć pokrywą. Woda będzie parować

Moniki Smakołyki
Tripoline al ragù z wołowiną 121

makaronu tripoline * 125 ml czerwonego wina 250 ml bulionu wołowego 1 papryczka chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz czarny sól Dodatkowo 3 łyżki parmezanu 2 łyżki natki pietruszki

Wędrówki po kuchni
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 152

łyżeczki cynamonu - ½ marchewki                                    - szczypta kurkumy - kawałek kalafiora                               - sos sojowy - kawałek białej rzodkwi                    -  1 łyżeczka ziaren sezamu(...)kilka suszonych grzybów mung     -  sok z cytryny - łyżka mrożonego groszku         - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut - Następnie odsączyć je i pociąć w wąskie paski - Ryż przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć

Wegańska kuchnia orientalna
BEZA TYLKO DLA CIEBIE 140

 Pierwsza beza. Od dawna się do niej przymierzałam! Jest przepyszna! Baardzo słodka, z wierzchu chrupiąca, a w środku ciągnąca. Idealna. Polecam! BEZA Z SOSEM OWOCOWYM

chili & sugar
Banany w czekoladzie z orzechami 179

banany? Nawet jeśli nie lubicie to w tej wariacji podbiją Wasze podniebienia :) Nuta chili w czekoladzie, a  do tego bita śmietana to kompozycja idealna dla niejednego łasucha :)  Banany w czekoladzie z orzechami SKŁADNIKI: 1 duży banan 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka szczypta papryki chilli 100 g orzechów laskowych 2 plasterki kiwi bita śmietana sos czekoladowy PRZYGOTOWANIE

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa meksykańska 359

maśle i oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę z czosnkiem i chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja często używam jeszcze przyprawy do mięsa mielonego, dosłownie szczyptę). Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość dusimy chwilę. Teraz czas na dodanie kukurydzy

Mango Papaja
KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM 186

pekińska 3-4 liście olej ryżowy do smażenia Sos słodko- ostry: papryczka chili 1 szt. marchew 1 mała szt. woda 1/3 szkl. sok z ananasa 1 szkl. ( może być z puszki ) ananasa 3 krążki ( może być z puszki ) ocet 1 łyżeczka cukier 2 łyżki sól 1 szczypta ketchup łagodny 1 łyżka Dodatkowo: makaron ryżowy 1 op. lub 2 małe(...)się rozpuści ( nie mieszamy łyżką, tylko poruszamy rondelkiem). Dodajemy wodę, zmniejszamy gaz, mieszamy. Następnie wlewamy sok z ananasa, dodajemy kawałki ananasa ( pokrojony w kostkę ) oraz drobniutko posiekaną marchewkę i chili razem z pestkami.  Gotujemy pod przykryciem ok. 10- 15 minut.  Doprawiamy solą, octem i ketchupem. Mieszamy i lekko miksujemy blenderem. Polewamy nasze danie. Posypujemy posiekaną dymką cebuli

Kuchnia Paulettes
Egzotycznie i pikantnie 228

plastry) 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub zwykłego 1/2 łyżeczki nasion kardamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 2-cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki łagodnego curry (np. KORMA) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki jasnego sosu sojowego(...)szczyptą soli i cukru. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam nasiona kopru, laskę cynamonu, anyż, kardamon, kmin rzymski i na średnim ogniu podsmażam, żeby uwolnić aromat z przypraw, ale nie dopuszczam, żeby się przypiekły.  Dodaję drobno posiekany czosnek, imbir i papryczkę chili, mieszam

Kuchnia Prezydentowej